Καταστροφική ευρωπαϊκή χρονιά – Πιο κάτω από Νησιά Φερόε και Μάλτα η Ελλάδα!

Σε μία αρκετά κρίσιμη χρονιά, ενόψει και της έναρξης του νέου φορμάτ της UEFA από την μεθεπόμενη σεζόν, οι ελληνικές ομάδες έκαναν μία καταστροφική ευρωπαϊκή χρονιά από άποψη συγκομιδής βαθμών.

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (03/11) με 2-0 από την Ναντ στο «Γ.Καραϊσκάκης» ολοκληρώνοντας μία πολύ κακή χρονιά για τα ελληνικά χρώματα. Οι τέσσερις ομάδες που συμμετείχαν φέτος στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, δηλαδή οι «ερυθρόλευκοι», ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης κατόρθωσαν να μαζέψουν μόλις 2.125 βαθμούς με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατατάσσεται αυτή τη στιγμή στην 41η θέση από τις 55 χώρες στην βαθμολογία της UEFA με βάση τη φετινή τους συγκομιδή. Ο Ανδρέας Δημάτος εξήγησε αναλυτικά με μία ανάρτησή του στο Facebook τι σημαίνει για την χώρα μας η καταστροφική αυτή σεζόν και η 20η θέση στην βαθμολογία της UEFA.

Σε όσους δεν έχει κακοφανεί ήδη αρκετά η συγκεκριμένη επίδοση για να καταλάβει πόσο κακή είναι η συγκομιδή αυτή είναι χαμηλότερη από εκείνη των Νησιών Φερόε, αλλά και της Μάλτας. Μάλιστα, οι «ψαράδες», όπως τους αποκαλούσαμε πριν λίγα χρόνια, μέτρησαν οκτώ νίκες στα προκριματικά έναντι μόλις τριών (όλες του Άρη), που κατόρθωσαν οι ελληνικές ομάδες.

Η Ελλάδα μάζεψε περισσότερους βαθμούς μόνο από χώρες όπως η Βοσνία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βόρεια Ιρλανδία, η Ουαλία, η Εσθονία, η Γεωργία, το Λουξεμβούργο, το Καζακστάν, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, το Γιβραλτάρ, το Σαν Μαρίνο, η Ανδόρρα και η Λευκορωσία.

Προφανώς οι 2.125 αυτοί βαθμού που συγκεντρώσαμε είναι η χειρότερη επίδοσή μας την τελευταία πενταετία και όχι μόνο, αφού ανάλογη επίδοση είχαμε μόνο τη σεζόν 1990-1991, δηλαδή 31 χρόνια πίσω (!!).Το κακό είναι πως λόγω του τρόπου που λειτουργεί το UEFA Country Ranking θα την κουβαλάμε για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η προηγούμενη χειρότερή μας επίδοση την πενταετία αυτή ήταν οι 4.900 βαθμοί της σεζόν 2019-2020.

Κάπως έτσι από την σεζόν 2024-2025, που ξεκινάει και η εφαρμογή του νέου φορμάτ στις διοργανώσεις της UEFA θα έχουμε απωλέσει τόσο την πέμπτη ομάδα, που θα έχουμε του χρόνου, όσο και την διπλή εκπροσώπησή μας στο Champions League.

Το εισιτήριο για τη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα παίρνει μόνο ο πρωταθλητής, ο οποίας θα χρειάζεται να περάσει τρεις προκριματικούς για να φτάσει μέχρι τους ομίλους της.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ανδρέα Δημάτου:

gazzetta.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις