Φαν Βέερτ: Την εξαιρετική συνεργασία με τον Φερνάντες, θα την βρούμε και στην ΑΕΚ

Το πνεύμα μαχητή που έχει περάσει ο Ματίας Αλμέιδα στην ομάδα, αλλά και την ικανότητα του προπονητή, να έχει σε υψηλά επίπεδα ετοιμότητας όλους τους ποδοσφαιριστές του, σημείωσε ο Τομ Φαν Βέερτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο aek365. Ο Ολλανδός επιθετικός μίλησε από το Burgh Haamstande, για τη δουλειά στη μίνι-προετοιμασία, τους στόχους που έχει αναφορικά με την προσφορά στο σκοράρισμα, τη μάχη τίτλου, την Αγιά Σοφιά-ΟΠΑΠ Arena και τον Πάολο Φερνάντες, με τον οποίο συνεργάστηκε άψογα στο Βόλο.
Αναλυτικά όλα όσα είπε ο Τομ Φαν Βέερτ:
-Πέντε ημέρες στην Ολλανδία, πως βλέπεις την προετοιμασία και τη δουλειά που γίνεται εδώ;
«Είναι πολύ καλή η προετοιμασία γιατί έχουμε την ευκαιρία να βρισκόμαστε όλοι μαζί. Μπορούμε να χτίσουμε τις προσωπικές σχέσεις μεταξύ μας και να δημιουργήσουμε ένα δυνατό γκρουπ. Προπονούμαστε αρκετά και έχουμε την ευκαιρία να προετοιμάσουμε τη φυσική μας κατάσταση για το υπόλοιπο κομμάτι της σεζόν, που είναι πολύ κρίσιμο. Κάνουμε διπλές προπονήσεις (σχεδόν) κάθε μέρα, υπάρχει χρόνος για πολύ δουλειά και έτσι προετοιμάζουμε τους εαυτούς μας».
-Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια προσομοίωση οι καιρικές συνθήκες και τα γήπεδα, με αυτό που θα συναντήσει η ομάδα στην Ελλάδα, πιο μέσα στον χειμώνα;
«Εγώ έχω συνηθίσει αυτόν τον καιρό, άλλωστε εδώ είναι η χώρα μου. Για μένα είναι φυσιολογικός ο καιρός. Στην Ελλάδα απ’ όσο θυμάμαι, Ιανουάριος και Φεβρουάριος είναι κρύοι μήνες και αυτό που ζούμε εδώ, δεν είναι πολύ μακριά από αυτό που θα συναντήσουμε. Έτσι, ναι, είναι μια καλή προσαρμογή για την ομάδα, αλλά για’ μένα, το πιο σημαντικό, είναι που είμαστε όλοι εδώ, για αρκετό χρόνο όλοι μαζί, για να χτίσουμε ένα δυνατό γκρουπ».
-Αντιμετώπισες ένα πρόβλημα τραυματισμού, σε ποια επίπεδα ετοιμότητας είσαι τώρα;
«Νιώθω καλά, είμαι χαρούμενος που είμαι πίσω με όλη την ομάδα, έχω κάνει όλες τις προπονήσεις εδώ, έχασα μόνο της Πέμπτης το απόγευμα, όταν μαζί με το ιατρικό τιμ κρίναμε να πάρω μια ημέρα ξεκούραση. Δεν είναι ότι έχω κάποιο πρόβλημα, νιώθω πολύ χαρούμενος και δυνατός. Έχω αφήσει πίσω τον τραυματισμό μου, συμβαίνουν αυτά, και τώρα, είμαι εδώ, έτοιμος και ακόμα πιο δυνατός για να βοηθήσω την ομάδα στα ματς που έρχονται».
-Έχεις χάσει μεγάλο μέρος από το πρώτο μισό της σεζόν, αυτό σε ανησυχεί, με δεδομένο πως οι αξιώσεις είναι μεγάλες από την ομάδα;
«Όχι, δεν θα το έλεγα ότι υπάρχει άγχος. Είναι κάτι που δεν περίμενα αυτός ο τραυματισμός, αλλά αν δούμε την μεγάλη εικόνα, έχω χάσει 7-8 ματς και τα περισσότερα ματς είναι από εδώ και πέρα στη σεζόν. Ξεκινάμε από 15 Δεκέμβρη τις υποχρεώσεις μας και θα είμαι μέλος της ομάδας κανονικά. Να είμαι γερός και υγιής και θα παίξω πολλά παιχνίδια για την ομάδα. Αυτό από μόνο του, αποτελεί μεγάλο κίνητρο, όπως επίσης μεγάλο κίνητρο είναι να παίξω στο νέο γήπεδο»
-Εντοπίζεις διαφορές στην ένταση της προπόνησης σε σχέση με τον Βόλο;
«Δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές γιατί και ο κόουτς Μπράτσος έπαιζε με ένταση και ζητούσε σκληρές προπονήσεις. Η εμφανής διαφορά, είναι το πως κυλάει μια προπόνηση. Στο Βόλο, ξεκινούσαμε με πιο αργούς ρυθμούς και μετά σταδιακά ανέβαινε η ένταση. Στην ΑΕΚ, είναι εκρηκτική η προπόνηση από το ξεκίνημα. Αλλά και στο Βόλο κάνουν καλή δουλειά στην εκγύμναση».
-Συνεργάστηκες με τον Πάολο Φερνάντες στο Βόλο, πως βλέπεις τη συνύπαρξη σας πλέον και στην ΑΕΚ;
«Ο Πάολο, ήταν ένας παίκτης που με βοήθησε. Εξαρτιόμουν από τον ίδιο, δημιουργούσε χώρους και ευκαιρίες για μένα. Δεν είμαι ένας επιθετικός που δημιουργεί από μόνος του με ντρίπλες. Είμαι ένας φίνισερ. Έχω ανάγκη δημιουργικούς παίκτες γύρω μου και ο Πάολο είναι ένας τέτοιος. Από το τίποτα, μπορεί να δημιουργήσει μια ευκαιρία, μπορεί να ντριπλάρει δύο παίκτες και να φτιάξει κάτι καλό και έχω την πεποίθηση, ότι αυτή την εξαιρετική συνεργασία του Βόλου, θα την βρούμε και στην ΑΕΚ».
-Πως αντιλαμβάνεσαι ως ποδοσφαιριστής τη φιλοσοφία Αλμέιδα με δεδομένο πως έχει μεγάλες απαιτήσεις από τους παίκτες του παίζοντας ένα πιεστικό ποδόσφαιρο η ομάδα;
«Το έχω δει… απ’ έξω, έχω μιλήσει και με παίκτες από άλλες ομάδες που είναι εντυπωσιασμένοι με το στυλ ποδοσφαίρου της ΑΕΚ. Όλοι μετά το παιχνίδια, λένε για μια δύσκολη ομάδα που έχουν αντιμετωπίσουν. Μια δυνατή ομάδα, πολύ αθλητική, μαχητική, με πρέσινγκ και δυνατή και στα δύο κομμάτια του γηπέδου. Σε κάθε θέση υπάρχει μεγάλη ποιότητα, όχι μόνο στους πρώτους έντεκα αλλά και στον πάγκο. Ο Αλμέιδα, έχει δώσει πνεύμα μαχητή στην ομάδα, ο καθ’ ένας ανταγωνίζεται για μια θέση, πρέπει να είσαι δυνατός για να παίζεις εδώ. Όλοι έχουμε δει πως έπαιξε η ΑΕΚ στο πρώτο μισό και κάθε εβδομάδα γινόμασταν και καλύτεροι… Όταν υπάρχουν αλλαγές που μπορούν να μπουν και να σου δώσουν ίδια ικανότητα, αυτό δεν επηρεάζει αυτομάτως και την ποιότητα της ομάδας. Ο προπονητής κάνει πολύ καλή δουλειά έχει έτοιμο τον καθ’ ένα ανά πάσα στιγμή, για να μπει και να παλέψει για το γκρουπ».
-Με τον Λιβάι Γκαρσία στην επίθεση η ΑΕΚ κάνει συγκεκριμένα πράγματα, θεωρείς ότι με την είσοδο σου στην ομάδα, θα επηρεαστεί η εικόνα ή θα πάμε σε ένα άλλο στυλ;
«Εξαρτάται από το κάθε παιχνίδι. Και το κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Υπάρχουν ματς που ομάδες που κλείνουν τους χώρους και ομάδες που αφήνουν χώρους. Είμαστε πολύ διαφορετικοί παίκτες και είναι καλό για τον προπονητή να έχει παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε αυτή τη θέση. Όταν τα παιχνίδια έχουν χαμηλό ρυθμό και μια ομάδα παίζει πιο πίσω και κλείνεται, νομίζω είμαι πιο ταιριαστός επιθετικός γιατί γνωρίζω πως να σκοράρω μέσα από την περιοχή. Αντιθέτως, αν ένα ματς είναι ανοιχτό με χώρους, ο Λιβάι είναι ένα επικίνδυνο όπλο με την ταχύτητα του και του είναι πιο εύκολο να σκοράρει. Η παρουσία και των δυο μας, δίνει στην ΑΕΚ περισσότερες επιλογές και οι δύο μπορούμε να είμαστε πολύ χρήσιμοι στην εξέλιξη της σεζόν».
-Σε όλες τις ομάδες έχεις πετύχει 10, πλας, γκολ. Που θα είσαι ικανοποιημένος φέτος;
«Έχω αυτοπεποίθηση, παρ’ ότι έχω χάσει πολλά ματς στο πρώτο μισό της σεζόν, υπάρχουν πολλά παιχνίδια μέσα στη σεζόν. Φυσιολογικά σκοράρω κάθε δύο αγώνες, κάθε δυόμιση. Στοχεύω σε αυτό, να πετύχω 10 γκολ και πάνω. Δεν θα πω, όμως, ότι έβαλα 10 γκολ και είμαι καλά. Ο στόχος μου είναι να σκοράρω σε κάθε ματς Θέλω να σκοράρω σε κάθε αγώνα και σε κάθε αγώνα που δεν θα σκοράρω, θα είμαι απογοητευμένος. Και αυτό ουσιαστικά, είναι και το κίνητρο μου, για να βρω δίχτυα στο επόμενο ματς. Και αυτή είναι και γενικότερα η φιλοσοφία μου ως σκόρερ».
-Η ΑΕΚ δημιουργεί με μεγάλη άνεση ευκαιρίες, δημιουργεί με μεγάλη άνεση τελικές, ο ίδιος νιώθει πως θα έχει τη δυνατότητα με τον τρόπο που παίζει η ομάδα να τη βοηθήσει στο να σκοράρει ακόμα πιο εύκολα και συχνά σε σχέση με το πρώτο μισό;
«Το ότι δημιουργούμε πολλές ευκαιρίες είναι πολύ θετικό. Είτε με μένα είτε χωρίς εμένα, έπρεπε να σκοράρουμε περισσότερο. Σε κάποια παιχνίδια ήμασταν και άτυχοι. Πολλές φορές, σκεφτόμαστε πως γίνεται να μην σκοράραμε περισσότερο σε κάποια ματς. Όλα ξεκινούν όμως από το να δημιουργείς ευκαιρίες. Έδειξα πέρυσι, ότι δεν χρειάζομαι πολλές ευκαιρίες για να σκοράρω. Πέρυσι πέτυχα 17 γκολ και τα χ-goals ήταν 12. Αυτό θέλω να αποδείξω και τώρα, ειδικά εδώ στην ΑΕΚ που δημιουργεί περισσότερο».
-Αυτό το -8 από τον Παναθηναϊκό μπορεί να ανατραπεί; Και μήπως και κάπως μαγική εικόνα αυτή η διαφορά, με βάση την εικόνα των δύο ομάδων;
«Η μαγική εικόνα είναι ίσως κάπως βαριά κουβέντα. Όλοι είδαμε ότι στα τελευταία ματς ο Παναθηναϊκός πήρε πολλές νίκες με 1-0 στο τέλος και δεν ήταν εύκολο γι’ αυτούς αλλά κερδίσανε και σίγουρα αυτό είναι ικανότητα. Οι οκτώ βαθμοί είναι πολλοί, υπάρχουν όμως πάρα πολλά ματς στο πρωτάθλημα. Θα υπάρξει πίεση και για αυτούς αφού υπάρχουν δύσκολα παιχνίδια μπροστά. Απέναντι τους ήμασταν άτυχοι, αλλά θα παίξουμε ξανά και θα έχουμε την ευκαιρία να τους πλησιάσουμε. Όλες οι ομάδες έχουν ποιότητα και είναι νωρίς ακόμα να πούμε το οτιδήποτε».
-Δεν έχεις αγωνιστεί ακόμα στην Αγιά Σοφιά – ΟΠΑΠ Arena. Πως το περιμένεις και αν έχεις σκεφτεί το πρώτο σου γκολ εκεί μέσα;
«Έχω δει πέντε ματς στο νέο γήπεδο και είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Αντιλαμβάνομαι τον ενθουσιασμό που υπάρχει στον κόσμο αλλά και το κλαμπ και ανυπομονώ για την ημέρα που θα μπω μέσα και θα παίξω. Άργησα λόγω του τραυματισμού και τώρα δεν μπορώ να περιμένω. Έβλεπα τους συμπαίκτες μου να σκοράρουν στο νέο γήπεδο και όλη την ατμόσφαιρα που υπήρχε και έχω σκεφτεί ήδη τι θα γίνει στο πρώτο μου γκολ. Ελπίζω αυτές οι εικόνες που έχω δημιουργήσει να γίνουν πραγματικότητα».
-Πως βλέπει το Μουντιάλ και που μπορεί να φτάσει η Ολλανδία;
«Για μένα η καλύτερη ομάδα μέχρι τώρα είναι η Γαλλία. Έχασαν το τελευταίο ματς αλλά δεν έχει σημασία. Ο Εμπαπέ με τη ταχύτητα του δημιουργεί, ο Ντεμπελέ ντριπλάρει, δεν έχουν τον Μπενζεμά αλλά έχουν τον Ζιρού και επιτίθενται συνεχώς. Όταν παίζουν έτσι ο Ντεμπελέ και ο Εμπαπέ, ο Ζιρού θα σκοράρει. Από εκεί και πέρα η ατμόσφαιρα γύρω από την Ολλανδία δεν είναι καλή. Παίζει βαρετά. Υπάρχει προβληματισμός για τον τρόπο παίζει, παρ’ ότι έπεσε σε εύκολο όμιλο. Θυμόμαστε την Ολλανδία τα παλαιότερα χρόνια με δυνατή επίθεση και όχι τόσο καλή άμυνα και τώρα φτάσαμε στο σημείο να είναι η άμυνα το δυνατό μας σημείο. Η Ολλανδία πλέον διαθέτει τρομερούς αμυντικούς που παίζουν στα καλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου αλλά έχουμε πρόβλημα στην επίθεση Ελπίζω ότι θα παίξουμε καλύτερα με πιο δυνατές ομάδες. Είμαστε μια δύσκολη ομάδα να αντιμετωπίσεις γιατί έχουμε καλή άμυνα αλλά δεν με εντυπωσιάζει ούτε εμένα ούτε όλη τη χώρα όπως παίζουμε. Είμαστε ακόμα στο Μουντιάλ όμως. Αποκλείστηκαν μεγάλες ομάδες μην ξεχνάμε, όπως η Γερμανία το Βέλγιο και η Δανία».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις