Ονειρικός Φαν Βέερτ και χαρούμενα Χριστούγεννα για την ΑΕΚ – Τα highlights (vid)

Καλά Χριστούγεννα για την ΑΕΚ διά… κεφαλιού Φαν Βέερτ! Η «Ένωση» στην επιστροφή της στο πρωτάθλημα (14η αγωνιστική) και στην OPAP Arena επικράτησε 3-0 της Λαμίας, με τον Ολλανδό φορ να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής.

Οι «κιτρινόμαυροι» -με κορυφαίους μέχρι την αλλαγή τούς Μάνταλο και Ρότα (αμφότεροι με ασίστ εν συνεχεία)- έβγαζαν πολλές φάσεις, χωρίς όμως να μπορούν να βρουν δίχτυα. Ωστόσο, η κίνηση του Ματίας Αλμέιδα τους ξεκλείδωσε, με τον Φαν Βέερτ να μπαίνει στο 62′ και να κάνει τα… πάντα, με δύο κεφαλιές (67′ και 90’+4′) και την ασίστ για το 9ο τέρμα του Λιβάι στη σεζόν.

Έτσι, η 2η ΑΕΚ ανέβηκε στους 32 βαθμούς και μείωσε στο -5 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, ευελπιστώντας σε στραβοπάτημά των «πρασίνων» κόντρα στον Ιωνικό. Παράλληλα, ο «δικέφαλος» έσπασε και την… κατάρα, φτάνοντας στην πρώτη του νίκη στη Super League 1 στο τελευταίο παιχνίδι πριν τα Χριστούγεννα από το μακρινό 2008.

Εξαιρετικό ματς από τον Σαράνοφ για τη Λαμία, η οποία έμεινε στην 11η θέση με 9 πόντους.

 

Στο… μυαλό των κόουτς:

Με το κλασικό 4-4-1-1, αλλά τρία κεντρικά ή αμυντικά χαφ και δίδυμο Αραούχο και Γκαρσία στην επίθεση από τον Ματίας Αλμέιδα -που αποθεώθηκε για τα γενέθλια του- για την ΑΕΚ. Συγκεκριμένα, ο Αθανασιάδης ήταν στην εστία, με τον Ρότα στο δεξί άκρο της άμυνας, τον Χατζισαφί στο αριστερό και τους Μήτογλου και Μουκουντί στο κέντρο της άμυνας. Το αντίστοιχο στα χαφ αποτελούσαν οι Γιόνσον και Σιμάνσκι (ο δεύτερος έδινε το βάθος), στα δεξιά ο Μάνταλος, στα αριστερά ο Πινέδα και τον Αραούχο να είναι στο πλάι του Λιβάι αλλά να τραβιέται ως συνήθως προς τα αριστερά.

Από την άλλη, ο Σάββας Παντελίδης -στο πρώτο του παιχνίδι με τη Λαμία στο πρωτάθλημα- επέλεξε το 4-2-3-1. Στο τέρμα ο Σαράνοφ, με τους Σιμόν, Αντέτζο, Κορνέζο και Γκοράνοφ να συνθέτουν την αμυντική τετράδα από δεξιά προς τα αριστερά. Δίδυμο στα κεντρικά χαφ οι Τζανδάρης και Μπεχαράνο, με τον Σλίβκα μπροστά τους. Στο δεξί άκρο της επίθεσης ο Τσιλούλης, στο αριστερό ο Νούνιες και τον Μανούσο στην κορυφή.

Το ματς:

Εξαιρετικό μπάσιμο στην αναμέτρηση από την ΑΕΚ, η οποία έβγαλε την πρώτη της καλή στιγμή μόλις στο 2′. Ύστερα από υπέροχο 1-2 μεταξύ Μάνταλου και Ρότα (οι δύο τους συνεργάστηκαν σε πολλές στιγμές από δεξιά), ο δεύτερος έσπασε μεταξύ πέναλτι και μεγάλης περιοχής, με τον Πινέδα να πιάνει το πλασέ, αλλά τον Σαράνοφ να αποκρούει.

Η «Ένωση» συνέχισε να απειλεί παίρνοντας πολλά από τον Μάνταλο αλλά και τον δραστήριο Ρότα. Στο 10′ ο πρώτος κουβάλησε την μπάλα, έπιασε και το σουτ εκτός περιοχής, με τον Σαράνοφ να διώχνει σε κόρνερ. Οι «κιτρινόμαυροι», ως συνήθως, πίεζαν ψηλά, επανακτώντας την μπάλα και βγάζοντας συνεχώς επιθέσεις. Βέβαια, το έπρατταν και πιο χαμηλά στο γήπεδο, έχοντας στιγμές και στην κόντρα. Ύστερα από μια τέτοια περίπτωση, στο 17′, ο Αραούχο σέντραρε από τα αριστερά, με τον τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων να μπλοκάρει την κεφαλιά του Λιβάι. Τα… back to back γυρίσματα του Χατζισαφί στο 19′ και το 20′ ήταν επικίνδυνα, αλλά δεν είχαν αποδέκτη κάποιον συμπαίκτη του.

Στο 22′ οι Μάνταλος και Λιβάι συνεργάστηκαν από δεξιά, με τον Έλληνα άσο να πιάνει το σουτ και τον Σαράνοφ να βάζει εκ νέου «στοπ». Άλλα δύο τελειώματα από την ΑΕΚ -που επέμενε για το γκολ- στο 26′ από Μάνταλο και Σιμάνσκι κόντραραν στα σώματα, ενώ μετά από ακόμα μια ωραία ανάπτυξη και πέρασμα του Μάνταλου στον Αραούχο στο 29′, η μπάλα μετά το πλασέ του Αργεντινού άσου έφυγε πάνω από την εστία.

Η Λαμία άρχισε να προσπαθεί να… ξεμυτίσει κοντά στη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου, επιχειρώντας κυρίως από αριστερά με τον Τσιλούλη. Μάλιστα, στο 31′ έχασε μεγάλη ευκαιρία -πιάνοντας για πρώτη φορά την άμυνα της ΑΕΚ στον «ύπνο»- όταν ο Νούνιες πλάσαρε από την καρδιά της περιοχής των γηπεδούχων, με τον Αθανασιάδη να δηλώνει «παρών».

Ακόμα μία μεγάλη φάση για κάθε ομάδα, στο 34′ με τον Λιβάι για την ΑΕΚ και στο 44′ με τον Τζανδάρη, δεν οδήγησαν στο γκολ, με το πρώτο ημίχρονο να ολοκληρώνεται χωρίς σκορ.

Οι δύο ομάδες μπήκαν στο δεύτερο μέρος δίχως αλλαγές. Η ΑΕΚ συνέχισε να έχει τα ηνία. Αφού πρώτα ο Μήτογλου έκανε σημαντικό τάκλιν προ του Τσιλούλη στο 48′, ο Αραούχο στο 54′ επιχείρησε από δύσκολη γωνία, με τον Σαράνοφ να διώχνει σε κόρνερ.

Η ομάδα του Αλμέιδα προσπαθούσε, ο κόσμος από τις εξέδρες «έσπρωχνε», αλλά το γκολ δεν ερχόταν. Έτσι, ο Αργεντινός τεχνικός έριξε στο 62′ στο ματς τον Φαν Βέερτ και ο Ολλανδός φορ τον δικαίωσε άμεσα και συγκεκριμένα στο 67′: Σέντρα του -MVP- Μάνταλου από δεξιά, πετάχτηκε η «χρυσή αλλαγή» Φαν Βέερτ και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με τον αγαπημένο του τρόπο, με κεφαλιά!
Ο Ρότα συνέχισε να είναι εντυπωσιακός σε επίθεση και άμυνα, με τον Λιβάι να μην καταφέρνει να γράψει το 2-0 στο 77′. Το έπραξε όμως στο 88′: Ο Φαν Βέερτ πέρασε στον φορ από το Τρίνιντατ και Τομπάκο, εκείνος έτρεξε στην αντεπίθεση, απελευθερώθηκε με εξαιρετικές προσποιήσεις, πέρασε και τον Σαράνοφ και έγραψε το 2-0. Γκολ και ασίστ από τον Φαν Βέερτ, ο οποίος ολοκλήρωσε την ονειρική του εμφάνιση με δεύτερο γκολ από κεφαλιά, στις καθυστερήσεις (90’+4′) ύστερα από σέντρα του Ρότα! Για το 3-0 που ήταν και το τελικό σκορ.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις