Ένσταση Επισκοπής: Τι υποστήριξαν οι δικηγόροι στον αθλητικό δικαστή

Η Επισκοπή ζήτησε την τιμωρία του Απόλλωνα. «Δεν υπάρχει κύρωση για τη μη δήλωση στη λίστα», η θέση της Ελαφράς Ταξιαρχίας για τον Δημήτρη Πατάπη.

Η ένσταση της Επισκοπής κατά του κύρους του αγώνα με τον Απόλλωνα Σμύρνης συζητήθηκε την Τετάρτη (21/12) στον αθλητικό δικαστή. Η ομάδα του Ρεθύμνου επιδιώκει να πάρει στα χαρτιά το παιχνίδι που έχασε (1-0), γιατί ο αμυντικός της Ελαφράς Ταξιαρχίας, Δημήτρης Πατάπης που πέρασε στον αγώνα στο 85′ δεν είχε δηλωθεί στη λίστα και κατ’ επέκταση στο φύλλο αγώνα.

Την Επισκοπή εκπροσώπησε η δικηγόρος Δόξα Τσαγκαράκη, η οποία μίλησε για αντικειμενική ευθύνη της ΠΑΕ, ενώ για τον Απόλλωνα ο Βασίλης Γκαγκάτσης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία κύρωση για τη μη αναγραφή του ποδοσφαιριστή στη λίστα. Για τη διαδικασία κατέθεσε ως μάρτυρας ο υπεύθυνος διοργάνωσης του αγώνα, υποστηρίζοντας ότι στέλεχος της Ελαφράς Ταξιαρχίας πήγε να… λιποθυμήσει όταν διαπίστωσε το λάθος! Το FL News παρακολούθησε την εκδίκαση και σας παρουσιάζει το ρεπορτάζ…

Η Τσαγκαράκη αρχικά συλλυπήθηκε την ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης για τον χαμό του προέδρου, Γιάννη Παξιβανάκη και είπε για την υπόθεση:

«Στο παιχνίδι της 12ης Δεκεμβρίου Επισκοπή – Απόλλων Σμύρνης στο 85′ ο ποδοσφαιριστής Μωραΐτης αντικαταστάθηκε από τον μη δηλωθέντα στη λίστα που δίνεται 75 λεπτά πριν τη σέντρα μεταξύ των ομάδων, στον διαιτητή και κατ’ επέκταση στο φύλλο αγώνα, ποδοσφαιριστή Πατάπη. Η μη αναγραφή των στοιχείων του στο φύλλο αγώνα αποτελεί τη βάση επί της οποίας η συμμετοχή του κρίνεται αντικανονική μη εξαρτώμενη από οτιδήποτε άλλο».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο άρθρο 15 του ΚΑΠ: «Στο Φ.Α. που αποτελεί πλήρη απόδειξη έναντι οποιουδήποτε άλλο μέσου, θα πρέπει υποχρεωτικά να γράφονται τα στοιχεία των παικτών, τακτικων και αναπληρωματικών, ονοματεπώνυμο, φανελα, δελτίο. Η μη αναγραφή ισοδυναμεί με μη δυνατότητα συμμετοχής».

Στον κανόνα 3 του Law of Games:

«Εφόσον οι κανόνες της διοργάνωσης προβλέπουν ότι όλοι οι παίκτες και οι αναπληρωματικοί πρέπει να αναγράφονται στο Φ.Α. πριν από το εναρκτήριο λάκτισμα και μια ομάδα ξεκινήσει έναν αγώνα με λιγότερους από έντεκα παίκτες, μόνο οι παίκτες και οι αναπληρωματικοί που δηλώθηκαν στο Φ.Α., πριν την έναρξη του αγώνα, επιτρέπεται να συμμετάσχουν στον αγώνα μετά την άφιξή τους».

Και στην παράγραφο 3 του ίδιου κανόνα:

«Τα ονόματα των αναπληρωματικών πρέπει να δοθούν στον διαιτητή πριν από την έναρξη του αγώνα. Οποιοσδήποτε αναπληρωματικός δεν έχει κατονομαστεί μέχρι στιγμής δεν μπορεί να λάβει μέρος στον αγώνα».

Και συνέχισε:

«Η συμμετοχή Πατάπη είναι αντικανονική με μόνη τη μη αναγραφή στο Φ.Α. Αποστερείται έτσι η δυνατότητα παρατήρησης με κίτρινη ή κόκκινη κάρτα. Η ευθύνη της ΠΑΕ για τη μη αναγραφή στη λίστα και κατ’ επέκταση στο φύλλο αγώνα είναι αντικειμενική και δεν εξαρτάται από τυχόν πλημμέλεια του διαιτητή, κάτι που έχει κριθεί σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Τυχόν πειθαρχική ευθύνη του διαιτητή δεν αναιρεί την ευθύνη της ΠΑΕ για πράξεις ή παραλείψεις της. Δεν εξετάζουμε την αμέλεια ή τον δόλο.

Αν υπάρξει αντίθετη ερμηνεία κανείς που συμμετείχε αντικανονικά δεν θα μπορούσε να κριθεί πειθαρχικά ή να επιβληθεί ποινή στην υπαίτια ΠΑΕ. Θα μπορούν ομάδες να αγωνίζονται με μικρότερο αριθμό από τον επιτρεπόμενο και η κάθε ομάδα ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα, θα μπορεί να εμφανίζει ποδοσφαιριστές που δεν θα κατονομάζονται στο φύλλο αγώνα.

Ο διαιτητής για προσωπικούς του λόγους έγραψε το «εκ παραδρομής». Οι παρατηρήσεις του έπρεπε να είναι σαφείς. Η πειθαρχική του ευθύνη δεν αναιρεί την ευθύνη της ΠΑΕ. Υποστηρίζει ότι είχε προσκομιστεί το δελτίο και η κάρτα υγείας, όμως δεν λέει πότε έγινε αυτό. Στο άρθρο 18 του Κ.Α.Π. δεν υπάρχει πλέον η μεμονωμένη προσκόμιση. Υπάρχει λίστα που εκτυπώνεται μέσω του DTMS με συγκεκριμένη ημερομηνία, ώρα εκτύπωσης και συγκεκριμένη λίστα που είναι αποκλειστική ευθύνη της ΠΑΕ, πρέπει να αναγράφονται οι παίκτες με δικαίωμα συμμετοχής και να αναγράφονται στο φύλλο αγώνα.

Είναι απορίας άξιο, αν όντως είχε προσκομιστεί ως όφειλε, γιατί δεν έγινε μια αντιπαραβολή με τη λίστα του DTMS; Είτε προσκομίστηκε, είτε όχι, αυτό δεν επηρεάζει. Η μη αναγραφή είναι αντικειμενικό γεγονός και καθιστά τη συμμετοχή αντικανονική, κάτι που προβλέπεται στο άρθρο 18παρ.3 του Κ.Α.Π. Εξάλλου στο άρθρο 18παρ.1α τα δελτία έχουν αντικατασταθεί με τη λίστα, που σε αυτή όμως θα πρέπι να συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα συμμετάσχουν και θα αναγράφονται στο φύλλο αγώνα».

«Έτοιμο να… λιποθυμήσει το στέλεχος του Απόλλωνα»

Ως μάρτυρας της Επισκοπής κατέθεσε ο Μανώλης Κουράτορας. Ο υπεύθυνος διοργάνωσης του αγώνα, αναφέρθηκε αρχικά στη διαδικασία που ακολουθείται πριν τα ματς:

«75 λεπτά πριν την έναρξη προσκομίζουμε στον διαιτητή έντυπο με τους τακτικούς, αναπληρωματικούς και επιπλέον ποδοσφαιριστές, την εκτύπωση από το DTMS και τις κάρτες υγείας. Παραλάβαμε τη λίστα του Απόλλωνα και ο Πατάπης δεν είχε αναγραφεί. Πήγα στα αποδυτήρια των διαιτητών και ζήτησα να καλέσουν εκπρόσωπο του Απόλλωνα, γιατί το νούμερο 23 δεν είχε αναγραφεί. Το διαπίστωσε και ο διαιτητής και μετά έγραψε ό,τι έγραψε στις παρατηρήσεις».

Σε ερώτηση αν πήγε στα αποδυτήρια κάποιος από τον Απόλλωνα, απάντησε:

«Ναι, το είδε και έλεγε “τι έκανα Θεέ μου”. Ήταν έτοιμος να λιποθυμήσει και είπαμε να του φέρουμε νερό. Η Επισκοπή πρέπει να δικαιωθεί, γιατί διαφορετικά θα δηλώνουμε 19άδα και θα βάζουμε από τον πάγκο όποιον θέλουμε χωρίς να τον έχουμε δηλώσει».

«Καμία κύρωση η μη αναγραφή στη λίστα»

Ο δικηγόρος του Απόλλωνα, Βασίλης Γκαγκάτσης ρώτησε τον μάρτυρα αν έχει έγγραφο για όσα λέει και διάβασε τον κανονισμό που αναφέρει: «Η ΕΠΟ, η διοργανώτρια αρχή και ο διαιτητής του αγώνα (ο τελευταίος μέχρι και το κλείσιμο του Φύλλου Αγώνα) οφείλουν να παρέχουν στην αντίπαλο (ανυπαίτια) ή και σε τρίτη ομάδα, κατόπιν αίτησης αυτών, κάθε σχετικό έγγραφο προς τεκμηρίωση της τυχόν ένστασης ή καταγγελίας».

«Υποβάλατε έγγραφο στον διαιτητή;», ρώτησε ξανά και ο μάρτυρας απάντησε: «Ο διαιτητής δεν μου έδωσε ούτε τα δελτία. Υπέβαλα προφορικό αίτημα». Και ο Γκαγκάτσης συνέχισε:

«Το πρώτο λάθος της ένστασης είναι ότι η λίστα μέσω DTMS έχει αντικαταστήσει την επίδειξη των μεμονωμένων δελτίων. Η λίστα είναι εδώ και μια εξαετία. Το DTMS μπήκε φέτος. Δεν έχει αντικαταστήσει η λίστα τα μεμονωμένα δελτία. Το άρθρο 18παρ.1 του Κ.Α.Π. αναφέρει:

«Κατ’ εξαίρεση οι επαγγελματικές ομάδες Ανδρών της SL-1 & της SL-2, που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των Λιγκών τους και το Κύπελλο Ελλάδος, υποχρεούνται να παραδίδουν στον διαιτητή λίστα ποδοσφαιριστών, που θα παράγουν/εκτυπώνουν από το Εσωτερικό Σύστημα Συσχετισμού Μετεγγραφών (DTMS) της ΕΠΟ και η οποία θα φέρει σαφή διακριτικά (υδατογράφημα, πηγή προέλευσης, ημερομηνία & ώρα εκτύπωσης κλπ.). Τις κάρτες υγείας των (αγωνιζόμενων) ποδοσφαιριστών εν ισχύ».

Το 18παρ.3 λέει: «Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε οποιοδήποτε αγώνα πρωταθλήματος ή Κυπέλλου χωρίς την ύπαρξη των νομίμως εκδοθέντων δικαιολογητικών των εδαφίων α’ και β’ της παρ. 1 του παρόντος».

Πού λέει ο κανονισμός ότι η λίστα είναι συστατικό αντικανονικής συμμετοχής; Για την αντικανονική συμμετοχή είναι τέσσερις οι λόγοι. Η μη ύπαρξη δελτίων μέσω DTMS, η κάρτα υγείας, τιμωρημένος και το άρθρο 19 με τις ειδικές απαγορεύσεις. Παλιά φώναζε ο διαιτητής τους αρχηγούς να βεβαιώσουν την ακρίβεια των στοιχείων. Να εκφράσουν τη σύμφωνη γνώμη ή να υπογράψουν με επιφύλαξη. Τώρα γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς υπογραφές. Πώς θα κάνω αντιπαραβολή; Δεν επιτρέπεται στις ΠΑΕ να μπουν στα γραφεία των διαιτητών μετά τη λήξη.

Η Επισκοπή λέει ότι δεν είχαμε στη λίστα τον Πατάπη. Εμείς παραδώσαμε τη λίστα DTMS με ημερομηνία 10/12 που δεν αλλάζει και ο Πατάπης ήταν μέσα. Πού βρήκε ένα σάιτ των Αθηνών που έκανε live ότι ήταν ο Πατάπης στον πάγκο; Γράφει ο διαιτητής στο Φ.Α. τον αριθμό του δελτίου του. Το σύνολο του Φ.Α. αποτελεί μέσο απόδειξης, όχι η πρώτη σελίδα. Ο αριθμός δελτίου υπάρχει μόνο στο υδατογράφημα. Εμείς δεν μπήκαμε στα αποδυτήρια των διαιτητών. Ζητήσαμε να δούμε αν έχουν προσκομιστεί οι κάρτες υγείας και μας απαγόρευσαν την είσοδο. Δεν υπάρχει κύρωση στη διάταξη. Ο ποδοσφαιριστής ταξίδεψε στην Κρήτη, διέμεινε στο ξενοδοχείο και μπήκε στο 85′. Δεν θα έμπαινε αν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία».

Η δικηγόρος της Επισκοπής τόνισε ότι η λίστα αναφέρεται στον κανονισμό και ανάγνωσε το άρθρο 18 του Κ.Α.Π. όπου αναφέρεται: «Η προαναφερθείσα λίστα αποτελεί επίσημη βεβαίωση της ΕΠΟ προς τις ΠΑΕ, αντί εκτυπωμένων Δ.Α.Ι., για όλα τα απαιτούμενα στοιχεία που αφορούν τους ποδοσφαιριστές που ανήκουν στην δύναμή της και δηλώνονται στο Φύλλο Αγώνα».

«Η λίστα DTMS έχει εκτυπωθεί από τις 10/12 και όχι πριν την έναρξη. Η ευθύνη είναι αντικειμενική», συμπλήρωσε η Τσαγκαράκη και μίλησε για ad hoc απόφαση. «Η απόφαση αναφέρεται σε μη προσκόμιση δελτίων, καρτών υγείας και λίστας. Εδώ έχουν προσκομιστεί», απάντησε ο Γκαγκάτσης.

Οι δύο πλευρές πήραν προθεσμία για κατάθεση υπομνημάτων ως τις 28 Δεκεμβρίου, άρα η απόφαση αναμένεται από τη νέα χρονιά.

flnews.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις