Καραμανλάκης: «Τα φαινόμενα απατούν»

Στην τηλεόραση του ASTRATV και στην εκπομπή “Παράθυρο στη Θεσσαλία”, φιλοξενήθηκε ο Μανώλης Καραμανλάκης. Ο Βολιώτης πρωταθλητής του Bodybuilding κατέρριψε ένα προς ένα στερεότυπα που ακολουθούν το άθλημα της Σωματικής Διάπλασης και έβαλε διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα αναβολικά και στα συμπληρώματα διατροφής.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μανώλη Καραμανλάκη στους Δημήτρη Μαρέδη και Γιώργο Αποστολακόπουλο:

Επιμέλεια: Γιώργος Αποστολακόπουλος

Για το αν το Bodybuilding είναι ένα παρεξηγημένο άθλημα

«Αληθεύει αυτό καθώς πολύς κόσμος θεωρεί πως το bodybuilding είναι μία δραστηριότητα μη αθλητική. Παρόλα αυτά το άθλημα της Σωματικής Διάπλασης βρίσκει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και εφαρμόζει μία αρχή, την οποία πρωτοεφάρμοσε ο Μίλων ο Κροτωνιάτης και είναι αυτή της προοδευτικά αυξανόμενης αντίστασης, για να έχουμε μεγαλύτερη ενδυνάμωση και μυϊκή υπερτροφία. Αυτή είναι η αρχή που στηρίζεται το άθλημα της Σωματικής Διάπλασης, αυτή εφαρμόζεται ως σήμερα και η απήχηση που βρίσκει, κυρίως διεθνώς, είναι μεγάλη.

Για να φτάσει κάποιος να κάνει πρωταθλητισμό περνά μία διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο, πολύ ενέργεια, και πολύ κόπο. Απαιτεί να υπάρχουν συγκεκριμένα γενετικά χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει πρωταθλητισμό σ’ αυτό το άθλημα. Όπως στα περισσότερα, έτσι και σ’ αυτό απαιτείται το ταλέντο.

Από την άλλη βέβαια, το άθλημα της Σωματικής Διάπλασης, είναι εκείνο που θα βοηθήσει τον οποιοδήποτε να βελτιώσει τη σωματική του κατάσταση, τη φυσική του κατάσταση και την υγεία του, μέσα από τις προπονητικές μεθόδους και διατροφικές επιλογές που προτείνονται»

apostolakopoulos-karamanlakis-maredis

Για το στερεότυπο πως ο πρωταθλητισμός στο bodybuilding απαιτεί και απαγορευμένες ουσίες και ο διαχωρισμός με τα συμπληρώματα διατροφής

«Η αλήθεια είναι πως παρά το γεγονός πως ο κόσμος έχει μία τέτοια αντίληψη, οτιδήποτε κι αν έπαιρνε κάποιος, αν δεν εφάρμοζε κάποιος αποτελεσματικά τις μεθόδους που προτείνει το άθλημα της Σωματικής Διάπλασης, το αποτέλεσμα θα ήταν μηδαμινό, με ή χωρίς χημική βοήθεια.

Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με τα συμπληρώματα διατροφής. Τα συμπληρώματα διατροφής είναι διατροφικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον οποιονδήποτε να βελτιώσει τη σωματική του κατάσταση και φυσικά την υγεία του. Κατηγορηματικά θα πω πως τα συμπληρώματα διατροφής είναι αθώα. Αυτά που θεωρούνται αναβολικά δεν έχουν καμία σχέση με συμπληρώματα διατροφής. Ο διαχωρισμός είναι έντονος και ξεκάθαρος.

Από τη μία μεριά μιλάμε για ορμόνες και από την άλλη μιλάμε για μακροδιατροφικά στοιχεία, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπος και μικροδιατροφικά στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία. Οι ορμόνες και τα μάκρο, μικροδιατροφικά στοιχεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να συγχέονται. Συμπλήρωματα διατροφής μπορούν να πάρουν, όχι μόνο οι αθλητές, αλλά όλοι οι αθλούμενοι και κάθε άνθρωπος που ενδιαφέρεται για την υγεία του και την ποιότητα της ζωής του. Τα συμπληρώματα διατροφής έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες και τις ελλείψεις που μπορεί να έχει κάποιος σε αυτά που αναφέραμε προηγουμένως ως μακροδιατροφικά (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπος) και μικροδιατροφικά στοιχεία (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία). Οτιδήποτε πέραν αυτού δεν είναι συμπλήρωμα διατροφής.

Υπάρχουν βέβαια ορισμένοι, οι οποίοι σκόπιμα, θέλουν να υπάρχει ένα θολό τοπίο σε σχέση με τα συμπληρώματα και τα στεροειδή. Γιατί αυτό τους βοηθά. Επίσης τους βοηθά το γεγονός πως το Bodybuilding έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον, ως αποδιοπομπαίος τράγος. Φορτώνουν εκεί όλες τις αμαρτίες του σύγχρονου αθλητισμού. Το κάνουν αυτό εύκολα γιατί η εμφάνιση και σωματική διάπλαση ενός bodybuilderτους διευκολύνει. Ενώ ένας ποδηλάτης, ένας ποδοσφαιριστής, ένας μπασκετμπολίστας, ένας αθλητής ενός οποιοδήποτε άλλου αθλήματος δεν μπορεί εύκολα να κατηγορηθεί για κάτι τέτοιο».

 

Για τις διατροφικές συνήθειες ενός αθλητή Bodybuilding

«Ο αθλητής Bodybuilding τηρεί αυστηρά το διατροφικό του πρόγραμμα. Το Bodybuilding, μην ξεχνάμε, είναι το άθλημα που έχει εισάγει τη ρήση: είμαστε ότι τρώμε. Εγώ βέβαια, θα προσέθετα σ’ αυτό και το “είμαστε ότι σκεφτόμαστε…”».

Για τις προπονητικές απαιτήσεις του αθλήματος

«Το Bodybuilding είναι από τα σκληρότερα αθλήματα που μπορεί να έχει ενασχόληση κάποιος. Δεν απαιτεί θυσίες γιατί αυτός που επιλέγει αυτό το άθλημα, το κάνει έχοντας επίγνωση ότι θα χρειαστεί να διαβεί έναν δύσκολο δρόμο. Θα χρειαστεί να τιθασεύσει τον οργανισμό του όσον αφορά τις διατροφικές του συνήθειες και θα χρειαστεί να δεσμεύσει την ενέργειά του και τον χρόνο του στην προπόνηση, που θα του δώσει το αποτέλεσμα που επιδιώκει. Όσον αφορά το χρόνο που απαιτείται για προπόνηση, το Bodybuildingδεν απαιτεί τις ώρες που απαιτούν τα άλλα αθλήματα. Κι αυτό γιατί η προπόνηση που απαιτεί είναι πάρα πολύ υψηλής έντασης».

Για τις ηλικίες που αφορά το άθλημα του Bodybuilding

«Το Bodybuilding έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα, γιατί αφορά όλες τις ηλικίες. Στους αγώνες Σωματικής Διάπλασης φιλοξενούνται αθλητές όλων των ηλικιών, στις κατηγορίες που ανήκουν. Παράδειγμα υπάρχει κατηγορία “Masters” που περιλαμβάνει αθλητές που έχουν ξεπεράσει το 40ο έτος της ηλικίας τους, όπως υπάρχουν και κατηγορίες “Juniors” που περιλαμβάνουν αθλητές νεαρής ηλικίας που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους».

Για το στερεότυπο του φουσκωτού και των αντίστοιχων “επαγγελμάτων”

«Τα φαινόμενα απατούν. Αυτή είναι μία στερεοτυπική θεώρηση και δέχομαι πως υπάρχουν κάποιοι που το σκέφτονται έτσι. Όμως από την άλλη μεριά για να είσαι αποτελεσματικός στο Bodybuildingθα πρέπει το βράδυ να κοιμάσαι και να ξεκουράζεσαι. Άρα αυτά τα δύο δεν συνάδουν. Δεν μπορείς να είσαι αθλητής του Bodybuilding και να δουλεύεις τη νύχτα».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις