Νταβέλης: “Το πρωτάθλημα τώρα ξεκινάει”

Στην ραδιοφωνική “Ώρα της ΑΕΛ” του FORMedia Radio 99.8, η οποία μεταδίδεται καθημερινά στις 16:00, φιλοξενήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Αχιλλέας Νταβέλης.

Αφορμή της ζωντανής παρέμβασης του προέδρου των “βυσσινί” αποτέλεσε το διάρκειας τριών και πλέον ωρών “καυτό” Δ.Σ. της Super League 2 που μόλις είχε ολοκληρωθεί και στην ημερήσια διάταξη του ήταν οι διαιτησίες του πρωταθλήματος, ειδικότερα μετά τα γεγονότα των Σερρών και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την διαιτησία του Πουλικίδη, αλλά και το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο με την ΕΡΤ, τα κριτήρια επιλογής των αγώνων που μεταδίδονται κ.ά.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε φυσικά η απουσία απ’ το Δ.Σ. της ΠΑΕ Πανσερραϊκός, των κατά τα άλλα λαλίστατων παραγόντων του, που μιλώντας στα media δεν δίστασαν να ζητήσουν έως και VAR για την κατηγορία, αλλά θεσμικά υπήρξαν άφαντοι!

Εξάλλου, ο κ.Νταβέλης τοποθετήθηκε και για τις πρόσφατες εξελίξεις στο τεχνικό team και για άλλα ενδιαφέροντα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας γύρω από την ομάδα, ενόψει της έναρξης της μεταγραφικής περιόδου και της επανέναρξης της ερχόμενη εβδομάδα των επίσημων αγώνων, τονίζοντας πως η ομάδα θα ενισχυθεί σε όλες τις γραμμές, ανεξάρτητα από τους ηλικιακούς περιορισμούς, καθώς υπήρξε πλέον το περιθώριο σχεδιασμού που δεν υπήρχε αντικειμενικά το καλοκαίρι.

“Το πρωτάθλημα τώρα ξεκινάει”, κατέληξε, στέλνοντας τις εορταστικές ευχές του στον κόσμο και ειδικότερα στους φιλάθλους της ΑΕΛ.

Αναλυτικά όσα είπε:

Συντεταγμένη αντίδραση

«Θεωρώ πως με βάση τις μαρτυρίες όλων για τα θέματα, την ένταση, τις τοποθετήσεις και τις αποφάσεις που πάρθηκαν, ήταν ένα από τα σημαντικότερα διοικητικά συμβούλια της SL2.  Αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση των αποφάσεων γιατί αυτό που θα ακολουθήσει θα έχει θεσμικό επίπεδο, νομικό επίπεδο και πολιτειακό. Θα υπάρξουν συντεταγμένες κινήσεις που αποφασίστηκαν ομόφωνα. Εδώ δεν μιλάμε πλέον για την σφαγή της ΑΕΛ στις Σέρρες. Το ζήτημα αυτό τρέχει σε όλη του την ένταση. Μιλάμε για τον φορέα της SL2, που έχει στη διάθεσή του όχι μόνο την καταγγελία μας για την πρωτόγνωρη διαιτησία Πουλικίδη, αλλά και άλλων πολλών ομάδων.

Θα βγάλουμε αρχικά μια ομόφωνη ανακοίνωση, ένα καταδικαστικό ψήφισμα για τον τρόπο που η ΚΕΔ ορίζει τους διαιτητές. Συστήσαμε 5μελή επιτροπή, με δύο μέλη από κάθε όμιλο κι ένα από το προεδρείο, με υποχρέωση να γίνει συνάντηση με αρχιδιαιτητή και ΚΕΔ πριν την επανέναρξη του πρωταθλήματος, όπου θα τεθούν όλα τα επιχειρήματα που προσδιορίζουν τις κάκιστες διαιτησίες. Βεβαίως, συνομολογήσαμε με απόλυτη και πρωτόγνωρη σύμπνοια, να μην δούμε ποτέ ξανά παρόμοιες διαιτησίες. Το όργανο που συστήθηκε θα ασχολείται αποκλειστικά με διαιτητικά λάθη και εγκλήματα για να τα αναδεικνύει όποτε προκύπτουν και να δρα για την αποκατάστασή τους. Πρόκειται για ζήτημα που αφορά τους πάντες, πλην εκείνων που ευνοούνται συστηματικά και με τον τρόπο τους προκαλούν αυτά τα λάθη».

Απών ο Πανσερραϊκός!

«Φυσικά δεν ντρέπομαι να πω ότι ομάδες που σκανδαλωδώς ευνοούνται ήταν απούσες. Ο καθένας βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα κι απ’ αυτό, όχι επικοινωνιακά αλλά ουσιαστικά. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η ομάδα που αντιμετωπίσαμε με τη γνωστή φαιδρή διαιτησία, σήμερα ήταν απούσα. Κατά την τοποθέτησή μου ξεκίνησα στηλιτεύοντας την πιο φαιδρή ανακοίνωση που είδα ποτέ, δηλαδή τον θήτη να κάνει δηλώσεις σε ΜΜΕ και να συστήνει στους φορείς την άμεση υιοθέτηση του VAR!

Όχι ότι δεν θα ήταν χρήσιμο, αλίμονο, αλλά υπάρχουν πολλές αντικειμενικές δυσκολίες με την ποιότητα των εγκαταστάσεων και των υποδομών στην κατηγορία και δευτερευόντως έρχεται το οικονομικό κόστος. Παρ’ όλα αυτά είχαμε θεσμικό χρέος να το προτείνουμε, εκεί που πρέπει όμως, καθώς μπροστά στη διαφάνεια και την ακεραιότητα κάθε πρόβλημα πρέπει να ξεπερνιέται. Είναι όμως δυνατόν να τοποθετείσαι για έγκλημα που είδε όλη η Ελλάδα και να μιλάς χωρίς να λες τίποτα γι’ αυτό; Αντίθετα, δώσαμε όλοι συγχαρητήρια στον πρόεδρο της Κηφισιάς που ευνοήθηκε στον αγώνα με την Ιεράπετρα και σήμερα ενώπιον όλων μίλησε για την αδικία που υπέστη ο ΟΦΙ.

Στην περίπτωσή μας θα περίμενες ίσως κάτι αντίστοιχο, αλλά είδαμε το αντίθετο, όπως επίσης ακόμα περιμένουμε ο κ. Δερμιτζάκης να καταδικάσει τα διαιτητικά εγκλήματα, όπως υποσχέθηκε αν τα διαπίστωνε. Προφανώς, μετά από μια εβδομάδα, δεν τα είδε, επιτρέποντάς μας να του συστήσουμε να πάει σε οφθαλμίατρο. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι η νίκη και η ήττα. Αυτό τελείωσε. Το ζητούμενο για τον θεσμό και για την εξυγίανση, αν δεν έχεις προκαλέσει εσύ το έγκλημα, είναι να βγεις και να πεις πως η συγκεκριμένη διαιτησία ήταν φαιδρή. Αντ’ αυτού ακούσαμε από τον Πανσερραϊκό συστάσεις γιατί διαμαρτυρόμαστε και το αισχρότατο, ότι η ίδια ομάδα που έχει πλήθος ευνοϊκών διαιτησιών με τα γνωστά πέναλτι, να συστήνει εξ αποστάσεως το VAR ως τη μόνη λύση. Εδώ πλέον η λέξη ντροπή χάνει την σημασία της»!

Άνθρωπος των θεσμών

«Πίστευα και πιστεύω στους θεσμούς. Είναι ένας αγώνας που δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπουμε. Ναι, είμαι αισιόδοξος ότι σήμερα βάλαμε ένα σημαντικό λιθαράκι, τουλάχιστον για την εξισορρόπηση πραγμάτων που είναι αισχρά και εξόφθαλμα. Κανένας συνάδελφος δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοια εγκλήματα και λίγο πολύ όλοι τα έχουν υποστεί, ανεξάρτητα αν δεν είναι στην ίδια ένταση. Γιατί κακά τα ψέματα, το πρόσφατο έγκλημα κατά της ΑΕΛ είναι από εκείνα που θα συζητούνται για πολλές δεκαετίες».

Η «μυωπία» της ΕΡΤ

«Τα κριτήρια της ΕΡΤ συζητήθηκαν ως πρώτο θέμα. Κι εκεί τοποθετήθηκαν όλοι με σφοδρότητα για τη μυωπία που διέπει την ΕΡΤ, αναφορικά με την κάλυψη του πρωταθλήματος. Καταλήξαμε πως βλέπει μόνο Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πως όλο αυτό χαρακτηρίζεται από αφέλεια, ανοησία και αδιαφορία. Δεν ξέρω αν υπάρχει συσχετισμός στο ότι δεν καλύφθηκε το ντέρμπι της χρονιάς, ώστε να σκεφτεί κάποιος ότι έτσι κλείνει το μάτι σ’ ένα προβλεπόμενο έγκλημα. Στην τοποθέτησή μου έβαλα ένα ψήγμα υποψίας, αλλά καταλήξαμε ότι δεν πρόκειται για ιδιοτέλεια αλλά για περίτρανη ανοησία ή αδιαφορία. Ωστόσο, είναι κι αυτό πρωτόγνωρο, καθώς δεν υφίσταται κανένα απ’ τα αντικειμενικά κριτήρια επιλογής των τηλεοπτικών αγώνων. Εξού και τα εύλογα ερωτήματα. Προσωπικά ακόμη προβληματίζομαι, αλλά μεταφέρω την αίσθηση των πολλών και παλαιοτέρων.

Προσωπικά έχω την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε στο καλύτερο. Δεν περιμένω θαύματα, ξέροντας πως είναι ο χώρος επί δεκαετίες. Πιστεύω όμως στις συντεταγμένες προσπάθειες βελτίωσης, ώστε να μην ξαναδούμε τραγικές περιπτώσεις όπως αυτά που ζήσαμε στις Σέρρες. Έχω ανάγκη να πιστεύω πως δεν θα ξαναδιαπράξουν τέτοιο έγκλημα».

Να μην ξανασφυρίξει…

«Η ΑΕΛ, ανεξάρτητα απ’ τα σημερινά, δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ τον Πουλικίδη. Στόχος μας είναι αυτός ο διαιτητικός εγκληματίας να μην ξανασφυρίξει ποδοσφαιρικό αγώνα. Και δεν πρόκειται να ησυχάσουμε μέχρι να δικαιωθούμε. Ο φάκελος για τον συγκεκριμένο κατατέθηκε σε ΕΠΟ, ΚΕΔ και θα κατατεθεί με νομικό περιεχόμενο και στην SL2, για να κινηθεί εναντίον του ο αθλητικός εισαγγελέας. Δεν έχετε δει ακόμα τίποτα…

Αναφορικά με το πρωτάθλημα, τώρα θα ξεκαθαρίσει η ήρα απ’ το στάρι και θα δούμε ποιες ομάδες έχουν αντοχές και ξεκάθαρους στόχους, ποιες ενισχύονται με αγωνιστικούς όρους και ποιες τιμούν το fair play και όχι οτιδήποτε άλλο, το οποίο αγγίζει όρια εγκληματικής οργάνωσης και παράγκας.

Οι θεσμοί κινητοποιούνται αναλόγως. Στην όποια θεσμική χαλαρότητα ή μυωπία, αν υπάρχουν χαμηλά αντανακλαστικά, το έγκλημα συνεχίζεται. Εδώ όμως έχουμε τον Ολυμπιακό να αποχωρεί, την ΑΕΛ να προϊδεάζει και να σηκώνει σκόνη για όσα υπέστη, την οποία δεν θα αφήσουμε να καθίσει ώσπου να δικαιωθούμε, ομάδες να φωνάζουν επίσης για όσα υπόκεινται κι έναν Πουλικίδη ή όποιον προσπαθεί να τον μιμηθεί, να μην ξαναπιάνουν όπως πιστεύω σφυρίχτρα στα χέρια τους. Θα αντιληφθεί κι αυτός και όλοι τους πως εμείς δεν είμαστε από εκείνους που περνάνε, κλείνουν το μάτι και φεύγουν»!

Εκ του αποτελέσματος

«Σε μια επαγγελματική διαδικασία πρέπει να διαχωρίζεις τα προσωπικά συναισθήματα από την απόδοση και το αποτέλεσμα. Εμείς σε 8 αγώνες είχαμε 3 ήττες. Σε μια ομάδα που επιθυμεί να πρωταγωνιστήσει κι έχει αυτά τα αποτελέσματα, τίθεται και θέμα προπονητή. Δώσαμε όλο τον χρόνο σ΄ έναν εξαίρετο συνεργάτη για ν’ αναδείξει όλες τις διαχειριστικές του ικανότητες. Προφανώς διαπιστώσαμε κάποια κενά. Κι είναι αναφαίρετο δικαίωμα μιας ομάδας να βελτιώσει το σχήμα της. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε μια υπέρβαση, με μια προπονητική επιλογή που έχει περαιτέρω στάνταρντς και σκοπεύοντας να ενισχύσουμε την ομάδα στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Κινούμαστε αγωνιστικά και με όρους ουσίας, ζητώντας μόνο το fair play… Μόνο μην τολμήσουν να μας αδικήσουν»!

Ενίσχυση σε όλες τις γραμμές

«Όταν ανέλαβα με όλο το ρίσκο στις 28 Ιουνίου, πολλοί δεν ήξεραν ότι υπάρχει ban. Ζούμε σε πόλη που και με όρους επικοινωνίας, δεν είχαν φροντίσει εκείνοι που έπρεπε να ενημερώσουν για τις απαιτήσεις έναντι πολλών. Αυτά πληρώθηκαν. Ωστόσο, ο επαναπροσδιορισμός της αδειοδότησης γίνεται τον Μάρτιο του ’23. Βεβαίως, το ban άρθηκε, μπορούμε να κάνουμε μεταγραφές αλλά με ηλικιακούς περιορισμούς, καθώς απελευθερωνόμαστε πλήρως το καλοκαίρι του ’23.

Αν εξαιρέσουμε το κάτω των 25 ετών, στο οποίο οφείλουμε να κινηθούμε, είτε είναι Έλληνες, είτε ξένοι, είτε κοινοτικοί, οι παίκτες που πρέπει να αποκτηθούν θα αποκτηθούν. Η ομάδα θα ενισχυθεί σε όλες τις γραμμές. Έχουμε καλό ρόστερ, αλλά εντοπίσαμε και αδυναμίες γιατί θέλουμε να βελτιωνόμαστε και γιατί εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και ο προηγούμενος και ο νυν προπονητής δηλώνουν ικανοποιημένοι με τους παίκτες που έχουμε, αλλά αντικειμενικά υπάρχουν τομείς με αδυναμίες και κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό με βάση και τους περιορισμούς.

Το καλοκαίρι επίσημα πήραμε το ΟΚ απ’ την ΕΕΑ για οποιαδήποτε διαδικασία στις 8 Αυγούστου, που σημαίνει πως οτιδήποτε έγινε πριν ήταν θυσία και ρίσκο. Παρ’ όλα αυτά, στη λήξη της μεταγραφικής περιόδου, εξασφαλίσαμε συνολικά 7 μεταγραφές, ενισχύοντας το ρόστερ που παραλάβαμε. Κι ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση της ομάδας δίνουμε πλέον για τον Ιανουάριο.

Εύχομαι σε όλο τον κόσμο τα καλύτερα και ζητώ από τους φίλους της ΑΕΛ να είναι αισιόδοξοι… το πρωτάθλημα τώρα ξεκινάει»!

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις