Ζητά εκκένωση και στο ποδόσφαιρο η Λίγκα

Η Σούπερ Λίγκα κατέθεσε προτάσεις στην ΕΠΟ για τροποποιήσεις του Πειθαρχικού Κώδικα και, σύμφωνα με τη Live Sport, μία από αυτές είναι και η εκκένωση των εξεδρών σε ειδικές συνθήκες, όπως δηλαδή γίνεται σε άλλα αθλήματα, έτσι ώστε να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια για τη διεξαγωγή αγώνων.
Αυτή η πρόταση…

…έγινε και για την περίπτωση που οπαδοί μπουν στον αγωνιστικό χώρο πριν ή και κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων. Αν, ωστόσο, προηγηθούν βιαιοπραγίες κατά προσώπων κατά τη διάρκεια ενός ματς, η Λίγκα προτείνει την οριστική διακοπή. Αν, λοιπόν, δεν υπάρχουν βιαιοπραγίες και φθορές ξένης ιδιοκτησίας, τότε θα διατάζεται να εκκενωθούν οι κερκίδες από τους οπαδούς, πάντα δίνοντας ένα όριο χρόνου το οποίο αν ξεπεραστεί ο αγώνας θα διακόπτεται οριστικά.
Όσον αφορά στα πρόστιμα και τις ποινές που πληρώνουν οι ΠΑΕ, η Λίγκα πρότεινε:
Αν τα επεισόδια έχουν γίνει στον εν γένει χώρο του γηπέδου, χρηματική ποινή 40.000 ευρώ μέχρι 100.000 ευρώ.
Στην περίπτωση που τα επεισόδια έχουν περιοριστεί στις κερκίδες ή στα αποδυτήρια, η ΠΑΕ θα κληθούν να καταβάλουν το ποσό των 50.000 ευρώ έως 120.000 ευρώ.
Το δικαστικό όργανο μπορεί για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις να επιβάλλει μαζί με τη χρηματική ποινή και ποινή διεξαγωγής ενός ή δύο αγώνων χωρίς θεατές.
Αν τα επεισόδια έχουν γίνει εντός του αγωνιστικού χώρου, τότε θα επιβάλλεται χρηματική ποινή 70.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ και ποινή διεξαγωγής δύο έως τρεις αγώνες, χωρίς αφαίρεση τριών βαθμών.
Σε περίπτωση υποτροπής, σε επόμενο αγώνα της ομάδας μέχρι τη λήξη της οικείας αγωνιστικής περιόδου, η ποινή για κάθε επιμέρους πράξη θα επιβαρύνεται και θα μπορεί να φτάσει έως και το 130% του ανώτατου προβλεπόμενου ορίου. Έτσι, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 250.000 ευρώ, ενώ θα προσαυξάνεται το ποσό κατά 50.000 ευρώ για κάθε περαιτέρω υποτροπή. Παράλληλα, θα επιβάλλεται ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατής για τέσσερις αγωνιστικές στην πρώτη υποτροπή, ενώ θα επαυξάνεται ο αριθμός των αγωνιστικών κατά δύο σε κάθε νέα υποτροπή. Τέλος, η ομάδα θα τιμωρείται και με αφαίρεση 5 βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα στην πρώτη υποτροπή, ενώ αν υπάρχει νέα, ο αριθμός θα επαυξάνεται κατά 3 βαθμούς.
Για την περίπτωση των «εκτεταμένων» επεισοδίων, η Λίγκα προτείνει οι σχετικές διώξεις να μην ασκούνται από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, αλλά από τα πειθαρχικά όργανα και η αρμοδιότητα του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα να περιορίζεται στην άσκηση πειθαρχικών διώξεων μόνο για αδικήματα που δεν αναγράφονται στο φύλλο αγώνα.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις