ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 1-0: Του έσπασε το αήττητο και έβαλε φωτιά στο πρωτάθλημα! (video)

Από τη μία η ΑΕΚ πήγαινε στο ντέρμπι με το απόλυτο νικών στην OPAP Arena. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός πήγαινε αήττητος στη Νέα Φιλαδέλφεια. Και η Ένωση, με τη δύναμη της καυτής έδρας της, έσπασε το αήττητο των πρασίνων παίρνοντας το ντέρμπι κορυφής με 1-0 και μειώνοντας στους τέσσερις βαθμούς από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό μπαίνοντας ξανά δυναμικά στη μάχη του τίτλου.

Σε ένα ντέρμπι με φτωχό θέαμα και πολλές δυνατές μονομαχίες, ο Πινέδα ήταν εκείνος που στο 68′ πλασάροντας τον Μπρινιόλι κάτω από τα πόδια οδήγησε την Ένωση στην τελική επικράτηση. Ο Παναθηναϊκός είχε δοκάρι με τον Ιωαννίδη στις καθυστερήσεις, ενώ η ΑΕΚ από τη μεριά της χαμένο πέναλτι με τον Λιβάι Γκαρσία σε 12 λεπτά έξτρα χρόνου που είχαν τα πάντα, με την Ένωση να πανηγυρίζει στο τέλος τους τρεις βαθμούς.

 

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Έτσι ξεκίνησαν Αλμέιδα και Γιοβάνοβιτς

Ένα ερωτηματικό που υπήρχε για την ενδεκάδα της ΑΕΚ ήταν ποιος από τους Ρότα ή Σιντιμπέ θα ξεκινούσε στο δεξί άκρο της άμυνας. Τελικώς ο Γάλλος ήταν αυτός που επιλέχθηκε καθώς ο Έλληνας μπακ είχε μόλις μια προπόνηση στα πόδια του. Εκπλήξεις στη σύνθεση του Αλμέιδα δεν υπήρξαν με τον Αργεντινό τεχνικό να παρατάσσει τους αναμενόμενους 11. Ο Αθανασιάδης διατηρήθηκε στην εστία, οι Χατζισαφί, Μουκουντί, Βίντα και Σιντιμπέ ήταν η τετράδα της άμυνας, ο Σιμάνσκι επέστρεψε στον άξονα της μεσαίας γραμμής μαζί με τον Γιόνσον, με τον Πινέδα αριστερά και τον Άμραμπατ δεξιά, όπως αναμενόταν. Στην επίθεση ξεκίνησε φυσικά ο Λιβάι Γκαρσία με τον Αραούχο ελαφρώς πιο πίσω του. Στον Παναθηναϊκό ο Γιοβάνοβιτς προτίμησε στη μεσαία γραμμή τον Κουρμπέλη αντί του Τσέριν, καθώς επανήλθε στο αρχικό σχήμα ο Ρούμπεν Πέρεθ. Κάτω από τα δοκάρια βρισκόταν ο Μπρινιόλι. Αριστερός μπακ ο Χουάνκαρ, δεξιός ο Κώτσιρας και ο Σένκεφελντ με τον Μάγκνουσον οι δύο στόπερ. Κουρμπέλης, Ρούμπεν, Μπερνάρντ η τριάδα στη μεσαία γραμμή. Αριστερός εξτρέμ ο Βέρμπιτς, δεξιός ο Παλάσιος και στην κορυφή ο Σπόραρ.

Μπόλικη τακτική και φάσεις… μηδέν

Ο Παναθηναϊκός μπήκε με στόχο να μην επιτρέψει στην ΑΕΚ να βρει ρυθμό, με το ματς να κυλάει στο πρώτο εικοσάλεπτο στην πλειοψηφία του σε χαμηλό τέμπο, έχοντας και ένα τετράλεπτο καθυστερήσεις σε τραυματισμό του Χατζισαφί. Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια να μην υπάρχει καμία αξιόλογη φάση. Η ΑΕΚ είχε περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια της με τους πράσινους όμως να κλείνουν καλά τους χώρους και να περιμένουν να βρουν ευκαιρία να χτυπήσουν στην αντεπίθεση.

Μετά το πρώτο μισάωρο η ΑΕΚ αύξησε την πίεση, έχοντας και μια καλή στιγμή με ένα σουτ του Αραούχο με τη μία που κόντραρε πάνω στον Μάγκνουσον στο 33′ με τους φιλοξενούμενος να συνεχίζουν να κλείνουν όλους τους διαδρόμους αναγκάζοντας τους κιτρινόμαυρους να ψάχνουν τη λύση από τα άκρα. Άμραμπατ από πλευράς ΑΕΚ και Παλάσιος από πλευράς Παναθηναϊκού ήταν οι δύο παίκτες που έπαιρναν τις περισσότερες ενέργειες, με την Ένωση να πιέζει περισσότερο στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου, χωρίς όμως να έχει ουσία στο παιχνίδι της. Το αποτέλεσμα έτσι ήταν… zero, όχι μόνο αναφορικά με το σκορ, αλλά και από τις ευκαιρίες.

Ο Πινέδα μίλησε για την ΑΕΚ και… χιτσκοκικό φινάλε!

Η ΑΕΚ μπήκε καλά στο δεύτερο μέρος, με τον Παναθηναϊκό να είναι εκείνος όμως που δημιούργησε την πρώτη μεγάλη φάση στο ματς. Στο 54′ ο ο Κουρμπέλης προώθησε το παιχνίδι πασάροντας στον Μπεράρντ και ο τελευταίος αποφεύγοντας τον Μουκουντί πλάσαρε έξω από την περιοχή με τον Αθανασιάδη να αποκρούει εντυπωσιακά σε κόρνερ. Ο Γιοβάνοβιτς προχώρησε στην πρώτη κίνηση από τον πάγκο με τον Τσέριν αντί του Βέρμπιτς και τον Μπερνάρντ να μεταφέρεται στα πλάγια.

Οι δυνατές μονομαχίες διαδέχονταν η μία την άλλη με το σκηνικό του παιχνιδιού να μην έχει ουσιαστικές διαφορές με αυτό του πρώτου μέρους. Μια ενέργεια όμως αρκούσε για να κάνει τη διαφορά. Και την είχε η ΑΕΚ. Στο 68′, ο Χατζισαφί έπαιξε γρήγορα για τον Αραούχο αυτός έπαιξε επίσης έξυπνα για τον Πινέδα που τρύπωσε πλάγια στην περιοχή του Παναθηναϊκού, ο Τσέριν έχασε το μαρκάρισμα και ο Μεξικανός πλάσαρε τον Μπρινιόλι κάτω από τα πόδια και έβαλε… φωτιά στην OPAP Arena για το 1-0 με το παιχνίδι να διακόπτεται για αρκετά λεπτά προκειμένου να καθαρίσει η ατμόσφαιρα.

Ο Γιοβάνοβιτς ψάχνοντας πλέον γκολ δεν είχε άλλη επιλογή από το να περάσει τον Ιωαννίδη αντί του Κουρμπέλη, με τον Αλμέιδα λίγο αργότερα να βγάζει τον Άμραμπατ και να τον αντικαθιστά με τον Τσούμπερ. Πλέον το ματς είχε αποκτήσει χαρακτήρα… σκάκι με κινήσεις από τον πάγκο, με τον Γιοβάνοβιτς να ρίχνει και Τσόκαϊ και Βαγιαννίδη αντί Πέρεθ και Κώτσιρα και τον Αλμέιδα να αντικαθιστά τον Πινέδα με τον Φερνάντες. Όπως αναμενόταν οι καθυστερήσεις θα ήταν πολλές, με τον Σιδηρόπουλο να δείχνει 12 λεπτά. Ένα επικίνδυνο γύρισμα του Σιντιμπέ δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί ο Λιβάι στην καρδιά της πράσινης περιοχής, με την αγωνία στα ύψη.

Και το καλύτερο το ντέρμπι το κρατούσε για το τέλος! Στο 98′ μετά από ασυνεννοησία της άμυνας της ΑΕΚ ο Ιωαννίδης από πλάγια θέση πέρασε και τον Αθανασιάδη και πλάσαρε στο δοκάρι και στην εξέλιξη της φάσης ο Φερνάντες με μια περίτεχνη ενέργεια μέσα στην περιοχή έκανε ποδιά στον Τσέριν, ανατράπηκε από τον Σένκεφελντ και κέρδισε πέναλτι. Ο Μπρινιόλι όμως στο 100′ πλέον του ματς είπε «όχι» στον Λιβάι Γκαρσία κρατώντας τον Παναθηναϊκό ζωντανό! Όμως η ΑΕΚ είχε το καθαρό μυαλό για να διατηρήσει το προβάδισμα στα λεπτά που απέμεναν και να πανηγυρίσει μια μεγάλη νίκη μαζί με τους οπαδούς της στην κατάμεστη OPAP Arena.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Χατζισαφί, Μουκουντί, Βίντα, Σιντιμπέ, Σιμάνσκι, Γιόνσον, Πινέδα (90′ Φερνάντες), Άμραμπατ (81′ Τσούμπερ), Αραούχο (102′ Μήτογλου), Λιβάι Γκαρσία

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Χουάνκαρ, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Κώτσιρας (89′ Βαγιαννίδης), Κουρμπέλης (70′ Ιωαννίδης), Ρούμπεν Πέρεθ (89′ Τσόκαϊ), Μπερνάρντ, Βέρμπιτς (56′ Τσέριν), Παλάσιος, Σπόραρ

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις