Κατανομή χρημάτων απ’ το στοίχημα: Τι είναι να πάρουν οι ομάδες της SL1 και SL2

Μοιράσου το άρθρο

Διαφωνία επήλθε ανάμεσα στον υφυπουργό αθλητισμού και τη Super League 1 σχετικά με την κατανομή του ποσού των 62 εκ. ευρώ, που προήλθε από τη φορολόγηση των παικτών των τυχερών παίγνιων, στον αθλητισμό.

Η SL1 δεν παρέστη στη συνάντηση του υφυπουργού με τις SL2, ΕΣΑΚΕ και ΕΟΠΕ για το θέμα και έστειλε επιστολή με την οποία ζητεί το ποσό για τις ομάδες του συνεταιρισμού να είναι το ίδιο με αυτό που πήραν το 2021, ήτοι από 1,5 εκάτ ευρώ η κάθε ομάδα.

Επίσης στην επιστολή της SL1 ανεφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το πρώτο τη τάξει επαγγελαμτικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου καταβάλει τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλο στο ποδόσφαιρο και στην οικονομία μέσω της φορολόγησης και ότι δεν πρέπει να δίνονται χρήματα σε όλες τις ομάδες χωρίς προϋποθέσεις, κάνοντας μνεία στο φαινόμενο των χειραγωγημένων αγώνων.

Χωρίς να αναφέρεται στην επιστολή, στην SL1 διαφωνούν με την κατανομή του ποσού κατά 50% στον επαγγελματικό αθλητισμό και κατά 50% στον ερασιτεχνικό.

Η διαφορά των χρημάτων που πήραν την πρώτη φορά (2021) οι ΠΑΕ της SL1 σε σχέση με αυτά που προβλέπεται να πάρουν τώρα είναι μείον 250.000 ευρώ περίπου.

Ο Αυγενάκης, από την άλλη, υπεραμύνεται τις απόφασης για ισόποση κατανομή των χρημάτων σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό θεωρώντας ότι πρέπει να στηριχθεί ο δεύτερο επειδή αποτέλει την κοιτίδα του αθλητισμού.

Ωστόσο έκανε δεκτό το αίτημα να εξαιρεθούν της χρηματοδόστης οι εμπλεκόμενες με την χειραγώγηση αγώνων ομάδες.Βλέποντας, όμως, ότι υπάρχουν διαφωνίες ζήτησε από τις τέσσερις επαγγελαμτικές λίγκες να συμφωνήσουν στην κατανομή, άλλως δεν θα πάρουν χρήματα, ενώ δεν αποκλείεται το θέμα να φτάσει στον πρωθυπουργό σε περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο.

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το ΔΣ της SL1 και θα φανούν οι προθέσεις της, ενώ οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή.

Ακολουθεί η κατανομή των χρημάτων στον επαγγελματικό αθλητισμό, που έγινε από τον Αυγενάκη το 2021:

Στον Επαγγελματικό Αθλητισμό η κατανομή του αναλογούντος ποσού γίνεται ως εξής:

i. Α’ Εθνική Επαγγελματική Κατηγορία Ποδοσφαίρου – Super League ή, όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 50% και έως του ποσού των 22.000.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες. (σ.σ. το ποσό παραμένει ίδιο)

ii. Α2 Επαγγελματική Κατηγορία – Super League 2 ή, όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 17% (σ.σ. από 15%) και έως του ποσού των 8.500.000 ευρώ. (σ.σ. από 3 εκάτ. ευρώ). Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

iii. Α1 Ανδρών Μπάσκετ – Basket League ή, όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 15% και έως του ποσού των 7.500.000 ευρώ. (από 3. εκάτ. ευρώ) Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

iv. Α1 Ανδρών Βόλεϋ – Volley League ή, όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 8% και έως του ποσού των 4.000.000 ευρώ (από 1,2 εκάτ. ευρώ). Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

v. Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις: Αναφορικά με την συμμετοχή των δικαιούχων στις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις, θα κατανέμεται ποσοστό 10% (σ.σ. αντί 12%) και έως του ποσού των 7.500.000 ευρώ. Ο υπολογισμός του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχες αθλητικές ομάδες και τα κριτήρια κατανομής, θα καθορισθούν με νέα κοινή υπουργική απόφαση.

Πηγή: soccerplus.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις