Βοσνιάδης: «Να πώς ανεβαίνουν οι ομάδες»

 “Διάλειμμα” ενός χρόνου από τη Super League έκανε η Κέρκυρα. Ενώ πέρυσι έμεινε εύκολα στη μεγάλη κατηγορία, με δικαστική απόφαση έπεσε στη Football League. Η διοίκησή της το πάλεψε, δημιούργησε υλικό για επάνοδο στα… σαλόνια και ο στόχος επετεύχθη. Η ομάδα του νησιού των Φαιάκων εξασφάλισε τον προβιβασμό με την επικράτηση (2-0) επί του Απόλλωνα Σμύρνης, τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος.

Η “κόμισσα” ξεκίνησε την εφετινή κούρσα με τον Άγγελο Διγκόζη στην τεχνική ηγεσία. Ο νεαρός προπονητής ύστερα από την 9η αγωνιστική αποχώρησε, με απολογισμό 4 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες. Οι άνθρωποι της ΠΑΕ επέλεξαν για διάδοχό του τον Αλέκο Βοσνιάδη, ο οποίος ξεκίνησε τη σεζόν στον Απόλλωνα. Ο Μακεδόνας προπονητής κατάφερε έπειτα από 20 παιχνίδια να οδηγήσει τους “κυανέρυθρους” στη μαθηματική εξασφάλιση της ανόδου, με απολογισμό 15 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες. Ανέλαβε την επτανησιακή ομάδα από την 4η θέση, και ενώ η πρωτοπόρος ΑΕΛ ήταν στο +8.

Εντέλει με την ολοκλήρωση της 31ης “στροφής” πρώτη τη μαθηματική άνοδο εξασφάλισε η Κέρκυρα. Ο Αλέκος Βοσνιάδης, μία μέρα μετά το τρίποντο σε βάρος της “Ελαφράς Ταξιαρχίας”, μίλησε στο Sport24.gr για την έβδομη (!) άνοδο της καριέρας του (έχει ανεβάσει κατηγορία και Αχιλλέα Τριανδρίας, Ορφέα Σουρωτής, Πολύκαστρο, Αναγέννηση Επανωμής, Απόλλωνα Σμύρνης, Νίκη Βόλου). Αυτές θα μπορούσαν να ήταν οκτώ, αν πέρυσι δεν κρατούσαν τον Λεβαδειακό στη Super League (είχε υποβιβαστεί βαθμολογικά) αντί της Κέρκυρας, διότι βάσει του άρθρου 4 του ΚΑΠ, μετά την ΑΕΚ και τον Ηρακλή που προβιβάστηκαν από τη Β’ Εθνική, θα έπρεπε να ανέβει ο τρίτος της κατάταξης της δεύτερης κατηγορίας και όχι να μείνει ομάδα που έπεσε βαθμολογικά από τη Super League.

 

Τι χρειάζεται να κάνει ένας προπονητής για να επιτύχει ανόδους με την ομάδα που κοουτσάρει; Υπήρξε άνοδος που ήταν πιο… γλυκιά σε σχέση με τις άλλες; Θα μείνει στην Κέρκυρα και τη νέα σεζόν; Που οφείλεται η κατάκτηση του προβιβασμού; Ο 55χρονος τεχνικός απαντά στα ερωτήματα αυτά…

– Μια ακόμα άνοδος για εσάς, αυτή τη φορά με την Κέρκυρα. Το περιμένατε ότι θα έφτανε αυτή η στιγμή;

“Η ομάδα ήταν στα… βράχια όταν την ανέλαβα. Προσπαθήσαμε μέσα από τις μεταγραφές του Ιανουαρίου να της δώσουμε τα στοιχεία που της έλειπαν. Πολλή δουλειά στο γήπεδο, επιτυχημένες μεταγραφικές κινήσεις. Πολύ καλό κλίμα στα αποδυτήρια, αλληλοσεβασμός σε τιμ και παίκτες. Αυτή η ηρεμία μας οδήγησε στην άνοδο. Μια διοίκηση που δεν προκάλεσε ποτέ κανένα πρόβλημα, μας συμπαραστεκόταν και το κυριότερο έλυνε τα προβλήματα που είχαμε. Ο κόσμος μας βοήθησε, ειδικά στο τέλος. Η άνοδος αξίζει σε όλους, να τη χαρούν. Πάμε τώρα να πάρουμε το πρωτάθλημα. Πολλά συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές”.

– Τι συναίσθημα σας βγάζει κάθε άνοδο που πετυχαίνετε;

“Όλα τα πρωταθλήματα και οι άνοδοι είναι σημαντικά για ένα προπονητή. Μακάρι να υπάρχει και συνέχεια να πετυχαίνουμε ανάλογα πράγματα στο μέλλον”.

-Ήταν η Κέρκυρα κατά τη γνώμη σας η καλύτερη ομάδα στην εφετινή Football League;

“Υπήρξαν καλές ομάδες στην κατηγορία. Όπως η ΑΕΛ, όπως ο Απόλλων προτού προκύψουν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν, τα Τρίκαλα με την καλή πορεία στο τέλος, αλλά εμείς ήμασταν η πιο σταθερή, για αυτό ανεβήκαμε στην Super League. Υπήρξαν και ομάδες που έπαιξαν ωραίο ποδόσφαιρο, όπως η Καλλιθέα, ο Παναιγιάλειος, ο Κισσαμικός που ήταν έκπληξη”.

– Για να μπορεί ένας προπονητής να οδηγεί την ομάδα του σε ανόδους τι οφείλει να κάνει;

“Να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, να δουλεύει πολύ, να ξέρει να διαχειρίζεσαι τα καλά και τα αρνητικά αποτελέσματα και το κυριότερο να τον εμπιστεύονται οι ποδοσφαιριστές. Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι κριτές, κανένας άλλος. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους να πιστεύουν ότι είναι δίκαιος, γιατί όλους δεν γίνεται να τους έχεις ευχαριστημένους. Ξεκάθαρες σχέσεις με όλους τους παίκτες”.

 

– Ξεχωρίζετε κάποια άνοδο περισσότερο από τις άλλες;

“Κάθε μία έχει τη… γλύκα της και μένει χαραγμένη στο μυαλό μου. Μέσα μας μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιες, αλλά επειδή δεν θέλω να αδικήσω τις προσπάθειες που έγιναν, δεν θα ήθελα να βάλω τη μία πιο ψηλά από κάποια άλλη. Έχω δεθεί με όλες τις ομάδες και είμαι χαρούμενος που αυτά τα χρόνια έχω πετύχει τόσες ανόδους”.

– Εκτιμάτε ότι έχετε θέση σε πάγκο ομάδας Super League μετά τις επιτυχίες που έχετε σημειώσει; Γιατί πιστεύετε ότι έως σήμερα έχετε μετρήσει μόλις 8 παιχνίδια σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας;

“Αυτό θα το κρίνουν άλλοι.Εγώ θα δουλεύω στο γήπεδο και θα περνάω καλά εκεί που δουλεύω. Είμαι μία από τις περιπτώσεις που από ό,τι φαίνεται δεν μετρούν τα στατιστικά. Είμαι όμως γεμάτος και ευχαριστημένος που δουλεύω σε αυτό το επίπεδο. Για το αν πρέπει να είμαι, ή όχι, σε ομάδα της Super League, ας το κρίνουν άλλοι. Δεν με ενδιαφέρει και δεν αγχώνομαι και ιδιαίτερα”.

-Το μέλλον σας στην Κέρκυρα πώς το βλέπετε; Έχετε μιλήσει με τη διοίκηση για τη συνέχιση της συνεργασίας σας;

“Το μέλλον είναι ένα. Όπου αντιληφθούμε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη, με χαρά συνεργαζόμαστε. Αυτό καθορίζει το μέλλον. Αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, πας παρακάτω”.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις