Με 32 ομάδες το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων – Έτσι θα κατανεμηθούν οι 12 ευρωπαϊκές θέσεις!

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων αλλάζει… εντελώς, σε μια προσπάθεια της FIFA να αυξήσει τα έσοδά της, με τη διοργάνωση από το 2025 να έχει 32 ομάδες, εκ των οποίων οι 12 θα είναι από την Ευρώπη!

Τα τελευταία χρόνια η FIFA ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά της. Για την ακρίβεια, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θέλει να μπαίνουν χρήματα στα ταμεία της σε πιο… σταθερή βάση και όταν, δηλαδή, δεν έχει Μουντιάλ, όπου τότε τα έσοδά της απογειώνονται.

Είναι εντυπωσιακό, δε, να δει κανείς ποια είναι τα ετήσια έσοδα της UEFA με το «χρυσοφόρο» Champions League και ποια της FIFA. Οι διαφορές είναι τεράστιες! Για αυτό, άλλωστε, και η κουβέντα όλο αυτό το διάστημα για διετές Παγκόσμιο Κύπελλο, που -ευτυχώς- για την ώρα έχει ατονίσει…

Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, η FIFA εδώ και καιρό έχει αποφασίσει να αλλάξει εντελώς τη «δική της» μεγάλη διοργάνωση συλλόγων, το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφάσισε οριστικά να αυξήσει από το 2025 τις ομάδες από 7 σε… 32! Το πρώτο τουρνουά, το οποίο θα διεξαχθεί με αυτόν τον αριθμό ομάδων, θα γίνει το διάστημα Ιούνιος-Ιούλιος 2025. Αλλάζουν, δηλαδή και οι ημερομηνίες και η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι, όπου δεν έχει τίποτα άλλο, έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε μήπως αυξηθεί και το ενδιαφέρον του κόσμου, που δεδομένα έχει ατονίσει για την εν λόγω διοργάνωση.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την κατανομή των θέσεων, αυτή θα είναι η εξής:

AFC (Ασία): 4, CAF (Αφρική): 4, CONCACAF (Βόρεια, Κεντρική Αμερική & Καραϊβική): 4, CONMEBOL (Νότια Αμερική): 6, OFC (Ωκεανία): 1, UEFA (Ευρώπη): 12 και «οικοδεσπότης» του τουρνουά: 1.

Σήμερα (21/02), λοιπόν, οι ”Times” αποκαλύπτουν πώς θα κατανεμηθούν οι 12 ευρωπαϊκές θέσεις. Σύμφωνα με το έγκυρο Μέσο, οκτώ θέσεις θα δοθούν με βάση την κατάταξη των ομάδων της UEFA και οι άλλες τέσσερις θα πάνε στους νικητές του Champions League των τελευταίων σεζόν πριν από την πρώτη διοργάνωση των 32 ομάδων (2022, 2023, 2024 και 2025).

Με βάση αυτό, όπως αναλύει και το ΑΠΕαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων διεξαγόταν αύριο, τις οκτώ θέσεις θα έπαιρναν Μπάγερν Μονάχου, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Παρί Σεν Ζερμέν, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ρεάλ Μαδρίτης θα περνούσε ως νικήτρια του Champions League για το 2022, όπως και Τσέλσι (2021), Μπάγερν (2020) και Λίβερπουλ (2019), τις θέσεις τους θα «κάλυπταν» Γιουβέντους (9η), Άγιαξ (10ος), Ντόρτμουντ (11η) και Ατλέτικο Μαδρίτης (12η).

Στο ίδιο ρεπορτάζ των ”Times”, τονίζεται πως η UEFA θέλει να περιορίσει τις ομάδες ανά χώρα σε δύο. Αυτό θα επηρέαζε, φυσικά, κυρίως τους Άγγλους, που έχουν τέσσερις στην πρώτη οκτάδα της βαθμολογίας. Ο μόνος τρόπος για να υπάρχουν τέσσερις σύλλογοι ανά χώρα είναι δύο από αυτές να κατακτήσουν το Champions League τα προηγούμενα χρόνια και άλλες δύο να είναι στην πρώτη οκτάδα της βαθμολογίας.

Μέχρι το 2025, η FIFA θα διατηρήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με τη συνήθη μορφή των τελευταίων ετών, δηλαδή με επτά ομάδες. Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση του 2023 από τις 12 έως τις 22 Δεκεμβρίου.

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις