Το αυτονόητο κόντρα στο Γιβραλτάρ η Εθνική | Τα στιγμιότυπα (video)

Η νίκη ήταν το αυτονόητο. Η Εθνική όμως, πήρε το τρίποντο με ωραία μπάλα, απόλυτη κυριαρχία, άνεση και… εμφάνιση απέναντι στο αδύναμο Γιβραλτάρ (0-3), μπαίνοντας όπως έπρεπε στα προκριματικά του Euro.

Το ξεκίνημα που ήθελε η Εθνική ομάδα στα προκριματικά του Euro. Πέρα από την… αυτονόητη νίκη επί του Γιβρατάρ, έκανε και καλή εμφάνιση, πέτυχε τρία γκολ, είχε άλλα τόσα δοκάρια, σωρεία χαμένων ευκαιριών και το τελικό σκορ θα μπορούσε κάλλιστα να έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Το τρίποντο ήταν άλλωστε εκ των ων ουκ άνευ απέναντι στην πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου και το γρήγορο γκολ του Μασούρα δεδομένα βοήθησε για να “λυθούν” οι διεθνείς, ενώ στο φινάλε του ημιχρόνου ο Σιώπης έκανε το 0-2. Το τρίτο τέρμα πέτυχε νωρίς στην επανάληψη ο Μπακασέτας.

 

Με Πέλκα, Γιακουμάκη και 4-2-3-1

Μίνι έκπληξη από τον Γκουστάβο Πογέτ, που έδωσε φανέλα βασικού στον Γιακουμάκη, ενώ αποφάσισε τελικά να ξεκινήσει τον Πέλκα αριστερά αντί του Φορτούνη. Με σχηματισμό 4-2-3-1 η Εθνική, που είχε τον Βλαχοδήμο κάτω από τα δοκάρια. Ο Μπάλντοκ στο δεξί άκρο της άμυνας, οι Μαυροπάνος και Χατζηδιάκος δίδυμο στο κέντρο, με τον Τσιμίκα στα αριστερά. Δίδυμο στα χαφ ήταν ο Σιώπης ως “εξάρι”, με τον Μάνταλο σε πιο δημιουργικό ρόλο και τον Μπακασέτα μπροστά τους. Αριστερά στην επίθεση ο Πέλκας, δεξιά ο Μασούρας και στην κορυφή ο Γιακουμάκης.

Για το Γιβραλτάρ ο Χούλιο Ρίμπας παρέταξε την ομάδα του με δύο… 40άρηδες βασικούς, τον αρχηγό Τσιπολίνα (40 χρ.) και τον εξτρέμ Κασκιάρο (41 χρ.)! Συγκεκριμένα ξεκίνησαν ο Κόλεϊνγκ στα γκολπόστ, οι Ολιβέρο, Τσιπολίνα, Σέργκεντ, Βαλαρίνο στην άμυνα, οι Τορίγια, Μπρίτο, Μπερνάντο Λόπες στη μεσαία γραμμή και τριπλέτα στην επίθεση οι Ρόναν, Γουόκερ και Κασκιάρο. Βέβαια μετά το πρώτο τέταρτο, ο αριστερός μπακ Βαλαρίνο, πήρε θέση στην κορυφή της επίθεσης κι ουσιαστικά το αρχικό 4-3-3 δεν το είδαμε ποτέ στην πράξη, αφού βρισκόταν διαρκώς σε θέση άμυνας!

Πίεση από νωρίς και γκολ με το… καλησπέρα σας

Μετά τα αναγνωριστικά πρώτα λεπτά στο “Estadio Algavre”, η Εθνική πήρε όπως ήταν φυσικό τα ηνία του αγώνα. Δημιούργησε την πρώτη καλή στιγμή στο 6ο λεπ΄το, με τον Γιακουμάκη να παίρνει την κεφαλιά από την όμορφη σέντρα του Τσιμίκα, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Πέντε λεπτά αργότερα έγινε και το 0-1 με τον Γιώργο Μασούρα να πετυχαίνει το 5ο του τέρμα με το εθνόσημο. Ωραίο γύρισμα του Μάνταλου από τα αριστερά, ο Μπάλντοκ έστρωσε στον δεξιό εξτρέμ του Ολυμπιακού κι εκείνος σούταρε με τη μία, βάζοντας σε θέση οδηγού τη Γαλανόλευκη.

Η ελληνική ομάδα δεν επαναπαύτηκε στο προβάδισμά της και συνέχισε να πιέζει, κλείνοντας το Γιβραλτάρ στο 1/3 του γηπέδου. Στο 24′ η Εθνική έχασε τεράστια ευκαιρία για να διπλασιάσει τα τέρματά της. Ο Μάνταλος βρήκε όμορφα τον Γιακουμάκη, εκείνος “άδειασε” τον αντίπαλό του και βρέθηκε σε θέση τετ α τετ, αλλά το σουτ που επιχείρησε με το αριστερό δεν ήταν καθόλου καλό. Νέα σημαντική ευκαιρία για την Εθνική στο 30′, ο Μάνταλος έδωσε στον Τσιμίκα, που έκανε τη σέντρα, αλλά η κεφαλιά του Γιακουμάκη έφυγε λίγο άουτ. Το ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών για τη Γαλανόλευκη συνεχίστηκε και στα επόμενα λεπτά. Στο 33′ ο Μασούρας βρήκε με κεφαλιά τον Μάνταλο, που έκανε την προβολή, αλλά δεν βρήκε την μπάλα όπως ήθελε και πέρασε άουτ. Μόλις τρία λεπτά αργότερα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα άγγιξε εκ νέου το 2-0. Μετά από μία μαγική συνεργασία, ο Μπακασέτας βρήκε τον Πέλκα, η μπάλα κόντραρε και σταμάτησε στο δοκάρι. Νέα ευκαιρία για την Εθνική στο 41′, με το σουτ του Μάνταλου στο ύψος της περιοχής να διώχνει ο Κόλινγκ στην δεξιά του γωνία.

Εν τέλει εκείνο που δικαιούνταν η Γαλανόλευκη, το βρήκε -έστω καθυστερημένα- με το παρθενικό γκολ του Σιώπη με την Εθνική ομάδα. Ο Πέλκας έστρωσε ωραία στον άσο της Τραμπζονσπόρ κι εκείνος σούταρε έξω από την περιοχή, αφήνοντας… άγαλμα τον Κόλινγκ για το 0-2 του ημιχρόνου.

Γκολ, δοκάρια και… ντεμπούτο για Κωνσταντέλια

Το σκηνικό στο δεύτερο ημίχρονο δεν άλλαξε, με την Ελλάδα να συνεχίζει να παίζει σαν τη… γάτα με το ποντίκι το Γιβραλτάρ. Το 2-0 του ημιχρόνου προφανώς κι έδινε ασφάλεια στην Εθνική, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί στην πορεία και τη διαφορά τερμάτων η Εθνική. Όπως και στο πρώτο μέρος, η Γαλανόλευκη βρήκε ξανά γκολ νωρίς, αυτή τη φορά στο 58′. Μετά από τρομερή πάσα του Μάνταλου, ο Μπακασέτας βρέθηκε απέναντι από τον Κόλινγκ και δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 3-0 με το 11ο τέρμα του με το εθνόσημο. Λίγο αργότερα, στο 62′, ο Πέλκας άφησε τη θέση του στον Κωνσταντέλια, που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα ρεσιτάλ ευκαιριών για την Ελλάδα που άγγιξε τρεις φορές το τέταρτο γκολ μέσα σε ένα τρίλεπτο! Πρώτα το εκπληκτικό σουτ του Μασούρα έξω από την περιοχή, που έδιωξε με υπερένταση ο Κόλινγκ κι έπειτα δύο δοκάρια με Παυλίδη (σουτ) και Μάνταλο (κεφαλιά) στο 69′ και στο 70′ αντίστοιχα!

Ευκαιρίες υπήρξαν και στη συνέχεια από τον Εθνική, τόσο με τον Παυλίδη, όσο και με την κεφαλιά του Μαυροπάνου στο 82′ που πέρασε λίγο άουτ, αλλά κι ένα σουτ του Μασούρα στο 83′. Λίγο νωρίτερα, το Γιβραλτάρ έκανε την πρώτη του (!) φάση στο παιχνίδι, με το δυνατό σουτ του Γουόκερ έξω από την περιοχή να μπλοκάρει όμορφα ο Βλαχοδήμος.

Τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις ακόμα στα τελευταία λεπτά η Ελλάδα έφτασε κοντά στο 0-4, με τον Κωνσταντέλια και τον Μαυροπάνο, αλλά οι προσπάθειές τους δεν ευοδώθηκαν.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

Γιβραλτάρ (Χούλιο Ρίμπας): Κόλινγκ, Ολιβέρο, Ρ.Τσιπολίνα, Σέργκεντ, Βαλαρίνο (62′ Κουμπς), Τορίγια (62′ Μούελχι), Μπρίτο (85′ Τζόλεϊ), Μπερνάντο Λόπες, Ρόναν (85′ Χ.Τσιπολίνα), Γουόκερ, Κασκιάρο (85′ Στάις)

Ελλάδα (Γκουστάβο Πογέτ): Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ, Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος, Τσιμίκας (85′ Γιαννούλης), Σιώπης, Μπακασέτας (70′ Φορτούνης), Μάνταλος, Μασούρας (85′ Χατζηγιοβάνης), Γιακουμάκης (62′ Παυλίδης) Πέλκας (62′ Κωνσταντέλιας)

Διαιτητής: Ρόχιτ Σάγκι (Νορβηγία)
Βοηθοί: Μόρτεν Γένσεν, Άντερς Όλαβ Ντάλε
4ος: Μοχαμάντ Ουσμάν Ασλάμ
VΑR: Ρομπ Ντίμπερινκ (Ολλανδία)
AVAR: Κλέι Ρούπερτι (Ολλανδία)

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις