“Έπνιξε” τη Φενέρ και έκλεισε εισιτήριο για το Final 4 (vids)

Στο τριήμερο των εκλογών ο Ολυμπιακός θα… ψηφίσει για το Ευρωπαϊκό. Οι «ερυθρόλευκοι» τα είχαν όλα, έπνιξαν τη Φενέρ που δε μπορούσε να πλησιάσει το καλάθι (84-72) και πάνε ξανά στο Final 4, αυτή τη φορά ως φαβορί!

Ο Ολυμπιακός ύστερα από μια σειρά – θρίλερ με τη Φενέρμπαχτσε πήρε αυτό που κυνηγούσε και άξιζε άλλη τη σεζόν: το εισιτήριο για το Final Four του Κάουνας. Η καλοστημένη ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, που παρουσίασε τρομερή διάρκεια και συνέπεια τερματίζοντας στην 1η θέση της regular season, «λύγισε» την «μαχητική» Φενέρμπαχτσε στο Game 5 του ΣΕΦ και θα διεκδικήσει στο 12ο Final Four της ιστορίας το 4ο ευρωπαϊκό της τρόπαιο. Στον ημιτελικό οι Πειραιώτες θα συναντήσουν τον νικητή του ζευγαριού Μονακό – Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Το 5ο ματς της σειράς είχε κοινά στοιχεία με τα προηγούμενα, αλλά αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός είχε υπέρ του ένα διψήφιο προβάδισμα, που δημιούργησε στο τέλος της 2ης περιόδου με την… υπογραφή του Κώστα Σλούκα. Παράλληλα, οι Πειραιώτες έκαναν εξαιρετική δουλειά στα ριμπάουντ, έπαιξαν αποτελεσματικότατη άμυνα, ενώ επιτέθηκαν αποφασιστικά προς το αντίπαλο καλάθι για να βρουν σκορ σε σημαντικές στιγμές του αγώνα. Αντιθέτως, οι Τούρκοι μέτρησαν κακά ποσοστά πίσω από τα 6,75μ. (με εξαίρεση τον Μάρκο Γκούντουριτς), είδαν πρωταγωνιστές τους να μην… τραβούν και δεν μπόρεσαν να κάνουν την έκπληξη.

Ο ηγέτης Κώστας Σλούκας ήταν αυτός που έκρινε το πιο κρίσιμο ματς της φετινής πορείας του Ολυμπιακού μέχρι τον ημιτελικό του Κάουνας. Ο Έλληνας πλέι μέικερ ήταν φανταστικός και… κάλυψε και την άστοχη βραδιά των υπόλοιπων γκαρντ των γηπεδούχων. Σε 29′ στο παρκέ ο Σλούκας έβαλε 22 πόντους με εξαιρετικά ποσοστά (5/7 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 6/6 βολές) και μοίρασε 6 βολές, για να πάρει από το… χέρι την ομάδα του. Επιπλέον, σπουδαία εμφάνιση έκανε και ο αρχηγός, Κώστας Παπανικολάου, που είχε double – double (14 πόντοι, 11 ριμπάουντ). Διψήφιοι οι Σάσα Βεζένκοφ (17 πόντοι, 5 ριμπάουντ) – Σακίλ ΜακΚίσικ (11 πόντοι, 4 ριμπάουντ), σημαντική δουλειά ο Μουσταφά Φαλ (8 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ).

Στην αντίπερα όχθη, ο Μάρκο Γκούντουριτς με 26 πόντους και 8/12 τρίποντα θέλησε να βάλει… δύσκολα στην ομάδα του Μπαρτζώκα, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Ντόρσεϊ είχε 0/5 τρίποντα, ο Καλάθης 2/6 σουτ και μόλις 2 ασίστ, ο Έντουαρντς 3/11 προσπάθειες, το δίδυμο Χέις – Πιερ 0/6 εντός πεδιάς, ενώ ο Σκότι Ουίλμπεκιν δεν χρησιμοποιήθηκε τελικά. Έτσι, η Φενέρμπαχτσε δεν μπόρεσε να απειλήσει ουσιαστικά τους ανώτερους Πειραιώτες.

Αρχηγικό ξεκίνημα του Παπανικολάου, «σκληρή» η Φενέρμπαχτσε

 

Στο ΣΕΦ δεν έπεφτε… καρφίτσα και ο Ολυμπιακός μπήκε ορεξάτος και αποφασισμένος στο Game 5 με «οδηγό» τον Κώστα Παπανικολάου (11-6 στο 4′ με 7π. του Έλληνα φόργουορντ). Οι Πειραιώτες άρχισαν το ματς με 5 ασίστ, αλλά η Φενέρμπαχτσε έμεινε κοντά (13-13 στο 7′) με τον Νάιτζελ Χέις να παίζει κομβικό ρόλο στην άμυνά της. Το παιχνίδι θύμιζε τις προηγούμενες «μάχες» της σειράς με τον Δημήτρη Ιτούδη να «πονοκεφαλιάζει» με τα ποσοστά των παικτών του έξω από τα 6,75μ. (1/7 τρίποντα) και τους Κυπελλούχους Ελλάδας να έχουν το προβάδισμα (20-15 στο 10′ μετά το buzzer beater γκολ – φάουλ του Παπανικολάου). Μάλιστα, ο «Παπ», που έκανε… αρχηγική εμφάνιση (10 πόντοι με 100% ευστοχία και 2 ριμπάουντ), προσπάθησε να… μπει και στο μυαλό του Τάιλερ Ντόρσεϊ, κάνοντάς του trash talking.

Ο Σλούκας και η άμυνα έστειλαν τον Ολυμπιακό σε διψήφια απόσταση

Οι Πειραιώτες έδειχναν να ελέγχουν τα ριμπάουντ και έβρισκαν σκορ με διεισδύσεις, αλλά η «Φενέρ» ήταν… κολλημένη στον λαιμό τους, λόγω του «καυτού» Μάρκο Γκούντουριτς (12π. με 4/5 3π.). Παράλληλα, η επιστροφή του Τόνι Τζεκίρι αντί του Τζόναθαν Μότλεϊ έφερε αμυντικά “stop” και οι Τούρκοι πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά (29-31 στο 16′ με 2/2β. του Σέρβου). Σε εκείνο το σημείο, όμως, τα δεδομένα άλλαξαν δραστικά. Ο Ολυμπιακός… έκρυψε το καλάθι στους φιλοξενούμενους και πήρε πλήρως την κατάσταση στα χέρια του με ένα επιβλητικό 15-0 (44-31 στο 19′), που είχε την… υπογραφή του κομβικού Κώστα Σλούκα (10 πόντοι με 3/4 σουτ και 3/3 βολές, 3 ασίστ). Έτσι, οι «ερυθρόλευκοι», που έκαναν άψογη δουλειά στα ριμπάουντ, με ένα τετράλεπτο «ξέσπασμα» πήγαν στα αποδυτήρια με διψήφια διαφορά (44-33 στο 20′).

Ψυχωμένος Σλούκας και… ερυθρόλευκος έλεγχος

 

Η άμυνα των γηπεδούχων έκανε σταθερά τη δουλειά της και μετά την τεχνική ποινή στον πάγκο της Φενέρμπαχτσε για διαμαρτυρίες προς τους διαιτητές η διαφορά πήγε εκ νέου στο +13 (52-39 στο στο 23′). Τα νεύρα είχαν κάνει την εμφάνισή τους σε ένα πεντάλεπτο με 4 τεχνικές ποινές συνολικά, οι starters του Ολυμπιακού έχασαν κάποια σουτ (1/6 ο Κάνααν, 2/6 ο Ουόκαπ, 2/5 ο Βεζένκοφ) και οι Τούρκοι παρέμειναν «ζωντανοί» (53-45 στο 25′ και 57-49 στο 27′ με βελτιωμένη εικόνα του Μότλεϊ). Ωστόσο, ο Παπανικολάου Σλούκας έδωσαν και πάλι ηρεμία στην ελληνική ομάδα (62-49 στο 28′). Ο Γκούντουριτς έφτασε τους 20π. με 6/9 τρίποντα (62-52), αλλά ο ψυχωμένος Σλούκας (8π., 2ασ. στην 3η περίοδο) με γκολ – φάουλ «έγραψε» το 65-52 και σήκωσε το ΣΕΦ στο… πόδι.

Το εισιτήριο για το Κάουνας βάφτηκε κόκκινο

Ο Ιτούδης επανέφερε στο παρκέ τον Νικ Καλάθη, αν και δεν είχε επιθετικό ρυθμό, οι δύο ομάδες ήταν κάπως νευρικές και το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα διατήρησε τον έλεγχο (71-56 στο 34′ με σκορ από Σλούκα και Βεζένκοφ). Από εκεί και πέρα όλα έμοιαζαν να έχουν πάρει το δρόμο τους. Ο ηγέτης Σλούκας… εκόβε και έραβε, η Φενέρμπαχτσε δεν μπορούσε να βρει εύκολο σκορ και ο κόσμος ξεκίνησε να ζητάει τον τίτλο στο Κάουνας (76-61 στο 37′). Στην τελική ευθεία τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει και άπαντες περίμεναν την κόρνα, που θα έστελνε και τυπικά την ελληνική ομάδα στην Λιθουανία. Αυτή ήρθε μέσα σε πανδαιμόνιο με το ταμπλό να «γράφει» 84-72 και τον Ολυμπιακό να παίρνει την μεγάλη πρόκριση στο Final Four.

 

Τα Δεκάλεπτα: 20-15, 44-33, 65-52, 84-72.

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά της αναμέτρησης εδώ.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις