Η Μάντσεστερ Σίτι πρωταθλήτρια ξανά: 5+1 λόγοι που εξηγούν την κυριαρχία της

 

Ο Ισπανός τεχνικός και οι ποδοσφαιριστές του έδειξαν και φέτος πως είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι του… παιχνιδιού στο Νησί πανηγυρίζοντας το πέμπτο πρωτάθλημα σε έξι χρόνια.

Τη φετινή σεζόν, βέβαια, η Σίτι πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα βλέποντας την… πλάτη της Άρσεναλ. Οι «κανονιέρηδες» οδήγησαν επί μήνες την κούρσα, ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας, αλλά στην τελική ευθεία «λύγισαν». Κι έτσι οι «Πολίτες» δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη, επιβεβαίωσαν την ανωτερότητά τους και είναι αυτοί που πανηγυρίζουν τώρα.

-Πως έφτασε, λοιπόν, η Μάντσεστερ Σίτι σε αυτόν τον τίτλο που διευρύνει την… αυτοκρατορία των τελευταίων ετών; 

-Το φαινόμενο Χάαλαντ 
Ο Νορβηγός μετακόμισε στο Μάντσεστερ για να λύσει το πρόβλημα που είχε στην επίθεση η ομάδα. Και χωρίς να χρειαστεί καν χρόνο προσαρμογής, κατάφερε στην πρώτη σεζόν του στα αγγλικά γήπεδα να… σαρώσει τους πάντες και τα πάντα και να διαλύσει τα στατιστικά. Έχει βάλει 36 γκολ σε 33 παιχνίδια στο πρωτάθλημα, περισσότερα από όσα έχει σημειώσει ποτέ οποιοσδήποτε άλλος παίκτης βοηθώντας τα μέγιστα για να φτάσει η ομάδα στον τίτλο. «Ήξεραν ήδη πώς να κατακτούν τίτλους» σχολίασε, βέβαια, προ ημερών ο Χάαλαντ δείχνοντας μετριοφροσύνη.

-Διάρκεια και σταθερότητα
Λίγες ομάδες δείχνουν τα τελευταία χρόνια τέτοια σταθερότητα όπως η Μάντσεστερ Σίτι. Ειδικά όταν τα πράγματα… ζορίζουν, ο Πεπ Γκουαρδιόλα και οι παίκτες του ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά στην πίεση έχοντας ένα σερί με έντεκα συνεχόμενες νίκες και με 14 παιχνίδια χωρίς ήττα. Οι «Πολίτες» δεν έχουν χάσει από τις 5 Φεβρουαρίου, ένα διάστημα καθοριστικό για το τελικό αποτέλεσμα.

-Η… πείνα για το πρωτάθλημα 
Μπορεί τα τελευταία χρόνια η Μάντσεστερ Σίτι να κυριαρχεί στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ισπανός ποδοσφαιριστής και οι ποδοσφαιριστές του έχουν χάσει την… πείνα τους για το πρωτάθλημα. Το έδειξαν με την διάθεση με την οποία έμπαιναν στο γήπεδο δίνοντας όλες τις δυνάμεις τους για να διεκδικήσουν άλλο ένα τρόπαιο.

-Ομάδα με τα όλα της

Είναι μια ομάδα με σταρ, είναι επίσης και μια ομάδα από την οποία δεν λείπει τίποτα. Κάθε παίκτης είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι ενός παζλ που ολοκληρώνεται. Είναι δεμένη, είναι πολύ οργανωμένη, καθένας γνωρίζει το ρόλο του, είτε θεωρείται βασικός είτε όχι, καθένας γνωρίζει ποια κίνηση πρέπει να κάνει για να βοηθήσει τους συμπαίκτες όταν μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο.

-Ένας πάγκος που θα ζήλευαν πολλοί 
Πόσες ομάδες θα ήθελαν να έχουν βασικούς τους αναπληρωματικούς της Σίτι; Είναι πολυτέλεια να έχεις στον πάγκο σου παίκτες όπως ο Εμερίκ Λαπόρτ, ο Φιλ Φόντεν, ο Ριγιάντ Μαχρέζ, ο Χουλιάν Άλβαρες. Τέτοιο βάθος στο ρόστερ, τόση ποιότητα την ζηλεύει κάθε αντίπαλος-ανταγωνιστής.

-Ο προπονητής 
Ακόμα κι αν κάποιοι χρησιμοποιούν το επιχείρημα περί των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που μπορεί και ξοδεύει για να ενισχύσει με μεταγραφές την ομάδα του, ποιος μπορεί να αρνηθεί πως αρχιτέκτονας αυτής της αυτοκρατορίας που δημιουργείται στο Νησί είναι ο Πεπ Γκουαρδιόλα; Σε 14 χρόνια έχει κατακτήσει 11 πρωταθλήματα στην προπονητική καριέρα του, ένας μαέστρος που καθοδηγεί άψογα την ορχήστρα του. «Σου εξηγεί τι θα συμβεί και τελικά αυτό συμβαίνει όπως ακριβώς σου το είχε πει» όπως είχε εξηγήσει και ο Χάαλαντ για τον προπονητή του.

sdna.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις