Εκλογές ξανά στις 25 Ιουνίου – Τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Μοιράσου το άρθρο

Στις 25 Ιουνίου η χώρα θα οδηγηθεί ξανά στις κάλπες, όπως δήλωσε ο μεγάλος νικητής της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση και ότι θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή ήδη από σήμερα το απόγευμα προκειμένου εκείνη να περάσει στους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Στη συνέχεια η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, αυτή τη φορά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. «αν ίσχυε χθες το εκλογικό σύστημα που θα ισχύει στις επόμενες εκλογές, η ΝΔ θα είχε μία ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία η οποία θα ξεπερνούσε τις 170 έδρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «θεωρώ λοιπόν χρέος μου να συμβάλλω και εγώ ώστε να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αυτό το εμπόδιο της απλής αναλογικής».

Εκλογές 2023: Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο
«Θεωρώ ότι οι χθεσινές εκλογές ήταν προωθητικό βήμα ωριμότητας για τη Δημοκρατία μας. Συγκρατώ ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι αυξήθηκε η συμμετοχή σε σχέση με τις εκλογές του 2019, το γεγονός ότι για πρώτη φορά ψήφισαν συμπολίτες μας που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα εκδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ.
Με τη σειρά του το μήνυμα της κάλπης ήταν απολύτως σαφές, θεωρώ ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και θέλω να επισημάνω ότι αν ίσχυε χθες το εκλογικό σύστημα που θα ισχύει στις επόμενες εκλογές, η ΝΔ θα είχε μία ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία η οποία θα ξεπερνούσε τις 170 έδρες.

 

Το θεωρώ λοιπόν χρέος μου να συμβάλλω και εγώ ώστε να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αυτό το εμπόδιο της απλής αναλογικής γι’ αυτό και προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές για τη συγκρότηση κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου αν καταφέρουμε να συντμήσουμε τις συνταγματικά προβλεπόμενες προθεσμία.

Πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται σήμερα μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση τετραετίας και όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα, τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα και εύχομαι και ελπίζω σε αυτή την περίοδο να συζητήσουμε περισσότερο για τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, για το πως θα αυξήσουμε τους μισθούς, πως θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, πως θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος. Να μιλήσουμε περισσότερο για μεγάλες προκλήσεις οι οποίος απείχαν τελείως από τον διάλογο των προηγούμενων εκλογών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή, προβλήματα που ακουμπούν πρωτίστως τη νέα γενιά και προσβλέπω σε μία γόνιμη προεκλογική περίοδο έτσι ώστε και ο λαός να αποφασίσει με τι είδους κυβέρνηση θέλει πορευθεί την επόμενη τετραετία».

ethnos.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις