Νταμπλούχος Ελλάδας η ΑΕΚ: Με 10 παίκτες “καθάρισε” τον ΠΑΟΚ (vids)

Πανάξια Κυπελλούχος η ΑΕΚ! Η καλύτερα δουλεμένη ομάδα, αυτή που το πίστευε και ζούσε για το όνειρο του νταμπλ μετά από 45 χρόνια νίκησε τον ΠΑΟΚ 2-0 παρότι έπαιζε… όλο το ματς με παίκτη λιγότερο!

«Τους τελικούς δεν τους παίζεις, τους κερδίζεις» και η πρωταθλήτρια ΑΕΚ, κόντρα στις συνθήκες του αγώνα, βρήκε τον τρόπο να θριαμβεύσει φέτος και να κερδίσει και το Κύπελλο, κάνοντας το νταμπλ μετά από 45 χρόνια, σε μία απόλυτα πετυχημένη σεζόν! Το τρίτο στην ιστορία της. Απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που δεν μπορούσε επιθετικά, προδομένος και στο Πανθεσσαλικό, από τις αδυναμίες του.

Ό,τι ειπώθηκε για πλάνο και τακτική πριν τη σέντρα του τελικού, πήγε περίπατο. Αλμέιδα και Λουτσέσκου κλήθηκαν για αναπροσαρμογή σχεδίου σε μόλις έξι λεπτά παιχνιδιού. Η αποβολή του Λάζαρου Ρότα με απευθείας κόκκινη κάρτα άλλαξε τις ισορροπίες του τελικού με το… καλησπέρα, αναγκάζοντας την Ένωση να κινηθεί πιο έξυπνα στο παιχνίδι της παρά το γεγονός πως η πρώτη ευκαιρία της ανήκε με την εξ επαφής προσπάθεια του Λιβάι Γκαρσία και τη σπουδαία επέμβαση του Κοτάρσκι.

Η ενέργεια του Έλληνα μπακ να ανατρέψει τον Τάισον στο 5′, «κυνηγώντας» μία βαθιά μπαλιά στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΚ και βγαίνοντας μόνος του απέναντι στον Στάνκοβιτς, οδήγησε τον Ρότα στα αποδυτήρια. Καταγράφοντας -μάλιστα- και μία σχετική πρωτιά καθώς πήρε την γρηγορότερη κόκκινη κάρτα στην ιστορία των τελικών του κυπέλλου Ελλάδας. Ο Πινέδα βρέθηκε στα δεξιά της άμυνας των τυπικά γηπεδούχων του τελικού, έχοντας μπροστά του έναν ορεξάτο και άκρως επικίνδυνο Τάισον που εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς για τους Θεσσαλονικείς στο α΄ημίχρονο αλλά φάνταζε απελπιστικά μόνος του.

Έχοντας το αριθμητικό πλεονέκτημα, ο ΠΑΟΚ ανέλαβε τα ηνία του ματς, καταγράφοντας σπουδαίες ευκαιρίες που βρήκαν όμως σε ετοιμότητα (και) τον Στάνκοβιτς. Μόλις στο 11′, οι ασπρόμαυροι προειδοποίησαν με το σουτ του Σβαμπ να περνάει λίγα εκατοστά έξω από το δοκάρι του συμπατριώτη του πορτιέρε της ΑΕΚ ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Σάστρε νικήθηκε από τον Στάνκοβιτς, καταγράφοντας επέμβαση με το στήθος!

 

Κόντρα στη ροή του αγώνα και κρατώντας με μαεστρία τα μετόπισθεν απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν βρήκε τρόπο να εκμεταλλευτεί το αβαντάζ του, η ΑΕΚ «χτύπησε» με τον Μουκουντί. Από ένα αχρείαστο φάουλ του Δικεφάλου του Βορρά, η Ένωση έφερε… κόσμο στην περιοχή του Κοτάρσκι, ο Ελίασον «εκτέλεσε» στο 26′ και ο Μουκουντί τελείωσε τη φάση με υπέροχο πλασέ για το 1-0 της ΑΕΚ που αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να λυγίσει παρά τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν!

Εκ του αποτελέσματος, η ΑΕΚ είχε φέρει το ματς στα μέτρα της, στήνοντας με την πλάτη στον τοίχο τους Θεσσαλονικείς που «κουβαλούσαν» την πίεση για αντίδραση και αποτέλεσμα. Και πάλι όμως, ο ΠΑΟΚ αποδείχθηκε «δέσμιος» της αναποτελεσματικότητας του, πετώντας ευκαιρίες στα σκουπίδια. Στο 30′, ο Στάνκοβιτς είχε και πάλι απάντηση -έστω με διπλή προσπάθεια, στο γύρισμα του Κωνσταντέλια από τα αριστερά και στην κεφαλιά του Σβαμπ ενώ στο 39′ ο νεαρός μπαλαντέρ του ΠΑΟΚ, σούταρε μέσα από την μιικρή περιοχή αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ο επίλογος του α΄ημιχρόνου μπήκε με το δοκάρι του Σάστρε, στη μεγαλύτερη ευκαιρία των φιλοξενούμενων που δεν βρήκαν ποτέ απάντηση απέναντι σε μία σκληρή ΑΕΚ που έχει αποδείξει πως ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει στο γήπεδο. Και στο πρώτο 45λεπτο βρήκε το γκολ, πήρε το αποτέλεσμα.

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε από εκεί που σταμάτησε, με το σουτ του Αουγκούστο μόλις στο 46΄αλλά η ΑΕΚ φρόντισε να ισορροπήσει άμεσα το ματς στο β΄ημίχρονο και να αναχαιτίσει από νωρίς κάθε ορμή του αντιπάλου της, μην επιτρέποντας στους Θεσσαλονικείς να απειλήσουν, ακόμη και να φτάσουν με αξιώσεις στην εστία του Στάνκοβιτς.

Σκυτάλη πήραν οι πάγκοι των δύο ομάδων, με τον μεν Αλμέιδα να φρεσκάρει πρόσωπα, προχωρώντας σε τριπλή αλλαγή, δεδομένου πως η ΑΕΚ ανταποκρινόταν εξαιρετικά στο παιχνίδι της και το δε Λουτσέσκου να παρεμβαίνει ριζικά, κινούμενος με τριάδα στα μετόπισθεν σε ένα 3-5-2 στη λογική να εντείνει πίεση και επίθεση για το γκολ της ισοφάρισης.

Μπροστά όμως αποδεδειγμένα και δη απέναντι στην πιο καλοδουλεμένη ομάδα του πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ απλά δεν μπορούσε. Ό,τι κι αν επιχείρησαν Αουγκούστο, Τζίμας και ο Βιεϊρίνια με απευθείας εκτέλεση φάουλ, έβρισκαν τοίχος. Η ΑΕΚ στεκόταν όρθια, μύριζε φόβο και αίμα, το πίστευε και το αριθμητικό μειονέκτημα αποτυπωνόταν μόνο στα στατιστικά. Η ομάδα που το ήθελε περισσότερο, επρόκειτο να το σηκώσει και πανάξια στο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Και αυτή ήταν η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα.

 

Της έλειπε όμως το κερασάκι στην τούρτα. Και ο Πάολο Φερνάντες, προερχόμενος από τον πάγκο, σε ένα γήπεδο που γνωρίζει καλά, εκτέλεσε για το τελικό 2-0. Με τρομερή προσποίηση, απέφυγε τον Ίνγκασον και «τελείωσε» τον ΠΑΟΚ, «καθαρίζοντας» για τον Κυπελλούχο Ελλάδος. Και αυτή είναι η ΑΕΚ!

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Ρότα, Χατζισαφί, Βίντα, Μουκουντί, Σιμάνσκι (Γιόνσον 60′), Ελίασον (Μάνταλος 81′), Πινέδα (Σιντιμπέ 60′), Γκατσίνοβιτς (Πάολο Φερνάντες 86′), Τσούμπερ, Λιβάι Γκαρσία (Άμραμπατ 60′)
ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Ρ.Σοάρες (Μπίσεσβαρ 60′), Κουλιεράκης (Κεντζιόρα 85′), Ίνγκασον, Σάστρε (Βιεϊρίνια 60′), Σβαμπ (Ελ Καντουρί 77′), Αουγκούστο, Τάισον, Κωνσταντέλιας (Τζίμας 85′), Αντρίγια, Μπράντον
Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ
Βοηθοί: Μαρκ Μπορς, Στέφαν Λουπ
Τέταρτος: Άγγελος Ευαγγέλου
VAR: Γκούντερ Περλ
AVAR: Βασίλης Νικολακάκης

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις