Κίνηση ανθρωπιάς από τον Βολιώτη υπεραθλητή Λευτέρη Παρασκευά

Θα επιχειρήσει να διασχίσει μέσα σε διάστημα 15 έως 18 ημερών τα Πυρηναία Oρη, καλύπτοντας συνολικά 866 χιλιόμετρα προκειμένου να ξεπεράσει τα σωματικά του όρια, αλλά κυρίως να για να βοηθήσει μέσα από αυτήν την προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα για ένα ίδρυμα που φιλοξενεί παιδιά με νοητική υστέρηση.

Ο λόγος για τον Βολιώτη υπερμαραθωνοδρόμο και τριαθλητή μεγάλων αποστάσεων Λευτέρη Παρασκευά, ο οποίος συνδυάζει την αγάπη του για τον αθλητισμό με έντονη φιλανθρωπική δράση προσφέροντας βοήθεια σε παιδιά που έχουν ανάγκη.

Το επόμενο εγχείρημα για το οποίο προετοιμάζεται τους τελευταίους μήνες, προκαλεί… ίλιγγο εξαιτίας της απόστασης που θα επιχειρήσει να καλύψει τρέχοντας και περπατώντας, αλλά και το διάστημα στο οποίο σκοπεύει να ολοκληρώσει τη διαδρομή. Θα ξεκινήσει χωρίς καμία υποστήριξη, από τη Μεσόγειο και το γαλλικό χωριό Μπανιούλ και αφού διασχίσει όλη την οροσειρά των Πυρηναίων μήκους 866 χιλιομέτρων, θα καταλήξει στην πλευρά του Ατλαντικού.

Ολα αυτά, έχοντας πλήρη αυτονομία. Το μόνο που θα έχει μαζί του θα είναι ένα σακίδιο που δεν θα υπερβαίνει τα 6 κιλά με τα απολύτως απαραίτητα.

Η τροφοδοσία του σε νερό και φαγητό θα γίνεται μέσα από τα χωριά που θα περνάει διασχίζοντας τα Πυρηναία Ορη, ενώ θα κοιμάται σε έναν ειδικό σάκο που αδιαβροχοποιείται και αν παραστεί ανάγκη σε κάποια από τα καταφύγια που θα βρει στη διαδρομή του.

Δύσκολο εγχείρημα
«Μετά την περσινή προσπάθειά μου να ολοκληρώσω το πιο απαιτητικό τρίαθλο, το Enduroman Arch to Arc, στο πλαίσιο του οποίου έτρεξα 140 χιλιόμετρα από το Λονδίνο στο Ντόβερ, αναζήτησα ένα εγχείρημα που να είναι ακόμη δυσκολότερο και να αποτελεί πρόκληση για μένα. Ανακάλυψα το μονοπάτι GR10, το οποίο είναι καλά σηματοδοτημένο, καλύπτει μία απόσταση σχεδόν 900 χιλιομέτρων και έχει 54.000 μέτρα υψομετρική διαφορά», αναφέρει στο «Εθνος» ο Λευτέρης Παρασκευάς.

 
Ανάβαση στα Πυρηναία Oρη για τα παιδιά της «Εστίας»

Στόχος του Λευτέρη είναι να καλύψει το 30 με 40% της απόστασης, τρέχοντας ώστε να καταφέρει να ολοκληρώσει τη διαδρομή στα χρονικά όρια που έχει προκαθορίσει, δηλαδή μεταξύ 15 έως 18 ημερών. «Θα χρειαστεί να περπατάω και να τρέχω 12 ώρες σε καθημερινή βάση, καλύπτοντας, ανάλογα με τις δυσκολίες της διαδρομής, τις καιρικές συνθήκες αλλά και τις υψομετρικές διαφορές, 40 έως 85 χιλιόμετρα». Ο αθλητισμός για τον Λευτέρη Παρασκευά είναι το χόμπι του, το πάθος του, η μεγάλη του αγάπη, ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως κομμωτής. Ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με την κολύμβηση, ενώ το τρίαθλο μπήκε στη ζωή του εντελώς τυχαία. «Πριν χρόνια παρακολουθούσα ένα βίντεο στο Διαδίκτυο όπου ένας πατέρας τερμάτιζε μαζί με τον τετραπληγικό γιο του σ΄ έναν μεγάλο αγώνα τριάθλου. Βλέποντάς το, είπα ότι δεν υπάρχει κάτι που να είναι αδύνατο».

Προκειμένου να αντιληφθούμε τη δυσκολία του εγχειρήματος, αξίζει να επισημανθεί ότι ένας μέσος ορειβάτης που διασχίζει τη συγκεκριμένη διαδρομή, χρειάζεται από 40 έως 45 ημέρες προκειμένου να την ολοκληρώσει, και οι πιο γρήγοροι από 30 έως 33 ημέρες.

Η προσπάθεια του υπεραθλητή αναμένεται να ξεκινήσει στις 29 Ιουνίου με την υποστήριξη φίλων και εθελοντών καθώς και τις εταιρείες – χορηγούς ΕΨΑ, Buff και Marmot.

Οι δυσκολίες της διαδρομής
«Εχω να αντιμετωπίσω ένα επικίνδυνο βουνό που δεν το γνωρίζω»

Πρόκειται για σχεδόν 900 χιλιόμετρα με πολλά βραχώδη σημεία και κακοτράχαλο έδαφος, στοιχεία που θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερη την προσπάθεια του Λευτέρη. Ενας από τους φόβους ενός αθλητή σε υπερμαραθώνιες διαδρομές είναι οι πιθανοί τραυματισμοί που μπορεί να υπάρξουν, ειδικά σε μία πολυήμερη προσπάθεια και μία τόσο δύσκολη διαδρομή.

Ο Λευτέρης Παρασκευάς Συνοδεύοντας αθλητή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμΕΑΟ Λευτέρης Παρασκευάς Συνοδεύοντας αθλητή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμΕΑ

Οι δυσκολίες, όμως, δεν σταματούν εκεί. Ο Λευτέρης θα διασχίσει πάνω από 10 κορυφές που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων, ενώ οι διαφορές στις θερμοκρασίες, τις μεσημεριανές με τις βραδινές ώρες, θα είναι… χαοτικές. «Το βράδυ, η θερμοκρασία μπορεί να πέφτει ακόμα και κάτω από το 0, ενώ το μεσημέρι είναι πιθανόν να φτάνει ακόμη και τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. Ακόμη, υπάρχει ένα μικροκλίμα στην περιοχή, όπου συνήθως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες σημειώνονται βροχές, ενώ συχνό είναι και το φαινόμενο με τις καταιγίδες», αναφέρει, για να προσθέσει. «Ολα αυτά τα στοιχεία κάνουν το όλο εγχείρημα πολύ επικίνδυνο. Εχω να αντιμετωπίσω ένα βουνό που δεν το γνωρίζω».

Αναφορικά με την προετοιμασία για ένα τόσο απαιτητικό εγχείρημα, ο Λευτέρης ακολουθεί ένα δύσκολο πρόγραμμα με πολύωρες προπονήσεις και ατέλειωτα χιλιόμετρα. «Τους τρεις τελευταίες μήνες, τρέχω σχεδόν σε καθημερινή βάση από 20 έως 40 χιλιόμετρα σε ορεινά μέρη. Μέσα σε μία εβδομάδα μπορεί να καλύψω έως και 140 χιλιόμετρα επιλέγοντας μέρη όπως η Πάρνηθα. Για αυτά τα χιλιόμετρα, απαιτούνται από 20 έως 25 ώρες, ανάλογα με τις δυσκολίες της διαδρομής, τα υψομετρικά και την ένταση που θα έχω επιλέξει».

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ
Τρέχοντας για τα παιδιά με νοητική υστέρηση

Το κάθε αθλητικό εγχείρημα που φέρνει εις πέρας ο Λευτέρης Παρασκευάς συνδυάζεται με φιλανθρωπική προσφορά κυρίως σε παιδιά που έχουν πρόσθετες ανάγκες και σε ιδρύματα που μεριμνούν γι’ αυτά.

Στιγμιότυπο από την προετοιμασία του Λευτέρη Παρασκευά στον Υμηττό. Τους τελευταίους μήνες προπονείται εντατικά, διανύοντας έως και 140 χλμ. την εβδομάδα
Στιγμιότυπο από την προετοιμασία του Λευτέρη Παρασκευά στον Υμηττό. Τους τελευταίους μήνες προπονείται εντατικά, διανύοντας έως και 140 χλμ. την εβδομάδα

Η διάσχιση των Πυρηναίων θα γίνει με βασικό στόχο την ενίσχυση της «Εστίας», ενός κέντρου κοινωνικής φροντίδας για παιδιά με νοητική υστέρηση. Βρίσκεται στην καρδιά του Νέου Ψυχικού και λειτουργεί από το 1982. Η «Εστία» (www.eseepa.gr) δεν εκπαιδεύει απλά μαθητές, αλλά φροντίζει ολιστικά και εφ’ όρου ζωής ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, με νοητική υστέρηση. Μέσα από τα εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης εκπαιδεύει κάθε χρόνο πάνω από 100 παιδιά με νοητική υστέρηση, ώστε να αναπτύξουν διάφορες δεξιότητες. Ακόμη, μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης και την οργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, επιτυγχάνει την ισότιμη συμμετοχή των ανθρώπων της στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Σε συνεργασία με εταιρείες που έχουν αναπτύξει εταιρική κοινωνική ευθύνη, τοποθετεί τους νέους σε θέσεις εργασίας και τους υποστηρίζει μέσα από ειδική Υπηρεσία. Η «Εστία» προχώρησε στην ανέγερση ενός δικτύου Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για να προσφέρει μια ασφαλή και αξιοπρεπή στέγαση στα παιδιά της. Λειτουργούν ήδη δύο στέγες, και βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης η τρίτη. Οσοι θελήσουν να προσφέρουν ένα χρηματικό ποσό μέσω της δράσης GR10 PYRENEES WALK θα βοηθήσουν στον εξοπλισμό τουλάχιστον δύο δωματίων της καινούργιας στέγης, η οποία θα λειτουργήσει από τον Γενάρη του 2017 στο Πικέρμι. Για όποιον επιθυμεί να στηρίξει όλη αυτήν την προσπάθεια, μπορεί να ενημερώνεται σχετικά μέσα από τη σελίδα του Λευτέρη Παρασκευά στο Facebook (www.facebook.com/l.paraskevas).

ethnos.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις