Grand Prix Καταλονίας: νικητής ο Ρόσι (vids)

Γίνεται κάπως έτσι: ο κάθε επικριτής παίρνει φόρα πατώντας πάνω σ’ ένα μαλακό δάπεδο, λυγίζει τον κορμό του σώματός του, βάζει τα χέρια στο έδαφος και πραγματοποιεί μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα

Ο Βαλεντίνο Ρόσι είναι «γέρος», σωστά; Είναι υπέργηρος και πρέπει να συνταξιοδοτηθεί- έτσι δεν είναι; Πότε θα καταλάβει επιτέλους πως πρέπει να τα παρατήσει και να μην… ξεφτιλίζεται άλλο; Είναι…

Είναι ο καλύτερος αναβάτης όλων των εποχών και σήμερα το απέδειξε γι’ ακόμα μία φορά: ξεκινώντας από την 5η θέση, ο Ιταλός αναβάτης της Yamaha έπεσε μετά την εκκίνηση στην 8η θέση, όμως μέσα σε λιγότερο από 5 γύρους, κατάφερε ν’ αναρριχηθεί μέχρι την κορυφή, προσφέροντας μερικά επικά προσπεράσματα- όπως η διπλή σε Βινιάλες- Ιανόνε κι εν συνεχεία στον Λορένθο.

Ο «Γιατρός» κατάφερε ν’ ανοίξει τη διαφορά του από τον δεύτερο Μάρκεθ, όμως στο τέλος ο απίθανος Ισπανός κατάφερε να τον «πιάσει», τον προσπέρασε, όμως ο «Βάλε» στο τέλος πήρε πίσω το αίμα του και έγραψε μια σειρά από ρεκόρ: 10η (ναι, δέκατη!) νίκη στη Βαρκελώνη, 88η συνολικά στη μεγάλη κατηγορία και 114η στην καριέρα του.

Ο Μαρκ τρύπησε για ακόμα μία φορά το αγωνιστικό ταβάνι της Honda με τη 2η θέση του- παίρνοντας κεφάλι στη βαθμολογία, με μια σαφώς υποδεέστερη μοτοσυκλέτα από τη Yamaha- ενώ ο Ντάνι Πεντρόσα συμπλήρωσε το βάθρο των νικητών, οι οποίοι δεν ξέχασαν, φυσικά, τον αδικοχαμένο Λουίς Σάλομ

Όσο για τον Χόρχε Λορένθο; Ο Ισπανός είδε τη μελλοντική του ομάδα (την Ducati) να του φράζει το δρόμο για κάποιους πολύτιμους βαθμούς (ήταν 5ος εκείνη τη στιγμή), καθώς ένα λάθος φρενάρισμα του Ιανόνε έριξε και τους δύο αναβάτες, «πληγώνοντας» βαθμολογικά τον παγκόσμιο πρωταθλητή.  

Πίσω από τους πρώτους 3 τερμάτισε ο πολύ καλός σήμερα Μάβερικ Βινιάλες με την Suzuki του, ενώ Πωλ Εσπαργκαρό, Κράτσλοου, Ντοβιτσιόζο, Μπαουτίστα, Πετρούτσι και Μπερμπερά συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα. 

Η πτώση του Χόρχε, λοιπόν, έδωσε εκ νέου πνοή στο φετινό πρωτάθλημα, καθώς πλέον ο Μάρκεθ προηγείται με 125 βαθμούς, έναντι 115 του Λορένθο. Τρίτος, πίσω από τα δύο μεγάλα φετινά φαβορί για τον τίτλο, το αγέραστο αουτσάιντερ, ο Ρόσι, ακολουθεί με 103.

Επειδή, όμως, ο αθλητισμός- ακόμα και ο μηχανοκίνητος- είναι πολύ περισσότερα από πρωταθλήματα, νίκες και ρεκόρ, αυτό που αξίζει να κρατήσει κανείς από τον σημερινό αγώνα- πέραν του συγκινητικού «αντίο» στον Σάλομ- είναι η σκηνή λίγο μετά το τέλος του αγώνα.

Ρόσι και Μάρκεθ είναι από πέρυσι στην Σεπάγνκ ορκισμένοι εχθροί, όμως φαίνεται πως χρειάστηκε ένα μεγάλο σοκ, όπως ο θάνατος του αναβάτη του Moto2, προκειμένου να καταλάβουν πως κάποια πράγματα είναι πιο σημαντικά από τις προσωπικές μονομαχίες.

Ένα απλό «συγχαρητήρια», λοιπόν, και ο κόσμος του MotoGP έγινε αίφνης πιο φωτεινός.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις