Ρώσοι χούλιγκανς στη Γαλλία. Ποιοι είναι οι 150 ‘επίλεκτοι’ που σκόρπισαν τον τρόμο

Music Hall” ,” ”Happy Guys”, “Aliens”. Κωδικές ονομασίες Ρώσων χούλιγκαν που ταξίδεψαν ομαδικά στη Γαλλία ακολουθώντας την εθνική ομάδα της χώρας τους με μοναδικό τους στόχο να επιδείξουν την ανωτερότητα τους σε επίπεδο βίας.

Μιλάμε για 150 “επίλεκτους σκληρούς” που έχουν αφήσει στην άκρη τις “εσωτερικές” τους κόντρες και έχουν στρατολογηθεί για να δημιουργήσουν ένα “υπερ-ομαδικό” γκρουπ δράσης, κάτω από το έμβλημα της χώρας τους. Όπως ανέφεραν τα γαλλικά και τα βρετανικά ΜΜΕ, από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Γαλλία φαίνεται πως οι εν λόγω χούλιγκαν ήταν απολύτως οργανωμένοι φορώντας μάσκες και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Οι ίδιοι έδρασαν και μέσα στο γήπεδο την ώρα του αγώνα εναντίον της Αγγλίας. Από την άλλη, απέναντι τους στέκονταν μεθυσμένοι Βρετανοί, έτοιμοι κι αυτοί για “ξύλο τιμής”.

Ο Bruno Trani, εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας στη Μασσαλία, ανέφερε στο abcnews: “Αυτοί οι Ρώσοι ήταν σαν ακρίδες που τρώνε τα πάντα στο πέρασμα τους. Απολύτως έτοιμοι και εκπαιδευμένοι από καιρό για αυτό το ταξίδι και τα επεισόδια. Οι Άγγλοι ήταν μεθυσμένοι και απολάμβαναν τον ήλιο όταν τους επιτέθηκαν ομαδικά”.

Ο Dominique Mesquida, μέλος της επίλεκτης ομάδας της γαλλικής αστυνομίας, ανέφερε από τη δική του μεριά: “Ήρθαν για να διαλύσουν τους Άγγλους. Έδρασαν σε μικρές, ευέλικτες και πολύ επικίνδυνες ομάδες κρούσης. Ήταν σε όλη την πόλη ανά δεκάδες. Ήξεραν ακριβώς τι έπρεπε να κάνουν και το πώς”.

 

Οι Γάλλοι εκτιμούν μάλιστα πως στην ίδια ομάδα Ρώσων χούλιγκαν μετείχαν και οι Happy Guys της Zenit Αγίας Πετρούπολης, ακροδεξιών καταβολών, αλλά και οι “Aliens” της Spartak Μόσχας που ανά καιρούς συγκρούονται σε χωράφια και περιοχές εκτός αστικών ιστών. Πολλά βιντεάκια από τις συγκρούσεις τους αναρτώνται ανά διαστήματα στο YouTube.

Οι οπαδοί της Spartak και της Lokomotiv έχουν έχθρα με τους αντίστοιχους της CSKA για το ποιος θα είναι το “αφεντικό” στην πόλη. Η ιστορία με τις μάχες που φιλμάρονται και ανεβαίνουν στο διαδίκτυο ξεκίνησε 11 χρόνια πριν. Τότε ήταν οι της Zenit εναντίον της Spartak. 250 νέα μέλη από κάθε μεριά, σε σύγκρουση με γυμνά χέρια για “λόγους εκπαίδευσης”.

 

Οι χούλιγκαν της Zenit μάλιστα ταξιδεύουν και εκτός Ρωσίας για να χτυπηθούν με άλλους, σαν εκείνους της Eintracht Φρανκφούρτης σε οργανωμένα σκηνικά. Αυτές οι επίλεκτες ομάδες φαίνεται πως συνεργάστηκαν τώρα για να βρεθούν στη Μασσαλία και το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο η ρωσική ομοσπονδία ήταν ενήμερη για το σχέδιο τους. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για πρώτη φορά στην ιστορία αποφάσισε να τιμωρήσει με “αποκλεισμό με αναστολή” κάποια εθνική ομάδα. Αυτή της Ρωσίας κοινώς.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ρωσία θα αγωνιστεί κανονικά στα παιχνίδια του Euro, όμως σε περίπτωση που προκληθεί το παραμικρό από πλευράς των Ρώσων οπαδών, τότε η ομοσπονδία τους θα τεθεί εκτός διοργάνωσης.

Τα μπλουζάκια που φοράνε στη Γαλλία:

 

 

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως τον Δεκέμβρη που μας πέρασε, οι Ρώσοι χούλιγκαν ανέβασαν στο διαδίκτυο έναν νέο “κώδικα συμπεριφοράς” για τα μέλη τους. Τα βασικά του σημεία είναι λίγο πολύ τα παρακάτω:

-Συγκρούεσαι μόνο με άλλη ομάδα αντίπαλων χούλιγκαν.

-Όταν παίζει η εθνική της χώρας όλα τα γκρουπ οπαδών πρέπει να συνεργάζονται ή να αφήσουν στην άκρη τις αντιθέσεις τους.

-Όταν πέσει κάποιος αναίσθητος στο έδαφος δεν πρέπει να συνεχίζεις την επίθεση. Τον χτυπάς μόνο όσο μπορεί να σταθεί στα πόδια του.

Κανόνας είναι επίσης να μην έχουν μαζί τους μαχαίρια και αιχμηρά αντικείμενα σε αντίθεση με τους Πολωνούς. Παρόλα αυτά ένας Άγγλος οπαδός στη Μασσαλία μαχαιρώθηκε. Η Αγγλία μπλόκαρε 3.000 “ύποπτους” που δεν τους επετράπη να ταξιδέψουν στη Γαλλία, η Γερμανία 2.500 άτομα και η Ρωσία κανέναν.

Αρχηγός των Ρώσων χούλιγκαν φέρεται να είναι ο Vasiliy the “Killer”. Οπαδός της Spartak Μόσχας και αρχηγός της ομάδας χούλιγκαν Gladiators Firm 96.

Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει σε παλαιότερη συνέντευξή του αν η “φίρμα” του εκφράζεται από νεο-ναζιστικές απόψεις, όμως στη Ρωσία χαρακτηρίζουν τους “Μονομάχους 96” ως μια παραστρατιωτική οργάνωση που κινείται σιγά-σιγά και εκτός του γηπεδικού χουλιγκανισμού.

Αδερφοποιημένοι με τους χούλιγκαν του Ερυθρού Αστέρα της Σερβίας και της Lech Poznan, διακατέχονται από εθνικιστικά φρονήματα με τον ίδιο τον αρχηγό τους να τάσσεται υπέρ της αυτονόμησης της Κριμαίας. Οι συγκεκριμένοι χούλιγκαν τάσσονται ανοιχτά υπέρ του Πούτιν. Οι εν λόγω οπαδοί αυτοπροσδιορίζονται μεν ως “Ultras”, ωστόσο είναι πολιτικοποιημένοι σε αντίθεση με το γενικότερο πνεύμα των Ultras οπαδών.

Ο σκληρός πυρήνας τους είναι εθνικιστικός σε αντίθεση με τη CSKA, οπαδοί της οποίας έχουν συγκροτήσει το αντιφασιστικό – αντιρατσιστικό γκρουπ CSKA Fans Against Racism.

Οι Gladiators ηγήθηκαν και του γκρουπ που βρέθηκε στη Μασσαλία και θαυμάζουν τον Ιβάν Μπογκντάνοφ, τον πιο σκληρό χούλιγκαν της Σερβίας.

 

 

Την ύπαρξη των σαν έτοιμων από καιρό 150 Ρώσων χούλιγκαν επιβεβαίωσε και οπαδός ονόματι Vladimir, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Δεν έχει σημασία από ποια πόλη έρχεται ο καθένας ή ποια ομάδα υποστηρίζει. Είμαστε εδώ για τη χώρα μας τώρα. Είμαστε οι πιο δυνατοί, αυτοί που έχουν επιλεχθεί”, αναφέρει σε συνέντευξη του.

Γιατί η κόντρα με τους Άγγλους; “Λένε στο διαδίκτυο πως είναι οι πρώτοι χούλιγκαν στην Ευρώπη. Εμείς ήρθαμε εδώ για να τους δείξουμε ποιοι είναι οι καλύτεροι. Ήρθαμε στη Γαλλία για να δείξουμε πως οι Άγγλοι είναι κοριτσάκια”.

Στη συνέχεια δηλώνει πως συνολικά στη Γαλλία ταξίδεψαν 500-600 οργανωμένοι οπαδοί, εκ των οποίων οι 150 ήταν εκείνοι που επιλέχθηκαν σαν πρώτη ομάδα κρούσης. “Είναι παιδιά 20-30 ετών. Οι περισσότεροι κάνουν πολεμικές τέχνες, συνήθως ΜΜΑ. Θέλουν να συγκρουστούν σαν κανονικοί χούλιγκανς. Οι Άγγλοι δεν είναι κανονικοί χούλιγκανς. Πίνουν μπύρες και μόνο απειλούν. Εμείς δεν έχουμε όπλα, πολεμάμε μόνο με τα χέρια μας. Η επιθυμία μας είναι να μιλήσουμε με τη σωματική μας δύναμη μόνο”.

Τέλος, παραδέχεται πως η παρουσία της γαλλικής αστυνομίας ήταν μάλλον “ασθενική”. “Οι Γάλλοι αστυνομικοί ήταν εκεί αλλά δεν ήθελαν να επέμβουν παρά μόνο όταν το πράγμα είχε ξεφύγει. Την τελευταία στιγμή. Πιστεύω πως τα επόμενα παιχνίδια πάντως θα είναι πιο ήρεμα”.

Με πληροφορίες από: abcnews, ultras-tifo.net, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις