Καταθέτει ο Τετέι: Στο πειθαρχικό θα κριθούν οι τρεις βαθμοί του αγώνα με τον Βόλο

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ 2023-2024 / ΚΗΦΙΣΙΑ - ΟΦΗ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Κηφισιά και Βόλος πήραν από έναν πόντο στη μάχη της παραμονής προχθές στην Καισαριανή, όμως το γεγονός του αγώνα ήταν η καταγγελία στην κάμερα του επιθετικού της ομάδας των βορείων προαστίων για ρατσιστική συμπεριφορά από τον πάγκο των φιλοξενούμενων.

Ο Ανδρέα Τετέι το πήγε… ένα βήμα παρακάτω τη Δευτέρα (12/02), καθώς φέρεται να φωτογράφισε τον Αχιλλέα Μπέο, ως τον άνθρωπο που τον αποκάλεσε «μαϊμού», για να έλθει η ίδια η ΠΑΕ και να δώσει επίσημο τόνο ανεβάζοντας σχετικό βίντεο με το επίμαχο σημείο της συμπεριφοράς του ισχυρού άνδρα της ομάδας της Μαγνησίας.

Σύμφωνα με έγκυρες και ανεξάρτητες πηγές, την Τρίτη (13/02) το πρωί ανοίγει επίσημα ο φάκελος της υπόθεσης του 22χρονου επιθετικού, καθώς ο γεννημένος στην Κυψέλη από πατέρα Γκανέζο και μητέρα από τη Σιέρα Λεόνε εκλήθη και θα καταθέσει στην Αστυνομία και ειδικά στο Τμήμα ρατσιστικής Βίας, ώστε να αρχίσει να σχηματίζεται η δικογραφία.

Σημειώνουμε πώς η υπόθεση έχει διπλή πτυχή. Την αθλητική και την ποινική. Στο αθλητικό κομμάτι, ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ αναφέρει ρητά τι ισχύει σε ανάλογες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, αν αποδειχθεί η ρατσιστική συμπεριφορά αθλητή η αξιωματούχου τιμωρείται ο υπαίτιος αθλητής-αξιωματούχος ή η ομάδα, με βαρύ κυμαινόμενο χρηματικό πρόστιμο και απώλεια του αγώνα ο οποίος κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 18 του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ παρ. 2 αναφέρει ρητά:

2. α) Εάν αξιωματούχοι ή και ποδοσφαιριστές μίας ομάδας διαπράξουν ρατσιστική ή περιφρονητική πράξη, όπως περιγράφεται στην παρ. 1 του παρόντος, ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας και η υπαίτια ομάδα τιμωρείται, επιπλέον των ποινών της παραγράφου 1, με χρηματική ποινή, η οποία για μεν τις ΠΑΕ ανέρχεται από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ έως ογδόντα χιλιάδες (80.000) ευρώ, για δε τα σωματεία δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, εκτός της κατά τα άνω απώλειας του αγώνα, η παραπάνω χρηματική ποινή θα διπλασιάζεται και σε περίπτωση νέας (τρίτης) παράβασης, η ομάδα θα υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία στην λήξη του οικείου πρωταθλήματος.

Ενώ για την επιβολή των ποινών προσθέτει στην επόμενη παράγραφο:

3. Οι ποινές του παρόντος άρθρου δύναται να επιβληθούν μειωμένες ή να μην επιβληθούν καθόλου εάν ο εν λόγω ποδοσφαιριστής ή η ομάδα είναι σε θέση να αποδείξει ότι δεν ήταν υπεύθυνος (-η) ή ήταν υπεύθυνος (-η) σε μικρό βαθμό για τις εν λόγω παραβάσεις, ή εάν [35] υπάρχουν σημαντικά απαλλακτικά περιστατικά, ιδιαίτερα δε εάν οι παραβάσεις προκλήθηκαν σκόπιμα ώστε να αναγκάσουν την επιβολή των προβλεπομένων ποινών σε έναν ποδοσφαιριστή ή μία ομάδα.

Σημειώνουμε πως η ΠΑΕ Βόλος με επίσημη ανακοίνωση πήρε θέση κατά του ρατσισμού μιλώντας για γενική έκφραση που απευθύνθηκε στον ρέφερι για «μαϊμού» φάουλ.

ertsports.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις