«Σε δύο χρόνια η Καβάλα στη Super League»

Μόλις 44 ετών. Μόλις έναν χρόνο στην Καβάλα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε πολλά. Μετά συνεργατών και φίλων του στήριξαν οικονομικά τον ΑΟΚ, πέτυχαν το στόχο μιας πανηγυρικής ανόδου.

Ο Γιάννης Διαμαντίδης ήρθε στην Καβάλα από τη Θεσσαλονίκη. Οι Καβαλιώτες και παρά τις επιτυχίες της ομάδας δεν είχαν μεγάλη προσέλευση στα εντός έδρας παιχνίδια. Τον στεναχώρησαν αλλά δεν τον σταμάτησαν. Σήμερα που όλα είναι αλλιώς, δίνει εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην Πρωινή. Ξεκαθαρίζοντας αμέσως ότι οι στόχοι του δεν σταματούν στη SL2. Συνεχίζονται και φθάνουν ως τη μεγαλύτερη κατηγορία. Με μια απλή, φυσιολογική προϋπόθεση. Τοπικοί φορείς και παράγοντες να λύσουν τα θέματα του «Ανθή Καραγιάννη». Τους καλεί σε σύσκεψη ώστε όλοι μαζί να συντονιστούν και να βοηθήσουν. Άμεσα. Με πράξεις και όχι με λόγια.

Ερ: Ας αρχίσουμε από κάτι βασικό. Ποιος είναι ο Γιάννης Διαμαντίδης;

Απ: Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας μου έχει καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη ενώ η μητέρα μου από το Αμύνταιο (Νομός Φλώρινας). Είμαστε όλοι Μακεδόνες, με ρίζες από την Πόλη. Από τη Μηχανιώνα. Μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη και μέχρι και σήμερα μένω στο Ωραιόκαστρο. Είμαι 44 χρονών, ασχολούμαι από νεαρή ηλικία με έπιπλα, ειδικότερα με ξενοδοχειακούς εξοπλισμούς. Ο πατέρας μου, Σωκράτης, όντας (και) τεχνίτης δημιούργησε μια εταιρία το 1975 με έδρα το Ωραιόκαστρο.

Ερ: Ποιος καλός άνεμος σας έφερε στην Καβάλα;

Απ: Ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο εδώ και περίπου 10 χρόνια, έχω την αγάπη σ΄αυτό ενώ είμαι αναπληρωτής πρόεδρος στην ΕΠΣ Μακεδονίας. Τον Απρίλη του 2023, και ενώ πίναμε καφέ με τον καλό μου φίλο, τον Γεώργιο Πριονίδη (σ.σ. πρόεδρος ΕΠΣ Καβάλας), μου εξήγησε πως είχε η κατάσταση στον ΑΟΚ:

«Η ομάδα με ορισμένους ανθρώπους δίνει μεγάλο αγώνα, προσπαθούν αλλά είναι προβληματισμένοι για την επόμενη μέρα…». Ερχόμουν ούτως ή άλλως στην Καβάλα είτε για διακοπές είτε για να δω φίλους. Η πόλη από μόνη της έχει σημαντική ιστορία, έχει μια δυναμική, γεγονός που μου κίνησε το ενδιαφέρον. Ρώτησα λοιπόν τον Γιώργο Πριονίδη σχετικά με τον ΑΟΚ και κυρίως για τα διοικητικά της ομάδας. Όπως μου εξήγησε, εκείνη την περίοδο στο «τιμόνι» του συλλόγου βρισκόταν ο Ερασιτέχνης, με μπροστάρη τον Αντώνη Αντωνίου και τους συνεργάτες του. Οπότε του ζήτησα να μας φέρει σε επαφή… Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Το επόμενο βήμα ήταν η γνωριμία μας (σ.σ. με τον Αντώνη Αντωνίου). Με κέρδισε πολύ σαν άνθρωπος και μου προκάλεσε θετική εντύπωση το γεγονός πως παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπήρχαν, δεν τα παρατούσε και έδειχνε αξιοσημείωτο πείσμα προς όφελος της ομάδας. Αφού ήξερα πως είχα τις γνώσεις, την εμπειρία στο χώρο αλλά και την οικονομική δύναμη, είπα ξεκινάμε! Σε επόμενη φάση προχωρήσαμε σ’ ένα σχήμα με περισσότερους ανθρώπους. Ξεκινώντας με τον Νίκο Κοσκινά, ο οποίος είναι επιχειρηματίας επίσης από τη Θεσσαλονίκη. Πολύ ξεκάθαρος και σοβαρός άνθρωπος, χαμηλών τόνων στο χαρακτήρα. Έχει υπάρξει παιδικός μου φίλος, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ήταν δίπλα μου. Στη συνέχεια, ο Αντώνης μ’ έφερε σ’ επαφή με τον Τάκη Τρικίδη, τον Θάνο Σπανδωνίδη και τον Ανδρέα Σκλαρή. Εξέφρασαν την κοινή τους θέληση να βοηθήσουν και αυτοί από μεριάς τους αυτήν την προσπάθεια. Μάλιστα, κοιτώντας πίσω στο χρόνο, έπραξαν το διπλάσιο της αρχικής τους δέσμευσης! Ο καθένας με την προσπάθεια του, βοήθησε ακόμα παραπάνω απ’ ότι αρχικά περίμενα. Δηλαδή αυτό που έγινε φέτος ήταν μια ομαδική προσπάθεια.

Ερ: Η ομάδα πραγματοποίησε μια ιστορική χρονιά, κατέκτησε και τους δύο τίτλους, εξασφάλισε την άνοδο στη Super League 2 και μάλιστα κατέκτησε 97 πόντους από τους συνολικά 102! Το περιμένατε κάτι τέτοιο;

Απ: Προσωπικά ναι. Το θεωρούσα εφικτό από την πρώτη ημέρα! Εξαρχής οργανώσαμε μια ομάδα με τις υψηλότερες δυνατές προδιαγραφές: Από τους βοηθούς μέχρι τον γενικό αρχηγό, τους φροντιστές, την πλαισιώσαμε με καλούς και εγνωσμένης αξίας ποδοσφαιριστές. Επιλέξαμε έναν προπονητή με εμπειρίες από υψηλότερες κατηγορίες. Φτιάξαμε ένα σύνολο που θεωρώ πως δεν το έβρισκες ούτε και στη Β’ Εθνική. Τους έλεγα πως θα φτάσουμε πανηγυρικά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος με διψήφια διαφορά και γελούσαν! Με την εξαίρεση της (μοναδικής) ήττας στην Ημαθία από τον ΜΑ Αγίας Μαρίνας. Τότε ήταν η μόνη φορά που στεναχωρήθηκα στη φετινή πορεία. Ομολογώ πως πραγματικά στεναχωρηθήκαμε… όμως δεν τα παρατήσαμε. Επόμενο εκείνης της ήττας ήταν να πάρουν το βήμα διάφοροι και να μας στοχοποιήσουν. Μας κατηγόρησαν πως χάσαμε επίτηδες, πως στήσαμε τον αγώνα! Πράγματα που όπως φάνηκε εκ των υστέρων ήταν τελείως εκτός πραγματικότητας… Και για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, φταίξαμε όλοι εκείνη τη μέρα, υποτιμήσαμε τον αντίπαλο και αντιμετωπίσαμε τον εν λόγω αγώνα με υπεροψία. Ήταν όμως ένα σημαντικό μάθημα που πήραμε…

Ερ: Τι απαντά ο Γιάννης Διαμαντίδης σ’ όσους συνδέουν τον ΑΟΚ με τον ΠΑΟΚ; Ότι δηλαδή η ομάδα ανήκει στον ΠΑΟΚ…

Απ: Η ομάδα – η κάθε ομάδα- ανήκει σ’ όποιον τη χρηματοδοτεί. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων που επενδύθηκαν στη φετινή προσπάθεια προήλθαν από εμένα. Έπειτα, από τον Νίκο Κοσκινά. Χωρίς να μειώνω τις χορηγίες από τους Σπανδωνίδη, Τρικίδη και Σκλαρή. Οπότε, ας αναθεωρήσουν… Δώσαμε «εξετάσεις», ήρθαμε από το πουθενά και δείξαμε -έμπρακτα- πως αγαπήσαμε την πόλη και την ομάδα. Το τι ομάδα υποστηρίζει ο καθένας προσωπικά δεν έχει καμία σχέση με τ’ όλο εγχείρημα. Ποτέ δεν κρύφτηκα για τις οπαδικές μου προτιμήσεις, ωστόσο αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον ΑΟΚ. Αυτό που πετύχαμε δε νομίζω να το κατάφερνε ποτέ κανείς άλλος Καβαλιώτης! Δείξαμε ζήλο και πάθος που θα το ζήλευε ο κάθε Καβαλιώτης…

Ερ: Ναι, όμως το γήπεδο στα εντός έδρας ήταν συνήθως άδειο…

Απ: Ήταν η χειρότερη εικόνα, υπήρξαν στιγμές έντονης απογοήτευσης αντικρίζοντας το άδειο γήπεδο. Φανταζόμουν τη δυναμική του κόσμου με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο, καταλαβαίνω σ’ ένα βαθμό τον κόσμο, έχει συνηθίσει –και λησμονεί- διαφορετικές εποχές για την αγαπημένη του ομάδα… Παρόλα αυτά, όταν είδα πολύ κόσμο στο παιχνίδι με τον Νέστο, χάρηκα ιδιαίτερα!

Ερ: Ο κόσμος πιθανότατα θεώρησε την άνοδο ως τελειωμένη υπόθεση και ενδεχομένως αυτό να τον έσπρωξε μακριά από την ομάδα…

Απ: Διαφωνώ. Όταν βλέπεις ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για να αλλάξει ο ΑΟΚ κατηγορία, παίζοντας και πολύ καλό ποδόσφαιρο, άρα και μόνο για αυτόν το λόγο θα έπρεπε να δώσουν δυναμικό «παρών». Κάναμε πάλι τον ΑΟΚ γνωστό και τον διαφημίσαμε σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Όλη η ποδοσφαιρική χώρα ασχολούταν με το όμορφο θέαμα που παρουσιάζαμε στον αγωνιστικό χώρο και τα ρεκόρ που κατακτήσαμε. Κάναμε περήφανους όλους τους Καβαλιώτες. Δεν έχει υπάρξει καμία ομάδα σε εγχώρια πρωταθλήματα που κατέκτησε την κορυφή, έχοντας συγκεντρώσει 97 βαθμούς.

Ερ: Πάμε λοιπόν στο από εδώ και πέρα…

Απ: Ζυγίζουμε όλα τα δεδομένα, κρατάμε τα θετικά και δεν απορρίπτουμε τα αρνητικά. Πρέπει να συζητήσουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε το μέλλον του συλλόγου. Αρχικά, πρέπει να τεθεί ένα πλάνο διετίας. Η ομάδα θα πρέπει να σταθεροποιηθεί. Η βοήθεια από τους τοπικούς φορείς και τοπικούς παράγοντες έχει υπάρξει μέχρι στιγμής μικρή ως ελάχιστη. Ο Δήμος μας βοήθησε σ’ ένα βαθμό. Στη Γ’ Εθνική ο μεγαλύτερος όγκος των ζητημάτων και των προβλημάτων που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν θέματα που μπορούσαμε να τα λύσουμε από μόνοι μας. Για να πούμε ότι θα πάμε στη Super League 1, ακόμα και για να αγωνιστούμε στη Super League 2, πρέπει να εξασφαλιστούν ορισμένα πράγματα υπεραπαραίτητα: Για να αδειοδοτηθεί, για παράδειγμα,  το «Ανθή Καραγιάννη», χρειάζονται συγκεκριμένες ενέργειες…

Ερ: Ο Δήμος -ενημερωτικά- δεν έχει χρήματα, έχει μεν έτοιμες τις μελέτες, οπότε πρέπει να υπάρξει συντονισμένη πίεση όχι μόνο προς αυτόν αλλά και προς το κράτος…

Απ: Σε πρώτη φάση πρέπει να γίνει μια συνάντηση με τους τοπικούς φορείς (Δήμος, Περιφέρεια, Βουλευτές), και να τους ενημερώσουμε πως αναλογούν και σ’ αυτούς ορισμένες ευθύνες. Μας έχουν σταλεί αναλυτικά όλες οι προϋποθέσεις συμμετοχής τόσο στη Β’ Εθνική (π.χ. ύπαρξη καμερών) όσο και στην Α’ Εθνική (ύπαρξη στεγάστρου τουλάχιστον σ’ ένα σημείο του γηπέδου, αναδομημένα δημοσιογραφικά θεωρεία). Υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις στη Super League 2, ακόμη μεγαλύτερες στη Super League 1… Από εκεί ορίζεται και ο στόχος μας. Θα ορίσουμε τον στόχο αφού πρώτα εκφράσουμε τις ανάγκες μας στους τοπικούς φορείς. Για του χρόνου, σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε ανάλογη πορεία πρωταθλητισμού και στη Super League 2. Πρέπει ωστόσο ταυτόχρονα να υπάρξει συνεννόηση και να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αναβάθμισης των χώρων του γηπέδου. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, καταλαβαίνετε πως είναι αδύνατο να πάμε ακόμη υψηλότερα, στη Super League 1. Απευθυνόμαστε και καλούμε σε κοινή σύσκεψη όλους τους φορείς: Δήμο Καβάλας, Περιφέρεια ΑΜΘ, Βουλευτές του νομού, Επιμελητήριο Καβάλας. Τους χρειαζόμαστε όλους, ας βοηθήσουν όλοι τον Δήμο να χρηματοδοτήσει τις μελέτες. Δεν ζήτησα ποτέ και τίποτα από κανέναν σχετικά με τη χρηματοδότηση της ομάδα στη φετινή πορεία (χορηγίες κτλ). Έχω κάθε δικαίωμα τώρα όμως να τους ζητήσω να αναλάβουν το γηπεδικό.

Ερ: Πάμε τώρα και στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι: Πως διαμορφώνεται ο ΑΟΚ της Β’ Εθνικής;

Απ: Είναι νωρίς για να αναλύσουμε αυτό το κομμάτι. Έχουμε μόλις ολοκληρώσει μια μεγάλη και δύσκολη χρονιά, θέλω να ηρεμήσουμε και να απολαύσουμε τις διακοπές του Πάσχα. Σε σχέση με την ομάδα, άπαντες (από τον τελευταίο φροντιστή μέχρι και τον προπονητή) θα κριθούν, σχετικά με το εάν είναι σε θέση να ακολουθήσουν το πλάνο μας για τη νέα χρονιά. Επαναλαμβάνω και υπενθυμίζω για να γίνει σαφές προς όλους: ο στόχος μας είναι η σταθεροποίηση στη Super League 2, και ένα πλάνο διετίας -υπό αυστηρές προϋποθέσεις- για να πάει ο ΑΟΚ στηνSuper League 1. Όλα θα εξαρτηθούν από το γηπεδικό. Μη ξεχνάτε πως υπάρχουν και χρέη από την προηγούμενη ΠΑΕ, που θα τα βρούμε μπροστά μας. Είναι κάτι που το γνωρίζαμε εδώ και καιρό, πριν καν αποφασίσουμε να ασχοληθούμε με τον ΑΟΚ. Το ξεκίνημα της νέας ΠΑΕ έχει -ήδη- ορισμένα προβλήματα. Θεωρώ και εγώ και ο Αντώνης Αντωνίου πως μπορούμε να τα καλύψουμε.

Πηγή: proininews

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις