Εθνική Α’ κατηγορίας!

Γουστάρει τα δύσκολα…Η Εθνική Νέων κόντρα στην Κροατία επέστρεψε από το -15 του πρώτου ημιχρόνου και με ένα τρομερό τρίτο δεκάλεπτο γύρισε το ματς, πήρε τη νίκη (73-67) και ανέβηκε στην Α’ κατηγορία

 Από την κόλαση στον παράδεισο και από εκεί στην άνοδο για την Α’ κατηγορία!

Αυτό ήταν το δρομολόγιο της Εθνικής Νέων στον κάθε άλλο μικρό τελικό του Ευρωπαϊκού Β’ κατηγορίας κόντρα στην ποιοτική Κροατία, αφού έπειτα από ένα κάκιστο πρώτο ημίχρονο το οποίο την βρήκε να κυνηγά διαφορά 15 πόντων (26-41), οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου αποφάσισαν να παίξουν άμυνα και με βάση την απίστευτη τους απόδοση στην τρίτη περίοδο (32-8 επιμέρους σκορ) και την ψυχραιμία τους στην τέταρτη περίοδο έφτασαν στη μεγάλη νίκη με 73-67.

Κορυφαίοι για την Εθνική Νέων ο Χαραλαμπόπουλος (16 πόντοι, 10 ριμπάουντ), Τολιόπουλος (17 πόντοι, 4 ασίστ) που όμως αποβλήθηκε με 5 φάουλ και τεχνική ποινή 8 λεπτά πριν από τη λήξη και Σταμάτης που μίλησε στα δύσκολα (12 πόντοι, 5 ριμπάουντ).

Από τους Κροάτες ήταν τρομερός ο Μαζάλιν με 30 πόντους σε 40 λεπτά και Μπαντζίμ με 12 πόντους.

Το ματς

Με τρία γκαρντ, Λούντζη, Μουράτο και Σταμάτη, πλαισιωμένους από Χαραλαμπόπουλο και Κώττα, άρχισε το ματς η Εθνική. Το άγχος των διεθνών ήταν εμφανές από τα πολλά χαμένα λέι απ, ωστόσο η άμυνα κρατούσε γερά και η Κροατία δεν κατάφερε να αποσπαστεί (0-4). Μάλιστα όταν βρέθηκαν κάποιες επιθετικές λύσεις, η ελληνική ομάδα πήρε το προβάδισμα (6-4), αλλά μόνο προσωρινά, καθώς τα πολλά λάθη έφεραν και πάλι στην πρωτοπορία τη «χρβάτσκα», που με πρωταγωνιστή τον Κάρατσιτς έφτασε μέχρι και στο +9 (11-20). Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα με τους Κροάτες να ξεφεύγουν περισσότερο (11-26). Τα μακρινά σουτ επέτρεψαν στην Εθνική να μειώσει στους εννιά (26-35) και να αναθαρρήσει, αλλά ο ασταμάτητος Μάζαλιν συνέχιζε το βιολί του και με τρίποντο του Μάιτσουνιτς το πρώτο μέρος έκλεισε με την ελληνική ομάδα στο -15 (26-41) και σε πολύ μειονεκτική θέση.

Η Εθνική βγήκε… άλλη ομάδα από τα αποδυτήρια. Με τρίποντη… καταιγίδα και πρωταγωνιστή τον Τολιόπουλο άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά. Η άμυνα ήταν εξαιρετική και αποδιοργάνωσε πλήρως τους Κροάτες με αποτέλεσμα όχι απλώς να ολοκληρωθεί η ανατροπή, αλλά το τρίτο δεκάλεπτο να κλείσει με την Ελλάδα στο +9 (58-49) έχοντας επί μέρους σκορ 32-8 στο τρίτο δεκάλεπτο.

Με την ψυχολογία στα ύψη από το εκπληκτικό τρόπο που εξελίχθηκε η τρίτη περίοδος, οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου καλούνταν να μην παρασυρθούν από τον ενθουσιασμό τους, ωστόσο στα πρώτα λεπτά του κρίσιμου δεκαλέπτου αυτό δεν συνέβη. Με ένα γρήγορο 5-0, οι Κροάτες μείωσαν στο -4 (58-54) και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Τολιόπουλος 8 λεπτά πριν από τη λήξη αποβλήθηκε με 5 φάουλ, αφού δέχθηκε φάουλ και τεχνική ποινή.

Η Εθνική έψαχνε πλέον λύσεις από την περιφέρεια, ώστε επιθετικά να υπάρχει στήριγμα στον Χαραμπόπουλο και μέσα σε 1 λεπτό, Σταμάτης και Μουράτος με προσωπικούς πόντους έστειλαν και πάλι τη διαφορά στους 10 πόντους (65-55), δίνοντας μαξιλαράκι ασφαλείας στους Έλληνες διεθνείς. Οι Κροάτες, όμως, δεν ήταν διατεθειμένοι να πέσουν τόσο εύκολα και ο Μπάντζιμ με 5 δικούς του πόντους μείωσε και πάλι στους 5 (65-60), κρατώντας ζωντανό το ντέρμπι.

Η Εθνική έσφιξε κι άλλο αμυντικά, γεγονός που την κρατούσε στο προβάδισμα παρά το γεγονός ότι επιθετικά πλέον είχε βαρύνει πολύ η μπάλα, αλλά η ποιότητα του Μάζαλιν έβαλε ξανά τους Κροάτες στο παιχνίδι, αφού με γκολ-φάουλ ένα λεπτό πριν από τη λήξη έκανε το 67-63. Τότε άρχισε η «ρουλέτα» των βολών, με τους Κροάτες να ποντάρουν σε πιθανή αστοχία των διεθνών και εν μέρει δικαιώθηκαν, καθώς Δίπλαρος (2/4), Μουράτος (1/2) δεν «καθάρισαν» το ματς, πράγμα που τελικά έκανε ο Λούντζης με 2/2 (72-67) στα 20’’ πριν από τη λήξη, χαρίζοντας ουσιαστικά τη νίκη και κατ’ επέκταση την άνοδο στην Α’ κατηγορία στο σύνολο του Ηλία Παπαθεοδώρου με 73-67.

Δεκάλεπτα: 11-15, 26-41, 58-49, 73-67

Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): Τολιόπουλος, Κώττας, Κόνιαρης, Τσαλμπούρης, Σκουλίδας, Μπιλλής, Σταμάτης, Χαραλαμπόπουλος, Δίπλαρος, Μουράτος, Λούντζης, Αντετοκούνμπο.

Κροατία (Σέσαρ): Καπούστα, Φιλίποβιτς, Μάιτσουνιτς, Μπάτζιμ, Κάρατσιτς, Ντομίνοβιτς, Μπόζιτς, Πέρκοβιτς, Βουίτσεβιτς, Μίκσιτς, Μάζαλιν, Γιάμπροβιτς.

sport-fm.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις