Δυο λεπτά ήταν αρκετά για την Εθνική μας…

Με ένα ξέσπασμα στο τελευταίο δίλεπτο του πρώτου ημιχρόνου η Εθνική «καθάρισε» το Γιβραλτάρ νικώντας το με 4-1 στην πρεμιέρα των προκριματικών του Μουντιάλ 2018. Παρ’ όλα αυτά δεν έπαιξε καλά, είχε αρκετά προβλήματα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού και έχασε την ευκαιρία να πετύχει απέναντι σε έναν πολύ αδύναμο αντίπαλο κι άλλα γκολ, που θα μπορούσαν να της φανούν χρήσιμα στη συνέχεια…

Η Εθνική άρχισε αρκετά καλά το παιχνίδι κι αφού προειδοποίησε με δύο ευκαιρίες του Μπακασέτα (4′) και του Μάνταλου (9′), άνοιξε το σκορ στο 10′ με ένα υπέροχο απ’ ευθείας βολέ του Μήτρογλου, που βρήκε την μπάλα στην κίνηση μετά από κακή απόκρουση των αντίπαλων αμυντικών. Όμως αυτό το γκολ, αντί να απελευθερώσει την ελληνική ομάδα, την έκανε πιο υποτονική. Ο Σκίμπε είχε δώσει σωστά εντολή να γίνεται παιχνίδι από τα πλάγια, αλλά είχε παρατάξει την ομάδα χωρίς ακραίους. Οι Μάνταλος και Μπακασέτας, που είχαν θεωρητικά αυτό το ρόλο, δεν είναι τέτοιου είδους παίκτες, συνέκλιναν στο κέντρο και εκτός του ότι δημιουργούσαν πολυκοσμία, μπέρδευαν και τον Φορτούνη, που ήταν ο κεντρικός χαφ. Ο Μήτρογλου δεν τροφοδοτείτο, καθώς οι σέντρες του Τοροσίδη από τα δεξιά και του Τζαβέλα από αριστερά δεν ήταν καλές, έτσι η Εθνική, παρότι είχε την κατοχή της μπάλας, δεν ήταν απειλητική.
Κι όχι μόνο αυτό, αλλά στο 26′ ο Ουόκερ με ένα εκπληκτικό γκολ ισοφάρισε, με αποτέλεσμα το Γιβραλτάρ να αρχίσει σιγά σιγά να θυμίζει… Φερόες. Κι όσο περνούσε η ώρα και δεν μπορούσε η Εθνική ούτε φάση να κάνει, τόσο τα φαντάσματα έζωναν τον Σκίμπε, ώσπου σε ένα δίλεπτο τελείωσαν όλα. Στο 44′ ο Τοροσίδης έκανε σέντρα και ο Ουάισμαν σκόραρε στην εστία της ομάδας του κάνοντας το 2-1, στο 45′ ο Μήτρογλου με πολύ ωραία μπαλιά έβγαλε τον Φορτούνη τετ α τετ με τον αντίπαλο τερματοφύλακα κι ο άσος του Ολυμπιακού έκανε το 3-1, και στο 46′ ο κορυφαίος της ελληνικής ομάδας στο πρώτο μέρος, Τοροσίδης, είπε να σουτάρει από δεξιά αντί να κάνει σέντρα και δικαιώθηκε. Η Εθνική κατάφερε να πάει στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα μεταξύ των δύο ημιχρόνων προηγούμενη με 4-1 έχοντας «καθαρίσει» το παιχνίδι και έχοντας βάλει τις βάσεις για μία ευρεία νίκη.
Παρόλα αυτά δεν κατάφερε στο δεύτερο ημίχρονο να δώσει μεγαλύτερη έκταση στο σκορ. Ο Σκίμπε επέμεινε μέχρι το 62′ σε αυτό το σχήμα, που δεν ήταν αποδοτικό και εκτός αυτού, η άμυνα άρχισε να κάνει κάποια… νερά. Αποτέλεσμα ήταν το Γιβραλτάρ να χάσει δύο μεγάλες ευκαιρίες στο 50′, όταν ο Καρνέζης απέκρουσε σουτ του Τσιπολίνα, και στο 59′ με τον Γκαρσία.
Στο 62′ ο Γιαννιώτας πέρασε στη θέση του Μάνταλου και η Εθνική δημιούργησε κάποιους κινδύνους από τα δεξιά, με κορυφαία στιγμή την ευκαιρία που έχασε ο Μπακασέτας στο 70′ μετά από σέντρα του Γιαννιώτα. Γενικά όμως η ελληνική ομάδα, παρόλο που είχε την κατοχή της μπάλας δεν έπαιζε καλά. Ο Σκίμπε δεν θέλησε να διαφοροποιήσει άλλο το σχήμα και οι υπόλοιπες αλλαγές του ήταν σε πρόσωπα (Τζιόλης αντί Μανιάτη και Βέλλιος αντί Μήτρογλου) και όχι στη διάταξη, έτσι η Εθνική δεν μπόρεσε να αλλάξει ρυθμό, να βελτιώσει την εικόνα της και να βάλει κανένα γκολ παραπάνω, το οποίο θα ήταν ωφέλιμο γι’ αυτήν σε περίπτωση ισοβαθμίας.
Το τελικό 4-1, πάντως, συνιστά μια νίκη στην πρεμιέρα των προκριματικών του Μουντιάλ του 2018, η οποία τη βάζει στην κορυφή του ομίλου της.
ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ: Πέρεζ, Ουάισμαν, Τζ. Τσιπολίνα, Ρ. Κασιάρο, Ρ. Τσιπολίνα, Ουόκερ, Μπόσιο (71′ Κ. Κασιάρο), Λ. Κασιάρο, Χερνάντεζ, Κουμπς (84′ Γιόμε), Γκαρσία.
ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας, Σάμαρης, Μανιάτης (71′ Τζιόλης), Μάνταλος (62′ Γιαννιώτας), Φορτούνης, Μπακασέτας, Μήτρογλου (73′ Βέλλιος).

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις