Φύσσας: «Η Εθνική διαλύθηκε χωρίς λόγο»

Για όλους και για όλα μίλησε στην κάμερα της Nova, o Τάκης Φύσσας, που τόνισε πως η Εθνική διαλύθηκε χωρίς λόγο, ενώ αναφέρθηκε και στους λόγους που έφεραν την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό. Αναλυτικά:

«Δεν υπήρχε λόγος να διαλυθεί το οικοδόμημα των Εθνικών ομάδων. Είχε γίνει μεγάλη προσπάθεια από όλους. Εγώ ήμουν έξι χρόνια στο πόστο των τμημάτων υποδομής. Το θέμα δεν ήταν ότι έφυγε ο Φερνάντο Σάντος που κανένας δεν ήθελε να φύγει.
Το θέμα ήταν ότι δεν έπρεπε να διαλυθεί το οικοδόμημα, δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες. Δεν σου αρέσει κάποιος; βρες κάποιους άλλους, συνέχισε την ίδια δουλειά. Γιατί να αλλάξει το πλάνο; Φέρε τους αντικαταστάτες και η ομάδα δεν θα αλλάξει. Μπορείς να αλλάξεις προπονητής ή τεχνικό διευθυντή και συνέχισε το ίδιο πρότζεκτ. Γιατί να αλλάξεις πρότζεκτ όταν έχεις αποτέλεσμα; Εκεί που υπήρχε πρόγραμμα στην ομάδα χάλασαν όλα. Εκεί που υπήρχε μία οργάνωση κάποια στιγμή οι παίκτες δεν είχαν που να απευθυνθούν και κάπου εκεί όλο το θέμα απέτυχε παταγωδώς.
Όπως είπα και πριν όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα. Στην Εθνική με την περίπτωση μου δεν έγινε αυτό. Γενικότερα χάλασε το κλίμα στην Εθνική. Την πορεία μου στην Εθνική την έκανα και ως ποδοσφαιριστής και ως τεχνικός διευθυντής. Η ομάδα αυτή από το 2001 κατάφερε να αφήσει τους συλλόγους έξω από τους κόλπους της Εθνικής. Όταν μπαίνουν ομάδες στην Εθνική ομάδα χαλάει το κλίμα. Όλοι οι παίκτες πήγαιναν για το εθνόσημο. Αυτό είναι ό,τι πιο τιμητικό μπορεί να ζήσει κάποιος. Εάν δεν το έχεις μέσα σου δεν μπορείς να το νιώσεις. Εμείς, τα παιδιά του 2004, το νιώσαμε αυτό το πράγμα.
Δεν μπορώ να μιλήσω για τον Γιώργο Καραγκούνη γιατί δεν ήμουν εκεί. Ο Γιώργος μπήκε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο και δεν ευθύνεται για κάτι. Ο Σάντος που τον έλεγαν loser έγινε πρωταθλητής Ευρώπης. Το ποδόσφαιρο καθημερινά μας μαθαίνει. Μου λείπει πάρα πολύ η Εθνική. Ακόμη και όταν ήμουν στον Παναθηναϊκό μου έλειπε γιατί είναι κάτι διαφορετικό.
Πλέον, γίνεται μια προσπάθεια να επιστρέψει η Εθνική στο σωστό δρόμο. Ο προπονητής είναι σοβαρός και πειθαρχημένος και γίνεται μια καλή προσπάθεια. Αυτά τα παιδιά έζησαν τις επιτυχίες μας και οφείλουν τα παιδιά που είναι πιο πολλά χρόνια στην ομάδα να συνεχίσουν και να δώσουν ώθηση στους υπόλοιπους και να φέρουν επιτυχίες. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτά τα παιδιά δεν λατρεύουν την Εθνική και είναι στα πόδια τους να φέρουν επιτυχίες. Δεν πρέπει να είναι στόχος μας το Μουντιάλ. Στόχος είναι να φτιάξουμε ξανά ομάδα και τη νοοτροπία μας. Προέχουν άλλα πράγματα. Κοιτάω μόνο την Εθνική μου και τίποτα άλλο. Δεν πρέπει να είναι απώτερος στόχος το Μουντιάλ».

Για την πρεμιέρα της Σούπερ Λιγκ: «Αυτό που είδα στην πρεμιέρα είναι ότι είχαν όλοι δίψα για ποδόσφαιρο. Ήθελαν όλοι οι ποδοσφαιριστές να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Αυτό ήταν το χαρακτηριστικό που είδα. Το γεγονός ότι μπήκαν πολλά γκολ εγώ δεν το περίμενα. Ελπίζω να είναι συναρπαστικό το φετινό πρωτάθλημα».

Για την καθυστέρηση της σέντρας: «Όχι μόνο κόβει τις ομάδες αλλά είναι ότι χειρότερο. Στο ποδόσφαιρο πλέον όλα είναι προγραμματισμένα. Αν δεν παίζεις παιχνίδια δεν μπορείς να κρατηθείς μόνο με προπονήσεις».

Για το τι τον εντυπωσίασε από την πρεμιέρα: «Τα πολλά γκολ με εντυπωσίασαν. Το γκολ του Φούντα και γενικά η εμφάνιση του Πανιωνίου. Ο Παναθηναϊκός με εντυπωσίασε. Ήταν κυριαρχικός. Επίσης ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ με εντυπωσίασαν».

Για το σκεπτικό του Μπέντο να παρατάξει τον Ολυμπιακό με περισσότερους ποδοσφαιριστές από την περσινή σεζόν: «Θεωρώ ότι καλά έκανε ο Μπέντο και χρησιμοποίησε την περσινή βάση στο ματς με τη Βέροια. Ο Ολυμπιακός δεν με εντυπωσίασε σε απόδοση. Θεωρούσα ότι μετά το 20λεπτο θα είχε προβλήματα. Το γεγονός ότι ο πρωταθλητής έχει ξεκινήσει με αποτυχία τη σεζόν θεωρώ ότι είναι όπλο για τις υπόλοιπες ομάδες γιατί αισιοδοξούν για κάτι περισσότερο. Έτσι, νομίζω και ευελπιστώ να είναι συναρπαστικό το πρωτάθλημα».

Για τον Λάμπρου: «Είναι αναμφισβήτητα ένα ταλέντο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Παναθηναϊκός του προσέφερε τα καλύτερα όσο ήταν στις ακαδημίες. Είδαμε ότι και ο ίδιος ευχαρίστησε τον Παναθηναϊκό. Αυτό που ξέρω είναι ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια, ειδικά από τον πρόεδρο μας για να μείνει στην ομάδα. Ο ίδιος επέλεξε να δοκιμάσει μακριά από τον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να παρακαλάει κανένα παιδί 18 χρονών. Εγώ πιστεύω ότι θα είχε ευκαιρία να παίξει. Ήταν προαποφασισμένο από τον ίδιο να μην μείνει. Ο Ηρακλής ήρθε τελευταία. Ίσως είναι καλύτερο για τον ίδιο».

Για τον Ολυμπιακό: «Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα δουλέψει ο προπονητής. Γνωρίζω τον Μπέντο και ξέρω ότι οι Πορτογάλοι προπονητές ψάχνονται».

Για την παρουσία του Ιντέγιε: «Νομίζω ότι με τον ερχομό του Καρντόσο ένιωσε πως η θέση του είναι επισφαλής. Οπότε θα έπρεπε να σκοράρει».

Για τον Μάριν: «Πρέπει να περιμένουμε όλους τους παίκτες που έρχονται. Να δούμε αν έχουν μία συνέχεια στην απόδοση του. Ένα παράδειγμα είναι ο Λουντ, ο οποίος φέτος δείχνει την αξία του. Ο Λάμπρου τώρα πρέπει σιγά σιγά να κάνει τα βήματα του».
Για την μεσοεπιθετική γραμμή του Παναθηναϊκού: «Ο Παναθηναϊκός τη φετινή χρονιά έχει αλλάξει το πλάνο του. Μιλάμε για μία άλλη ομάδα αφού έχουν έρθει 19 νέοι ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν μερικοί που δείχνουν να έχουν έρθει έτοιμοι. Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει πολύ καλό ξεκίνημα και πιστώνεται στον Στραματσόνι. Ο Παναθηναϊκός έχει έναν μάνατζερ – προπονητή και η ομάδα δείχνει να είναι σε πολύ καλό σημείο».

Για την αποχώρηση του: «Το ποδόσφαιρο είναι τα αποτελέσματα. Όταν έχεις σημαντικές θέσεις σε μία μεγάλη ομάδα και αυτή δεν πετυχαίνει τους στόχους της δεν φταίνε μόνο οι ποδοσφαιριστές. Η περσινή ανετοιμότητα στην αρχή της χρονιάς στοίχησε στην ομάδα. Θεωρώ ότι δουλέψαμε με όλο μας το είναι για την ομάδα. Ποτέ δεν είπαμε ότι γεννηθήκαμε τεχνικοί διευθυντές. Προσπαθήσαμε με νύχια και με δόντια να κρατηθεί η ομάδα σε ένα επίπεδο. Και ο Μουρίνιο με την Τσέλσι πέρυσι έκανε τραγική χρονιά. Η επιλογή Στραματσόνι ήταν δική μου. Μαζί με τον Λεωνίδα Βόκολο τον επιλέξαμε. Ο Παναθηναϊκός τώρα τρέχει σε ένα νέο πρότζεκτ, τα πηγαίνει καλά και ελπίζω να συνεχίσει έτσι».
Για τον Αλμέιδα: «Καλός ποδοσφαιριστής. Είναι σε καλή κατάσταση. Το δεύτερο γκολ είναι δείγμα του Αλμέιδα. Έχει πετύχει αρκετά τέτοια».

Για την ΑΕΚ: «Γενικά η ΑΕΚ από πέρυσι έχει ποιότητα. Έχει ποδοσφαιριστές που έχουν δημιουργήσει ένα καλό σύνολο. Ο Λάζαρος είναι ένας πολύ καλός και ποιοτικός ποδοσφαιριστής. Νομίζω ήθελε να γυρίσει στην Ελλάδα. Μπορεί να δώσει πολλές λύσεις. Καθαρόαιμους εξτρέμ η ΑΕΚ δεν έχει. Δεν θεωρώ όμως ότι χρειάζεται να έχεις εξτρέμ για να παίξεις επιθετικό ποδόσφαιρο. Θεωρώ ότι η ΑΕΚ έχει ένα καλό κέντρο. Σιμόες και Γιόχανσον συνθέτουν ένα πολύ καλό δίδυμο. Ο Τσιγκρίνσκι επίσης είναι πολύ καλός. Έχει παίξει στην Μπαρτσελόνα και δεν τον έχουν πάρει τα χρόνια. Επίσης όταν είναι έτοιμος ο Λέσκοτ νομίζω ότι θα συνθέσουν ένα καλό δίδυμο».

Για τον Ίβιτς και το πλάνο του στον ΠΑΟΚ: «Ο ΠΑΟΚ έχει κάνει πολλές αλλαγές στο ρόστερ του. Είναι άλλο πρότζεκτ σε σχέση με πέρυσι. Ο Τούντορ ήταν ένας προπονητής που ασχολούνταν περισσότερο με την προπόνηση των παικτών. Βλέπουμε τώρα με τον Ίβιτς ότι ο ΠΑΟΚ απέκτησε έναν προπονητή που ξέρει την ομάδα από τα σπλάχνα της. Ο ΠΑΟΚ θα έχει έναν άλλο χαρακτήρα φέτος. Είναι μία δυνατή ομάδα».

Για τον Αθανασιάδη: «Ο Κλάους είναι ένας παίκτης που ξέρεις τι θα δεις από αυτόν. Δεν είναι φαντεζί αλλά έχει το γκολ. Σίγουρα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε μία ομάδα αλλά στον ΠΑΟΚ ξέρουν καλύτερα».

Για το φαβορί του πρωταθλήματος: «Θα μπορούσα να έχω πολλές απαντήσεις. Νομίζω ότι όλες οι τρεις ομάδες (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) δεν έχουν συνηθίσει να κάνουν πρωταθλητισμό τα τελευταία χρόνια. Δείχνουν ότι έχουν τα φόντα αλλά σε έναν μαραθώνιο περιμένεις να δεις κι άλλα πράγματα. Χαρακτήρα, τσαμπουκά, «καρύδια». Η διάρκεια θα δείξει αν μπορούν να το κάνουν. Πρέπει να δείξουν αν έχουν αντοχή Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις