Μπίλης: «Υποκλίνομαι στη συμπεριφορά του κόσμου»

Στο ραδιόφωνο του ΣΠΟΡ FM 89.5 και στους Ευθύμη Χούτα και Γιώργο Αποστολακόπουλο μίλησε ο Λεωνίδας Μπίλης. Ο κυανόλευκος τεχνικός ανέλυσε με λεπτομέρεια το νικηφόρο αγώνα με τον Αχιλλέα Νεοκαισάρειας και έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας και του επόμενου αγώνα με τον Ρήγα Φεραίο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Λεωνίδα Μπίλη στον ΣΠΟΡ FM 89.5:

Για το δύο στα δύο: «Είναι όλα καλά προς το παρόν, δηλαδή έχουμε κάνει δύο βήματα, άλλα από εκεί και πέρα είναι ένας μαραθώνιος. Στο πλάνο μας δεν αλλάζει τίποτα, η συνέχεια είναι σημαντικότερη. Είναι σημαντικό οι ομάδες να μπορούν να διαχειριστούν και τα στραβά αποτελέσματα και πολύ σημαντικό για τη συνέχεια είναι και η συνοχή, δηλαδή να μην έχεις απώλειες μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά και να μπορείς να διατηρήσεις τον ρυθμό σου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σαφώς και θα έχουμε άσχημα αποτελέσματα, δεν υπάρχει περίπτωση να το αποφύγουμε αυτό, μακάρι αλλά είναι σχεδόν απίθανο, αλλά αν έχουμε ηρεμία και εξακολουθήσουμε να δουλεύουμε με αυτό τον ρυθμό αυτά θα είναι λίγα».

Για το τακτικό μέρος του παιχνιδιού με τον Αχιλλέα Νεοκαισάρειας: «Καταρχήν είχαμε ίδια εντεκάδα με αυτήν που είχαμε και στη Φιλιππιάδα, όμως με διαφορετικούς ρόλους. Κι αυτό έγινε βάσει του αντιπάλου που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Αυτή η ομάδα (Εθνικός Φιλιππιάδας) με τον ίδιο βασικό κορμό, έκανε πέρυσι εννέα διπλά. Αυτό οφείλονταν κυρίως στην εκτελεστική ικανότητα του Μανίκα, ο οποίος είναι πολύπειρος κι έχει την ικανότητα να εκμεταλλεύεται και τη μισή ευκαιρία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ποδοσφαιριστής έχει αγωνιστεί στην Α’ Εθνική και πολλά παιχνίδια στη Β’ Εθνική. Παίζει εύκολα στην πλάτη των κεντρικών αμυντικών κι διαθέτει την ικανότητα του τελειώματος της φάσης με τη μία επαφή της μπάλας.

Εμείς δουλέψαμε όλα αυτά μέσα στην εβδομάδα και στηριχθήκαμε στη φιλοσοφία πως εφόσον διατηρήσουμε το μηδέν στην άμυνα, έχουμε την ικανότητα με ορθολογικό τρόπο να πετύχουμε ένα γκολ. Αυτό ήταν το πλάνο του παιχνιδιού. Αν πετυχαίναμε το ένα γκολ, ξέραμε ότι σε περίπτωση που ο αντίπαλος ανοιχτεί, τα πράγματα για μας θα γίνονταν πιο εύκολα».

Για τη σαφή βελτίωση στη δημιουργία φάσεων από αντεπιθέσεις: «Αυτό οφείλεται κυρίως ότι δουλεύουμε πολύ τον τομέα των μεταβάσεων. Δηλαδή η αντίδρασή μας όταν κερδίζουμε την μπάλα και όταν την χάνουμε. Είναι σημαντικό το πόσο οργανωμένα αντιδράς κατά τη διαδικασία αυτή. Πριν την αποβολή του Παρασκευαΐδη ήμασταν καλοί τακτικά, αλλά μετά οφείλω να πω πως ήμασταν άριστοι. Εκμεταλλευτήκαμε τους χώρους που δημιουργήθηκαν, βάλαμε ταχύτητα στα πλάγια, ποιότητα στον άξονα και βγάλαμε οργανωμένες αντεπιθέσεις. Εκμεταλλευτήκαμε πλήρως το ανέβασμα των μπακ της αντίπαλης ομάδας που προσπαθούσε να ισοφαρίσει.

Επίσης κάναμε και κάποιες εσωτερικές αλλαγές. Περάσαμε τον Κορέτα δεξιά, τον Μαλακασιώτη αριστερά και τον Νικλητσιώτη σε θέση φορ. Πίσω του οι Τσιουρέλης και Πετράκος φρόντισαν να κρατάνε ανασταλτικά αλλά και μεταβίβαζαν σωστά την μπάλα προς την επίθεση. Νομίζω πως η τακτική μας δικαίωσε. Αυτό όμως ανήκει πλέον στο παρελθόν. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Έχουμε παίξει μόνο δύο παιχνίδια. Όπως είχα πει, στο μέσο του πρωταθλήματος θα έχουμε βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για όλες τις ομάδες αλλά και για εμάς».

Για τη συμπεριφορά και τη στήριξη του κόσμου: «Πραγματικά υποκλίνομαι στη συμπεριφορά του κόσμου. Είχα ζητήσει ο κόσμος να στηρίξει αυτή την προσπάθεια έχοντας όμως μία συμπεριφορά που δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα. Έτσι κι έγινε. Ο κόσμος έδειξε υπομονή ακόμη κι όταν δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε το σκορ και μας στήριξε χωρίς το παραμικρό επεισόδιο που θα μπορούσε να αποφέρει τιμωρία της ομάδας».

Για το γεγονός πως η ομάδα του δεν έχει δεχθεί γκολ στα δυο πρώτα παιχνίδια και ότι οι παίκτες που έρχονται από τον πάγκο σκοράρουν: «Είναι και τα δύο πολύ βασικοί άξονες για την πορεία μιας ομάδας, ώστε να έχει πρώτα απ’ όλα ισορροπία. Εμείς δεν είμαστε της φιλοσοφίας να βάλουμε πολλά γκολ και να δεχθούμε κάποια. Για μένα όσο λιγότερα γκολ δέχεσαι δείχνεις πως έχεις μία ομάδα που λειτουργεί ως σύνολο. Είναι σημαντικό οι παίκτες να γνωρίζουν πως θα επιτίθενται αλλά και πως θα αμύνονται.

Για τους παίκτες που έρχονται από τον πάγκο, υπάρχει η εξήγηση γιατί έχουν αυτή την απόδοση. Όλη την εβδομάδα δουλεύουμε όχι μόνο με τους 11 που θα αποτελέσουν το βασικό σχήμα αλλά και με τους ποδοσφαιριστές που θα χρειαστεί ανά πάσα στιγμή να αντικαταστήσουν κάποιον συμπαίκτη τους. Είναι στη φιλοσοφία μου να δουλεύω πλήρως και με τα 25 παιδιά που αποτελούν το ρόστερ της Νίκης. Γι’ αυτό κι έχω κρατήσει αυτόν τον αριθμό ποδοσφαιριστών».

Για το επόμενο παιχνίδι με τον Ρήγα: «Είναι σίγουρα ο πιο δύσκολος αγώνας που έχουμε να δώσουμε μέχρι τώρα. Πρέπει οι παίκτες να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Όλη την εβδομάδα θα δουλέψουμε σκληρά και ταπεινά ώστε να παρουσιαστούμε όπως πρέπει».

Επιμέλεια – απομαγνητοφώνηση: Γιώργος Αποστολακόπουλος

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις