Σοφία Κοσμά: Το κορίτσι-κόσμημα των ελληνικών γηπέδων (photos)

Είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες των γηπέδων, τόσο για την αγωνιστική της αξία, όσο και για την εμφάνισή της.

Αν και είναι μόλις 23 ετών η Σοφία Κοσμά μετράει ήδη εννιά χρόνια αγωνιστικής παρουσίας στην μεγάλη κατηγορία του ελληνικού βόλεϊ, έχοντας φορέσει τη φανέλα Κερατέας, Μαρκόπουλου, Ολυμπιακού και ΑΕΚ και κατάφερε, πριν καν ενηλικιωθεί, να αποτελεί βασικό μέλος της Εθνικής ομάδας.

Έχει ήδη κατακτήσει 7 τίτλους, 3 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα, ενώ στα 19 της έχει αναδειχθεί και MVP του τελικού κυπέλλου στο «ντέρμπι αιωνίων» απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ανάμνηση που, όπως τόνισε, παραμένει αξέχαστη, ως η πρώτη της ατομική διάκριση.

Φέτος επέστρεψε στα… παλιά, στον Ηρακλή Κηφισιάς, από όπου ξεκίνησε την καριέρα της στις μικρές κατηγορίες.

Συναντήσαμε τη Σοφία Κοσμά στον Κάλαμο, με σκοπό να αποδείξουμε ότι το βόλεϊ χτίζει τα καλύτερα κορμιά. Δεν δυσκολευτήκαμε και πολύ να το διαπιστώσουμε.

Ο φακός του koukoutsi έχει τα πειστήρια.

inner

inner

Ξεκίνησες από μικρή ηλικία το βόλεϊ. Ήταν κάτι που διάλεξες μόνη σου;
«Παίζω βόλεϊ από 9 ετών! Θεωρώ ότι είναι μια καλή ηλικία για τα παιδιά να ξεκινήσουν. Η αλήθεια είναι πως η πρώτη επαφή μου με το άθλημα δεν ήταν δική μου επιλογή, αλλά του πατέρα μου. Παρόλα αυτά, μετά την πρώτη φορά, έγινε το άθλημα που δε μπόρεσα -ούτε ήθελα- ποτέ να αποχωριστώ και να φανταστώ τον εαυτό μου μακριά από αυτό».

inner
inner

Στα 23 σου χρόνια έχεις ήδη μια καριέρα γεμάτη τίτλους και διακρίσεις, ομαδικές αλλά και προσωπικές. Ξεχωρίζεις κάποιες;
«Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, καθώς στα 23 μου έχω κατακτήσει τρία double (πρωτάθλημα- Κύπελλο) και ακόμα ένα Κύπελλο, όλα με μια μεγάλη ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός. Από τις στιγμές που ξεχωρίζω ως τώρα είναι ο τίτλος της MVP που πήρα στα 19 μου, στον τελικό κυπέλλου στην Πρέβεζα. Γενικά οι στιγμές της κατάκτησης εκείνου του Κυπέλλου μού έχουν μείνει αξέχαστες. Τα συναισθήματα που ζήσαμε εκείνη τη χρονιά μαζί με τα υπόλοιπα κορίτσια ήταν πολύ δυνατά, καθώς ή ομάδα είχε ως αρχικό στόχο την 6άδα. Τερματίσαμε δεύτερες στο πρωτάθλημα και νικήσαμε την αήττητη, μέχρι τότε, ΑΕΚ για να βρεθούμε στον τελικό Κυπέλλου απέναντι στον Παναθηναϊκό. Στον τελικό επικρατήσαμε με 3-2, σε ένα πολύ όμορφο παιχνίδι».

inner

inner

Φέτος θα αγωνίζεσαι στην Α2 με τον Ηρακλή Κηφισιάς. Τι σε οδήγησε σε αυτή την επιλογή;
«Δε χρειάστηκε πολλή σκέψη για να το αποφασίσω. Ο Ηρακλής Κηφισιάς είναι ένα σωματείο που το γνωρίζω πάρα πολύ καλά καθώς εκεί ξεκίνησα το βόλεϊ, έζησα όμορφες στιγμές με φυσιογνωμίες “ιστορικές” για το άθλημα, με πολύ καλούς προπονητές. Είναι ένα σωματείο που το έχω στην καρδιά μου. Από εκεί και πέρα έμεναν μόνο τα τυπικά… Συζήτησα με τους ανθρώπους της ομάδας και κυρίως με τον κύριο Ζερβό, μου μίλησαν για τους στόχους τους και κατάλαβα ότι γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια».

Θα άλλαζες κάτι στις επιλογές που έχεις κάνει ως τώρα στην καριέρα σου;
«Όχι, δεν θα άλλαζα κάτι! Πιστεύω ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο, επομένως δεν θα μετάνιωνα ποτέ ούτε για μια φαινομενικά λανθασμένη επιλογή. Νιώθω πάντως τυχερή για τις επιλογές μου».

inner

inner

Έχεις ταλαιπωρηθεί πολύ από τραυματισμούς, όμως ποτέ δεν το έβαλες κάτω και επανέρχεσαι πάντα δυνατή.
«Δυστυχώς στον τομέα αυτό είμαι άτυχη. Έχω όμως αποδεχτεί ότι και οι τραυματισμοί είναι στη φύση του αθλητισμού. Δεν υπήρξε ποτέ κάποια στιγμή που σκέφτηκα να τα παρατήσω, πάντα πείσμωνα, έβαζα το κεφάλι κάτω, δούλευα πολύ και επανερχόμουν πιο δυνατή».

inner

inner

Πώς σε βλέπουν οι άντρες οπαδοί; Φλερτάρουν κατά τη διάρκεια των αγώνων;
«Σίγουρα θα ακούσεις κάποια σχόλια κατά τη διάρκεια των αγώνων αλλά μέσα στην ένταση που υπάρχει είσαι τόσο συγκεντρωμένη που δε δίνεις και πολλή σημασία. Τα περισσότερα πάντως τα ακούς στο ζέσταμα και στις διατάσεις, όπου και βρίσκουν αφορμές για διάφορα περίεργα σχόλια».

inner

inner

Έχεις σκεφτεί να ασχοληθείς με το μόντελινγκ; Αποκλείεται να μην είχες κάποια πρόταση…
«Ναι, μεταξύ σοβαρού και αστείου μου το έχουν προτείνει αρκετές φορές. Δεν το σκέφτομαι όμως καθόλου, θεωρώ πως ο χώρος του μόντελινγκ θέλει πιο “κοριτσίστικο» χαρακτήρα, κάτι το οποίο δε θα μου ταίριαζε πολύ».

inner

inner

Πώς μοιράζεις το χρόνο σου; Γυμναστήριο, προπονήσεις, σπουδές, προσωπική ζωή;
«Τον περισσότερο χρόνο μού τον τρώνε το βόλεϊ και τα γυμναστήρια, παρόλα αυτά όποτε βρίσκω ελεύθερο χρόνο θα τον αφιερώσω στους δικούς μου ανθρώπους, τους φίλους μου και τη σχέση μου. Τις σπουδές μου είναι λίγο δύσκολο να τις ακολουθήσω στενά, γι’ αυτό και δεν έχω πάρει πτυχίο ακόμα. Σίγουρα όμως αποτελούν μια προτεραιότητα για μένα και δεν τις αμελώ».

inner

inner

Πώς φαντάζεσαι τη Σοφία στο μέλλον;
«Τη φαντάζομαι υγιή, με το πτυχίο στα χέρια της, έχοντας βρει κάποια σχετική με αυτό δουλειά, γιατί όλοι ξέρουμε πως το βόλεϊ δεν είναι για πάντα. Όσον αφορά το αγαπημένο μου σπορ, θα ήθελα να παίξω σε κάποια ομάδα του εξωτερικού, ανέκαθεν αυτό αποτελούσε έναν από τους στόχους μου».

inner

Δείτε εδώ τις φωτογραφίες σε μεγαλύτερη ανάλυση

Το backstage της φωτογράφισης

Η φωτογένεια της Σοφίας Κοσμά δεν… ξεδιπλώθηκε μόνο στο φακό του sport-fm.gr αλλά την βλέπουμε συχνά και στο Instagram. Αγωνιστικές στιγμές, προπονήσεις, αλλά και στιγμές χαλάρωσης της 23χρονης αθλήτριας, όπως και ο μεγάλος χορηγός που την στηρίζει, η εταιρία «Adidas».

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις