«Μισθός ανειδίκευτου εργάτη για τον μέσο ποδοσφαιριστή»

Τη νέα έρευνα που διενέργησε η FIFPro σχολίασε με ανακοίνωσή του ο ΠΣΑΠ, τονίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για μέριμνα που θα προστατεύσει τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.
Η Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών γνωστοποίησε πως ο μέσος όρος μισθών των ποδοσφαιριστών είναι αντίστοιχος με ανειδίκευτο εργάτη, αλλά και διάφορες ακόμα λεπτομέρειες των συνθηκών εργασίας τους.
Η ανακοίνωση:

«Στην Ελλάδα, τα τυποποιημένα έντυπα συμβολαίων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (standard contracts) είναι ένα θεσμικό κεκτημένο των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, εδώ και πολλά χρόνια. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε χώρες όπως η Σλοβενία, η Κροατία, η Ρουμανία και η Τσεχία, όπου οι παίκτες είναι αυτοαπασχολούμενοι, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερο ασφαλείς συνθήκες εργασίας, παρότι η Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPrο) συνεχίζει να επισημαίνει την ανάγκη για σύναψη υποχρεωτικών και τυποποιημένων συμβολαίων.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη FIFPro το 2012, περισσότερο από το 41% των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών στην Ανατολική Ευρώπη αναφέρουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των αποδοχών τους.

Η νέα έρευνα της FIFPro, που θα είναι η μεγαλύτερη μελέτη των συνθηκών απασχόλησης στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2016 και θα αναλύει τις απαντήσεις από σχεδόν 15.000 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική και την Ασία / Ωκεανία.

Ένα από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι και ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, παγκοσμίως. Οπωσδήποτε δεν είναι αυτός του Cristiano Ronaldo ή του Lionel Messi, αλλά αυτός ενός ανειδίκευτου εργάτη!

Αυτά προέκυψαν σε ένα διήμερο νομικό σεμινάριο που διοργανώθηκε στην έδρα της Παγκόσμιας Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro) στο Άμστερνταμ στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2016.

Αντικείμενο του σεμιναρίου, στο οποίο συμμετείχαν 29 αξιωματούχοι Συνδέσμων Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών και δικηγόροι, από 18 ευρωπαϊκές χώρες, ήταν οι συμβάσεις εργασίας των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, με ειδικότερη αναφορά στη νομολογία του CAS (Court of Arbitration for Sport). Πέραν του αμιγούς νομικού αντικειμένου, οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων Ποδοσφαιριστών υπέβαλαν προτάσεις: για την καταπολέμηση της βίας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, για ένα δικαιότερο μοντέλο κατανομής των εσόδων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων και για μια αυστηρή διαδικασία αδειοδότησης των ομάδων, που δεν θα επιτρέπει οφειλές προς ποδοσφαιριστές.

Επισημάνθηκε, επίσης, ο κρίσιμος ρόλος της UEFA, η οποία θα μπορούσε ακόμη και να αρνηθεί στις ομάδες μιας χώρας την πρόσβαση σε διοργανώσεις της, αν δεν γίνονται σεβαστά τα εργατικά δικαιώματα των ποδοσφαιριστών.

Στο συνέδριο συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (Π.Σ.Α.Π.), Σταμάτης Συρίγος, επικεφαλής διεθνών θεμάτων του Συνδέσμου και εκπρόσωπός του στη FIFPro και ο Νίκος Λαγαρίας, δικηγόρος, μέλος – εκπρόσωπος του Π.Σ.Α.Π. στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της Ε.Π.Ο. (FIFA National Dispute Resolution Chamber).

Ο κ. Συρίγος έκανε, μεταξύ άλλων, αναφορά στο νέο αθλητικό νόμο στην Ελλάδα, με την επισήμανση ότι ο Υφυπουργός Αθλητισμού έχει πλέον την εξουσία να διακόπτει το πρωτάθλημα σε περιπτώσεις φαινομένων βίας, μέτρο το οποίο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο συνέδριο αλλά και την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα της FIFPro Teo Van Segellen , ο οποίος είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο στη Σερβία, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εγκληματικότητας στο ποδόσφαιρό της. Επίσης, ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στην ορθή διάταξη του νέου αθλητικού νόμου, που επιτέλους υποχρεώνει τις Π.Α.Ε. να πληρώνουν τα χρέη τους ακόμη και όταν υποβιβάζονται σε ερασιτεχνική κατηγορία, ενώ έκανε αναφορά και στο εγγυητικό ταμείο, στην καινοτόμο πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Π.Σ.Α.Π. σε συνεργασία με τους λοιπούς φορείς του ποδοσφαίρου, από το οποίο θα λάβουν οι ποδοσφαιριστές μέρος των αποδοχών που τους οφείλονται από ομάδες που υποβιβάστηκαν σε ερασιτεχνική κατηγορία, πριν από την ισχύ της νέας διάταξης.

Ο κ. Λαγαρίας ανέπτυξε το θέμα της ρήτρας διαιτησίας, δικαιοδοσίας και εφαρμοστέων κανονισμών, που περιλαμβάνεται στα τυποποιημένα έντυπα συμβόλαια των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα, ένα ζήτημα που απασχολούσε έντονα τη FIFPro, στις περιπτώσεις οικονομικών διαφορών με διεθνή διάσταση, δηλαδή στις περιπτώσεις οικονομικών διαφορών αλλοδαπών ποδοσφαιριστών που εργάζονται στην Ελλάδα. Ο κ. Λαγαρίας επεσήμανε ότι το αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο της FIFA, η DRC, μετά και την απόφαση του CAS στην υπόθεση Αμορόζο / ΠΑ.Ε. Άρη, σέβεται απολύτως την αρμοδιότητα, τη δικαιοδοσία και την κανονιστική επάρκεια της ελληνικής Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών (National DRC). Επεσήμανε όμως και ότι, η Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών σέβεται εξίσου την αρμοδιότητα της FIFA και απέχει από την εκδίκαση υπόθεσης στην περίπτωση που, για την ίδια διαφορά, η FIFA επιλήφθηκε πρώτη. Επίσης, ο κ. Λαγαρίας αναφέρθηκε στην σχετικά πρόσφατη αλλαγή της νομολογίας της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών, σε ό,τι αφορά στα παράπλευρα «κρυφά» ιδιωτικά συμφωνητικά (side agreements) των συμβολαίων, τα οποία πλέον αναγνωρίζονται, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καθιστώντας τα επιδικαζόμενα ποσά φανερά και, ως εκ τούτου, φορολογήσιμα».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις