Α. Μπονόβας: Λειτουργώ ως ασπίδα για τον Ολυμπιακό Βόλου

Ο Ηπειρώτης βετεράνος ποδοσφαιριστής-πολυεργαλείο στις δεκαετίες ’80 και ’90, Ανδρέας Μπονόβας, με πλούσιο βιογραφικό και θητεία, μεταξύ άλλων, σε ΠΑΣ Γιάννινα, Ολυμπιακό Πειραιά και Ηρακλή Θεσσαλονίκης, τεχνικός διευθυντής πλέον στον Ολυμπιακό Βόλου, μίλησε στον Νίκο Κολίτση και στο Metrosport.gr, για το χθες και το σήμερα στο management και

στο σύγχρονο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η αρχή της ποδοσφαιρικής ιστορίας και το συναισθηματικό δέσιμο σήμερα.
«Το δέσιμο είναι με την πατρίδα μου, τον ΠΑΣ Γιάννινα. Γεννήθηκα στην Ασφάκα Ιωαννίνων, πήγα αρχικά στον Αστήρ και στη συνέχεια στον ΠΑΣ Γιάννινα, ως επαγγελματίας, για έξι συνολικά χρόνια. Στον Ολυμπιακό Πειραιά καταξιώθηκα, αλλά και στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης έδωσα τα διαπιστευτήριά μου για τέσσερα χρόνια με επιτυχία».
Κεφάλαιο Εθνική Ελλάδας.
«Όταν φοράς το εθνόσημο είναι το όνειρο και η μεγαλύτερη τιμή για έναν ποδοσφαιριστή».
Η ερυθρόλευκη διαδρομή από τον Ολυμπιακό Πειραιά… στον Ολυμπιακό Βόλου.
«Μετά την πρόσκληση των δύο προέδρων του Ολυμπιακού Βόλου, ένιωσα υποχρέωση να βοηθήσω αυτό το ιστορικό σωματείο. Έχουμε ένα ρόστερ ικανοποιητικό για την ιστορία του Βόλου, με παίκτες που έχουν παίξει για πολλά χρόνια στη Β’ εθνική και μαζί με τον προπονητή που τους επέλεξε, η ομάδα σταδιακά θα παίζει και καλύτερο ποδόσφαιρο για να ευχαριστήσει τον κόσμο της και θα συνεχίσει τα νικηφόρα αποτελέσματα».
Εξακολουθείτε να διατηρείτε έναν επιτελικό ρόλο στην ομάδα, όπως ο αντίστοιχος που είχατε στο γήπεδο ως ποδοσφαιριστής;
«Κινώ τα νήματα στην ομάδα, προστατεύω τους παίκτες και λειτουργώ ως ασπίδα γι’ αυτό το σύλλογο που κάνει πρωταθλητισμό».
Είναι εφικτός για τον Ολυμπιακό Βόλου ο συνδυασμός πρωταθλητισμού και οργάνωσης;
«Η πρώτη προτεραιότητα του Ολυμπιακού Βόλου είναι η άνοδος. Προσπαθούμε να οργανώσουμε όλα τα υπόλοιπα, από τις ακαδημίες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, αξιοποιώντας το υπάρχον υλικό της περιοχής».
Υπάρχει αναγνώριση του ποδοσφαιρικού ήθους, στην after football εποχή, του ποδοσφαιριστή Μπονόβα;
«Είμαι τυχερός, γιατί το ποδοσφαιρικό ήθος το εισπράττω απ’ όλους και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα».
Η σκιαγράφηση των ομάδων που αγωνιστήκατε στο παρελθόν σήμερα.
«Ο ΠΑΣ Γιάννινα αρχίζει να βρίσκει το δρόμο του. Η εμπειρία της Ευρώπης ήταν πολύ σημαντική και ο Πετράκης είναι εξαιρετικός προπονητής.
Ο Ολυμπιακός περνάει μία προσωρινή κρίση που θα ξεπεραστεί.
Ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης παίζει με μικρούς παίκτες, λόγω αδυναμίας αδειοδότησης. Αγαπήθηκα στον Ηρακλή και τους αγάπησα και οφείλει η ομάδα να βγει από το αδιέξοδο».
Παραγωγή και ανάδειξη ταλέντων στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
«Υπάρχει πολύ ταλέντο στην Ελλάδα, αλλά δε δίνεται χρόνος στους νέους ποδοσφαιριστές. Η συνταγή χαλάει στις μεγάλες ομάδες, που δεν αξιοποιούν τους νέους Έλληνες ποδοσφαιριστές».
Ποδοσφαιρικό πρότυπο.
«Το πρότυπό μου από μικρός ήταν ο Κρόιφ. Γρήγορη σκέψη, τεχνική και ταχύτητα».
Υπάρχει σήμερα Έλληνας ποδοσφαιριστής με τα χαρακτηριστικά σας;
«Δύσκολα να βρεις σήμερα αντίστοιχο Έλληνα ποδοσφαιριστή με τα χαρακτηριστικά μου. Έπαιζα box to box και με τα δύο πόδια, πατούσα περιοχή και είχα καλή φυσική κατάσταση, τεχνική και ταχύτητα, καλύπτοντας το υψομετρικό μειονέκτημα. Ο ποδοσφαιριστής σήμερα πρέπει να έχει όλα αυτά και να το αγαπάει. Έκανα προπόνηση δύο ώρες το πρωί και δύο ώρες το απόγευμα. Αυτό με βοήθησε να έχω διάρκεια και να μην έχω τραυματισμούς. Ως παίκτης, δηλαδή, είχα τα στοιχεία που πρέπει να έχουν οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 6-8-10 στο σύγχρονο ποδόσφαιρο τριάντα χρόνια πριν».
Κεφάλαιο προπονητική και management.
«Είμαι γυμναστής με ειδικότητα ποδόσφαιρο, αλλά δεν έχω εξασκήσει την προπονητική, γιατί στην Ελλάδα οι προπονητές κρίνονται μόνο εκ του αποτελέσματος και δε δίνεται πίστωση χρόνου για τη δημιουργία ομάδας. Γι’ αυτό επέλεξα το management ποδοσφαιριστών και το personal training και έβγαλα πολλά παιδιά, όπως τον Σπυρόπουλο, τον Μπούρμπο, τον Λισγάρα, τον Μπαλάφα, τον Τζάνη και άλλους».
Θ’ αποδεχόσαστε μελλοντικά πρόταση από τον ΠΑΣ Γιάννινα για συνεργασία;
«Σε ενδεχόμενη υποθετική μελλοντική πρόταση από το μεγάλο ποδοσφαιρικό σύλλογο της πατρίδας μου, τον ΠΑΣ Γιάννινα, θα ήμουν θετικός για να τον υπηρετήσω και δε θα έλεγα ποτέ όχι».
Με ποιους παίκτες των τριών ομάδων στις οποίες έχετε αγωνιστεί διατηρείτε σήμερα επικοινωνία;
«Από τον Ηρακλή έχω επικοινωνία σήμερα με τον Χατζηπαναγή, που είναι η αδυναμία μου, από τον Ολυμπιακό Πειραιά με τον κορυφαίο τερματοφύλακα Κελεσίδη, που είναι φίλος μου και από τον ΠΑΣ Γιάννινα με τον Κοντογεωργάκη, που με βοήθησε πολύ και στα πρώτα μου βήματα και αποτέλεσε και πρότυπό μου. Απ’ όλους αυτούς πήρα στοιχεία και τα αξιοποίησα στο παιχνίδι μου».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις