Όχι άλλη ανοχή στην απαξίωση των προπονητών από την ΕΠΟ

Γράφει ο καθηγητής φυσικής αγωγής και προπονητής ποδοσφαίρου

Ηλίας Οικονόμου

Τραγελαφικές καταστάσεις συμβαίνουν στους πάγκους των ομάδων του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου στον Νομό Μαγνησίας. Μία από αυτές συνέβη την ημέρα του Σαββάτου στον ποδοσφαιρικό αγώνα των Νέων Αθλητών Νίκης Βόλου με την ομάδα της Ευξεινούπολης κατά την διάρκεια του οποίου, ο διαιτητής διέκοψε κάποια στιγμή το παιχνίδι και απαίτησε στους μη έχοντες δικαίωμα να παραμένουν στους πάγκους των ομάδων να αποχωρήσουν απο τον αγωνιστικό χώρο. Να…

…σημειωθεί οτι ανάμεσα στα πρόσωπα που αποχώρησαν ήμουν κι εγώ, καθώς ενώ ανήκω στην προπονητική ομάδα (δίδυμο) των Νέων Αθλητών και καθόμουν στον πάγκο, χωρίς καμία ενέργεια απο πλευράς μου, που να δυσχεραίνει το έργο των διαιτητών και του ποδοσφαιρικού αγώνα, ο διαιτητής επέμεινε στην αποχώρησή μου. Ο λόγος είναι οτι ως Καθηγητής Φ.Αγωγής κατέχω Πανεπιστημιακό Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου Α! Εθνικής Κατηγορίας (Τ.Ε.Φ.Α.Α), το οποίο η Ε.Π.Ο κατήργησε εντελώς αυθαίρετα στα τελευταία χρόνια, ενω απαίτησε την καταβολή χρηματικού ποσού για την “εξομοίωση”(!!!!) του διπλώματός μου σε δίπλωμα Ε.Π.Ο.(ΟΥΕΦΑ).
Αρνούμαι να συναινέσω στην αυθαίρετη κατάργηση του Πανεπιστημιακού μου διπλώματος Προπονητή καθώς και στον οικονομικό εκβιασμό της Ε.Π.Ο. Να σημειωθεί ότι στην ίδια θέση βρίσκονται χιλιάδες συνάδελφοι προπονητές όχι μόνο Καθηγητές Φυσικής Αγωγής και φοιτητές των Τ.Ε.Φ.Α.Α, αλλά και κατέχοντες προηγούμενα διπλώματα που χορηγούσε η Ε.Π.Ο στις σχολές της. Αποτέλεσμα να αποβάλλονται απο τον αγωνιστικό χώρο προπονητές που κατέχουν δίπλωμα είτε Πανεπιστημιακό (Τ.Ε.Φ.Α.Α) είτε παλαιότερης σχολής της Ε.Π.Ο και μάλιστα να έχουν επίσης άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου απο την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (πράγμα που οι έχοντες δίπλωμα ΟΥΕΦΑ δεν έχουν!). Τώρα πώς αυτοί οι συνάδελφοι συμπεριλαμβανομένου και του προσώπου μου θεωρούνται μη έγκυροι προπονητές απο την Ε.Π.Ο, ενώ οι έχοντες δίπλωμα ΟΥΕΦΑ, που δεν κατέχουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος είναι νόμιμοι, εδώ χρειάζεται τεράστια προσπάθεια ψυχραιμίας στην τρέλα της Ε.Π.Ο. Να σημειωθεί ότι οι ενέργειες αυτές δεν συμφωνούν με τον Νέο Αθλητικό Νόμο (NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4373, ΦΕΚ 49, 1η Απριλίου 2016, άρθρο 48). Δεν υπάρχει επάρκεια χώρου για να περιγραφούν τα τεράστια οικονομικά οφέλη της Ε.Π.Ο. απο αυτές τις ενέργειές της στο θέμα των διπλωμάτων. Το θέμα δε, ανάγεται ως πρόβλημα στην Πανελλήνια επικράτεια.
Όλα τα παραπάνω αντέχονται και αντιμετωπίζονται! Όμως αυτό που πραγματικά είναι αβάσταχτο είναι το συναίσθημα που νιώθεις όταν αποβάλλεσαι απο τον αγωνιστικό χώρο μπροστά στα μάτια των παιδιών – ποδοσφαιριστών και των γονέων τους σαν να είσαι παράνομος… ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ κύριοι της Ε.Π.Ο και της Ε.Π.Σ.Θεσσαλίας! ΚΑΤΕΧΩ ΔΙΠΛΩΜΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΕΦΑΑ ΝΟΜΙΜΑ! Και γι αυτό τον λόγο δεν συναίνεσα και στην προτροπή να δηλωθώ ως “μασέρ” της ομάδας προκειμένου να καθίσω στον πάγκο της. Δεν είμαι μασέρ! Καθηγητής Φ.Αγωγής είμαι και Προπονητής Ποδοσφαίρου σας το επαναλαμβάνω!
Ποτέ δεν έκρινα την διαιτησία. Σέβομαι και αναγνωρίζω το δύσκολο έργο των διαιτητών. Ας μου επιτραπεί μονάχα μια σύσταση απο πλευράς μου. Παρακαλώ κύριοι Διαιτητές προστατέψτε τα νέα παιδιά που αγωνίζονται στα ποδοσφαιρικά γήπεδα!
Προσωπικά θεωρώ συνυπεύθυνους την Ε.Π.Σ.Θ και τον Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου Μαγνησίας (Θεσσαλίας,τον οποίο υπηρέτησα για δύο συνεχείς τριετίες και μάλιστα ως Γεν.Γραμματέας), για τις καταστάσεις που παρακολουθούμε στα γήπεδα του Νομού Μαγνησίας. Κύριοι της Ε.Π.Ο., της Ε.Π.Σ.Θεσσαλίας και “συνάδελφοι” του Σ.Π.Π.Μαγνησίας ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΕ! Αντιθέτως θα συνεχίσω να προσφέρω στο Άθλημα του Ποδοσφαίρου πάντα σύμφωνος με τον Νέο Αθλητικό Νόμο του Κράτους!
Τέλος θέλω να πιστεύω οτι αυτή η παράλογη κατάσταση της αυθαίρετης (και για καθαρά οικονομικούς λόγους) κατάργησης του Πανεπιστημιακού διπλώματος απο την Ε.Π.Ο. κάποια στιγμή στο μέλλον θα αποκατασταθεί, όπως ακριβώς ήταν πριν λίγα χρόνια και όπως ακριβώς ισχύει για όλες τις Ομοσπονδίες όλων των Αθλημάτων.

ΗΛΙΑΣ ΣΩΚΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Φ.ΑΓΩΓΗΣ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (αυτή είναι η ειδικότητα-ιδιότητά μου καθώς και πολλών άλλων συναδέλφων μου).

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις