Οι πρόεδροι Νίκης και Ολυμπιακού για το “clasico” και το βολιώτικο μπάσκετ (& ηχητικό)

Στο στούντιο του ΣΠΟΡ FM 89.5 φιλοξενήθηκαν οι δύο πρόεδροι των Διοικουσών Επιτροπών καλαθοσφαίρισης της Νίκης Βόλου και του Ολυμπιακού Βόλου, με αφορμή το σαββατιάτικο ντέρμπι των δύο ομάδων στο ΕΑΚ. Ο Μπάμπης Τουτουντζόγλου και ο Αλέκος Μεταφτσής έδωσαν το στίγμα όχι μόνο του μπασκετικού “clasico” της πόλης αλλά γενικότερα του μπάσκετ της περιοχής. Και οι δύο συμφώνησαν στον τρόπο με τον οποίο οι δύο ομάδες θα ξεκολλήσουν από το τοπικό πρωτάθλημα και θα παίξουν στις κατηγορίες που αξίζουν βάσει δυναμικής και ιστορίας να αγωνίζονται.

Αναλυτικά η συνέντευξη των δύο αντρών στο ραδιόφωνο του ΣΠΟΡ FM 89.5 και στους Ευθύμη Χούτα και Γιώργο Αποστολακόπουλο:

Απομαγνητοφώνηση – επιμέλεια: goalpost.gr(Γιώργος Αποστολακόπουλος)

Για το ντέρμπι των δύο ομάδων:

Αλέκος Μεταφτσής: «Ο Ολυμπιακός Βόλου βλέπει το παιχνίδι όπως το έβλεπε και πέρυσι, όπως θα δει και τα επόμενα που πιστεύω θα είναι αρκετά. Είναι ένα παιχνίδι που ανοίγει την αυλαία στα τοπικά ντέρμπι. Τρεις ομάδες, πιστεύω πως θα είναι οι πιο δυνατές στον όμιλο. Θεωρώ κομβικό παιχνίδι αυτό των ομάδων μας στη Νίκαια, ομάδα που έχει κάνει καλή προσπάθεια φέτος.

Το παιχνίδι του Σαββάτου είναι μία καλή ευκαιρία να τεστάρουμε τις δυνάμεις μας. Οι δύο ομάδες έχουν ποιοτικούς παίκτες και θα είναι ένας αγώνας που θα προσφέρει θέαμα εκτός από σασπένς που έχουν τα παιχνίδια ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Νίκη.

Ο Ολυμπιακός θέλει απέναντί του μία δυνατή Νίκη, όπως ισχύει και το αντίστροφο ώστε μέσα από τον ανταγωνισμό να βελτιωνόμαστε και να θέτουμε υψηλότερους στόχους. Θεωρώ πως αυτές οι κατηγορίες είναι πολύ μικρές για τις δύο ομάδες. Ελπίζω πως θα είμαστε πάλι εδώ όταν οι δύο ομάδες συναντηθούν σε μεγαλύτερες κατηγορίες και δεν μιλάω για Γ’ και Β’ Εθνική. Γιατί εκεί θέλω να πιστεύω ανήκει το βολιώτικο μπάσκετ».

Μπάμπης Τουντζόγλου: «Συμφωνώ σε πολλά πράγματα που είπε ο Αλέκος. Η δική μας προσέγγιση όσον αφορά το παιχνίδι του Σαββάτου είναι να παίξουμε ένα καλό μπάσκετ, να γίνει ένα παιχνίδι σε καθαρά και αθλητικά πλαίσια, χωρίς οποιοδήποτε παρατράγουδο. Το βλέπουμε όπως όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια. Πέρα από το γόητρο δεν θα είναι ένα παιχνίδι που θα καθορίσει την τελική δυάδα για τα playoff. Ο Ολυμπιακός Βόλου έχει ενισχυθεί, όπως κι εμείς άλλωστε. Είναι μία από τις πολύ δυνατές ομάδες του ομίλου.

Θα συμφωνήσω με τα λεγόμενα του Αλέκου, ότι να συζητάμε για τοπικό ντέρμπι στην Α1 ΕΣΚΑΘ, θεωρώ δεν τιμά ούτε την μία ομάδα, ούτε την άλλη. Αυτό το ματς θα έπρεπε να γίνεται σε εθνική κατηγορία και δεν αναφέρομαι στη Γ’ Εθνική, μιλάω για Β’ Εθνική και πάνω, σύμφωνα με την ιστορία και την διαδρομή τους στο παρελθόν. Εύχομαι κάποια στιγμή, αυτό το παιχνίδι να γίνεται σε υψηλότερες κατηγορίες.

Με τον Αλέκο είμαστε 25 χρόνια φίλοι και το μόνο που μας χωρίζει είναι ότι εγώ είμαι Νικάρα κι εκείνος Ολυμπιακάρα. Είμαστε μαζί όχι μόνο στις κερκίδες των γηπέδων όταν παρακολουθούμε έναν αγώνα μπάσκετ, αλλά κάνουμε παρέα κι εκτός όπως και με τον Απόστολο Έξαρχο που γνώρισα μέσω του Αλέκου και πρόκειται για ένα εξαιρετικό παιδί».

Για την αγωνιστική ετοιμότητα και τα ατού των δύο ομάδων

Αλέκος Μεταφτσής: «Έχουμε κάποιες ελλείψεις και κάποιες ατυχίες. Είχαμε τον Κώστα Αλεξίου, ο οποίος τραυματίστηκε στο δεξί χέρι, είχαμε στον πρώτο αγώνα τον τραυματισμό του Αλέξανδρου Λουλούδη που έκανε εγχείριση στο αριστερό χέρι, τον τραυματισμό του Καφάση, τον οποίο όμως ξεπέρασε. Έχουμε, επίσης, την στράτευση του Αχριάνη. Είμαστε μία ομάδα που χτίστηκε σε καλές βάσεις όμως αυτοί οι τραυματισμοί, πιθανόν, να μας έχουν αποδυναμώσει κατά κάποιο τρόπο.

Από την άλλη πλευρά, η Νίκη έχει παιδιά που έχουν δώσει χρόνια τα διαπιστευτήριά τους μέσα στα γήπεδα του μπάσκετ, γεγονός που δημιουργεί μία ισορροπία από πλευράς ονομάτων. Βέβαια σε τέτοια παιχνίδια παίζουν κι άλλα πράγματα ρόλο. Ακόμα και η μέρα που θα βρεθεί ένας αθλητής, ακόμη και η διάθεση που θα έχει, οι συνθήκες που θα επικρατήσουν στο παιχνίδι, όλα παίζουν το ρόλο τους για να αναδείξουν τον νικητή. Η Νίκη έχει έναν Μπόγδανο που έχει φάει τις κατηγορίες, σε υψηλό επίπεδο, με το κουτάλι, έχει τον Παναγιώτη Τσώλη, τους Γιωτόπουλο και Παπούλια που είναι πολύ καλοί παίκτες, τον Στέλιο Τσαβέ, έναν δυναμικό παίκτη, τον Νίκο Μαυροφώτη… Ας μην τους πω έναν έναν, για να μην ξεχάσω κάποιον, υπάρχει πιστεύω μία ισορροπία ανάμεσα στις δύο ομάδες. Εμείς έχουμε τον Θωμά Γεωργίου, που είναι πολυτέλεια για την κατηγορία, τον Θωμά Καραγιώργο, το «θωρηκτό Ποτέμκιν» Παρασκευά. Ο Λεωνίδας Αναστασόπουλος που προέρχεται από το πανεπιστημιακό πρωτάθλημα, ο Ζήσης Καφάσης, παίκτες που δίνουν ποιότητα στο παιχνίδι και αξίζει ο κόσμος να έρθει κοντά στις ομάδες και στον Ολυμπιακό και στη Νίκη και δει ότι μπορεί να αισιοδοξεί για το μέλλον».

Μπάμπης Τουντζόγλου: «Εγώ να συμπληρώσω ότι ομάδες Γ’ αλλά και Β’ Εθνικής θα ζήλευαν το ρόστερ της Νίκης και του Ολυμπιακού. Είναι πολυτέλεια για το τοπικό επίπεδο να αγωνίζονται παίκτες που έχουν αγωνιστεί σε μεγάλες κατηγορίες, παίκτες με ήθος και μεγάλη μπασκετική προσφορά. Θεωρώ πως τα ρόστερ της Νίκης και του Ολυμπιακού είναι πλήρη. Είμαι σίγουρος πως θα γίνει ένα πάρα πολύ ωραίο παιχνίδι»

Για το γεγονός πως ο πολύς κόσμος δίνει το παρών μόνο στο ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων

Αλέκος Μεταφτσής: «Αυτό είναι μία πραγματικότητα όμως στον Βόλο τα Σαββατοκύριακα διεξάγονται πάρα πολλοί αγώνες σε πολλά αθλήματα και το μπάσκετ δεν μπορεί να μονοπωλεί. Δεν μπορούμε να ρίχνουμε την ευθύνη στον φίλαθλο κόσμο αλλά στον εαυτό μας και να ψάχνουμε να βρούμε τους τρόπους που θα τους πείσουμε να έρθουν να γεμίσουν το γήπεδο. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την παρουσία φιλάθλων κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων αγώνων. Θέλουμε περισσότερο κόσμο και περισσότερο τον έχουν ανάγκη οι αθλητές. Ελπίζουμε πως με τις δικές μας ενέργειες θα καταφέρουμε να φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο. Παίζει ρόλο και η κατηγορία που παίζουμε. Ο κόσμος του Βόλου έχει αποδείξει ότι αγαπάει το μπάσκετ. Πέρυσι στο Πανευρωπαϊκό δεν έπεφτε καρφίτσα στην κερκίδα. Ήταν όμως άλλο επίπεδο. Εμείς θα πρέπει να φτάσουμε σε υψηλότερο επίπεδο και μετά να έχουμε απαιτήσεις από τον κόσμο»

Μπάμπης Τουτουντζόγλου: «Η παρουσία του κόσμου δεν είναι η αναμενόμενη και πώς να είναι άλλωστε όταν αγωνίζεσαι σ’ αυτό το επίπεδο κι όταν πρόκειται για ομάδες με τέτοια ιστορία και τέτοιο παρελθόν. Θεωρώ πως το προϊόν είναι αυτό που θα τραβήξει τον κόσμο. Όταν αυτό θα γίνει καλύτερο θα μπορέσει και ‘’πουλήσει’’ καλύτερα και θα έρθει ο κόσμος. Πιστεύω πως ο κόσμος του Βόλου διψάει για μπάσκετ. Το να βλέπει οκτώ ομάδες του Βόλου να αγωνίζονται μεταξύ τους, δεν λέει κάτι. Εύλογα το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στα παιχνίδια της Νίκης με τον Ολυμπιακό. Άρα για την αναβάθμιση του βολιώτικου μπάσκετ πρέπει να ανεβούμε κατηγορία, να καλυτερεύσουμε το προϊόν που αγαπάμε και δουλεύουμε και στη συνέχεια ο κόσμος να κρίνει ότι θέλει να παρακολουθήσει έναν αγώνα μπάσκετ σε υψηλότερο επίπεδο από αυτά που έβλεπε τόσα χρόνια.

Ελπίζω φέτος η ομάδα μου να ανέβει κατηγορία, το ίδιο προφανώς θα εύχεται ο Αλέκος για την ομάδα του κι εύχομαι και οι δύο ομάδες τα επόμενα χρόνια να αγωνίζονται σε εθνική κατηγορία. Ο Βόλος μπορεί και πρέπει να έχει τουλάχιστον τις δύο μεγάλες ομάδες σε παραπάνω κατηγορίες. Πρέπει να το καταφέρουμε γιατί είναι πολύ σημαντικό. Το ότι η Νίκη και ο Ολυμπιακός βρίσκονται στο τοπικό πρωτάθλημα δεν σημαίνει ότι το επίπεδό τους είναι γι’ αυτή την κατηγορία. Η ιστορία αυτών των ομάδων έχει γράψει σελίδες με χρυσά γράμματα. Η Νίκη έχει παίξει δύο φορές Α1, έχει βγάλει τεράστιους παίκτες, έχει κατακτήσει κορυφαίες θέσεις σε πανελλήνια πρωταθλήματα παίδων και εφήβων και χωρίς να θέλω να μειώσω τις άλλες ομάδες της κατηγορίας δεν είμαστε γι’ αυτό το επίπεδο»

Για το γεγονός πως ο Ολυμπιακός Βόλου επί μία δεκαετία βρίσκεται στο τοπικό πρωτάθλημα

Αλέκος Μεταφτσής: «Μην ξεχνάτε πως πριν από την τελευταία δεκαετία ο Ολυμπιακός κινδύνεψε να σβηστεί από τον χάρτη. Οι ομάδες έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους. Επειδή έχω μεγάλη διαδρομή στο χώρο του μπάσκετ, να σας θυμίσω πως η Νίκη έπαιξε στην Α1 και μετά από δύο χρονιές έπαιξε στο τοπικό πρωτάθλημα και μάλιστα μαζί με τον Μιναρετζόπουλο είχαμε διαιτητεύσει τον αγώνα Ολυμπιακός – Νίκη. Όπως αναφέρατε πολύ σωστά, οι κατηγορίες παίρνονται δύσκολα και ακόμη πιο δύσκολα κρατιούνται.

Τα οικονομικά μεγέθη πλέον είναι τεράστια. Το θέμα είναι καθαρά οικονομικό. Εγώ ως Αλέκος Μεταφτσής δεν μπορώ να το σηκώσω όλο αυτό. Πρέπει να βρεθούν και άτομα, τα οποία θα συνδράμουν σ’ αυτή την προσπάθεια. Σ’ αυτό το περιβάλλον που βιώνουμε είναι πολύ δύσκολο ακόμη και να συντηρείς τις ομάδες. Και δόξα τω Θεό να λέμε που πολλοί ανταποκρίνονται και βοηθάνε γιατί τα λειτουργικά έξοδα των ομάδων είναι τεράστια. Παράδειγμα την Κυριακή το πρωί η γυναικεία ομάδα πρέπει να πάει Γιάννενα. Πούλμαν, φαγητά… Βέβαια αυτό είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα και της ομάδας αλλά και του Μπάμπη σε σχέση με άλλες ομάδες. Εμείς φροντίζουμε να μην λείπει τίποτα από τους αθλητές μας. Αυτό λειτουργεί ελκυστικά για τους αθλητές, λειτουργεί ελκυστικά για τα ΜΜΕ, λειτουργεί ελκυστικά για τον άνθρωπο που θα θελήσει να συμβάλλει οικονομικά»

Για τη δυσκολία εύρεσης χορηγιών

Μπάμπης Τουτουντζόγλου: «Πρέπει να πω πως η ανταπόκριση του κόσμου και των χορηγών που μας στηρίζει είναι πάρα πολύ μεγάλη. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτό. Πρέπει να πείσεις αυτούς τους ανθρώπους πως γίνεται μία αξιόπιστη δουλειά, να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους και θα πρέπει να τον διαβεβαιώσεις πως τα χρήματα που δίνει θα πιάσουν τόπο. Δεν εκμεταλλευόμαστε το όνομα της Νίκης ή του Ολυμπιακού για δικό μας όφελος. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Εγώ και ο Αλέκος, τις εξετάσεις μας στην κοινωνία του Βόλου τις είχαμε δώσει. Δεν ασχολήθηκα με τη Νίκη για να γίνω γνωστός. Απλά διέκρινα στο μπάσκετ της Νίκης ένα μεγάλο χάσμα και προσπάθησα να διορθώσω τα πράγματα όσο το δυνατό γρηγορότερα. Ο κόσμος μας εμπιστεύτηκε. Όλα τα άλλα είναι θέμα διαχείρισης.

Από τις 7 Νοεμβρίου, όπως έγινε τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, οι παίκτες είναι πληρωμένοι για τον Νοέμβριο. Προκαταβάλουμε τον μήνα. Σε ποια ομάδα γίνεται αυτό το πράγμα; Ποιος παίκτης δεν θα θέλει να είναι σε μία τέτοια ομάδα; Που θα ταξιδεύει με το πούλμαν, θα έχει τη στολή του, θα έχει τα συμφωνηθέντα χρήματα στην τσέπη του. Γιατί γνωρίζουμε πως γίνεται συνήθως. Πληρώνονται ένα δύο μήνες και μετά γεια σας… Εμείς δεν το κάναμε ποτέ αυτό στη ζωή μας, δεν το κάναμε ποτέ ως επαγγελματίες, δεν το κάναμε ποτέ έξω στην κοινωνία, δεν το κάνουμε τώρα που ασχολούμαστε με τη Νίκη».

Για τις ακαδημίες

Μπάμπης Τουτουντζόγλου: «Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στις ακαδημίες. Μία επίσκεψη κατά τη διάρκεια της προπόνησης των ακαδημιών μας θα σας πείσει. Είναι πολύ βασικό στα παιδιά που ξεκινάνε το μπάσκετ να μην του λείπει τίποτα, ώστε να μην απογοητεύονται. Στη Νίκη υπήρξε ένα χάσμα τεσσάρων ετών στο θέμα των ακαδημιών και κοιτάμε να το αναπληρώσουμε. Χρειάζεται όμως υπομονή. Πρέπει να έχουμε παραγωγικές ακαδημίες.

Ο στόχος είναι να βγάζουμε παίκτες που θα καταλήγουν να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Αυτό απαιτεί παραγωγική διαδικασία. Να μην βλέπουμε το παιδάκι σαν μηνιαία συνδρομή. Αν το βλέπουμε σαν μηνιαία συνδρομή, θα μείνουμε στην συνδρομή και όταν θα χρειαστούμε παίκτη θα πηγαίνουμε να ψωνίζουμε από αλλού. Εμείς δεν στοχεύουμε να βγάλουμε χρήματα από τις ακαδημίες, εμείς θέλουμε να βγάλουμε παίκτες. Με υπομονή και δουλειά θα φτάσουμε σ’ ένα επίπεδο όπου μία ομάδα Β’ Εθνικής θα συντηρείται με παίκτες των ακαδημιών».

Αλέκος Μεταφτσής: «Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Νίκης στις ακαδημίες είναι τα γήπεδα. Στη Νέα Ιωνία έχει αρκετά γήπεδα στεγασμένα σε σχέση με αυτά στον Βόλο. Στον Ολυμπιακό βρισκόμαστε σ’ ένα καλό επίπεδο όσον αφορά τις ακαδημίες με πολλά όμως περιθώρια βελτίωσης. Πιστεύω πως γίνεται πολύ καλή δουλειά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος κάναμε και μία κίνηση ώστε να πάρουν παιχνίδια τα παιδιά του εφηβικού που στελέχωσαν την Μεταμόρφωση. 40 παιχνίδια θα παίξουν τα παιδιά, τόσο στην Α2 όσο και στο ηλικιακό. Μεγάλο το όφελος για αυτά τα παιδιά. Κι εδώ είναι η ουσία»

Ο Αλέκος Μεταφτσής θέλησε να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που πλαισιώνουν την Διοικούσα Επιτροπή του Ολυμπιακού Βόλου: «Θεωρώ πως έχουμε μία ομάδα και έξω από το γήπεδο. Είναι ο Αποστόλης Έξαρχος, ο Γιώργος Κουσιαρής, ο Βαγγέλης Κολιός, ο Ζάχος Σαχίνης, ο Νίκος Ρούμπος, ο Αποστόλης Κρεμαστάς, ο Γιάννης Σακελλαρίου και τελευταίο άφησα την ηγετική μορφή του Ολυμπιακού, τον Κώστα Γανούση, ο οποίος είναι όλα αυτά τα ‘’πέτρινα’’ χρόνια στον Ολυμπιακό. Είμαστε μία ομάδα που προσπαθεί να βοηθήσει το αντρικό και το γυναικείο τμήμα για να πετύχουμε κάτι. Αν έχουμε υπομονή, στήριξη από την τοπική κοινωνία, λίγο μεγαλύτερη στήριξη από τους φιλάθλους, την στήριξη του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου έχω την αίσθηση ότι κάτι καλό μπορεί να βγει».

Την ομάδα που αποτελεί την Διοικούσα Επιτροπή καλαθοσφαίρισης της Νίκης ευχαρίστησε και ο Μπάμπης Τουτουντζόγλου: «Μπορεί να είμαστε πολλοί, αλλά κάνουμε δουλειά για πολλούς. Στη Διοικούσα είναι ένας εξαιρετικός συνεργάτης ο Γιάννης Ζιάμας, ο Δημήτρης Τσιόλκας, ο Χρήστος Αθανασιάδης που είναι υπεύθυνος υποδομών και ο Μιχάλης Τσιντσίνης. Χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε καταφέρει να κάνουμε ότι έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Να τους ευχαριστήσω για την προσφορά τους και πιστεύω πως θα πάμε ακόμη καλύτερα»

Το μήνυμα των δύο προέδρων για το ντέρμπι του Σαββάτου

Μπάμπης Τουτουντζόγλου: «Να γίνει ένα πολύ καλό παιχνίδι, αντάξιο των ρόστερ και της ιστορίας των δύο ομαδων και να κερδίσει ο καλύτερος. Θα ήθελα η προσέλευση του κόσμου και των δύο ομάδων να είναι μαζική. Πιστεύω πως οι φίλαθλοι θα χαρούν βλέποντας το συγκεκριμένο παιχνίδι, ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Επεισόδια και παρατράγουδα, μακριά από εμάς. Εύχομαι καλή επιτυχία στην ομάδα μου και όλα να πάνε καλά».

Αλέκος Μεταφτσής: «Εύχομαι να γίνει ένα καλό παιχνίδι. Ζητώ από τον κόσμο την μαζική παρουσία του, ζητώ το χειροκρότημά του, ζητώ την στήριξή του στην ομάδα, να είναι ο 6ος παίκτης και όλα αυτά με τέτοιο τρόπο που θα καταδεικνύει το ήθος και τον πολιτισμό τόσο των φιλάθλων του Ολυμπιακού Βόλου όσο και του βολιώτικου λαού. Όταν θα φύγουμε από το γήπεδο, όποιος και αν έχει κερδίσει κι αυτή να είναι η ομάδα μας, να φύγουμε ευχαριστημένοι και χωρίς σκιές. Θέλω να πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά. Θα είμαστε όλοι εκεί για να προστατεύσουμε ότι μπορεί να προκύψει προς τη λάθος κατεύθυνση και να πανηγυρίσουμε τη νίκη της ομάδας μας εφόσον το θέλει ο Θεός και οι καλαθοσφαιριστές μας».

To ηχητικό της συνέντευξης:

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις