Inside World Football: Βρωμάει η τοποθέτηση Γιαννίκου στη FIFA

Με μορφή χιονοστιβάδας συνεχίζονται τα δημοσιεύματα στο εξωτερικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μετά τις εφημερίδες «Sun» και «Suddeutsche Zeitung», ήρθε νέο χτύπημα από το «Inside World Football». Με αφορμή την πρόσληψη του Θόδωρου Γιαννίκου από τη FIFA, η βρετανική ιστοσελίδα αφήνει σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς και τα κίνητρα

της παγκόσμιας ομοσπονδίας και τα συνδέει ευθέως με τον Ολυμπιακό.
«Κάθε ελπίδα για μια σωστή διοίκηση στη FIFA μπορεί να πεθάνει στον Πειραιά», σημειώνεται, ενώ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο διορισμός του Γιαννίκου σε μια από τις πιο σημαντικές θέσεις (σ.σ. Διευθυντής Μελών Ομοσπονδιών) «βρωμάει».
Εξάλλου, η ιστοσελίδα τονίζει ως πρώην αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, ο Γιαννίκος έχει απόλυτη γνώση των τεκταινομένων στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης».
Αφού συνδέεται, δε, η τοποθέτησή του σε αυτό το πόστο με το γεγονός ότι ο ισχυρότατος Θόδωρος Θεοδωρίδης, είναι γιος του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού, Σάββα, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η βάση εξουσίας της FIFA θα ριζώσει στα χέρια ανθρώπων που έχουν στενούς δεσμούς με μια ομάδα που μαστίζεται από σκάνδαλα».
Αναλυτικά το δημοσίευμα που έχει τίτλο «Ο Ινφαντίνο μετέτρεψε μια ελληνική τραγωδία σε παγκόσμια κωμωδία»
«”Πέρα από το να είναι έτοιμος να εκτελέσει τους εχθρούς του, ένας αληθινός βασιλιάς πρέπει να είναι έτοιμος να εκτελέσει τους φίλους του”. – Τέρενς Χ. Γουάιτ (σ.σ. Άγγλος συγγραφέας)
Ο Τέρενς Γουάιτ πάντα καταπιανόταν με θέματα δικαιοσύνης και σωστής διοίκησης. Αυτά τα μαθήματά του έχουν άμεση σχέση με το ποδόσφαιρο, το οποίο θα έπρεπε να είχε διδαχθεί ήδη πολλά από αυτά κατά τα χρόνια στα οποία ο Σεπ Μπλάτερ είχε μετατρέψει τη FIFA σε φέουδό του.
Μετά τον Μπλάτερ, θα ήταν καλοδεχούμενος ένας νέος πρόεδρος σε ρόλο ”Βασιλιά Αρθούρου” ο οποίος κράδαινε το Εξκάλιμπερ της ισονομίας και της διαφάνειας πάνω από το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Σε αντίθεση με αυτόν, έχουμε πλέον τον Τζιάνι Ινφαντίνο, με το μόνιμο χαμόγελο που θυμίζει κακό της Disney να εμφανίζεται πάντα μπροστά στις κάμερες για να μεταμφιέσει έτσι τις πράξεις τυραννίας και μεροληψίας που προδίδουν τις ευθύνες του απέναντι στο σπορ.
Ο Τέρενς Γουάιτ είναι θαμμένος στην Αθήνα, αφού πέθανε πάνω σε ένα πλοίο που είχε κάνει στάση στο λιμάνι του Πειραιά. Ένα πιθανότατα ειρωνικό στοιχείο αφού κάθε ελπίδα για μια σωστή διοίκηση στη FIFA είναι επίσης πολύ πιθανό να πεθάνει στην ίδια πόλη. Ο πιο πρόσφατος λόγος για ανησυχία προέκυψε αυτή την εβδομάδα, μετά τον διορισμό του Θεόδωρου Γιαννίκου, πρώην αντιπροέδρου του Ολυμπιακού, σε μια από τις πιο σημαντικές θέσεις της Ομοσπονδίας.
Ο Γιαννίκος είναι ένας νομικός ο οποίος έχει υπάρξει μέλος του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS), της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών της FIFA, της Επιτροπής Ανταγωνισμού της UEFA και του Δ.Σ. του ECA (European Clubs Association). Έχει σαφέστατα ένα εντυπωσιακό βιογραφικό. Ωστόσο, η FIFA και πάλι αισθάνθηκε την ανάγκη να υπεραμυνθεί της επιλογής του ως Διευθυντή των Μελών Ομοσπονδιών και να τη δικαιολογήσει. Είχε βεβαίως πολύ καλό λόγο για να το κάνει: πολλοί πιστεύουν ότι η τοποθέτησή του εκεί ”βρωμάει”.
Ο διορισμός του Γιαννίκου στη FIFA ήρθε αμέσως μετά από την κλιμάκωση μιας ήδη σκανδαλώδους κατάστασης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Την ώρα που κάθε εγχώρια δραστηριότητα έχει αναβληθεί για μια εβδομάδα εξαιτίας των ”επισκέψεων” που δέχθηκαν στα σπίτια τους δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.
Στην μια περίπτωση, την ώρα που τα παιδιά του ήταν στο σπίτι, ο Ιωάννης Τσαχειλίδης ήρθε αντιμέτωπος με μασκοφόρους που τον απείλησαν. Λίγες μέρες μετά, το εξοχικό του προέδρου της Επιτροπής, Γιώργου Μπίκα, κάηκε ολοσχερώς και οι ερευνητές εκτιμούν ότι πρόκειται για εμπρησμό. Μετά από αυτά, Τσαχειλίδης και Μπίκας ακολούθησαν τον δρόμο του Δημήτρη Καλύβα και παραιτήθηκαν από το ποδόσφαιρο.
Τα παραπάνω γεγονότα είναι που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι το πιο άνομο ποδοσφαιρικά ευρωπαϊκό κράτος. Ωστόσο, η FIFA στρέφεται σε αυτή ακριβώς τη χώρα για να βρει τον άνθρωπο που θα αναλάβει την ευθύνη των μελών-Ομοσπονδιών της. Τον άνθρωπο που θα έχει την λεπτομερή ευθύνη της διακυβέρνησης της FIFA σε όλο τον κόσμο.
Όμως η τοποθέτηση αυτή του Γιαννίκου δεν προκαλεί από μόνη της ανησυχία. Είναι η μακρά σχέση του με τον Ολυμπιακό. Για να αναλάβει το πόστο στη FIFA, παραιτήθηκε μετά από εννέα χρόνια που ηγήθηκε του νομικού τμήματος των μόνιμων πρωταθλητών Ελλάδας που οδεύουν φέτος για το 19ο σε 21 χρόνια. Η θέση του Γιαννίκου στον Ολυμπιακό σημαίνει αυτομάτως ότι έχει γνώση όλων όσων συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα για αυτά που κατηγορείται ο πρώην εργοδότης του.
Και αυτά δεν είναι μικρά ζητήματα. Η μεγάλη έρευνα για την υπόθεση στημένων αγώνων στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκη, έχουν υποβληθεί περιοριστικοί όροι ενώ αναμένεται η δίκη.
Τα σημεία-κλειδιά της υπόθεσης είναι τα εξής:
-Ο Μαρινάκης είναι ένας από τους 28 κατηγορούμενους παράγοντες στο ελληνικό ποδόσφαιρο για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση που ελέγχει το ποδόσφαιρο της χώρας.
-Κατηγορείται για εκβιασμό, δωροδοκία, απάτη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
-Ανάμεσα στους άλλους κατηγορούμενος βρίσκονται ιδιοκτήτες ομάδων, διαιτητές, προπονητές και παίκτες τριών ομάδων της Super League. Επίσης, ένας πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ένας νομικός εκπρόσωπος και τρία άλλα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και ακόμη έξι διαιτητές και δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.
Ο Μαρινάκης και οι συγκατηγορούμενοι αρνούνται τα πάντα, την ώρα που ο Γιαννίκος δεν έχει κατηγορηθεί για τίποτα από τα παραπάνω. Η FIFA από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι διεξάγει μια εκτενή και αναλυτική διαδικασία πρόσληψης, από την οποία έχει περάσει επιτυχώς και ο Γιαννίκος.
Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι ο Γιαννίκος έχει εμπλακεί προσωπικά σε όλα αυτά τα γεγονότα στην Ελλάδα, ωστόσο η πρόσληψή του δεν φαίνεται σωστή, έτσι δεν είναι; Αντιθέτως, δείχνει να είναι μια πολύ κακή επιλογή, ειδικά μετά τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο της FIFA και τον πρόεδρο του Ολυμπιακού.
Ο Ινφαντίνο χρωστάει σε μεγάλο βαθμό τη θέση του σαν πρόεδρος της FIFA στην επιρροή που έχει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης που αποτελεί τον Νο 1 λομπίστα του στην Ευρώπη ως Γενικός Γραμματέας της UEFA. Οπότε έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ότι ο Ινφαντίνο επέλεξε για τη συγκεκριμένη θέση έναν άνθρωπο που οφείλει το μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιρικής ζωής του ζωής στον Ολυμπιακό, αντιπρόεδρος του οποίου είναι ο πατέρας του Θεοδωρίδη.
Η τοποθέτηση του Γιαννίκου στη συγκεκριμένη θέση της FIFA, σημαίνει ότι αυτός θα έχει την επίβλεψη της αναμόρφωσης της ΕΠΟ, η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό υπό τον πλήρη έλεγχο του Μαρινάκη. Αυτή η αναμόρφωση ίσως είχε ήδη ξεκινήσει αν η FIFA δεν είχε παρέμβει εγκαθιστώντας την Επιτροπή Εξομάλυνσης. Κάτι που σημαίνει ότι τώρα η FIFA έχει τον άμεσο έλεγχο των διορισμών στην ΕΠΟ. Πιο απλά, αυτή τη στιγμή το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στα χέρια του Γιαννίκου.
Ο διορισμός του Γιαννίκου τον φέρνει προ ενός ηράκλειου άθλου, αφού καλείται να καθαρίσει τους Στάβλους του Αυγεία. Τι περιμένουν τώρα ο Γιαννίκος και η FIFA; Ότι οι εγκληματίες που εκδίωξαν τους Τσαχειλίδη και Μπίκα από το ποδόσφαιρο δεν θα πάρουν τα ίδια ”μέτρα” και εναντίον τους; Πως περιμένει κάποιος που πέρασε μια δεκαετία σε έναν σύλλογο του οποίου ο πρόεδρος κατηγορείται για στημένους αγώνες, να αντέξει αυτές τις πιέσεις; Καλή του τύχη…
Και το παραπάνω τι σημαίνει για την ίδια τη FIFA. Όπως ισχύει με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της UEFA, το οποίο ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης χρησιμοποίησε για να ανελκυθεί ως τη θέση του Γενικού Γραμματέα της UEFA, έτσι και το νέο πόστο του Γιαννίκου έχει αντίστοιχη βαρύτητα για το ποδόσφαιρο: θα τον καθιστά επικεφαλής σε καθεμιά από τις 211 ομοσπονδίες της FIFA.
Θα είναι ο ”πρέσβης” του Ινφαντίνο ανά την υφήλιο, ο Λάνσελοτ στη στρογγυλή τράπεζα του Κάμελοτ της FIFA στη Ζυρίχη. Η τοποθέτησή του στη FIFA, σημαίνει ότι η βάση εξουσίας του προέδρου της, θα ριζώσει στα χέρια των Γιαννίκου και Θεοδωρίδη, δύο ανδρών με στενούς, προσωπικούς και επαγγελματικούς δεσμούς με έναν σύλλογο -τον Ολυμπιακό- ο οποίος μαστίζεται από σκάνδαλα.

Αν καθένας από αυτούς τους δύο βρεθεί ποτέ προ του πειρασμού να διατηρήσει το εγκληματικό στάτους κβο του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα πράξει ο Ινφαντίνο σαν αληθινός βασιλιάς και θα ”εκτελέσει” τους φίλους του; Με ένα τόσο μεγάλο μέρος της δύναμής του να βρίσκεται στα χέρια τους, εσείς τι νομίζετε;»

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις