Κομβικός ο ρόλος των ακραίων μπακ στον Ολυμπιακό Βόλου

Ο Stopper αναλύει στο blog του τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των ακραίων αμυντικών στον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού Βόλου και το προβάδισμα των «παλιών», Κατσιαρού και Καρρά.

 Η θέση του ακραίου αμυντικού είναι ίσως η πιο υποτιμημένη στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, υπό την έννοια ότι οι ακραίοι μπακ είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για την καλή επιθετική και αμυντική λειτουργία μιας ομάδας. Ιδιαίτερα, όταν μια ομάδα έχει στόχο τον πρωταθλητισμό, όπως ο Ολυμπιακός Βόλου, τότε οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Ο Γιώργος Βαζάκας, στην προσπάθειά του να χτίσει μια ομάδα που θα παίζει σύγχρονο επιθετικό ποδόσφαιρο, είναι εμφανές ότι θέλει οι ακραίοι μπακ να έχουν μεγάλη συμμετοχή στην επιθετική ανάπτυξη, χωρίς να χάνεται η αμυντική ισορροπία της ομάδας και να βρίσκεται εκτεθειμένη σε αντεπιθέσεις. Καθώς ο κόουτς ζητάει συχνά overlap, με τους μπακ να γίνονται εξτρέμ και να δημιουργούν αριθμητική υπεροπλία στην πτέρυγα, απαιτεί από τους ακραίους αμυντικούς του να έχουν άριστη φυσική κατάσταση για «ανεβοκατεβαίνουν» χωρίς δυσκολία την πλευρά τους.

Από την άλλη, είναι πολύ σημαντικό όταν προωθείται λ.χ. ο δεξιός μπακ, ο αριστερός μπακ να μένει στην ίδια ευθεία με τους στόπερ για να υπάρχουν τρεις τουλάχιστον αμυντικοί, ενώ και ο αμυντικός χαφ αποφεύγει να ανεβαίνει, προκειμένου να μπορεί να επέμβει, αν χαθεί η μπάλα στην επίθεση. Τέλος, η ανασταλτική λειτουργία του Ολ. Βόλου απαιτεί από τον ακραίο μπακ να «κλείνει» προς τα μέσα και να λειτουργεί σαν τρίτος στόπερ, όταν η μπάλα βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του γηπέδου.

Οι αυξημένες απαιτήσεις του Γιώργου Βαζάκα, από τους ακραίους μπακ έχουν ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να ξεχωρίζουν δύο παίχτες, που είναι εξοικειωμένοι από πέρυσι στα «θέλω» του κόουτς.

Ο Παναγιώτης Κατσιαρός συνεχίζει και φέτος να αγωνίζεται ως έφηβος, ενώ χάρη στην εμπειρία του και στην αφομοίωση του παιχνιδιού των συμπαικτών του, η ομάδα του Ολυμπιακού αναπτύσσεται υποδειγματικά από την αριστερή πτέρυγα. Εξάλλου, οι ποδοσφαιρικές παραστάσεις του Θεσσαλονικιού αμυντικού του έχουν δώσει τη δυνατότητα να καθοδηγεί εξαιρετικά τους συμπαίκτες. Λίγοι ίσως το περίμεναν όταν ανακοινώθηκε η απόκτησή του, αλλά ο Κατσιαρός χάρη στον επαγγελματισμό και το παθιασμένο παιχνίδι του έχει κερδίσει δικαιωματικά τους απαιτητικούς φιλάθλους της ομάδας.

Στη δεξιά πλευρά ο Σταμάτης Καρράς δείχνει ότι παιχνίδι με το παιχνίδι ωριμάζει και βελτιώνεται. Τελείωσε εντυπωσιακά την περυσινή χρονιά, όντας ο παίκτης – αποκάλυψη της ομάδας, ενώ και φέτος ξεχωρίζει όχι μόνο για την αστείρευτη ενέργειά του, αλλά και για την άψογη ανασταλτική του δουλειά. Προωθείται ολοένα και πιο συχνά, επιτρέποντας στην ομάδα να μην απειλεί μονόπλευρα, ενώ το στοιχείο που θα πρέπει να βελτιώσει κι άλλο ο 25χρονος αμυντικός, είναι η ακρίβεια στις σέντρες του.

Δικαιωματικά, λοιπόν, μέχρι σήμερα οι «παλιοί» της ομάδας έχουν προβάδισμα στις θέσεις, αλλά οι λύσεις του Βαζάκα δεν είναι και λίγες, αφού και ο Λευτέρης Γιαλούσης είναι ένας αμυντικός επιπέδου Σούπερ Λιγκ, που θα βοηθήσει πολύ την ομάδα. Επιπλέον, υπάρχουν οι επιλογές του Στάθη Ρόκα, που «παίζει» δυνατά και για τη μεσαία γραμμή και των νεαρών Ζέρη και Κόμνου, που θα έχουν και αυτοί τις ευκαιρίες τους.

Stopper για το GoalPost.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις