Πρωτάθλημα 20 ομάδων με έξι “ομάδες Β” από ΠΑΕ Super League!

Πρόταση για συμμετοχή έως και έξι «ομάδων Β’» στο πρωτάθλημα της Football League έχει καταθέσει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμοιβομένων Ποδοσφαιριστών τόσο στην «μικρή λίγκα» όσο και στα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ΕΠΟ, Super League).

Oι «ομάδες Β’» θα είναι ουσιαστικά οι ομάδες Κ-20 των ΠΑΕ της Super League και η συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα της Football League, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, θα έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικότερου πρωταθλήματος, μέσω του οποίου θα υποστηριχθεί η βιωσιμότητα.

Υπέρ της συμμετοχής «ομάδων Β» από ΠΑΕ της Super League στο πρωτάθλημα της Football League έχει τάχθηκε και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης, σε πρόσφατη συνέντευξη στην ΕΡΑ Σπορ.

Η πρόταση του Π.Σ.Α.Π. για την αλλαγή της δυναμικής της Football League και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της, που παρουσιάζει το Soccerplus, βασίζεται στα εξής σημεία:

–Αύξηση του αριθμού των ομάδων της κατηγορίας σε 20. Αυτός ο αριθμός θα επιτευχθεί με τον υποβιβασμό 6 ομάδων από την Football League, την άνοδο 4 ομάδων από την Γ΄Εθνική, την άνοδο 2 ομάδων στη Super League και τον υποβιβασμό 2 ομάδων από αυτή την κατηγορία, με την προσθήκη των 4 πρώτων ομάδων της βαθμολογίας του πρωταθλήματος Κ-20 της Super League. Ο τρόπος ανόδου στη Super League μπορεί να διαφοροποιηθεί, εφόσον κριθεί εμπορικότερο να υπάρξουν πλέι οφ. Εάν αυτό συμβεί και ανέβει μόνο μία ομάδα στη μεγαλύτερη κατηγορία, θα πέσουν 7 ομάδες, μόνο όμως την πρώτη χρονιά.

—Οι ομάδες από το πρωτάθλημα Κ-20, θα ονομασθούν Β ομάδες, όπως συμβαίνει και σε άλλα πρωταθλήματα, όπως αυτό της Πορτογαλίας και εκείνο της Ισπανίας. Στην Ολλανδία παίζουν στη δεύτερη κατηγορία οι ομάδες Νέων.

—Δεν υπάρχει δικαίωμα ανόδου για τις Β ομάδες. Εάν είναι σε θέση ανόδου, τη θέση τους θα πάρει η αμέσως επόμενη της βαθμολογίας.

—Αντίθετα, οι Β ομάδες υποβιβάζονται όπως οι υπόλοιπες ομάδες και επιστρέφουν στο πρωτάθλημα Κ-20.

—Στόχος είναι να διατηρείται σταθερός ο αριθμός 20. Δεν είναι μεγάλος, συγκριτικά με τα διεθνή δεδομένα. Αίφνης, στην Πορτογαλία, με μικρότερο πληθυσμό, είναι 24 οι ομάδες στο αντίστοιχο πρωτάθλημα.

—Ο αριθμός 20 εξασφαλίζεται εφόσον ανεβαίνουν οι 2 πρώτες ομάδες και υποβιβάζονται οι 5 τελευταίες. Θα κερδίζουν τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα οι 4 ομάδες που θα ανεβαίνουν από την Γ΄Εθνική και η πρωταθλήτρια από το Κ-20 πρωτάθλημα. Η δημιουργία πλαίϋ οφφ στη Football League είναι μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης του πρωταθλήματος.

—Εάν οι Β ομάδες φθάσουν τις 6, θα υποβιβάζεται από την επόμενη χρονιά η τελευταία στην κατάταξη από τις 6, ώστε να μην αυξηθεί άλλο ο αριθμός τους και να συνεχισθεί η διαδικασία της ανόδου από το πρωτάθλημα Κ-20. Ανάλογα, είναι δυνατό να τροποποιηθούν οι ομάδες που θα υποβιβασθούν, εφόσον δεν είναι καμμία από τις Β στις 5 τελευταίες θέσεις.

—Με τις Β ομάδες, οι οποίες θα πρέπει να παίζουν στα κυρίως και όχι τα βοηθητικά γήπεδα τους, εξασφαλίζεται η καλύτερη προβολή του πρωταθλήματος, η μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα του και η ενίσχυση του στοιχείου της ελληνικότητας του.

—Η συμμετοχή των Β ομάδων, ειδικά μάλιστα εφόσον οι περισσότεροι παίκτες τους έχουν πλέον συμβόλαια ως επαγγελματίες, είναι τυπικά εφικτή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμμετέχουν μόνο με επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

—Η αύξηση των εσόδων για το πρωτάθλημα, που θα παρουσιάζει πλέον μεγαλύτερο ενδιαφέρον, θα υποστηρίξει την βιωσιμότητα του.

soccerplus.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις