«Υποχρεωμένη η Νίκη να έχει τη μεγαλύτερη Ακαδημία στην πόλη»

Μοιράσου το άρθρο
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Οι προσπάθειες των ανθρώπων της Νίκης για συνεχή αναβάθμιση της Ακαδημίας ποδοσφαίρου του Συλλόγου, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν. Ο πρόσληψη του Φάντζιο Μπούις στη θέση του αρχιπροπονητή της Ακαδημίας αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς σ’ αυτή την κατεύθυνση. Ο Βέλγος προπονητής στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου απ’ αυτό το πόστο, έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας για την Ακαδημία και τους Νέους Αθλητές της Νίκης και τη νέα φιλοσοφία που θα προσπαθήσει να περάσει σε ποδοσφαιριστές, προπονητές αλλά και γονείς.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Φάντζιο Μπούις:

«Θέλω να πούμε αλήθειες, γιατί πιστεύω ότι μόνο με αλήθεια μπορεί να προχωρήσει η ομάδα και έχω μάθει ότι αυτός που αξίζει δε φοβάται να πει την αλήθεια. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία περίοδο έρευνας, βλέπουμε τα προβλήματα και καταγράφουμε τι μπορεί να γίνει καλύτερα. Θα προσπαθήσουμε τους επόμενους τέσσερις μήνες να δουλέψουμε όσο πιο επαγγελματικά γίνεται, γιατί η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, που δε λύνονται άμεσα».

Για τις εγκαταστάσεις

«Ένα από αυτά είναι οι εγκαταστάσεις που έχουμε αυτή τη στιγμή, τα γήπεδα, όμως έχουμε προσπαθήσει με επαφές που έχουμε κάνει να βρούμε λύσεις. Αυτό σημαίνει και λύσεις στο οικονομικό κομμάτι, γιατί, για να φτιάξεις γήπεδα, χρειάζεσαι χρήματα, αλλά θέλεις και χρόνο. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να το λύσουμε άμεσα, όμως γίνονται προσπάθειες όσον το δυνατόν πιο σύντομα να βελτιώσουμε τα γήπεδα».

Για τους προπονητές που θα στελεχώσουν την Ακαδημία

«Αυτή τη στιγμή όλοι οι προπονητές είναι σε μία δοκιμαστική περίοδο μέχρι το τέλος της χρονιάς και όλοι θα κρίνονται από το έργο που θα κάνουν μέχρι τότε. Σίγουρα ψάχνουμε προπονητές που έχουν όρεξη και αρχές και που θα μάθουν στα παιδιά πειθαρχία και ποδόσφαιρο.

Αυτός που έχει στα μυαλό του να πάρει έναν έξτρα μισθό δε θα έχει θέση στη Νίκη, γιατί εμείς θέλουμε προπονητές-δασκάλους, για να μάθουν τα παιδιά κι όχι να περνάνε την ώρα τους. Το ίδιο ισχύει για τους μικρούς, το ίδιο ισχύει και για τους προπονητές. Η δουλειά είναι δουλειά. Έτσι πρέπει να δουλέψουμε.

Κάθε προπονητής θα είναι άξιος της μοίρας του μέχρι τον Μάιο. Δεν είναι σωστό να φύγει κάποιος που δεν ξέρω. Θα αποδείξει τι αξίζει ο καθένας κι εκεί θα κρίνονται όλοι».

«Υποχρεωμένη η Νίκη να έχει τη μεγαλύτερη Ακαδημία στην πόλη»

«Για την ιστορία της Νίκης, σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι με τον αριθμό των παικτών και την ποιότητά τους. Έχω δει κάποια λάθη που έχουν γίνει, όμως δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω και πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Ξέρουμε τον τρόπο να φέρουμε παιδιά πίσω και η Νίκη είναι υποχρεωμένη να έχει τη μεγαλύτερη ακαδημία στον Βόλο, γιατί τη θεωρώ τη μεγαλύτερη ομάδα στην πόλη. Από μας εξαρτάται να πετύχουμε αυτόν τον στόχο».

Ο σημαντικός ρόλος των γονιών

«Ο γονιός είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, γιατί μαθαίνει το παιδί την πειθαρχία και να έχει σεβασμό. Μερικές φορές ο γονιός έχει αρνητικό ρόλο και φτιάχνει τη νοοτροπία των μικρών. Δεν καταλαβαίνουν οι γονείς πως, όταν κάνει κρύο και δε στέλνουν το παιδί τους στην προπόνηση, δεν μπορεί να γίνει τίποτα μ’ αυτήν την νοοτροπία, γιατί μόνο με τη δουλειά και την προπόνηση μπορεί ένας μικρός να προχωρήσει.

Όταν θα γίνει η κοπή της πίτας θα είναι καλεσμένοι και οι γονείς και οι μικροί και θα ξοδέψουμε λίγο χρόνο να πούμε κάποια πράγματα, γιατί πρέπει να καταλάβουν και οι γονείς ότι καλό είναι να έχουν απαιτήσεις, επειδή πληρώνουν ένα ποσό κάθε μήνα, όμως και υποχρεώσεις προς εμάς».

Για τους ποδοσφαιριστές της Ακαδημίας

«Αυτό είναι το λίγο που έχω δει μέχρι τώρα, στις δύο εβδομάδες που βρίσκομαι εδώ. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και σιγά-σιγά να βρούμε λύσεις για όλα. Όταν λέμε για ακαδημία πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι ένας στόχος που πραγματοποιείται άμεσα. Είναι στόχος που θέλει χρόνο, γιατί για να φτιάξεις παίκτες θέλει χρόνο. Δεν φτιάχνεις παίκτη ούτε σε μία εβδομάδα, ούτε σ’ ένα χρόνο. Θέλει χρόνια σωστής δουλειάς και πολλά πράγματα να γίνουν σωστά.

Από τη μέρα που ήρθα έχω κάνει κάποιες συναντήσεις με προπονητές. Έχω ζητήσει απ’ όλους τους προπονητές να κάνουν μία αξιολόγηση για τον κάθε παίκτη ατομικά. Αυτά μου τα έχουν παραδώσει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε τι έχουμε αυτή τη στιγμή από παίκτες. Μας φτάνει η ποιότητα των παικτών; Θέλουμε άλλους; Η απάντηση είναι ότι ξεκάθαρα θέλουμε να βρούμε κι άλλους παίκτες ποιοτικούς και γι’ αυτό σιγά-σιγά θα δημιουργήσουμε ένα τμήμα σκάουτινγκ».

Για την ενιαία φιλοσοφία που πρέπει να υπάρχει στην Ακαδημία

«Επίσης βάλαμε μια φιλοσοφία στην Ακαδημία μας, γιατί πριν ο κάθε προπονητής έκανε αυτά που ήξερε. Το λέω με την καλή έννοια, γιατί ο προπονητής προσπαθεί πάντα να κάνει αυτά που ξέρει. Εμείς μπήκαμε σε μια σειρά. Βάλαμε ένα πλάνο πώς θα παίξουν οι ομάδες μας. Για εμάς δεν μετράει αν φάμε ή αν βάλουμε πέντε γκολ. Αυτό που μετράει για εμάς μετράει να μάθουν τα παιδιά σωστό ποδόσφαιρο. Θέλω από τους παίκτες να είναι παραδείγματα για το έμβλημα της Νίκης. Όπου βρίσκονται πρέπει να σκέφτονται αυτό το σήμα. Είναι εκπρόσωποι της ομάδας, ακόμη και στο σχολείο και οπουδήποτε είναι πρέπει να το έχουν στο μυαλό τους.

Επίσης δεν θέλω προπονητές που κοιτάζουν μόνο το δικό τους όφελος. Θα δώσουμε ευκαιρίες σε όλους. Οι προπονητές θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλους τους μικρούς. Είτε είμαστε πίσω είτε μπροστά εμάς δεν μας πειράζει. Σκοπός είναι να αρέσει στα παιδιά αυτό που κάνουν».

«Αυξάνονται οι προπονήσεις»

«Από 1η Φεβρουαρίου θα βάλουμε ένα καινούργιο πρόγραμμα στην Ακαδημία. Εκεί όλοι θα ξέρουν συγκεκριμένες ώρες και το πού θα κάνουν προπόνηση. Επίσης όλες οι ομάδες από τους γεννηθέντες από το 2002 ως το 2007 θα κάνουν μία προπόνηση επιπλέον. Αυτό σημαίνει ότι από τρεις προπονήσεις που έκαναν την εβδομάδα θα κάνουν τέσσερις συν το παιχνίδι».

«Πίσω σε ποδοσφαιρικές γνώσεις οι Νέοι Αθλητές»

«Και για τους Νέους Αθλητές η φιλοσοφία παραμένει η ίδια. Πρώτα απ’ όλα μικρύναμε τον μέσο όρο ηλικίας που είναι περίπου στα 15-16 χρόνια. Δυστυχώς βρήκα τους παίκτες να έχουν ποδοσφαιρική γνώση που δεν ταιριάζει στην ηλικία τους. Μπορώ να πω ότι η ποδοσφαιρική τους ηλικία αυτή τη στιγμή είναι στα 13 χρόνια, δηλαδή είναι πίσω τρία με τέσσερα χρόνια από αυτά που έπρεπε να ξέρουν.

Αυτά δεν γυρίζουν πίσω τώρα αλλά είμαι αισιόδοξος πως υπάρχουν ταλέντα στην ομάδα, αλλά που έπρεπε να γίνουν σε τέσσερα χρόνια πρέπει να τα κάνουμε εμείς μέσα σε τέσσερις μήνες. Ότι πιάνει ο καθένας όσο πιο γρήγορα μπορούμε θα πρέπει να μάθουν τα βασικά του ποδοσφαίρου τώρα».

Μετά την τοποθέτησή του ο Φάτζιο Μπούις απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Για το πως ήρθε στη Νίκη: Είχα έρθει το Νοέμβριο με το Γιώργο Διάκο που παίξαμε μαζί παλιά στην ομάδα. Μιλήσαμε απλά για το τι γίνεται στη Νίκη Βόλου και ήρθα στο Βόλο. Πήγαμε να δούμε τις εγκαταστάσεις και να δούμε τα γήπεδα, επειδή στην Ομόνοια δούλεψα στην Ακαδημία. Όπως είδα τα πράγματα είπα πως: Δεν γίνεται μια ομάδα σαν τη Νίκη να είναι σε αυτή την κατάσταση. Γνωρίζω πως υπάρχουν δυσκολίες, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι σε οικονομική κρίση, όμως οι Ακαδημίες είναι το μέλλον όχι μόνο για το ποδόσφαιρο. Μετά από συζητήσεις που είχαμε γνωριστήκαμε, με τους κ.κ. Φάτση, Βενέτη, Σουγγάρη και με την προτροπή τους ήρθα στο Βόλο να βοηθήσω. Η Νίκη είναι η πρώτη μου ομάδα στην Ελλάδα και έχω καλές αναμνήσεις. Από εδώ αναδείχθηκα στην Ελλάδα και αυτό δεν το ξεχνάω. Η Νίκη είναι μια ομάδα που την έχω μέσα μου.

Για το αν θα παραμείνει μόνο για τους επόμενους τέσσερις μήνες: Στόχος μας είναι οργανωτικά μέσα σε τέσσερις μήνες να φτιάξουμε κάποια πράγματα. Δεν εξαρτάται από εμένα. Είμαι διαθέσιμος να μείνω αλλά για να γίνει σωστή δουλειά χρειάζονται πολλά χρόνια. Σε τέσσερις μήνες θα προσπαθήσουμε οργανωτικά όσα μπορούμε περισσότερα αλλά σε τέσσερις μήνες δεν μπορείς να κάνεις παίκτες.

Για το αν μπορούν παίκτες των Νέων Αθλητών να βοηθήσουν άμεσα την πρώτη ομάδα: Άμεσα όχι. Περισσότερο λόγω τακτικής. Είναι πίσω. Επίσης δεν έχουν δουλέψει ποτέ δύναμη. Υπάρχουν όμως παιδιά που έχουν ταλέντο να παίξουν στην πρώτη ομάδα, αλλά σίγουρα όχι άμεσα.

Για τη συνεργασία με τον Βέλγο αρχιπροπονητή και μετρ των Ακαδημιών κ. Μισέλ Μπρένιξ: Τα νέα είναι καλά και ο κ. Μπρένιξ μπορεί να έρθει στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες. Θα έρθει στην Ακαδημία μας, θα κάνει ένα καμπ, χωρίς να έχει οικονομικό όφελος, αλλά γιατί έχουμε καλές προσωπικές σχέσεις. Θα έρθει να δει πως δουλεύει η Ακαδημία, τι πρέπει να βελτιώσουμε. Μπορώ να πω πως είναι επίσημος συνεργάτης της Νίκης Βόλου. Ο κ. Μπρένιξ έχει αλλάξει την εικόνα του Βελγίου, με δικά του προγράμματα από τα σχολεία μέχρι τα Πανεπιστήμια, έχουν αναδείξει παίκτες που έχουν φθάσει στην Εθνική Βελγίου, όπως οι Λουκάκου, Μέρτενς κα. Αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με τη Μίλαν, την Γκένκ κα. ενώ θα βρεθεί και στη Ρόμα και στη Ρεάλ Μαδρίτης. Εχει αναγνωριστεί από όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο.

Για τα γήπεδα: Το πόσα γήπεδα χρειάζονται εξαρτάται από τον αριθμό παικτών, αλλά σίγουρα θέλουμε ένα γήπεδο. Δεν θέλουμε τέλεια γήπεδα απλά να είναι ίσια. Γίνονται προσπάθειες να βρούμε λεφτά και να κάνουμε γήπεδα. Το γήπεδο του ΟΣΕ θα κλείσει στις 15 Απριλίου για να παραδοθεί στις Ακαδημίες τον Σεπτέμβριο.