Κίνδυνο διακοπής των πρωταθλημάτων επισημαίνει η ΕΠΟ

Μια… επικίνδυνη για το ελληνικό ποδόσφαιρο παράμετρο επισημαίνει η ΕΠΟ στις προτάσεις που κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για την αγωγή που κατέθεσε η ΟΔΠΕ και επτά σύνδεσμοι διαιτητών ποδοσφαίρου (Έβρου, Καβάλας, Βοιωτίας, Δράμας, Χαλκιδικής, Άρτας και Ανατολικής Αττικής) ζητώντας την ακύρωση του ισχύοντος κανονισμού διαιτησίας.

Η ομοσπονδία αναφέρει πως θα υπάρξει διακοπή των πρωταθλημάτων με παρέμβαση της FIFA και της UEFA, εφόσον γίνει δεκτή η αγωγή. Η ΟΔΠΕ (Ομοσπονδία Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος) και οι επτά ενώσεις ισχυρίζονται στην αγωγή τους πως οι κανονισμοί της ΕΠΟ πρέπει να εναρμονιστούν με τις διατάξεις του νόμου και στα θέματα που αφορούν στην δομή και λειτουργία της διαιτησίας, κάτι που δεν έχει συμβεί.
Η ΕΠΟ στις προτάσεις της προς τη Δικαιοσύνη υποστηρίζει ότι «ειδικά ως προς το άθλημα του ποδοσφαίρου, αναγνωρίζεται διεθνώς ως πρωτογενής, με δυνατότητα πλήρους αυτονομίας και ανεξαρτησίας της έναντι άλλων εννόμων τάξεων, έτσι ώστε η ύπαρξη, λειτουργία και εγκυρότητά της να μην υπόκειται στην έγκριση της έννομης τάξης του Ελληνικού κράτους ή να αμφισβητείται από αυτήν, κατά τη θεμελιακή αρχή της εκατέρωθεν ανοχής».
Επίσης υποστηρίζει ότι «ο Κανονισμός διαιτησίας ανήκει στους βασικούς κανονισμούς του ποδοσφαίρου, με βάση τις ρυθμίσεις του οποίου (όπως προς επιλογή, ορισμό κ.λ.π. Διαιτητών) διεξάγονται τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καταργηθεί ή ακυρωθεί με απόφαση Δικαστηρίου μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου των πρωταθλημάτων γιατί θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη σ’ όλο το επαγγελματικό και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της χώρας».
Τέλος αναφερόμενη στην ΟΔΠΕ και στο κίνδυνο αποκλεισμού τονίζει ότι «οι εκπρόσωποι των εναγόντων, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το υφιστάμενο σήμερα πλαίσιο έχει επιβληθεί στο Ελληνικό ποδόσφαιρο από τις υπερκείμενες αρχές UEFA και FIFA και οι διαιτητές οφείλουν να είναι εγγεγραμμένοι στις κατά τόπους ποδοσφαιρικές Ενώσεις – Μέλη της ΕΠΟ και όχι σε συνδέσμους – σωματεία, όπως τα ενάγοντα σωματεία, και ούτως γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υφίσταται καμία δυνατότητα να συνεχιστεί κανένα πρωτάθλημα στην Ελλάδα είτε επαγγελματικό είτε μη, χωρίς την ύπαρξη αυτών των όρων και χωρίς τον ισχύοντα Κανονισμό διαιτησίας, αφού, εκτός των άλλων, το βασικότερο στοιχείο είναι ότι δεν θα το επιτρέψουν η FIFA και η UEFA».