Ο κινεζικός επεκτατισμός στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Οι εξαγορές μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων από κινεζικές εταιρείες, καθώς και η απόκτηση ποδοσφαιριστών με μεγάλο κασέ από κινεζικές ομάδες, έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες, φανερώνοντας μια στροφή των Κινέζων στο ποδόσφαιρο, η οποία βρίσκεται εν εξελίξει.

Η πυκνότητα αγορών συλλόγων και ποδοσφαιριστών υψηλού επιπέδου, κατά τους τελευταίους 15 μήνες, όπως τις καταγράφει το Eurosport, είναι τόσο έντονη, ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για οιονεί «κινεζικό επεκτατισμό» στο ποδόσφαιρο.
Κατά τους τελευταίους 15 μήνες, η εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Suning Commerce Group συμφώνησε να εξαγοράσει σχεδόν το 70% της Ιντερ έναντι 270 εκατ. ευρώ.
Τον περασμένο Αύγουστο ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συμφώνησε να πωλήσει τη Μίλαν σε κοινοπραξία Κινέζων επενδυτών. Η συμφωνία για την αποτίμηση του συλλόγου έφτασε τα 740 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ποσού που αντιστοιχεί στα χρέη ύψους 220 εκατ. ευρώ.
Κινεζική κοινοπραξία με επικεφαλής την China Media Capital συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 400 εκατ. δολάρια για το 13% των μετοχών της City Football Group, που είναι ιδιοκτήτρια ποδοσφαιρικών ομάδων, μεταξύ των οποίων η Μάντσεστερ Σίτι και η Νιου Γιορκ Σίτι.
Η Αστον Βίλα επιβεβαίωσε πως ο όμιλος Recon του Κινέζου επιχειρηματία, Ξία Γιαντόνγκ, εξαγόρασε την αγγλική ομάδα. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ η συμφωνία κυμάνθηκε περίπου στα 95,7 εκατ. δολάρια.
Συμφωνία για την πώληση της Γουέστ Μπρόμγουιτς επήλθε με τη Yunyi Guokai Sportw Development. Τα αγγλικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η εταιρεία πλήρωσε περίπου 150 εκατ. λίρες.
Η Γουλβς επιβεβαίωσε πως εξαγοράστηκε από τον όμιλο Fosun, που έχει έδρα την Κίνα. Τα αγγλικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η πώληση ανήλθε στα 45 εκατ. λίρες.
Η εταιρεία Rastar Group εξαγόρασε την Εσπανιόλ με ένα ποσό που κυμάνθηκε από 14,3 έως 17,8. εκατ. ευρώ.
Η γαλλική Νις εξαγοράστηκε από μία ομάδα Κινέζων και Αμερικανών επενδυτών με επικεφαλής τον Κινέζο Αλεξ Ζενγκ.
Εκτός από την αγορά συλλόγων, τους τελευταίους 15 μήνες έχει καταγραφεί και η αγορά παικτών από κινεζικούς συλλόγους που διαγωνίζονται για την ακριβότερη μεταγραφή, δαπανώντας δυσθεώρητα ποσά.

Πηγή: soccerplus.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις