Κούγιας: «Ονειρεύονται εταιρεία λαϊκής βάσης»

Πρόσωπο των ημερών ο Αλέξης Κούγιας, λόγω της δημοσιοποίησης της απόφασής του να αποχωρήσει από την ΑΕΛ, μίλησε στον SportDog για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για το γεγονός ότι συνδέθηκε το όνομά του με τον Ηρακλή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνει ακόμα και εκτός ποδοσφαίρου!

Αναφέρθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τους ορισμούς διαιτησίας που γίνονται στην ΑΕΛ, στις μεγάλες συμφωνίες που κλείνει ο Ολυμπιακός για την πώληση παικτών, αλλά και στα λάθη του Παναθηναϊκού στη διαχείριση της ομάδας.

Τέλος, κατέθεσε την άποψή του για τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα του ΠΑΟΚ, ενώ σχολίασε ότι ο Μάνταλος ίσως είναι καλύτερος ποδοσφαιριστής από τον Φορτούνη, λόγω της ταχύτητάς του.

Κύριε Κούγια, η δημοσιοποίηση της απόφασης αποχώρησης από την ΑΕΛ είναι θέμα που συζητιέται ακόμα. Χθες σας είδαμε παρέα με τον Γιώργο Δώνη. Μπορεί να σημαίνει κάτι αυτό;

Τον Δώνη τον γνωρίζω πολλά χρόνια, η σχέση μας είναι προσωπική και πέρα από το ποδόσφαιρο. Δεν γνώριζα ότι θα έρθει στο γήπεδο, αλλά όταν τον είδα χάρηκα πολύ. Η δήλωση που έκανα για το μέλλον μου στην ΑΕΛ είναι απόλυτη, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός που θα έρθει, θα μπορεί να πληρώσει τα χρήματα που έχω δώσει και να εξασφαλίσει την επόμενη μέρα της ομάδας“.

Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να σας κάνει να αποχωρήσετε για πάντα από το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Στην ΑΕΛ θεωρούσα ότι θα μείνω για πολλά χρόνια, καθώς μου αρέσει πολύ η ομάδα και το περιβάλλον της. Δυστυχώς όμως και αυτή η ομάδα είναι επηρεασμένη από την εσωστρέφεια που υπάρχει χρόνια τώρα, με διχόνοια μεταξύ των οργανωμένων και μία δέσμευση από ένα νοσηρό περιβάλλον, που είναι διαπλεκόμενο με δημοσιογράφους και με ανθρώπους που έχουν διαφορετική φιλοσοφία. Που δεν βλέπουν ως διασκέδαση το ποδόσφαιρο, όπως το κάνω εγώ, αλλά ως επάγγελμα. Ονειρεύονται εταιρεία λαϊκής βάσης, στα πρότυπα του Άρη. Υπάρχουν κάποιοι που αποτρέπουν τους οπαδούς να έρθουν στο γήπεδο, ενώ υπάρχει και καταστροφική δέσμευση με το περιβάλλον του Πηλαδάκη, που οργίασε αυτό το περιβάλλον λόγω της άγνοιας που είχε με το ποδόσφαιρο. Αλλά και η ιδιοκτησία του γηπέδου τορπιλίζει κάθε προσπάθεια της νυν διοίκησης, ζητώντας τεράστια ποσά για την παραχώρηση του γηπέδου“.

Υπάρχει ενδιαφέρον από άλλον σύλλογο, σας έχει γίνει κρούση για να ασχοληθείτε με άλλη ομάδα; Το όνομά σας έχει συνδεθεί, ήδη, με τον Ηρακλή.

Κι αυτό παρερμηνεύτηκε. Καμία σχέση δεν θέλω με την ιδιοκτησία του Ηρακλή, ειδικά όπως είναι τώρα. Και εκεί υπάρχουν αρκαίοι οργανωμένοι οπαδοί, που έχουν καταργήσει κάθε έννοια ποδοσφαιρικής γιορτής. Τον Ηρακλή τον έχω πληρώσει ακριβά, όταν ενώ η ομάδα έβγαινε στην Ευρώπη και διεκδικούσε το πρωτάθλημα και οι οργανωμένοι έκαναν πορείες για να διώξουν τον Μυτιληναίο. Τώρα έχουν καταντήσει Ένωση Ποντίων. Η δήλωση που έκανα αφορούσε ότι επί 12 χρόνια που βρέθηκα στο Ηρακλή, ήταν ένα κομμάτι της ζωής μου. Αλίμονο αν δεν το έλεγα. Αλλά δεν υπήρξε και δεν ξέρω αν θα υπάρξει ποτέ κρούση από άλλη ομάδα για να ασχοληθώ. Γιατί κάποιος να δαπανά τις οικονομίες του στο ελληνικό ποδόσφαιρο σήμερα; Κοιτάξτε, για παράδειγμα, ποιοι είναι οι αγοραστές του Άρη. Δεν έχω τη διάθεση να πουλήσω σε παρόμοιους ανθρώπους την ΑΕΛ“.

Η άποψή σας για το φετινό πρωτάθλημα, τόσο από την άποψη της διαιτησίας, όσο και αγωνιστικά;

Από την πρώτη θέση και κάτω είναι καταπληκτικό. Εφόσον παραμείνει καθαρό μέχρι το τέλος, γιατί είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια να έχουμε ομάδες που αντάλλασαν βαθμούς, θα είναι το καλύτερο των τελευταίων χρόνων. Το λέω εγώ, που φέτος έχουμε τόσες καταδικαστικές διαιτησίες, καθώς σε κάθε αγώνα δεν μας δίνουν πέναλτι και δεν παίρνουμε ούτε τα σπόρια στην έδρα μας. Κι ενώ παίζουμε για την παραμονή μας με ομάδες από τη Β. Ελλάδα, αν δείτε όλοι οι διαιτητές των τελευταίων αγώνων προέρχονται από ενώσεις κοντά στη Βέροια και τη Θεσσαλονίκη“.

Πώς βλέπετε τον φετινό Ολυμπιακό;

Δεν είναι τόσο καλός, ούτε είναι αήττητος. Απλώς οι άλλες ομάδες είτε πέρασαν μεταβατικό στάδιο (όπως συνέβη στον ΠΑΟΚ) είτε υπάρχει ποδοσφαιρική ασχετοσύνη (όπως συμβαίνει στον Παναθηναϊκό) είτε υπάρχει οικονομική στενότητα (όπως συμβαίνει στην ΑΕΚ). Ο Ολυμπιακός από την άλλη πλευρά έχει σταθερή διοίκηση και καλούς προπονητές. Βλέπετε πού δουλεύουν οι προπονητές του Ολυμπιακού όταν φύγουν από την ομάδα; Στην Ισπανία ή στην Αγγλία. Χωρίς να θέλω να θίξω τον Ουζουνίδη, η μεγαλύτερη ομάδα που έχει εργαστεί είναι ο Πανιώνιος“.

Πώς σχολιάζετε την πώληση του Μιλιβόγεβιτς, για ένα τεράστιο ποσό;

Ο Ολυμπιακός έχει έναν κύκλο μάνατζερ και τεχνικών διευθυντών που είναι σε υψηλό επίπεδο και καταφέρνει να πουλάει ακριβά. Προσέξτε και κάτι άλλο, όμως: Αγοράζει και ακριβά! Ο Καρντόσο ποτέ δεν θα πληρωνόταν με τόσα χρήματα, όπως και ο Ιντέγε. Αν ήμουν εγώ στον Ολυμπιακό, δεν θα έδινα ποτέ τόσα λεφτά για τον Αφελάι και για άλλους παίκτες που χρυσοπληρώθηκαν, όπως ο Μαρίν“.

Το σχόλιό σας, αγωνιστικά, για τον Παναθηναϊκό;

Στον Παναθηναϊκό κάκιωσαν με τη δήλωσή μου για τα ελληνόπουλα που έχουν διώξει, προκειμένου να μαζέψουν τους αληταράδες από όλον τον κόσμο. Τοποθετήθηκαν και επίσημα, μάλιστα. Αλλά από την επόμενη κιόλας ημέρα, άρχισαν να ακολουθούν το πλάνο μου. Και πάλι όμως δεν κάνουν καλές επιλογές: Ο Κουρμπέλης είχε να παίξει μπάλα έξι μήνες, θα βγάζει τραυματισμούς. Και δεν αλλάζει επίπεδο ο Παναθηναϊκός με τον Κουρμπέλη. Είναι τραγική η διαχείριση στον Παναθηναϊκό και αυτό έχει αντίκτυπο και στις μικρότερες ομάδες. Εμείς προτιμούμε τη διαχείριση του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, που είναι αιμοδότες του ποδοσφαίρου και έρχονται να αγοράσουν ποδοσφαιριστές. Δεν περιμένουν να λήξουν τα συμβόλαιά τους, για να τους πάρουν τσάμπα“.

Πώς βλέπετε την κατάσταση διοικητικά στον Παναθηναϊκό;

Ο Αλαφούζος δεν αγαπάει το ποδόσφαιρο και μαθαίνω ότι τελευταία δεν πηγαίνει και στο γήπεδο. Διαχειρίστηκε τον Παναθηναϊκό όπως τον ΣΚΑΪ και κατάντησε ολόκληρος Παναθηναϊκός να δουλεύει για τη Δίκη της Δευτέρας. Με καταγγελίες, δηλαδή, για να έχει δουλειά ο Θωμαΐδης. Έτσι όμως δεν φτιάχνεις όμαδα. Δεν υπήρχε Παναθηναϊκός από το καλοκαίρι και το είχα δηλώσει. Με παίκτες που είχαν σταματήσει το ποδόσφαιρο, πρώην ποδοσφαιριστές, δεν φτιάχνεις ομάδα. Ο Μέστο είχε σταματήσει την μπάλα για 7 μήνες, ο Λεντέσμα το ίδιο, ο Σαμπά το ίδιο. Τους κάθισε το μοντέλο Αναστασίου, κοιμήθηκε και ο Θεός και έπαιξε μπάλα ξανά ο Μπεργκ, τους βγήκε και ο Αμπέιντ. Τους βγήκε και ο αριστερός μπακ, αλλά τον έδιωξαν για να φέρουν με 700 χιλ. ευρώ τον Χουλτ. Τραγική διαχείριση. Έχω ζήσει μέσα στον Παναθηναϊκό μεγάλες στιγμές, δεν γίνεται να τον διαχειρίζονται έτσι. Η Μπαλωμένου και ο Παναγόπουλος αν τους δώσεις μία μπάλα, την πηγαίνουν στο τμήμα! Η εκπροσώπηση στη Σούπερ Λιγκ είναι για γέλια. Δεν είχαν πάει ξανά στο γήπεδο“.

Το σχόλιό σας για τον ΠΑΟΚ; Ο Ίβιτς θα γίνει ο μακροβιότερος προπονητής επί Σαββίδη στην ομάδα.

Η παρουσία του ΠΑΟΚ δεν αποτελεί ασφαλές κριτήριο για τον Ίβιτς. Υπάρχει η εικόνα μέχρι πριν από 12 αγώνες, που ήταν τραγική και υπάρχει κι αυτή του τελευταίου διαστήματος. Έχει καλούς ποδοσφαιριστές ο ΠΑΟΚ, όμως δεν είναι ασφαλές κριτήριο το τελευταίο διάστημα. Ο Ίβιτς θα φανεί ως προπονητής, όταν αρχίσει να διεκδικεί τίτλους. Τώρα που είναι τόσους βαθμούς πίσω από την κορυφή, δεν υπάρχει πίεση. Όταν υπάρξει πίεση θα κριθεί. Από τους δύο νέους παίκτες, μου άρεσε πολύ ο Ενρίκε. Πήρε την κεφαλιά, δεν έμεινε εκεί, έκανε κίνηση και τελείωσε την προσπάθειά του. Ο Πρίγιοβιτς έκανε σεντερφορίσια κίνηση, έκανε καλή κίνηση στο γκολ, αλλά είναι παίκτης χωρίς ταχύτητα. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο όταν ένας παίκτης δεν έχει ταχύτητα, πρέπει να είναι πολύ χαρισματικός σε κάτι άλλο. Ο σέντερ φορ χωρίς ταχύτητα, πρέπει να είναι χαρισματικός στο σκοράρισμα“.

Για την ΑΕΚ τι θα μπορούσαμε να πούμε;

Αγωνιστικά η ΑΕΚ δεν υπάρχει. Το 6-0 με τη Βέροια και το 6-0 με τον Λεβαδειακό δεν είναι τίποτα. Η ΑΕΚ θέλει πολλή δουλειά. Και χρειάζεται παίκτες που να είναι για το επίπεδο της ΑΕΚ. Από αυτούς που διαθέτει τώρα, ο τερματοφύλακας δείχνει ότι είναι καλός και εξελίσσεται, ο Γκάλο είναι καλός παίκτης (ούτε Μπορμπόκης ούτε και Κοπιτσής βέβαια), ο Γιόχανσον είναι σοβαρό παιδί. Ο Μάνταλος είναι μακράν ό,τι καλύτερο έχει η ΑΕΚ και τον θεωρώ ισάξιο ή και καλύτερο του Φορτούνη, γιατί είναι πιο γρήγορος. Τον Αραούχο δεν τον ξέρω, θα τον δούμε. Γενικά πάντως δεν βλέπω μεγάλους παίκτες στην ΑΕΚ“. 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις