“\u039f \u039c\u03b1\u03c1\u03b9\u03bd\u03ac\u03ba\u03b7\u03c2 \u03ad\u03b8\u03b9\u03be\u03b5 \u03c4\u03bf\u03bd \u03b1\u03bd\u03b4\u03c1\u03b9\u03c3\u03bc\u03cc \u03bc\u03bf\u03c5, \u03ae\u03b8\u03b5\u03bb\u03b5 \u03bd\u03b1 \u03bc\u03b5 \u03b3\u03b5\u03bb\u03bf\u03b9\u03bf\u03c0\u03bf\u03b9\u03ae\u03c3\u03b5\u03b9”

Για προσπάθεια του Βαγγέλη Μαρινάκη να τον γελοιοποιήσει θίγοντας τον ανδρισμό του έκανε λόγο ο Τζιμπρίλ Σισέ στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά για το επεισόδιο που είχαν οι δύο άνδρες στο “Γ. Καραϊσκάκης” το 2011.

“Βασικά ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελε να με γελοιοποιήσει, λέγοντας ότι αν θέλεις να φύγεις από την Ελλάδα να πάρεις τα φουστάνια σου και να φύγεις. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν ήταν έξυπνο αυτό που έκανε γιατί μετά από όλα όσα είχαν γίνει, αντί να ηρεμήσει την κατάσταση, με κορόιδευε και δημιουργούσε ένταση. Φυσικά προσέβαλλε τον ανδρισμό μου, δεν το έκανε άμεσα, αλλά έμμεσα. Εμείς πήγαμε να παίξουμε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου που είτε κερδίζεις είτε χάνεις. Δεν ξέρω γιατί τα είπε αυτά που είπε. Ακόμα και όταν έπαιζα στον Παναθηναϊκό ένας από τους καλύτερους φίλους μου έπαιζε στον Ολυμπιακό. Δεν ξέρω πώς μπήκαν μέσα οι οπαδοί, εγώ ήμουν απογοητευμένος από το αποτέλεσμα και μέχρι να το καταλάβω είχαν μπει μέσα. Πρώτα δέχθηκα λεκτική επίθεση και στη συνέχεια σωματική. Καθώς πηγαίναμε προς τη φυσούνα υπήρχαν πολλά άτομα και κάποιοι από αυτούς μας επιτέθηκαν. Πήγαμε στα αποδυτήρια και απλά υπήρχε κόσμος που φώναζε χωρίς να καταλαβαίνω τι λένε, αλλά υπήρχε οργή. Δεν έχω ζήσει ποτέ κάτι παρόμοιο και στεναχωριέμαι που το λέω γιατί αγαπώ την Ελλάδα”, κατέθεσε αρχικά ο Γάλλος και συνέχισε:
“Δεν υπήρχε κάποιος τραυματισμός από τα αντικείμενα που έπεσαν στον αγωνιστικό χώρο. Σε όλα τα μεγάλα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ποτέ δεν είχαμε τέτοια αντιμετώπιση. Θυμάμαι σε κάποια παιχνίδια να πέφτουν αντικείμενα. Είναι ευρωπαϊκός νόμος ότι θα πρέπει να υπάρχει προστασία στους ποδοσφαιριστές. Όταν μπούμε στο γήπεδο του αντιπάλου είναι ευθύνη του γηπεδούχου να προστατέψει τον φιλοξενούμενο. Υπήρχαν άνθρωποι σεκιούριτι των γηπεδούχων. Μετά το παιχνίδι πήγα να δω τον διαιτητή, ο κ. Μαρινάκης ήταν με τον διαιτητή και έτσι επέστρεψα στα αποδυτήρια. Τον είδα ξανά μετά τη συνέντευξη όπου μου είπε “σας γαμ@$#ε”. Φυσικά ήμουν θυμωμένος, είχαμε χάσει το παιχνίδι και μετά έγινε και αυτό. Είπα στη συνέντευξη ότι ήθελα να φύγω από την Ελλάδα και στη συνέχεια συνάντησα τον κ Μαρινάκη που έκανε τη χειρονομία και είπε ‘σε γαμ@$%α’. Δεν είχε συμβεί κάτι στο παρελθόν όποτε ναι ένιωθα ασφαλής. Νομίζω ότι εκ του αποτελέσματος θα έπρεπε να πάρουν περισσότερα μέτρα. Ήταν μεγάλη η ένταση όλη την εβδομάδα. Από την εμπειρία μου στα ντέρμπι Μαρσέιγ-Παρί τα μέτρα ασφαλείας ήταν παραπάνω από το κανονικό”.
Για το αν τραυματίστηκε μετά την εισβολή των οπαδών σημείωσε ότι “φυσικά υπέφερα, χτυπήθηκα και είχαμε χάσει τον αγώνα. Χτυπήθηκα από πίσω. Αυτός που με χτύπησε ήταν ντυμένος στα μαύρα, σκέφτομαι ότι ήταν από άνθρωπο ασφαλείας”, ενώ για όσα ισχυρίστηκε ότι του είπε ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέφερε ότι “φυσικά είναι υποτιμητικό αυτό που είπε. Κορόιδεψε εμένα και τον ανδρισμό μου. Μπορεί φυσικά να φοράει κάποιος φούστες και να είναι άντρας. Ακόμα και οι τσολιάδες φοράνε φούστες και είναι πραγματικοί άντρες. Αν μου είχε ζητήσει συγγνώμη δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα. Ήμουν πολύ καλά στην Ελλάδα, είχα έρθει όμως εδώ για να παίξω ποδόσφαιρο και όχι για να έχω τέτοιες καταστάσεις. Δεν ξέρω αν θα είχα μείνει, αν δεν είχε γίνει αυτό, αλλά το περιστατικό με ώθησε στο να πάρω την απόφαση να φύγω. Είναι η πρώτη φορά που μου συνέβη αυτό και έχω παίξει πολλά και μεγάλα ντέρμπι”.
Αναλυτικά όλα όσα είπε ο Σισέ κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του:
Για το αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει επιχειρήσει να δηλώσει το σεβασμό και τη συγγνώμη του: “Ναι, έχει εκφράσει το σεβασμό όχι όμως και τη συγγνώμη του”.
Για το αν θα δεχτεί να κάνει δήλωση ο Βαγγέλης Μαρινάκης ότι τον σέβεται και ότι δεν είχε σκοπό να θίξει τον ανδρισμό του: “Οχι, είναι πολύ αργά πια, έχουν περάσει πέντε χρόνια”.
Για το πότε είπε πως θα φύγει από την Ελλάδα: “Είπα ότι θα φύγω από την Ελλάδα πριν συναντήσω τον κ. Μαρινάκη”.
Για το αν είδε τον Βαγγέλη Μαρινάκη όταν πήγαινε προς τα αποδυτήρια και αν τον είδε να προτρέπει τους οπαδούς σε αντιαθλητική συμπεριφορά: “Τον είδα μόνο στα γραφεία του διαιτητή. Δεν είδα πουθενά τον κ. Μαρινάκη πριν μπω στα αποδυτήρια, ούτε να προκαλεί κόσμο εκεί να δείξει αντιαθλητική συμπεριφορά. Δεν γνωρίζω ποιος είναι υπεύθυνος ασφαλείας του γηπέδου”.
Για το αν θεωρεί πως στη συνάντηση που είχε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο τελευταίος είχε επιθετικό ύφος: “Οταν κάποιος λέει ‘σε γαμ@#α’ είναι ήδη επιθετικό”.
Για το αν η φράση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ποδοσφαιρική καθομιλουμένη: “Οχι, εγώ δεν την έχω χρησιμοποιήσει γιατί σέβομαι τους παίκτες”.
Για το τι είπε στον διαιτητή: “Βάλαμε ένα γκολ που το ακύρωσε και πήγα να διαμαρτυρηθώ γιατί ήμουν αρχηγός. Του μίλησα στα αγγλικά και μου απάντησε στα αγγλικά”.
Για το καθήκον του να υπογράψει το φύλλο αγώνα: «”ο υπέγραψα χωρίς να ξέρω τι θα γράψει. Είναι το φύλλο αγώνα και πρέπει να το υπογράψω. Όταν πήγα να το υπογράψω μου το διάβασε άνθρωπος της ομάδας. Δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία στο περιεχόμενο γιατί ήμουν σε ένταση”.
Για τη συνάντησή του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στο γραφείο του διαιτητή: “Ηταν εκείνος ήδη εκεί. Με ρώτησε γιατί ήμουν εκεί, αλλά δεν του απάντησα. Δεν μίλησα πολύ με το διαιτητή. Δεν θυμάμαι ποιο πρόσωπο ήταν μαζί μου και μου διάβασε το φύλλο αγώνα”.
Για την αναφορά στη μήνυσή του ότι αρνήθηκε να μιλήσει στον Βαγγέλη Μαρινάκη και ότι ήταν επιθετικός εναντίον του: “Με τον τρόπο που το είπε ήταν επιθετικός. Συγκεκριμένα είπε «σήμερα σας γαμ@#%ε ίσως κερδίσετε μια άλλη φορά»”.
Για αν ο θεωρεί πως Βαγγέλης Μαρινάκης αναφέρθηκε ψευδώς στις στιλιστικές του επιλογές: “Δεν φοράω φούστες ήταν κιλτ. Είναι ψευδές γιατί φοράω κιλτ, όχι φούστα. Θα μπορούσαν να το αποκαλέσουν όπως θέλουν. Ήθελε να με κοροϊδέψει. Δεν ξέρω ελληνικά, δεν ξέρω τι έχουν γράψει. Δεν ασχολούμαι με τον Τύπο”.
Για το αν ο ίδιος έχει κάνει δηλώσεις με υβριστικό περιεχόμενο: “Οχι, δεν έχω κάνει τέτοια δήλωση”.
Για τη δήλωσή του μετά τον αγώνα με την ΑΕΚ δήλωσε («νιώθω ότι με γαμ@@@νε»): “Δε χρησιμοποίησα τη λέξη αυτή. Στα γαλλικά είπα ότι μου τη φέρανε και μεταφράστηκε προφανώς με αυτό τον τρόπο”.
Για το αν είναι αλήθεια πως ο ίδιος και κάποιοι άλλοι παίκτες κατέβηκαν από το πούλμαν της ομάδας πριν φύγει: “Δεν θυμάμαι ακριβώς αλλά κάτι πρέπει να συνέβη, νομίζω κατέβηκαν 1-2 παίκτες”.
Για το αν υπήρχε εύκολη πρόσβαση των ανθρώπων ασφαλείας του Παναθηναϊκού και αν είχαν συνεργασία με αυτούς του Ολυμπιακού: “Ναι, μπήκαν μαζί μας αλλά δεν ξέρω αν υπήρξε συνεργασία. Εκ του αποτελέσματος τα μέτρα δεν ήταν αρκετά. Είναι η ευθύνη των ομάδων”.
Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Τζιμπρίλ Σισέ, ο δικηγόρος του Βαγγέλη Μαρινάκη, Θέμης Σοφός, σχολίασε ότι ο Γάλλος έχει “κακή σχέση με την αλήθεια”, με τον Σισέ να απαντά ότι “αν με αποκαλείτε ψεύτη, θα σας κάνω μήνυση”.
Υπενθυμίζεται ότι παρά τη διαταγή της έδρας να παρίστανται στο δικαστήριο και οι κ.κ. Καλόπουλος, Σαραϊδάρης και Τρύφωνας, αυτοί δεν έδωσαν το παρών, με τους δύο πρώτους να επικαλούνται λόγους υγείας (ο δεύτερος έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση), ενώ ο τρίτος δεν έχει δώσει διευκρινήσεις για την απουσία του.
Η δίκη διεκόπη και αναμένεται να συνεχιστεί την τελευταία Δευτέρα του Μαρτίου (27/03).