Κούγιας: «Διεκδικούμενη νύφη ο Μπέος»

H κατάθεση του Αλέξη Κούγια αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ήταν από τους βασικούς μάρτυρες του «Koriopolis», ωστόσο οι αναφορές του προέδρου της ΠΑΕ ΑΕΛ στο δικαστήριο ήταν περισσότερο γενικές για το παρασκήνιο που δρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και λιγότερο ειδικές στους κατηγορούμενους που εμπλέκονται στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο κ. Κούγιας κατέθεσε πάνω από τρεις ώρες και είπε πάρα πολλά κατά την κρίση του για το παρασκήνιο στο ποδόσφαιρο και πώς λειτουργούσε η ΕΠΟ από το 1996, όμως οι περισσότερες αναφορές του δεν είχαν σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση, τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους και τα συγκεκριμένα παιχνίδια που περιλαμβάνονται στο «Koriopolis».
Ο πρόεδρος της ΑΕΛ άρχισε να καταθέτει στο Εφετείο Αθηνών λίγο μετά τις 9.30, με την κατάθεσή του να διαρκεί πάνω από τρεις ώρες! Εν συνεχεία η έδρα διέκοψε τη διαδικασία και μετά το διάλειμμα θα ακολουθήσουν οι ερωτήσεις των δύο εισαγγελέων, των δικηγόρων των κατηγορούμενων και των ίδιων των κατηγορούμενων.
Υπενθυμίζεται ότι το «Koriopolis» αφορά την υπόθεση των “στημένων αγώνων” του 2011 και κατηγορούμενοι είναι 85 άτομα.
Σε ό,τι αφορά τον Αχιλλέα Μπέο, που ήταν παρών στη διαδικασία, ο Αλέξης Κούγιας τόνισε: «Εκτός από τις κασέτες δεν ξέρω τίποτα, είναι επιτυχημένος παράγοντας ποδοσφαίρου, πήρε διαλυμένο τον Πανιώνιο και τον έκανε ομάδα, πήρε τον Ολυμπιακό Βόλου και τον έβγαλε στην Ευρώπη. Τον τρόπο δεν το ξέρω».
Για τον Γιώργο Τσακογιάννη, που για πρώτη φορά έδωσε το «παρών» ο κ. Κούγιας είπε: «Στη ζωή μου μισώ δύο ανθρώπους, έναν πρώην δικαστή και τον Γιώργο Τσακογιάννη γιατί με εξευτέλισε σαν άνθρωπο με όσα έλεγε για μένα, τη γυναίκα μου και την οικογένειά μου. Τον έχω αδικήσει όμως τον Τσακογιάννη, λόγω αυτών των συμπεριφορών του. Για τον Τσακογιάννη ισχύει ό,τι έχω πει και στις καταθέσεις μου.
Δεν μπορώ να ξέρω όμως αν τα παιχνίδια τα έπαιζε και στο στοίχημα. Ο Τσακογιάννης έχει μία ευθύτητα, είναι ο πιο άντρας απ’ όλους εδώ μέσα. Το τι έχει κάνει στη ζωή του δεν το ξέρω. Οι κρίσεις μου στις καταθέσεις για το κύκλωμα Μπέου, Τσακογιάννη, Παπαδόπουλου κτλ. βασίζεται στις συνομιλίες, έτσι έβγαλα τα συμπεράσματά μου. Και φυσικά από τις κασέτες του Πατέρα…».
Για τον ιδιοκτήτη του Αστέρα Τρίπολης, Δημήτρη Μπάκο είπε «χαίρεσαι να τον έχεις στο σπίτι σου».
Για τον πρόεδρο του Αστέρα Τρίπολης, Γιώργο Μποροβήλο κατέθεσε πως «δεν έχω κάτι συγκεκριμένο».
Για τον ποδοσφαιριστή Μιχάλη Νικολόπουλο, είπε πως «ήταν πρωταθλητής στο στήσιμο της Ηλιούπολης».
Για το περιβόητο Ηλιούπολη – Λεβαδειακός κατέθεσε τα εξής: «Ήταν από τα πιο διεφθαρμένα παιχνίδια που έχουν βγει στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Για τον Διαγόρα Ρόδου, ο Αλέξης Κούγιας είπε: «Ήταν από τις πιο διεφθαρμένες ομάδες της Ελλάδας. Για μία περίοδο όλα τα παιχνίδια της ήταν στημένα. Γνώριζα τον Χρυσοχοΐδη (σ.σ. εκ των κατηγορουμένων) και μου έκανε εντύπωση, γιατί είναι ένας τζέντλεμαν. Δεν καταλαβαίνω πώς ανέχτηκε αυτό το γεγονός. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι ποδοσφαιριστές του Διαγόρα έστηναν παιχνίδια».
Για τον Πιερικό, είπε πως «Ήταν η πιο βρώμικη ομάδα. Αμαύρωσε την ιστορία της».
Για το Ηλυσιακός – Πανθρακικός, ο κ. Κούγιας κατέθεσε ότι «το έστησαν Χριστοβασίλης και Σαββάκης (σ.σ. εκ των κατηγορουμένων) για το στοίχημα».
Για τον ποδοσφαιριστή Μάκη Σιδηρόπουλο, είπε πως «Ζει από το στοίχημα. Έχει βρομίσει ομάδες και έχει καταστρέψει ποδοσφαιριστές».
Για τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Μιχάλη Κοντούρη είπε πως είναι φίλος του και τον γνωρίζει 30 χρόνια.
Για τον πρώην υπάλληλο της ΕΠΟ Γιάννη Παπαδόπουλο, κατέθεσε πως «Δεν τον γνώριζα ποτέ. Μου ήταν άγνωστος! Με πήραν και μου είπαν ότι αυτός σου έφτιαξε την ιστορία με το υποτιθέμενο στημένο της Παναχαϊκής με τη Χερσόνησο. Ξέρω ότι είναι ένας οικογενειάρχης. Έμαθα ότι υπήρξε κι οδηγός του Γκαγκατση»
Για τον μάνατζερ Άγγελο Τραυλό: «Δεν τον έχω σε καμία εκτίμηση. Από άντρα που φοράει περούκα και βάφει τα μαλλιά του, τι περιμένεις… Με τον Τσακογιάννη και τον Σταθάκη μου στήσανε την ιστορία με τη Χερσόνησο. Δεν ξέρω όμως αν επηρέαζε ποδοσφαιριστές.
Για τον προπονητή Νίκο Παντέλη: «Ήταν έντιμος ποδοσφαιριστής και καλός προπονητής. Οι προπονητές σε αυτή την υπόθεση πήγαν κατηγορούμενοι επειδή δούλευαν σε διεφθαρμένες ομάδες».
Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους και τα υπόλοιπα παιχνίδια έλεγε ότι δεν ξέρει τίποτα.

Η κατάθεση του Κούγια
Από εκεί και πέρα ο Αλέξης Κούγιας αναφέρθηκε στον Νικόλα Πατέρα. Στον Θωμά Μητρόπουλο και την επιρροή του στις εκλογές της ΕΠΟ. Στις τρεις περιβόητες κασέτες. Η μία του Μαρινάκη με τον Μπέο για το Ολυμπιακός – Μακάμπι, η άλλη του Μπέου με τον Δαλούκα για το Άρης-Παναθηναϊκός και η τρίτη του Μαρινάκη με τον Πιλάβιο. Έκανε λόγο για ομάδες με… σφραγίδα που ανέβαιναν τις κατηγορίες αέρα. Είπε πως οι Μαρινάκης, Πατέρας και Κοτσώνης είχαν άριστες σχέσεις. Κατήγγειλε πως στην ΕΠΟ έχουν πλουτίσει από τον ορισμό των διαιτητών και ότι όλοι οι πρόεδροι των Ενώσεων είναι δωροδοκούμενοι!
Αναλυτικά όσα είπε:
«Τις δύο πολύκροτες υποθέσεις στο ποδόσφαιρο, τη σημερινή και την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, τις δημιούργησε ένας άνθρωπος, ο Νικόλας Πατέρας, ο οποίος αρχικά ενεργοποίησε τους οργανωμένους του Παναθηναϊκού να βρίζουν τον Βαρδινογιάννη κι έτσι μαζί με τον Βγενόπουλο κατάφεραν να εξοντώσουν την οικογένεια Βαρδινογιάννη και να πάρουν τον Παναθηναϊκό. Έγινε και πρόεδρος της Superleague κι έτσι μετατράπηκε σε ισχυρό άνθρωπο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Εγώ διεκδικούσα την άνοδο με την Παναχαϊκή από τη Γ’ Εθνική, μαζί με την Ηλιούπολη και τη Ρόδο. Με μας οι αντίπαλοί μας έπαιζαν με την καλύτερή τους εντεκάδα, ενώ όταν έπαιζαν με την Ηλιούπολη, οι ομάδες έβαζαν τους αναπληρωματικούς. Πήγα στον εισαγγελέα, αλλά δεν γινόταν τίποτα. Η Ηλιούπολη ανέβηκε, εγώ έμεινα απ’ έξω και κάποια στιγμή με φώναξε η εισαγγελέας, η Πόπη Παπανδρέου κι έδωσα κατάθεση.
Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2011 μου τηλεφώνησε ο Πατέρας και μ’ έβαλε ν’ ακούσω τρεις συνομιλίες. Του Μαρινάκη με τον Μπέο για ένα παιχνίδι Μακάμπι-Ολυμπιακός, στην άλλη μιλάει ο Μπέος για το Άρης-Παναθηναϊκός με τον Δαλούκα και η τρίτη κασέτα (για πρώτη φοράΑΑ) μιλάει ο Μαρινάκης με τον Σοφοκλή Πιλάβιο, με τον οποίο συζητούσαν για τον Δαλούκα και για το Μακάμπι-Ολυμπιακός, όπου ο Δαλούκας θα επηρέαζε τον διαιτητή, γιατί έμεναν μαζί στο δωμάτιο, στα διεθνή σεμινάρια».
Ο Πατέρας με τον Μαρινάκη, τον Κοτσώνη κι άλλους εφοπλιστές, ήταν σαν αδέρφια. Ο Πατέρας εξόντωσε τον Κόκκαλη και το περιβάλλον του, που βοήθησαν τον Ολυμπιακό να παίρνει τα πρωταθλήματα. Ο ίδιος ο Πατέρας λέει ότι έφερε και τον Μαρινάκη στον Ολυμπιακό. Αμέσως μετά η σχέση τους άλλαξε και δεν ξέρω το γιατί. Θεωρώ ότι την τρίτη κασέτα που μιλάει ο Μαρινάκης με τον Πιλάβιο, δεν την έδωσε ποτέ ο Πατέρας, για να μπορεί να εκβιάζει τον Πιλάβιο. Εγώ είχα τις άλλες δύο κασέτες… Τότε έδωσα συνέντευξη Τύπου στην Πάτρα και τις πήγα και στην κυρία Ράικου, την εισαγγελέα.
Δεν δημιούργησα εγώ αυτή την υπόθεση, στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκα. Δεν υπάρχει στο ποδόσφαιρο καθεστώς Κόκκαλη, μετά καθεστώς Πατέρα και μετά καθεστώς Μαρινάκη. Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο το καθεστώς ΕΠΟ. Αυτοί απλά προστάτευαν τις ομάδες τους και χρησιμοποιούσαν το καθεστώς ΕΠΟ. Τα τελευταία χρόνια όλοι οι πρόεδροι των ΕΠΣ, είναι δωροδοκούμενοι. Τις έχουν κάνει σούπερ μάρκετ τις Ενώσεις. Ο Θωμάς Μητρόπουλος συνέλαβε το μεγαλεπήβολο σχέδιο κι έκανε τις εκλογές στην ΕΠΟ επιχείρηση. Ξέρω ότι το 1996, πρόεδρος Ένωσης είχε πάρει 20 εκατομμύρια δραχμές. Οι άνθρωποι αυτοί, γύρω από τον Μητρόπουλο, είχαν τις τύχες του ποδοσφαίρου στα χέρια τους. Έτσι για 12 ολόκληρα χρόνια κυριαρχούσε ο Κόκαλης.
Υπήρξαν ομάδες ανύπαρκτες, χωρίς οπαδούς, ομάδες φωτοβολίδες, που ανέβαιναν τέσσερις κατηγορίες στη σειρά. Αυτές οι ομάδες ήταν ο Πανθρακικός, η Χαλκηδόνα, ο Λεβαδειακός, το Αιγάλεω, ο Διαγόρας, ο Αστέρας Τρίπολης, ο Ακράτητος, ο Θρασύβουλος, η Καλλονή, ο Εργοτέλης.
Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, το 2011, νόμιζα ότι τελείωσαν τα βάσανά μου. Το 2012 όμως, που μπήκαμε στα πλέι οφ για την άνοδο, μαζί με τον Πλατανιά, την Καλλονή και την Καλλιθέα, μου στείλανε τον Αμπάρκιολη, τον Ιωαννίδη και τον Κάμπαξη. Έκαναν όργια εναντίον μας (σ.σ. της Παναχαϊκής). Αδικούσαν και την Καλλονή, με την Καλλιθέα σε άλλα ματς και φαινόταν ότι σκοπός ήταν ένας, να ευνοηθεί ο Πλατανιάς. Τότε ήταν που πήγα και στο σπίτι του Δούρου στην Κόρινθο και του άρπαξα το τηλέφωνο και είδα κλήσεις από τον Πιλάβιο και τον Κουρίδη. Τότε ο Μπέος κι ο Τσακογιάννης ήταν στη φυλακή. Άρα, άλλοι ήταν αυτοί που επηρέαζαν».

Το δεύτερο μέρος της κατάθεσης Κούγια

Ατάκες που αν μη τι άλλο σηκώνουν πολλή κουβέντα περιελάμβανε το δεύτερο μέρος της κατάθεσης του Αλέξη Κούγια στη δίκη του Koriopolis.
Ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ εγκωμίασε τον εκ των βασικών κατηγορούμενων για την υπόθεση και πρώην υπάλληλο της ΕΠΟ, Γιάννη Παπαδόπουλο, όπου μεταξύ άλλων τον χαρακτήρισε «χαρισματικό» και «ακίνδυνο».
Ο κ. Κούγιας έδωσε τον τίτλο της «διεκδικούμενης νύφης από τους Πατέρα-Μαρινάκη» στον Αχιλλέα Μπέο και δήλωσε άγνοια σχετικά με την «εγκληματική οργάνωση του», προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει αν έστηνε παιχνίδια, όσο κι αν το υποπτεύεται!
Τέλος, το «αφεντικό» των βυσσινί αποκάλυψε πως είναι Παναθηναϊκός και πως από… πείσμα και μόνο δεν επέτρεψε στον νεαρό Κώστα Πλέγα να πάρει μεταγραφή στους πράσινους (με τους οποίους είχε συμφωνήσει, όπως είπε), στέλνοντάς τον στον Ολυμπιακό!
Για τον Αχιλλέα Μπέο:
«Ο Μπέος ήταν σαν διεκδικούμενη νύφη από τον Πατέρα και τον Μαρινάκη. Βρέθηκε σε διασταυρωμένα πυρά. Έχει αδικήσει τη δημοσιότητα εικόνα του, δεν υπολογίζει τίποτα σε αυτά που λέει. Δεν γνωρίζω ποια είναι η εγκληματική οργάνωση για την οποία κατηγορείται, ούτε αν έστησε αγώνες για το στοίχημα γνωρίζω. Το υποπτεύομαι, περνάει από το μυαλό μου, αλλά δεν το γνωρίζω…»
Η αποκάλυψη για τα παναθηναϊκά του αισθήματα και το στόρι της μεταγραφής του νεαρού Κώστα Πλέγα από το… τριφύλλι στον Ολυμπιακό:
«Εμένα τα φίλαθλά μου αισθήματα είναι στον Παναθηναϊκό. Παναθηναϊκός είμαι… Όταν ήταν να δώσω τον Πλέγα, ενώ είχαμε συμφωνήσει με την Αταλάντα, δοκιμάστηκε στον Παναθηναϊκό, γιατί ο Παναθηναϊκός τον ήθελε. Μετά ξαφνικά δεν ενδιαφέρθηκε. Όμως το παιδί δεν ήθελε να πάει στην Αταλάντα. Κάποια στιγμή μαθαίνω ότι είχε υπογράψει μόνος του στον Παναθηναϊκό κι έτσι πείσμωσα εγώ και τον έδωσα στον Ολυμπιακό. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ο Πατέρας, ο Αλαφούζος κι ο Θωμαΐδης ξεσπάθωσαν εναντίον μου, όπως και για την τελευταία μου κατάθεση για τον Μαρινάκη. Και την ίδια στιγμή ο εισαγγελέας Λαΐνης με διάταξη μου παίρνει τους φρουρούς και μετά μου ασκήθηκε και δίωξη για τις κασέτες του Πατέρα».
Για τον κατηγορούμενο και πρώην υπάλληλο της ΕΠΟ, Γιάννη Παπαδόπουλο ανέφερε:
«Ο Γιάννης και τώρα ασχολείται με το ποδόσφαιρο κι απ’ ό,τι ξέρω δραστηριοποιείται στην ΑΕΚ. Είναι ένα άτομο που χαίρεσαι να τον έχεις φίλο. Δεν τον θεωρώ καθόλου επικίνδυνο. Έχει μία θαυμάσια γυναίκα και δύο θαυμάσια κοριτσάκια. Είναι ένα χαρισματικό άτομο. Με παραπλάνησε ένας δικηγόρος και κατέθεσα όσα είχα καταθέσει γι’ αυτόν.
Ο Μπέος, ο Τσακογιάννης κι ο Παπαδόπουλος, δυνατότητα να ορίσουν διαιτητές, δεν είχαν ποτέ. Θα μπορούσαν ίσως να επηρεάσουν, αλλά δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό να καταθέσω. Εμένα μου είχε δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι όλο το κακό του ελληνικού ποδοσφαίρου, ήταν οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι. Μετά κατάλαβα τι γινόταν στην ΕΠΟ, όταν γνώρισα τον Σαρρή, τον Κουρίδη και τους υπόλοιπους.
Όταν ήρθε ο Μαρινάκης στο ποδόσφαιρο, όλο το σύστημα Πατέρα, το σύστησε ο ίδιος ο Πατέρας στον Μαρινάκη».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις