Κούγιας: «Κάποιοι ήξεραν το αποτέλεσμα»

Πάντοτε μία κουβέντα με τον Αλέξη Κούγια για το ποδόσφαιρο έχει ενδιαφέρον, για αυτό και η αφορμή της επικοινωνίας ήταν η αύξηση ύψους 1 εκ. ευρώ στο Μ.Κ. της ΠΑΕ ΑΕΛ, που κάλυψε μόνος του. Αλλά η σύζητηση τελείωσε με τον ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, τον Κύζα και τον καλύτερο προπονητή του ελληνικού πρωταθλήματος.

Υπάρχει απουσία Λαρισαίων που θα βοηθήσουν. Με εξαίρεση τον Πηλαδάκη, η Λάρισα δεν βρήκε ποτέ έναν αξιόπιστο ιδιοκτήτη. Διαχρονικά πληρώνω το πάθος μου, είμαι 43 χρόνια δικηγόρος και μάλλον καλός δικηγόρος. Έχω κάνει αξιόλογη καριέρα, που μου έχει λύσει τα οικονομικά προβλήματα, ώστε να μπορώ να συμμετέχω σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως είναι το ποδόσφαιρο“, μας είπε αρχικά ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΛ και συμπλήρωσε για την αύξηση του 1 εκ. ευρώ στο ΜΚ της ΠΑΕ, που κάλυψε μόνος του:

Με αυτά τα χρήματα έχει ήδη καλυφθεί το παθητικό τής προηγούμενης αλλά και της φετινής χρονιάς. Γιατί σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές μας δεν έχουμε χορηγό στη φανέλα, λόγω ανεξαρτησίας (η θέση μας είναι να μην κάνουμε συμβιβασμούς), κάτι που σημαίνει ότι στερηθήκαμε τις 400 χιλ. ευρώ που πήραν οι ανταγωνιστές, ενώ είχαμε και μικρότερο τηλεοπτικό συμβόλαιο (λόγω ενός περίεργου σκεπτικού που έχει η Σούπερ Λιγκ). Αποζημιώσαμε πολλούς παίκτες που ήταν ικανοί για να πάρουμε το πρωτάθλημα στη Football League αλλά όχι ικανοί για τη συμμετοχή μας στη Super League, ενώ έχουμε και μεγάλο κόστος για το γήπεδο και τις καφετέριες, ύψους 550 χιλ. ευρώ. Εξοφλήσαμε και παίκτες από την εποχή του Πλεξίδα, με αποτέλεσμα να πάρουμε την αδειοδότηση και να αρθεί η επιτήρηση. Από ό,τι μας είπαν να έχουμε έναν από τους περισσότερο αξιόπιστους φακέλους“.

 Η ΑΕΛ έχει αξιόπιστο ρόστερ, με αρκετούς διεθνείς ποδοσφαιριστές μάλιστα.

“Υπάρχει ο Αβραάμ, που είναι γνωστός λόγω του ότι παίζει στην Εθνική ομάδα της Κύπρου, ενώ έχουμε τον Γκουλουζάντε (διεθνή με το Αζερμπαϊτζάν), τον Ντιέγκο Ρέγες (διεθνή με την Ονδούρα). Επίσης ελπίζουμε ότι θα δούμε τον Μασούρα στα εθνικά συγκροτήματα, ενώ και ο Μασαλέσα ήταν διεθνής με την U20 της Ν. Αφρικής, όπως και ο Ντέλετις με τη Σερβία. Όλα αυτά θεωρώ ότι δείχνουν πως είμαστε σε καλό δρόμο. Φέτος από την πρώτη στιγμή είχα δηλώσει ότι η ΑΕΛ θα δώσει αγώνα επιβίωσης για την κατηγορία. Είχα υπόψη μου ότι δεν είμαστε αξιόπιστη ομάδα, λόγω του ότι φέτος ανεβήκαμε, για αυτό προσπάθησα να πάρω πολλούς παίκτες. Αλλά βρήκα τον Αναστασιάδη μπροστά μου. Ευτυχώς τα Χριστούγεννα κάναμε καλές μεταγραφές. Ο σκοπός, φέτος, ήταν η παραμονή στην κατηγορία”.

Φοβάστε όσον αφορά το θέμα της παραμονής; Τόσο αγωνιστικά όσο και για εξωαγωνιστικούς λόγους.

“Ο σκοπός της παραμονής έχει επιτευχθεί κατά την άποψή μου. Είμαστε 5 βαθμούς μπροστά από τον Ηρακλή, 7 βαθμούς μπροστά από τη Βέροια και 3 από τον Λεβαδειακό. Ισοβαθμούμε με τον Αστέρα Τρίπολης στους 20 βαθμούς και ουσιαστικά είμαστε πολύ κοντά στη θέση που μπορούμε να πετύχουμε, που είναι η 10η. Και το πρόγραμμα που έχουμε μπορεί να μας δώσει πολλούς βαθμούς στην έδρας μας. Μιλήσαμε για ντόπινγκ και δικαιωθήκαμε. Αν είχαμε πιο νωρίς ελέγχους, θα είχαν πιαστεί κι άλλοι αντίπαλοί μας ντοπαρισμένοι. Τα παρατηρούμε όλα και κάναμε παρέμβαση για το Λεβαδειακό – ΠΑΣ Γιάννενα. Μας έκαναν εντύπωση κάποιες συμπεριφορές αλλά και ότι κάποιοι γνώριζαν το αποτέλεσμα. Αλλά έχουμε σημαδέψει στο πρόγραμμα τα επόμενα παιχνίδια που μπορεί να συναντήσουμε εκπλήξεις”.

Πώς είδατε το γκολ τού Ατρόμητου εναντίον του Ολυμπιακού, στη ρεβάνς Κυπέλλου;

“Ήταν προκλητικό το οφσάιντ που δόθηκε, ειδικά από τη στιγμή που ο διαιτητής ήταν στην ίδια ευθεία. Ο Κυβρακίδης είναι στα 2 μέτρα μπροστά του. Πρέπει να εκδιωχθεί ο συγκεκριμένος, όχι απλως να τιμωρηθεί. Με προβληματίζει, επίσης, η συμπεριφορά τού Σιδηρόπουλου και του Μάνταλου. Τον πληρώσαμε ακριβά τον Σιδηρόπουλο στο ματς με τη Βέροια, μπροστά του ο Καλί σακάταψε τον Ντοντό, φάση που ήταν για δύο κόκκινες κάρτες (το παιδί χειρουργήθηκε και κάνει αποκατάσταση) και αντί να τιμωρήσει τη Βέροια τιμώρησε, τελικά, εμάς”.

Πώς περιμένετε τη διαιτησία στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός; Ποια είναι η άποψή σας για τον ορισμό του Κύζα;

“Δεν τον εκτιμώ ως διαιτητή και το έχω δηλώσει. Ειδικά μετά από το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, που στο πρώτο δεκάλεπτο καταλόγισε ανύπαρκτο πέναλτι κατά μας και απέβαλλε τον Γιοβάνοβιτς. Τιμώρησε δηλαδή άλλον παίκτη και όχι εκείνον που έκανε πέναλτι. Ευτυχώς στο τέλος ισοφαρίσαμε. Δεν έχω εμπιστοσύνη στον Κύζα όχι όσον αφορά την ηθική του υποδομή, αλλά όσον αφορά τις διαιτητικές του ικανότητες. Μπορεί να βρεθεί σε καλή μέρα όμως και να τον βοηθήσει η εξέλιξη του ντέρμπι για να έχει μία άριστη διαιτησία”.

Αγωνιστικά πώς περιμένετε το ντέρμπι της Κυριακής;

“Μέτριο και μεγάλη ένταση. Άλλωστε λείπουν οι πολλοί ποιοτικοί παίκτες. Ο Ολυμπιακός έχει συμπαγή ομάδα, τρέχει πολύ, δύσκολα δέχεται φάσεις, είναι αθλητική ομάδα. Θα του λείψει ο Ντα Κόστα, που εμένα μου αρέσει πολύ ως ποδοσφαιριστής, άσχετα από ό,τι γράφουν και λένε για αυτόν. Ο Ολυμπιακός, επίσης, έχει τον καλύτερο προπονητή του πρωταθλήματος και καλά θα κάνει να τον φυλάξει σαν κόρη οφθαλμού. Ο Μπέντο ήρθε στον Ολυμπιακό ως ο τρίτος προπονητής μέσα σε λίγο καιρό, χωρίς να έχει κάνει προετοιμασία, με το ρόστερ να έχει παίκτες που δεν θέλει να τους βλέπει ούτε στα αποδυτήρια, γνωρίζοντας ότι αυτοί οι παίκτες αμοίβονται πολή καλά. Κάτι που δηλητηριάζει τις ισορροπίες στα αποδυτήρια, όταν αποφασίζει να τους αφήσει εκτός. Παρόλα αυτά δεν σταμάτησε να κάνει τις επιλογές του και να επιμένει στους πιτσιρικάδες που είναι όλοι παιχταράδες. Και ο Ρέτσος και ο Μανθάτης και ο Ανδρούτσος και ο Νικολάου. Αν είχαν ξενικά ονόματα, θα του έλεγαν μπράβο που τους ανακάλυψε. Eπειδή είναι μεγάλος προπονητής, βλέπει για τι παίκτες πρόκειται και τους εμπιστεύεται. Αυτό που κάνει, με τα μαζεμένα δύσκολα ματς που έχει σε έναν μήνα, γνωρίζοντας τα εργομετρικά και βλέποντας τις δυνατότητες των παικτών του, είναι εντυπωσιακό το πώς μοιράζει τους αγώνες. Τα αποτελέσματα που παίρνει, δεν είναι τυχαία.

Όσον αφορά τον ΠΑΟΚ, έχει κάποιους ποιοτικούς παίκτες, έχει τον Μπίσεσβαρ που είναι το καλύτερο 10άρι του πρωταθλήματος. Δεν έχει ακόμα αμυντική ισορροπία, αλλά έχει καλά ακραία μπακ. Παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του και το παιχνίδι θα πάει στη δύναμη. Προβλέπω μικρό σκορ και πιο πιθανό αποτέλεσμα την ισοπαλία. Ίσως 0-0 ή, ίσως, 1-1″.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Κύπελλο, λόγω της σύνθεσης της 4άδας. Ποια είναι η άποψή σας
 

“Αυτό που συνέβη είναι εντυπωσιακό. Όποια κλήρωση και να έχουμε, θα προκύψουν 4 εντυπωσιακά ματς. Γιατί ωραίο παιχνίδι είναι μόνο εκείνο με την ποιότητα, αλλά το ανταγωνιστικό”.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις