Μπρένιξ: Πιστέψτε στα ταλέντα σας (photos)

Την παρουσίαση του Μισέλ Μπρένιξ ο οποίος θα ηγηθεί του 1ου προπονητικού καμπ με τη μέθοδο του CogiTraining and SenseBall,  πραγματοποίησε η διοίκηση της Ακαδημίας ποδοσφαίρου της Νίκης Βόλου. Το προπονητικό καμπ τελεί υπό την αιγίδα της ΕΠΣΘ και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας του Ερμή από την Δευτέρα 10 Απριλίου έως την Πέμπτη 13 Απριλίου και μετέχουν 150 περίπου παιδιά και 20 προπονητές.

Ο διεθνούς φήμης Βέλγος προπονητής και οι συντελεστές της διοργάνωσης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, με τον κ. Μπρένιξ να δίνει το στίγμα της ποδοσφαιρικής του φιλοσοφίας και του προπονητικού προγράμματος που εφαρμόζει.

Ο συνεργάτης του επικεφαλής της Ακαδημίας της Νίκης, Γιώργος Κουτσούκης, έκανε την αρχική τοποθέτηση καλωσορίζοντας τον Μισέλ Μπρένιξ και τους συνεργάτες του στον Βόλο. Επισήμανε ότι η Νίκη ήταν η πρώτη ομάδα της Θεσσαλίας που ανέβηκε στην Α’ Εθνική σε ποδόσφαιρο και καλαθοσφαίριση, εξήρε την ιστορία του συλλόγου κάνοντας αναφορά στις προσφυγικές καταβολές της, ενώ στηλίτευσε την έλλειψη εγκαταστάσεων που αποτρέπει τα παιδιά να έρθουν στην Ακαδημία.

Ακολούθως ο υπεύθυνος της «κυανόλευκης» Ακαδημίας, Άκης Σουγγάρης πρόσφερε στον Βέλγο προπονητή έναν πίνακα που απεικονίζει τον ίδιο με παιδιά της Νίκης ως ενθύμιο για την παρουσία του στον Βόλο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Γ.Σ.Β «Η Νίκη», Στέργιος Φάτσης, έκανε μια αναδρομή για το πως άρχισε η συνεργασία με τον Φάντζιο Μπούις. «Είμαστε στην αρχή μιας ιστορίας που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016, όταν ο Γιώργος Διάκος βρήκε στο διαδίκτυο τον φίλο και συμπαίκτη του, Φάντζιο Μπούις. Από κει και πέρα βρισκόμουν σε επαφή με τον κ. Μπούις, όπου άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία για την Ακαδημία, τις εγκαταστάσεις και την πρώτη ομάδα. Δεν περίμενα ότι ένας ποδοσφαιριστής που έχει παίξει στην ομάδα το 1999 την αγαπάει ακόμη τόσο πολύ, παρ’ όλο που έπαιξε μόνο έναν χρόνο.

Υπήρχε ένα ενδιαφέρον για τη Νίκη και ακολούθησε ένα κάλεσμα στον Βόλο αρχές Δεκεμβρίου από τους κ.κ. Σουγγάρη, Κουτσούκη, Βενέτη και μένα προς τον Φάντζιο να έρθει ινκόγκνιτο στον Βόλο φιλοξενούμενο από μας. Είχε την ευκαιρία να δει το γήπεδο που έπαιζε παλιά ποδόσφαιρο στη Νίκη, επισκέφθηκε και φωτογράφισε διάφορους χώρους τόσο στο «Π. Μαγουλάς», όσο και στο Πανθεσσαλικό και στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που έχουμε στη Ν. Ιωνία. Όταν αποχώρησε, του έκανα μια ερώτηση που δεν περίμενα θετική απάντηση. Ήταν η περίοδος που είχε παραιτηθεί ο προπονητής των Ν. Αθλητών, Τάκης Βαταμίδης, και του πρότεινα να γίνει προπονητής των Ν.Α. Νίκης και αρχιπροπονητής στην Ακαδημία. Εκεί έπαιζα… 1 προς 99 και μου λέει «έρχομαι».

Έτσι στις 28/12 ο Φάντζιο ήρθε κοντά μας και το έργο του άρχισε να φαίνεται. Ήρθε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους και συζήτησε για το μέλλον της Ακαδημίας της Νίκης. Μέσα στο τριήμερο που ήταν εδώ, γνωρίσαμε μέσω βίντεο τον κ. Μισέλ. Είδαμε τη δουλειά του σε διάφορες ακαδημίες πανευρωπαϊκά και αναρωτηθήκαμε όλοι αν μπορεί αυτή η φιλοσοφία και νοοτροπία να περάσει και στην ομάδα μας. Αυτό σιγά-σιγά άρχισε να ωριμάζει, περιμέναμε την επίσκεψη του κ. Μπρένιξ κι αυτή τη στιγμή είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μας έκανε την τιμή να βρίσκεται εδώ και να μας μεταφέρει την τεράστια πείρα που θα διαθέτει σε σχέση με το ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Είναι η τιμή μας γιατί είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην Ελλάδα και ήρθε σ’ εμάς» υπογράμμισε ο κ. Φάτσης και πρόσθεσε:

«Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ποδοσφαιρική φιλοσοφία, η οποία θα καλλιεργηθεί μέσα στη Νίκη από τα παιδιά 5 ετών μέχρι τη μεγάλη ομάδα. Να δοθεί η δυνατότητα να βγουν παιδιά μέσα από την Ακαδημία και να επανδρώσουν τη μεγάλη ομάδα και -γιατί όχι- και μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μέσα από τη διαδικασία αυτή να βγουν και προπονητές, οι οποίοι θα αναλάβουν τη μεγάλη ομάδα για τα επόμενα χρόνια, γιατί η ποδοσφαιρική φιλοσοφία πρέπει να μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και προπονητή σε προπονητή.
Είναι ένα πολύ δύσκολο πρότζεκτ για τους Έλληνες. Θα προσπαθήσουμε με την εμπειρία που θα μας μεταφέρει και διά μέσου του Φάντζιο Μπούις και των άλλων συνεργατών, να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας, εάν αυτό είναι δυνατόν και θεωρώ ότι το έργο θα φανεί στο άμεσο μέλλον.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μπρένιξ, και τον κ. Μπούις και ελπίζουμε ότι μαζί με το επιτελείο τους θα παραμείνουν για πολλά χρόνια κοντά στη Νίκη».

Λασκαράκης: Αρωγός η ΕΠΣΘ σε τέτοιες προσπάθειες

Ο Περικλής Λασκαράκης είπε ότι η ΕΠΣΘ πάντα βρίσκεται σε πρωτοβουλίες που προάγουν το ποδόσφαιρο: «Καλωσορίζω τον κ. Μπρένιξ στο νομό μας και συγχαίρω το ιστορικό σωματείο-μέλος μας, τη Νίκη Βόλου, για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του καμπο, που γίνεται υπό την αιγίδα της ΕΠΣΘ. Τέτοιες προσπάθειες που προαγάγουν το ποδόσφαιρό μας και κυρίων των ακαδημιών, του μέλλοντος δηλαδή του ποδοσφαίρου, πάντα θα μας βρίσκουν αρωγούς και όπου μπορούμε θα προσπαθούμε να συμβάλλουμε για την ολοκλήρωση τέτοιων προσπαθειών στο μέλλον.
Να συγχαρώ, επίσης, την Ακαδημία του Ερμή που με τις υποδομές και την τεχνογνωσία της συνδράμει κι αυτή και βάζει το δικό της λιθαράκι στην επιτυχημένη -θέλω να πιστεύω από πριν- προσπάθεια. Διαβεβαιώνω ότι η Ένωση θα είναι πάντα αρωγός σε ανάλογες προσπάθειες μη φειδόμενη ούτε προσπαθειών ούτε της οποιασδήποτε άλλης συνδρομής που δύναται να παρέχει έχοντας αποκλειστικό γνώμονά της την προαγωγή του ποδοσφαίρου και την πρόσδοση χαράς στα παιδιά».

Ο διευθυντής της Ακαδημίας του Ερμή, όπου πραγματοποιείται το καμπ, Χρόνης Σαπουνάς ευχαρίστησε τους συμβαλλόμενους στο καμπ: «Καλωσορίζουμε τον κ. Μπρένιξ και συγχαρητήρια στη Νίκη για την πρωτοβουλία αυτού του πρωτόγνωρου καμπ. Η Ακαδημία Ερμής είναι κοντά σε ό,τι αληθινό συμβαίνει στην πόλη μας και με τις εγκαταστάσεις και την τεχνογνωσία μας συμβάλλουμε έτσι ώστε να έχει επιτυχία το γεγονός. Κοντά στην προσπάθεια είναι και η ΕΠΣΘ, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα ότι βρίσκεται κοντά στα παιδιά του βολιώτικου και κατ’ επέκταση του ελληνικού ποδοσφαίρου.


Για μας το ποδόσφαιρο σημαίνει αγάπη, ενώνει τον κόσμο και πάντα είναι μια χρυσή ευκαιρία να ανταμώσουν οι προπονητές μέσα στα γήπεδα, να ανταλλάξουν απόψεις, να γνωρίσουν κάτι καινούργιο και με τη σειρά τους να το μεταλαμπαδεύσουν στα δικά τους παιδιά».

Μπρένιξ: Πιστέψτε στα ταλέντα σας

Ασφαλώς την παράσταση έκλεψε ο Μισέλ Μπρένιξ, που ανέπτυξε τη φιλοσοφία του για το ποδόσφαιρο δίνοντας χρήσιμες συμβουλές. Μάλιστα χαρακτήρισε τιμή του που βρίσκεται στον Βόλο και θα συνεργαστεί στο καμπ.

«Κατ’ αρχήν είναι τιμή για μένα που βρίσκομαι στον Βόλο. Η οικογένειά μου είναι λάτρης της Ελλάδας, ενώ η σύζυγος του γιου μου και ο πατέρας της έρχονται εδώ και 30 χρόνια στον Βόλο. Έτσι γνωρίζουν το περιβάλλον και μου είπαν ότι είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας.

Καταλαβαίνω πως υπάρχει μία πρόκληση για τη Νίκη Βόλου και νομίζω πως εάν οργανώσετε και προγραμματίσετε τα πάντα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να είστε σίγουροι πως μπορείτε να επιστρέψετε στην κορυφή. Για μένα αποτελεί έκπληξη που το δυναμικό των Ελλήνων ποδοσφαιριστών βρίσκεται σε τέτοιο σημείο. Για παράδειγμα ο Καρέλης, που αγωνίζεται στο Βέλγιο και στην Γκενκ, η οποία χρησιμοποιεί το δικό μας πρόγραμμα, έχει βελτιωθεί αισθητά. Θα σας συμβούλευα να ακολουθήσετε ό,τι γίνεται σ’ αυτόν τον σύλλογο και θα δείτε πως τις επόμενες σεζόν ο Καρέλης με την Γκενκ μπορεί να βρίσκονται στην κορυφή, γιατί βασίζονται στο ίδιο πρόγραμμα που προσπαθούμε να φέρουμε στον Βόλο» τόνισε ο κ. Μπρένιξ που έδωσε τις χρήσιμες συμβουλές του:

«Πρέπει να πιστέψετε στα ταλέντα σας. Θα αναρωτιέστε φυσικά αν είναι πιθανό να τα αλλάξεις όλα αυτά. Από την εμπειρία μου μπορώ να σας πω, έχοντας δουλέψει σε όλο τον κόσμο και στα υψηλότερα επίπεδα, όπως αυτό της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά φυσικά και χαμηλότερα. Ελπίζω την επόμενη εβδομάδα να έχουμε κάποια ιδιαίτερα νέα, γιατί προετοιμάζουμε μια συμφωνία την οποία δεν μπορώ να αποκαλύψω τώρα.

Υπάρχει όμως ένα παράδειγμα και μπορώ να θυμηθώ δύο πράγματα. Όταν κλήθηκα από την Μίλαν να αναδιοργανώσω την Ακαδημία και το σύλλογο τα αποτελέσματα μιλούν σήμερα. Μετά από τρεις σεζόν στην ιταλική ομάδα αγωνίζονται σήμερα πολλοί νεαροί ποδοσφαιριστές. Ακόμη και στη Μίλαν σε μια ομάδα τοπ κλάσης στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο κατάλαβαν πως πρέπει να στηριχθούν στους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Έχουμε ήδη το παράδειγμα των Ντοναρούμα, Λοκατέλι, Ρομανιόλι, που είναι νεαροί αλλά είναι μέλη της πρώτης ομάδας. Αν μπορείς να βελτιώσεις τους δικούς σου ποδοσφαιριστές τότε ο ισολογισμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Θυμάμαι, επίσης, πριν τρία χρόνια κλήθηκα από τη γαλλική Μετς να κάνουμε το ίδιο πράγμα με την Ακαδημία της στη Σενεγάλη. Κανένας δεν πίστευε τότε πως μπορούμε να φέρουμε την ομάδα εκείνη στην κορυφή αλλά σήμερα είμαι πολύ περήφανος και επιμένω πως χρειάζεται μια ομάδα ανθρώπων για να ξαναχτίσεις ένα σύλλογο και δεν μπορείς μόνος σου.

Έτσι μαζί με τον Φάντζιο Μπούις, μαζί με τον πρόεδρο και τους προπονητές του συλλόγου της Νίκης, μπορείς να έχεις επιτυχία. Πηγαίνοντας πίσω στη Σενεγάλη, κάναμε το ίδιο πράγμα. Είχαμε Γάλλο αρχιπροπονητή και Αφρικανούς προπονητές. Τρία χρόνια μετά από την Γ’ Εθνική κατακτήσαμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Σενεγάλης, έχοντας την μικρότερη ηλικιακά ομάδα, που αγωνίστηκε ποτέ στην Αφρική με παίκτες ηλικίας από 17 ετών μέχρι 22.

Αυτό σημαίνει πως γίνεται, αλλά πρέπει να ακολουθήσεις μία σειρά πραγμάτων. Σταματήστε να αλλάζετε συνέχεια τους προπονητές, γιατί εκτός από το να εξελίξεις τους ποδοσφαιριστές μπορείς και να βελτιώσεις και τους προπονητές σου. Δούλεψα με την Μπαρτσελόνα και έκαναν το ίδιο. Ήθελαν μια συνοχή και μια ισορροπία. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να θεσπίσεις μια μακροχρόνια πολιτική. Πιστεύω πως στην Ελλάδα μπορείτε να το κάνετε, γιατί κανείς δεν μπορεί να μου πει πως δεν έχετε το ίδιο υλικό ποδοσφαιριστών που έχει και το Βέλγιο.

Το 2000 το Βέλγιο δεν υπήρχε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Σήμερα, 17 χρόνια μετά, είμαστε στην κορυφή και είχαμε το ίδιο πρόβλημα που έχετε εσείς σήμερα. Σ’ όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Βόλο, με αυτό το περιβάλλον, μην μου πείτε πως δεν μπορείτε να το κάνετε.

Η Εθνική Ελλάδας έπαιξε κόντρα στο Βέλγιο και δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ένα πράγμα. Πώς γίνεται να σκέφτεστε μόνο την άμυνα; Αυτό που βλέπουμε από τους Έλληνες παίκτες είναι πως μπορούν να φτάσουν στην κορυφή, αλλά δώστε τους περισσότερη ελευθερία κινήσεων. Πιστέψτε σε αυτούς, γιατί έχουν και τα τεχνικά χαρακτηριστικά και είναι και έξυπνοι. Μην τους αγχώνετε και μην τους αναγκάζετε να χρησιμοποιούν μόνο τις ικανότητες τους στην άμυνα. Δώστε τους την ευκαιρία να δείξουν τι μπορούν και τι αξίζουν.

Για να τα αλλάξεις όλα αυτά δεν χρειάζονται χρήματα, αλλά άνθρωποι. Δεν θέλω να επιβάλλω το βελγικό πρότυπο στην Ελλάδα, αλλά με υπομονή και πίστη να δουλέψετε πάνω στους Έλληνες ποδοσφαιριστές».


Πηγή: Εφημερίδα Θεσσαλία

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις