Μία είναι η “Βασίλισσα” της Ευρώπης (vids)

Είναι τέτοια η φύση της διοργάνωσης, τόσο λεπτές οι ισορροπίες, τόσο μικρές οι διαφορές, που καμία ομάδα δεν μπόρεσε να φτάσει σε back-to-back κούπες στην ιστορία του Champions League. Καμία ομάδα δεν μπόρεσε να φτάσει στο περίφημο ριπίτ, λες και μία περίεργη κατάρα να κυνηγούσε τους κατόχους του θεσμού.

Για να λυθούν τα μάγια χρειαζόταν να έρθει η κατάλληλη ομάδα. Αυτή που έχει κάνει τις κατακτήσεις του Champions League δεύτερη φύση. Η Ρεάλ Μαδρίτης του «βασιλιά» Κριστιάνο Ρονάλντο, του θρυλικού Ζινεντίν Ζιντάν ανέβηκε στο ευρωπαϊκό Έβερεστ για 12η φορά στην ιστορία της με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Μετά από ένα ανιχνευτικό πρώτο ημίχρονο, οι Μαδριλένοι πάτησαν στην επανάληψη την Γιουβέντους και με δύο γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο, έφτασαν με τον πλέον επιβλητικό τρόπο στο 1-4, που έκανε την Ρεάλ Μαδρίτης την πρώτη ομάδα που κατακτά το Champions League για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν.

Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει

Όταν φτάνεις σε ένα τέτοιο ραντεβού εμπιστεύεσαι την συνταγή που σε έφερε ως εκεί. Το σύστημα με το οποίο είναι καλύτερα εξοικειωμένη η ομάδα σου. Γι’ αυτί και ο Αλέγκρι επανέφερε το τόσο ταιριαστό 3-5-2, με τον Ζινεντίν Ζιντάν να επιλέγει βάσει ουσίας και όχι βάσει ονόματος και να αφήνει εκτός ενδεκάδας τον (οικοδεσπότη) Γκάρεθ Μπέιλ για χάρη του αρτίστα Ίσκο.

Η πρώτη κίνηση στα… απρόμαυρα

Σε τέτοια παιχνίδια, η ομάδα που θα πάρει την πρώτη μονομαχία σε φάση 50-50, αυτή που θα κάνει το πρώτο τάκλιν, αυτή που θα ρίξει την πρώτη κλωτσιά είναι αυτή που παίρνει την ενέργεια της αναμέτρησης.

Από το πρώτο δευτερόλεπτο η Γιουβέντους επέλεξε να παίξει ψηλά στο γήπεδο, ζήτησε τη μπάλα στα πόδια της και άρχισε να επισκέπτεται με αξιώσεις την εστία του Νάβας.

Στο δεύτερο λεπτό μία κεφαλιά του Ιγκουαΐν προπόνησε τον Νάβας, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό οι δύο πρωταγωνιστές μονομάχησαν ξανά με τον τερματοφύλακα της Ρεάλ Μαδρίτης να αποκρούει σε δύο χρόνους το μακρινό σουτ του Αργεντινού.

Το μομέντουμ έμοιαζε ξεκάθαρα ασπρόμαυρο. Οι παίκτες του Αλέγκρι κατάφεραν να φοβίσουν την «βασίλισσα» και λίγο έλειψε να πάρουν από νωρίς προβάδισμα στο σκορ. Η Γιουβέντους που επέλεξε να τρυπήσει από αριστερά την άμυνα των Μαδριλένων, έβγαλαν τον πρώτο όμορφο συνδυασμό, όμως το αμαρκάριστο συρτό σουτ του Πιάνιτς από το ύψος της περιοχής, έβγαλε με υπερένταση ο Νάβας.

Όταν ο Κριστιάνο έγραψε (ξανά) ιστορία

Η «βασίλισσα» είχε επιλέξει ξεκάθαρα να δώσει γήπεδο και να επιλέξει να χτυπήσει στο τρανζίσιον, θέλοντας να χτυπήσει στα αργά πόδια των αμυντικών της Γιουβέντους. Μία φορά το επιχείρησε, μία φορά το πέτυχε.

Ο Κρόος έτρεξε υπέροχα τη μπάλα για περίπου 30 μέτρα και βρήκε στα δεξιά τον Κριστιάνο. Ο Πορτογάλος έπαιξε έξυπνα το ένα – δύο με τον Καρβαχάλ (αν ήταν μπάσκετ θα λέγαμε ότι ήταν μία κίνηση pick-and-pop) και με διαγώνιο σουτ με τη μία σημάδεψε το πλαϊνό δίχτυ του Μπουφόν (η μπάλα βρήκε ελάχιστα και το πόδι του Μπαρτσάλι), κι άνοιξε το σκορ (20’, 1-0).

Κάπως έτσι, ο CR7 έγινε ο πρώτος παίκτες στην ιστορία του Champions League, ο οποίος σκοράρει σε τρεις διαφορετικούς τελικούς, με τον Πορτογάλο να φτάνει τα 11 τέρματα στη φετινή διοργάνωση!

Όταν ο Μάντζουκιτς έμεινε στην αθανασία

Από τον Κριστιάνο θα το περίμενε κανείς. Είναι ο άνθρωπος των τελικών. Ωστόσο, υπάρχει κι άλλος ένας που μπήκε στην ίδια ξεχωριστή κατηγορία με τον Πορτογάλο (και τον Βέλιμπορ Βάσοβιτς) ως ο άνθρωπος που έχει σκοράρει με διαφορετικές ομάδες τελικούς. Ένα γκολ έργο τέχνης. Σε ένα… ιδιαίτερο τρίγωνο ανάμεσα σε Άλεξ Σάντρο – Ιγκουαΐν και Μάντζουκιτς, στο οποίο η μπάλα έμεινε στον αέρα για 9 δευτερόλεπτα, ο Κροάτης με ένα υπέροχο βολ-πλανέ «κρέμασε» τον Νάβας (26’) και έκανε το 1-1 σε ένα από τα ομορφότερα γκολ στην ιστορία των τελικών.

Όσο χορταστικό ήταν το πρώτο ημίωρο, τόσο «σβηστό» πήγε ο τελικός στο ημίχρονο, με αρκετά φάουλ, τρεις κάρτες και αρκετό φόβο. Ήταν πια εμφανές ότι όλοι κρατούσαν τα καλά τους χαρτιά για την επανάληψη. Όλοι;

Γι’ αυτό είναι «βασίλισσα»!

Μέχρι να σφυρίξει σέντρα ο Μπριχ, η Ρεάλ Μαδρίτης είχε κερδίσει τους 11 από τους 15 τελικούς σε αυτή τη διοργάνωση. Επομένως ήξερε ξανά το know-how. Η Γιουβέντους είχε… τεντώσει στο πρώτο ημίχρονο, μα η «βασίλισσα» δεν είχε καν ζεσταθεί. Η επανάληψη ήταν παράσταση για ένα μόνο ρόλο.

Οι Ισπανοί βγήκαν με μία πρωτοφανή φούρια, που αιφνιδίασε απόλυτα τους παίκτες του Αλέγκρι. Ξάφνου το γήπεδο κατηφόρισε. Η ομάδα που είχε κάνει μόνο μία τελική στο πρώτο μέρος, ξαφνικά έφτιαχνε φάσεις με κάθε τρόπο.

Το σουτ του Μαρσέλο (56’) το έβγαλε με υπερένταση ο Μπουφόν, αυτό του Ίσκο (58’) έφυγε ελάχιστα άουτ. Η πίεση ήταν συνεχής και η ανίκητη άμυνα της Γιουβέντους έμοιαζε για πρώτο φορά τόσο σαστισμένη. Η «Μεγάλη Κυρία» ήταν στα σχοινιά και δεν υπήρχε πια τρόπος διαφυγής.

Νοκ-άουτ

Τα πάντα κρίθηκαν μέσα σε τρία λεπτά. Όχι παράλογα, με βάση τη ροή του παιχνιδιού. Για να γίνει το 1-2 χρειάστηκε ένα σουτ-προσευχή από τα 30 μέτρα του Κασεμίρο, που κόντραρε στο τακούνι του Κεντίρα για να πάει σε ένα σημείο που ο Μπουφόν ήταν αδύνατον να αντιδράσει (61’, 1-2). Μόνο που αυτή τη φορά, η Ρεάλ Μαδρίτης κατάλαβε ότι την παίρνει να δώσει και το τελειωτικό χτύπημα.

Ο Μόντριτς «τρύπησε» αυτή τη φορά την αριστερή πλευρά της ιταλικής άμυνας, έβγαλε την παράλληλη σέντρα και ο Κριστιάνο Ρονάλντο που πετάχτηκε σαν κόμπρα στο πρώτο δοκάρι τελείωσε τα ιταλικά όνειρα, κάνοντας το 1-3 (64’).

Ισπανικό πάρτι χωρίς σταματημό

Θα περίμενε κανείς, έστω και τότε, μία ιταλική αντίδραση. Δεν υπήρχαν όμως κουράγια. Στο γήπεδο υπήρχε μόνο μία ομάδα. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο (73’), ο Μαρσέλο (75’) είχαν ευκαιρίες για να αυξήσουν το δείκτη του σκορ, με την Γιουβέντους να έχει μόνο μία καλή στιγμή με κεφαλιά του Αλέξ Σάντρο (82’).

Η αυστηρή αποβολή του Κουαδράδο (85’) έκανε τους Ιταλούς να ζητούν το λυτρωτικό τελευταίο σφύριγμα, όμως αυτό δεν ερχόταν.

Δεν θα ερχόταν, αν η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έβαζε και κερασάκι στην τούρτα. Αυτή τη φορά ο Μαρσέλο «τρύπησε» την ιταλική άμυνα και ο Μάρκο Ασένσιο (90’, 1-4) έβαλε την τελευταία πινελιά σε ένα ονειρεμένο βράδυ για την «βασίλισσα». Ένα βράδυ που ο Τζίτζι Μπουφόν δεν θα ήθελε να έχει ζήσει ποτέ…

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Μπουφόν, Μπονούτσι, Μπαρτσάλι (66’ Κουαδράδο), Κιελίνι, Ντάνι Άλβες, Άλεξ Σάντρο, Πιάνιτς (70’ Μαρκίζιο), Κεντίρα, Ντιμπάλα (78’ Λεμινά), Μάντζουκιτς, Ιγκουαΐν.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Νάβας, Καρβαχάλ, Βαράν, Σέρχιο Ράμος, Μαρσέλο, Κασεμίρο, Κρόος (88’ Μοράτα), Μόντριτς, Ίσκο (82’ Μάρκο Ασένσιο), Μπενζεμά (77’ Μπέιλ), Κριστιάνο Ρονάλντο.

πηγή: sdna.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις