«…Και στο τέλος ανεβαίνει ο Τεννές»

Έχει συνδυάσει το όνομά του με τη λέξη “άνοδος”. Η φετινή άλλωστε που πέτυχε με τον σύλλογο της Φθιώτιδας ήταν η έκτη στην καριέρα του πολύπειρου κόουτς από τη Football League στη Superleague. Από τα χρόνια κιόλας που υπήρχαν η Α’ και η Β’ Εθνική. 

Είχαν προηγηθεί ο Ακράτητος το 2004-05, η Κέρκυρα το 2005-06 και το 2009-10, ο Παναιτωλικός το 2010-11 και η Καλλονή το 2012-13. Δεν είναι ωστόσο οι μοναδικές άνοδοι που έχει στο παλμαρέ του ο Μπάμπης Τεννές, καθώς όπως θυμίζει ο ίδιος, έχουν προηγηθεί άλλες πέντε με ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών. Αποκαλύπτει μάλιστα και το σχετικό κοπλιμέντο, το κορυφαίο όπως λέει, που έχει ακούσει, αναφορικά με τις ανόδους που έχει πετύχει. 

Ο τεχνικός της Λαμίας μιλάει στο SDNA για το ιστορικό επίτευγμα της ομάδας του και την επικείμενη παρθενική παρουσία της στη μεγάλη κατηγορία, αλλά και τα… παραλειπόμενα μίας αρκετά επεισοδιακής σεζόν. Τονίζει ότι οι Λαμιώτες αποτέλεσαν τον εύκολο στόχο και γι’ αυτό πολεμήθηκαν και δείχνει τα σημεία-κλειδιά της ανόδου…

«Όλοι οι “ειδικοί” μας ήθελαν στην 5η ή 6η θέση. Εντάξει δεν θα τους κακολογήσω, γιατί ήταν όντως ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, με ομάδες όπως ο Άρης, ο ΟΦΗ, ο Απόλλων Σμύρνης, τα Τρίκαλα, ακόμα και η Σπάρτη που είχε ακόμα τον Γιαννακόπουλο. Εμείς ήμαστε μία ομάδα με μικρότερη δυναμική και βαρύτητα, αλλά καταφέραμε γιατί μπορέσαμε να χαλυβδώσουμε τα αποδυτήρια. Διοίκηση, παίκτες, τεχνικό τιμ, γινόμασταν ένα κάθε Κυριακή και δίναμε το 100%. Όσο περνούσε ο καιρός και σταθεροποιούμασταν στις πρώτες θέσεις, άνοιγε η όρεξη κι έτσι φτάσαμε στον στόχο μας».

Ενώ για τα στοιχεία που έδωσαν την άνοδο στη Λαμία, επισημαίνει πως: «Καταρχάς είχαμε μία πολύ καλή άμυνα (σ.σ. 10 γκολ παθητικό). Κάποια στιγμή μάλιστα ήταν στις καλύτερες της Ευρώπης. Όπως επίσης είχαμε και μία πολύ δυνατή έδρα. Το κοινό της Λαμίας αγκάλιασε την ομάδα και ήταν συνεχώς δίπλα της. Από εκεί και πέρα όμως υπήρχε και μία ισχυρή διοίκηση, που έδειξε μεγάλη συνέπεια και ήταν εκεί για να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Πράγμα που σίγουρα δεν είναι σύνηθες, ειδικά στη συγκεκριμένη κατηγορία. Είχαμε παίκτες με ήθος, συνέπεια, φιλοδοξίες, που ήταν διατεθειμένοι να δώσουν το κάτι παραπάνω».

«Ήθελαν να κάνουν τον Ντουρμισάι Αλβανό γιατί βόλευε τον Άρη»

Για τα εμπόδια που συνάντησε και τις διαμάχες που υπήρξαν, ο 63χρονος τεχνικός δηλώνει ότι: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μας είναι ότι βρισκόμασταν πολύ πίσω στο θέμα των ΜΜΕ, τα οποία σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνουν κι απόψεις. Ήθελαν σώνει και καλά να κάνουν τον Ντουρμισάι Αλβανό σε δυο μέρες, επειδή έτσι βόλευε τον Άρη. Αντιμετωπίσαμε γενικά μία μεγάλη δυσπιστία. Λένε για τη διαιτησία, θα σας θυμίσω εγώ άλλες τόσες φάσεις που λένε για μας, για όλους τους αντιπάλους μας. Ήμασταν η ομάδα που έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο, τουλάχιστον στο πρώτο μισό. Γενικά αυτή ήταν νομίζω η μεγαλύτερη δυσκολία, να μην πειραχτεί το μυαλό μας με όσα ακούγονταν. Δεν είχαν όμως άλλους τρόπος να μας αντιμετωπίσουν κι έκαναν ενστάσεις, φώναζαν για διαιτητικές αποφάσεις. Μπορέσαμε όμως να κάνουμε μία πολύ καλή διαχείριση της κατάστασης και να έχουμε διάρκεια στην απόδοσή μας».

«Εμείς δεν είχαμε το όνομα και το ρόστερ που είχαν άλλοι αντίπαλοί μας, κοιτάξτε τι μεταγραφές είχαν κάνει ο Άρης κι ο ΟΦΗ, αλλά είχαμε μία πολύ καλή ομάδα και μέσα από τη σκληρή δουλειά φτιάξαμε ένα πολύ δυνατό σύνολο. Μπορεί βέβαια στο γήπεδο να υπερτερούσαμε, αλλά υστερούσαμε σε άλλους τομείς, στα ΜΜΕ, στα γραφεία, στα σάιτ, στις εφημερίδες. Η Λαμία ήταν ο εύκολος στόχος, γι’ αυτό δέχτηκε αυτόν τον πόλεμο…».

«Η διάθεσή μου είναι να μείνω, αλλά…»

Για το θέμα της παραμονής του στη Λαμία, ο Τεννές αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά: «Αρχικά θέλουμε να απολαύσουμε τις στιγμές από την άνοδό μας και στη συνέχεια θα το δούμε. Θα κάτσουμε να συζητήσουμε με τη διοίκηση, πιθανότατα την Δευτέρα, αφού τελειώσει το πρωτάθλημα. Η σχέση μου με τον κ.Παπαϊωάννου δεν είναι επαγγελματική, κάτι παραπάνω… Θα βάλουμε κάτω τα πάντα, θα δούμε τι είναι καλύτερο και για τους δύο. Η διάθεσή μου είναι να μείνω, αλλά θα τα δούμε στη συνέχεια αυτά».

Όσο για τον χαρακτηρισμό “Mr άνοδος” που του έχουν αποδώσει: «Θα σας πω και το μεγαλύτερο κοπλιμέντο που μου έχουν κάνει, ότι “το πρωτάθλημα της Football League παίζεται με 18 ομάδες και στο τέλος ανεβαίνει ο Τεννές”! Πλέον έχω συμπληρώσει 11 ανόδους συνολικά στην καριέρα μου, οι έξι ήταν από τη Β’ στην Α’ και οι υπόλοιπες στις χαμηλότερες κατηγορίες».

«Δεν έχω νιώσει αδικημένος στην προπονητική, όταν έτυχε να μη συνεχίσω σε μία ομάδα που ανέβασα, ήταν δική μου επιλογή, εξαρτιόταν από μένα. Στον Παναιτωλικό για παράδειγμα είχα μείνει και στη Superleague, αλλά από την Καλλονή έφυγα. Δεν θα μείνω σε μία ομάδα μόνο για να πω ότι βρίσκομαι σε σύλλογο της πρώτης κατηγορίας. Υπάρχουν πολλά θέματα ακόμα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, η προοπτική. Αν δω ότι κάτι δεν με γεμίζει, τότε φεύγω…».

Ενώ για την εικόνα του φετινού πρωταθλήματος της Stoiximan.gr Football League: «Ήταν ένα πρωτάθλημα τριών ταχυτήτων. Δεν ήταν σίγουρα το καλύτερο, είχαμε αποχωρήσεις ομάδων, οφειλές, παίκτες που δεν είχαν να φάνε. Μία κατάσταση που παρέπεμπε σε διάλυση. Αυτό οφείλεται στα πενιχρά έσοδα που είχε η Football League,, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να συντηρηθούν οι ομάδες και να καταφεύγουν σε άλλους τρόπους για να συντηρηθούν…».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις