Το σχέδιο των «Big-4» για τη συνάντηση με NOVA και το πρόβλημα μείωσης ομάδων

Το σχέδιο των τεσσάρων «μεγάλων» ΠΑΕ που θα διαπραγματευτούν με τη NOVA σχετικά με την σύμβαση της κεντρικής διαχείρισης φέρνει στη δημοσιότητα το SoccerPlus. Η πρόταση της NOVA είναι για μείωση του ποσού των περίπου 40 εκατ. ευρώ που δίνει ανά έτος για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, σε 30 εκατ. ευρώ.

Η αντιπρόταση των τεσσάτων μεγάλων ΠΑΕ της Super League θα είναι:
Α. Να τους επιστραφεί σχεδόν το 50% από τα 4 εκατ. ευρώ που έχουν παρακρατηθεί από το συνδρομητικό κανάλι ως ρήτρες.
Β. Η μείωση του 18% επί του συμβολαίου που ζητεί η NOVA να είναι όσο το δυνατό μικρότερη με στόχο το 8%.
Γ. Να μπουν ρήτρες σε περίπτωση που η NOVA καθυστερήσει την καταβολή των δόσεων.
Από την άλλη το συνδρομητικό κανάλι εκτός από τη μείωση των χρημάτων που δίνει, ζητεί:
Α. Τη μείωση των ομάδων από 16 σε 14.
Β. Τη διεξαγωγή play-offs ακόμα και για την ανάδειξη του πρωταθλητή.
Σε αυτό το σημείο δημιουργούνται τα εξής προβλήματα:
Α. Από τις «μικρομεσαίες» ομάδες μπαίνει ως προϋπόθεση θέμα αναδιανομής των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα προς όφελός τους, προκειμένου να συμφωνήσουν στη μείωση των ομάδων. Ωστόσο την αναδιανομή έχουν αρνηθεί τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός.
Β. Οι τέσσερις «μεγάλοι» δεν θέλουν φέτος να διεξαχθούν play-offs, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των αγώνων που θα προβάλει η NOVA θα μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Συμπερασματικά, στη Super League γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αποφύγουν το «κούρεμα» στη σύμβαση με τη NOVA και ρίχνουν το βάρος τους στο να πετύχουν την καλύτερη γι’ αυτούς συμφωνία με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Βέβαια, πρώτα θα πρέπει να λύσουν το εσωτερικό πρόβλημα με τη μείωση του αριθμού των ομάδων, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την αναδιανομή των τηλεοπτικών εσόδων υπέρ των «μικρομεσαίων».
Πηγή: soccerplus.gr