Αυτός είναι ο Αιγύπτιος που επενδύει στο ελληνικό ποδόσφαιρο!

Είθισται λόγω του τοξικού περιβάλλοντος στο ελληνικό ποδόσφαιρο οι φερόμενοι ως επενδυτές από το εξωτερικό να εξελίσσονται σε κακόγουστο ανέκδοτο.

Το μπάσιμο επίδοξων αγοραστών όπως αποδείχθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις ισοδυναμούσε με φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Επιχειρηματίες μικρού βεληνεκούς που συνήθως αναζητούν 15 λεπτά δημοσιότητας, οικονομικά αφερέγγυοι και αναξιόπιστοι, απίθανοι τύποι που έχουν παρελάσει στα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου μέχρι να εξαφανιστούν…

Στον Εργοτέλη ωστόσο έγινε η έκπληξη καθώς ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Μαγκέντ Σαμί,ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο της κτηματικής περιουσίας (real estate) αποφάσισε να επενδύσει στην κρητική ομάδα έχοντας ήδη δείξει τα διαπιστευτήρια του στην βελγική Λιρς, αλλά και στον σύλλογο της πατρίδας του Γουαντί Ντέγκλα!

Στις 28 Ιουλίου, ο σύλλογος του Ηρακλείου γύρισε σελίδα παραδίδοντας τα ηνία της ομάδας στον Σαμί.
Πρωταρχικό μέλημα η ίδρυση ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ, την πλειοψηφία του οποίου θα καλύψουν οι Μαγκεντ και Ναντίμ Σάμι. Ο τελευταίος είναι ο γιος του νέου ιδιοκτήτη του Εργοτέλη, ο οποίος θα εκτελέσει χρέη προέδρου στο νέο διοικητικό σχήμα.

Παράλληλα στην πενταμελή προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή θα βρίσκεται και τον πρώην στέλεχος του Άρη, Γιώργος Τουτζάρης, ο οποίος θεωρείται άμεσος συνεργάτης και εν Ελλάδι εκπρόσωπος του Σαμί.

Ο νέος «ισχυρός άνδρας» του Εργότελη το 2002 ίδρυσε στην Αίγυπτο την Γουαντί Ντέγκλα. Ήταν ο πρώτος ιδιόκτητος σύλλογος που πήρε το όνομα του από την εταιρία real estate ιδιοκτησίας του.

Αν και αριθμεί μόλις 15 χρόνια ιστορίας έχει καθιερωθεί ως υπολογίσιμη δύναμη στο αιγυπτιακό ποδόσφαιρο φτάνοντας μάλιστα μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου το 2013.


Πρωταρχικό μέλημα για τον Σαμί ήταν να αξιοποιηθούν όχι μόνο τα ταλέντα του αιγυπτιακού ποδοσφαίρου, αλλά και ολόκληρης της Αφρικής. Πλέον η Γουαντί Ντέγκλα διαθέτει τις κορυφαίες ακαδημίες της βορειοαφρικανικής χώρας.

Έχοντας στενή συνεργασία με την Άρσεναλ, αλλά και με τις ακαδημίες του Ζαν Μαρκ Γκιγιού στην Ακτή Ελεφαντοστού, αποφάσισε κάθε χρόνο να φέρνει στην αιγυπτιακή ομάδα τους δύο κορυφαίους ποδοσφαιριστές κάτω των 12 ετών από τις ακαδημίες του Γκιγιού. Από εκεί ξεκίνησαν άλλωστε να παίζουν ποδόσφαιρο οι Γιάγια & Κόλο Τούρε, ο Ντιντιέ Ζοκορά και άλλοι…

Η Γουαντί Ντέγκλα προβιβάσθηκε στην μεγάλη κατηγορία το 2010 και έκτοτε έχει συνεπή παρουσία εκεί φτάνοντας στο σημείο να ανελιχθεί στους Big 5 του ποδοσφαίρου της χώρας.

Μάλιστα χρειάστηκε μόλις μία σεζόν στην Β΄ κατηγορία για να ολοκληρώσει την ξέφρενη πορεία της κάτι που είχε πετύχει μόνο η Άραμπ Κοντράκτορς το 1981, ενώ τον Ιανουάριο του 2016 ενέταξε στο δυναμικό της, τον Φλοράν Μαλουντά με εξάμηνο δανεισμό.

Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας το 2007 αποφάσισε να επενδύσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο προχωρώντας στην εξαγορά και της βελγική Λιρς, η οποία κινδύνευε με αφανισμό. Ουσιαστικά αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Λιρς την έσωσε από βέβαιη χρεοκοπία.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να αποπληρώσει τα χρέη που παρέλαβε, ενώ εντός τριετίας επανέφερε τον βελγικό σύλλογο στα μεγάλα σαλόνια!

Παρορμητικός, ευθύς και αυθόρμητος χαρακτήρας δεν δίστασε να έρθει σε αντιπαράθεση σε κάποιες περιπτώσεις με τους οπαδούς της Λιρς, οι οποίοι τον χαρακτήρισαν «καμήλα», ενώ θεώρησαν πως δεν μπορούσε να υλοποιήσει τους στόχους που είχε θέσει μολονότι έβγαλε τον σύλλογο από το τέλμα. Μάλιστα ο Σαμί αντέδρασε μέσω facebook βγαίνοντας στην αντεπίθεση!

Η αιγυπτιακή σημαία δέσποζε στην κεντρική εξέδρα του «Ετ Λισπ», ενώ επιχείρησε να αναδείξει ταλέντα από την πατρίδα του, αλλά και από τις περίφημες ακαδημίες του Ζιλού (ASEC Mimosas) στους «Pallieters».

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Μαγκέντ Σαμί είναι ο θρύλος του αιγυπτιακού ποδοσφαίρου, Μίντο.

Ο πρώην άσος των Άγιαξ, Μαρσέιγ και Γουαντί Ντέγκλα προσελήφθη τον Ιούνιο ως τεχνικός σύμβουλος στη Λιρς, ενώ λίγους μήνες αργότερα ανέλαβε χρέη χεντ κόουτς στην Γουαντί Ντέγκλα στον πάγκο της οποίας συνεχίζει να βρίσκεται.

Λέτε να τον δούμε και στον Εργοτέλη;

gazzetta.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις