Και πάλι Ευρωπαία η ΑΕΚ

Το «ερχόμαστε» και σε… διεθνή ορολογία φώναξε πλέον η ΑΕΚ!
Με ένα απίστευτο ξέσπασμα, η «Ένωση» έκρυψε κατά διαστήματα την μπάλα και ισοπέδωσε την άτυχη Μπριζ (3-0).
Χάρη στο γκολ του Χριστοδουλόπουλου που άνοιξε τον δρόμο και δυο τέρματα του εκπληκτικού Σιμόες (που κέρδισε και το πέναλτι για το πρώτο) οι «κιτρινόμαυροι» επέστρεψαν με εντυπωσιακό τρόπο στους ομίλους του Europa League.

Άψογο στήσιμο και κοουτσάρισμα από τον Χιμένεθ, που παρέταξε μια ομάδα αδιαπέραστη (με τους «βράχους» Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Τσόσιτς), η οποία αποθεώθηκε δικαίως από 25.000 φίλους της στο ΟΑΚΑ.

Πώς έπαιξε

Την απολύτως αναμενόμενη ενδεκάδα -βάσει των δοκιμών και της λειψανδρίας στην επίθεση- επέλεξε ο Μανόλο Χιμένεθ. Ο Ανδαλουσιανός παρέταξε την ΑΕΚ με την ίδια διάταξη που το είχε κάνει στο ματς του Βελγίου (3-5-2), με μοναδική διαφορά τη χρησιμοποίηση του Χριστοδουλόπουλου στη θέση του τιμωρημένου Λιβάγια. Έτσι, ο Γιόχανσον έμεινε ξανά στον πάγκο (για χάρη του Γαλανόπουλου) και η «Ένωση» κατέβηκε ως εξής στον αγωνιστικό χώρο: Το ματς

Η ενδεκάδα, λέει, του Χιμένεθ ήταν αμυντικογενής. Η ΑΕΚ, λέει, θα αντιμετώπιζε φοβισμένα την Μπριζ. Ε, 45’ αφότου ακούστηκε και η τελευταία σχετική θεωρία, υπήρξε όντως φόβος στο ΟΑΚΑ: Ζωγραφισμένος στα μάτια των Βέλγων για το ανελέητο σφυροκόπημα που τους έκανε η «Ένωση»! Βγαλμένοι από φαντασίωση των οπαδών τους, οι «κιτρινόμαυροι» στρίμωξαν την αντίπαλό τους και… της έδωσαν να καταλάβει. Μπορεί λοιπόν το δοκάρι να σταμάτησε το διαγώνιο σουτ του Κλωναρίδη (και οι αμυντικοί τον Λόπες στην επαναφορά), αλλά σήμερα δεν υπήρχε τίποτα που να μπορούσε να σταματήσει γενικώς την ομάδα του Χιμένεθ.

Γιατί το μάτι της γυάλιζε από την αρχή. Απαγόρευσε κάθε… σκέψη στην Μπριζ ότι θα απειλήσει. Κι αφού απείλησε εκ νέου με «πονηρή» εκτέλεση φάουλ του Χριστοδουλόπουλου και ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα πάνω στον Μάνταλο (με την παράβαση ωστόσο να έχει γίνει έξω από την περιοχή), δικαιώθηκε. Αρκούσε μια κάθετη του Κλωναρίδη κι ένα «τσίμπημα» της μπάλας από τον Σιμόες για να τον ανατρέψει αναπόφευκτα ο Χόρβαθ. Και ήταν αρκετή μια ψύχραιμη εκτέλεση του Λάζαρου από τη βούλα για να μπει φωτιά στο ΟΑΚΑ.

Η ΑΕΚ ωστόσο δεν είχε σκοπό να σταματήσει εκεί. Ούτε να επαναπαυτεί στο πολύτιμο προβάδισμα. Αντίθετα -με το σπρώξιμο και της εξέδρας- κυνήγησε να το διευρύνει. Ενώ λοιπόν κάθε διάδρομος προς την περιοχή της παρέμενε ερμητικά κλειστός, η ίδια επιτιθόταν συνεχώς. Μέχρι να έρθει μια σέντρα του καταπληκτικού Λόπες (που οι φίλοι της «Ένωσης» είχαν να τη δουν από την εποχή του Κασάπη) για να πάρει ο Σιμόες το «ριμπάουντ» από την κεφαλιά του Χριστοδουλόπουλου στο δοκάρι και να προκαλέσει παραμιλητά στην εξέδρα.

Κάπως έτσι η ομάδα του Χιμένεθ πήγε ως κυρίαρχος στ’ αποδυτήρια. Και μπορεί να επέστρεψε από ‘κει με λιγότερο επιθετικές διαθέσεις (κάτι που έδωσε μέτρα στην Μπριζ), ωστόσο εξακολουθούσε να αμύνεται υποδειγματικά. Ενώ λοιπόν ο Μπακάκης ήταν απροσπέλαστος απέναντι στον «θανατηφόρο» Ντένις και ο Σιμόες καθάριζε τα πάντα στο κέντρο, ο Ανέστης δήλωνε παρών όποτε χρειαζόταν (όπως στην επικίνδυνη σέντρα-σουτ του Ντιαμπί). Αν, δε, ο Λόπες ενεργούσε πιο ομαδικά σε αντεπίθεση… «πέντε εναντίον δυο» (και δεν σούταρε ψηλά από πλάγια θέση) η ΑΕΚ θα μπορούσε να έχει καθαρίσει ακόμα πιο πρόωρα.

Επειδή όμως ένα γκολ της Μπριζ (έστω κι αν δεν προέκυπτε από την εξέλιξη του αγώνα) θα έβαζε φωτιά στο ματς, ο Χιμένεθ επέλεξε να θωρακίσει ακόμα περισσότερο το αποτέλεσμα. Έβαλε λοιπόν τον Γιόχανσον αντί του Λόπες, έκανε αριστερό μπακ τον Τσόσιτς και το γύρισε σε 4-3-3. Παράλληλα, έβγαλε τον κουρασμένο Κλωναρίδη και έριξε στη θέση του τον Αλμέιδα. Λίγο ήθελε μάλιστα ο Πορτογάλος να τον δικαιώσει άμεσα, όταν έκανε τακουνάκι «πάρε-βάλε» για τον Γιόχανσον, αλλά ο Σουηδός σούταρε άψυχα στο σώμα του Χόρβαθ. Ή όταν έβγαλε ξανά μισό γκολ για τον Γαλανόπουλο, αλλά εκείνος βρήκε αέρα.

Το γκολ που δεν μπήκε όμως εκεί απλά… αναβλήθηκε για αργότερα. Γιατί την ώρα που οι Τσιγκρίνσκι, Βράνιες και Τσόσιτς σκούπιζαν τα πάντα στην άμυνα, η ΑΕΚ (και όχι η Μπριζ που καιγόταν) απειλούσε περισσότερο. Αφού λοιπόν ο Γαλανόπουλος απέτυχε (και) με κεφαλιά να σκοράρει και ο Αλμέιδα είδε τον Χόρβαθ να του στερεί το γκολ που άξιζε βάσει απόδοσης, το «κερασάκι» στην τούρτα το έβαλε ο κορυφαίος. Διότι η καλύτερη εμφάνιση του Σιμόες με τα κιτρινόμαυρα ήταν δίκαιο να επισφραγιστεί με δεύτερο τέρμα, που ξεκίνησε οριστικά το πάρτι στις κερκίδες! Οι συνθέσεις των ομάδων

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Τσόσιτς, Λόπες (61’ Γιόχανσον), Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μάνταλος, Κλωναρίδης (67’ Αλμέιδα), Χριστοδουλόπουλος (78’ Γκάλο)

Στον πάγκο έμειναν οι: Τσιντώτας, Αϊντάρεβιτς, Πατίτο, Τρίστασον

ΚΛΑΜΠ ΜΠΡΙΖ (Ιβάν Λέκο): Χόρβαθ, Παλάσιος (46’ Ρεφαέλοφ), Ένχελς, Ντένσβιλ, Βόρμερ, Νακαμπά, Βανάκεν, Ντε Μποκ, Ντιαμπί, Βόσεν (46’ Κουλς), Ντένις (58’ Λιμπόμπ)

Στον πάγκο έμειναν οι: Ουμπέρ, Σίμονς, Γουέσλεϊ, Μέχελε

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Χεσούς Χιλ Μανθάνο (Ισπανία)

ΒΟΗΘΟΙ: Άνχελ Νεβέδο Ροντρίγκεθ, Χαβιέ Μαρτίνεθ Νικολάς (Ισπανία)

ΓΗΠΕΔΟ: ΟΑΚΑ

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις