Οι πρόχειρες αποφάσεις της ΕΠΟ δημιουργούν προβλήματα στην Γ’ Εθνική

Οι αλλαγές στο …πόδι, που κάποιοι «φωστήρες» στην ΕΠΟ είχαν προγραμματίσει και έκαναν για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, μόνο υποβιβασμό της ποιότητας της κατηγορίας και προβλήματα δημιούργησαν.

Από τη μια, σε… παιδικό πρωτάθλημα τείνει να μετατραπεί το προσεχές πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής των 8 oμίλων (ουσιαστικά είναι η παλιά Δ’ Εθνική), αφού, πλέον μετά τις δηλώσεις συμμετοχών που ολοκληρώθηκαν, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι 8 όμιλοι δεν μπορούν να έχουν περισσότερες από 12 ομάδες!
Κάτι που σημαίνει ότι οι ομάδες της Γ΄ Εθνικής, θα παίξουν…. δεν θα παίξουν το πολύ 22 παιχνίδια!
Μιλάμε για παρωδία, και για σχεδιασμό του …ποδαριού από τους προηγούμενους επιτελείς της ΕΠΟ, πέρυσι το καλοκαίρι, όταν για ψηφοθηρικούς λόγους ετοιμάζονταν για εκλογές τον Οκτώβριο του 2016 (άσχετα αν μετά με τις εξελίξεις, ματαιώθηκαν)…
Οι 64 ομάδες που ήταν χωρισμένες σε (4) ομίλους και το πρωτάθλημα έτσι ήταν πολύ καλύτερο, έγιναν (θεωρητικά) 110-112 για να διεξαχθεί το πρωτάθλημα σε (8) ομίλους, αλλά ουσιαστικά μάλλον λιγότερες από 100 θα είναι 17/9 στη σέντρα (έτσι όπως αυτή είναι μέχρι και σήμερα, προγραμματισμένη).
Και αυτό γιατί, ήδη κάποιες δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή και ο συνολικός αριθμός τους μπορεί να φτάσει και στις 14 ομάδες!
Αυτό σημαίνει ότι γύρω στις 12 ομάδες θα περιλαμβάνει κάθε όμιλος και πέραν αυτού το θέμα υποβιβασμού και ανόδου γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και πάρα μα πάρα πολύ δύσκολο. Και τινάζει τον σχεδιασμό “στον αέρα”!
Ούτε ο ελιγμός της ΕΠΟ, που είπε μέσα στον Αύγουστο ότι μπορεί να γίνει αντικατάσταση περυσινών πρωταθλητριών ομάδων Ενώσεων που δεν θέλουν να παίξουν, από τις δευτεραθλήτριες ή και τις τριταθλήτριες των Ενώσεων αυτών, φέρνει αποτέλεσμα, αφού φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον.
Από τις ομάδες που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην προσεχή Γ’ Εθνική:
Σίγουρα μια εκ των Δόξα Δράμας ή ΑΕ Καραϊσκάκης δεν θα πάρουν μέρος γιατί θα παίξουν μπαράζ μεταξύ τους στις 29/8 στην Κατερίνη και η νικήτρια θα ανέβει στη Β’ Εθνική.
Ακόμα, ο Πανελευσινιακός που έχασε την προσφυγή, δεν θα παίξει Β’ Εθνική, αλλά δεν δήλωσε και συμμετοχή στη Γ’ Εθνική και πέραν αυτών, επίσης οι, Χανιά, Πανθρακικός, Καλλονή, ΑΕ Ιστιαίας, Μαύροι Αετοί Ελευθεροχωρίου, Εορδαϊκός, Πυρσός Γρεβενών, Πυθαγόρας, Κανάρης Νενήτων, ΑΟ Σύρου, δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή.
Και ακόμα, συνήθως μια – δυο ακόμα ομάδες που δήλωσαν μεν, δεν εμφανίζονται τελικά στο πρωτάθλημα.
Ο Διαγόρας Σεβαστής κι η Πύδνα Κίτρους, έδωσαν τα ΑΦΜ τους σε άλλες ομάδες (σε Αλεξάνδρεια Ημαθίας και σε Βόλος ΝΠΣ, αντίστοιχα).
Έτσι, πρόχειρα μπορούμε να σημειώσουμε ότι οι συμμετέχουσες βγαίνουν πλέον κάτω από 100.

Τι θα γίνει με τον υποβιβασμό;
Για πρώτη φορά στην ιστορία της κατηγορίας δηλαδή, θα υποβιβάζονται περισσότερες κι από τις μισές ομάδες;
Αφού ανεβαίνοντας απ’ ευθείας οι 56 πρωταθλήτριες των ΕΠΣ, όπως προβλέπει η τωρινή Προκήρυξη πρωταθλήματος, θα πρέπει ισάριθμες ομάδες να υποβιβαστούν, δηλαδή επτά από κάθε όμιλο! Θα γίνει τελικά έτσι;
Αν βέβαια γίνει έτσι, τότε μια ομάδα θα υποχρεωθεί να κάνει πρωταθλητισμό, θέλει δεν …θέλει, για να μείνει στην κατηγορία.

Ο “Γολγοθάς” για άνοδο
Από κει και πέρα, το θέμα Ανόδου στη Β’ Εθνική κατάντησε επίσης αστείο, αφού μόνο τέσσερις θα πάρουν το εισιτήριο της ανώτερης κατηγορίας.
Θα είναι κάτι πρωτοφανές οι ομάδες που θα τερματίσουν πρώτες στον Όμιλό τους, σε πανελλήνιας εμβέλειας πρώταθλημα, δεν θα κερδίζουν απ’ ευθείας την άνοδο.
Μάλιστα η άνοδος θα είναι “Γολγοθάς” για τις ομάδες που θα τερματίσουν στην 1η θέση κάθε Ομίλου, αφού στη συνέχεια θα δημιουργηθούν για τις οκτώ αυτές, 2 όμιλοι των τεσσάρων ομάδων ο καθένας.
Με γεωγραφικά κριτήρια, όπου δηλαδή ο 1ος, ο 2ος, ο 3ος κι ο 4ος Όμιλος θα έχουν τους πρωταθλητές τους στον έναν όμιλο των μπαράζ, κι ο 5ος, ο 6ος, ο 7ος κι ο 8ος Όμιλος θα έχουν τους πρωταθλητές τους στον άλλο όμιλο των μπαράζ. Και θα παίξουν μίνι πρωτάθλημα, με τρεις εντός και τρεις εκτός έδρας αγώνες η κάθε μία και οι δυο πρώτες κάθε ομίλου ανεβαίνουν στη Β’ Εθνική.
* Ποτέ δεν ήταν τόσο δύσκολα και τόσο περίπλοκα τα πράγματα για να φτάσει μια ομάδα σε επαγγελματικό πρωτάθλημα…
Οι δε όμιλοι, για την επίσημη σύνθεση τους, εξακολουθούν ακόμα να αναμένονται από την Ομοσπονδία. Κι ας φτάσαμε πλέον στα τέλη Αυγούστου!
Η νέα διοίκηση της ΕΠΟ καλείται λοιπόν για άμεσες αποφάσεις. Και κυρίως …σωστές και ρεαλιστικές.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις