Παπαπέτρος: «Δεν είναι ομάδα της πόλης μας»

Προσφυγή εναντίον του ΝΠΣ «Βόλος» κατέθεσαν Νίκη και Ολυμπιακός. Οι δύο σύλλογοι κατέθεσαν χωριστές προσφυγές στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ καταγγέλλοντας ως παράνομη τη συμμετοχή της νέας ομάδας στην Γ’ Εθνική.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ποδοσφαίρου και νομικός σύμβουλος της Νίκης Νίκος Παπαπέτρος στη συνέντευξή του στο Ράδιο Ένα, όπου μίλησε γενικά για τα εξής θέματα:

Για το αν θεωρεί σκάνδαλο τη συμμετοχή του ΝΠΣ “Βόλος” στην Γ’ Εθνική: “Πρόκειται για μια απόφαση που δεν είναι νόμιμη. Παραβιάζει δηλαδή τους κανόνες ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία για τη διεξαγωγή αγώνων ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Εδώ θα ήθελα να διευκρινίσω πως δεν είμαι ο μοναδικός δικηγόρος της Νίκης. Βοηθούν σ’ αυτήν την προσπάθεια ο Δημήτρης Καραγιάννης, ο Γιάννης Αρβανιτόπουλος, ο προπονητής της Νίκης Στέφανος Ξηροφώτος, που έχει και την ιδιότητα του νομικού, ο τέως πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκος Αγγελάρας. Όλοι μας προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην επίλυση αυτού του προβλήματος, το οποίο δημιουργήθηκε από το πουθενά.

Μία ομάδα αποφάσισε να παίξει εκεί που θέλει, όχι εκεί που πρέπει. Δεν είναι ομάδα της πόλης μας. Ούτε βγήκε από τα ερασιτεχνικά σωματεία, ούτε συμμετείχε στα τοπικά πρωταθλήματα, ούτε ανελίχθηκε μέσα από διαδικασίες αγωνιστικές, ούτε οι διοικούντες είναι Βολιώτες. Εγώ δεν ξέρω κανέναν. Φαίνονται κάποια ονόματα που είναι από την Κατερίνη, ίσως από τη Θεσσαλονίκη, δεν γνωρίζω… Ούτε γνωρίζω αυτό το σωματείο ποια μέλη έχει. Όπως κάθε σωματείο, έτσι κι αυτό πρέπει να έχει κάποια ιδρυτικά μέλη. Στη Νίκη και στον Ολυμπιακό τους παράγοντες τους ξέρετε”.

Για το ότι αυτή η ομάδα υποστηρίζεται από τον Αχ. Μπέο που είχε εκλεγεί δήμαρχος και τώρα τελεί εν αργία, κάτι που δεν ισχύει για τη Νίκη και τον Ολυμπιακό: “Ως πρόσωπο μπορεί να υποστηρίζει όποια ομάδα θέλει. Ως Δήμος, ως θεσμός οφείλει να κρατάει ίσες αποστάσεις απ’ όλες τις ομάδες και βέβαια ο Δήμος δεν δημιουργεί δημοτικές ομάδες, δεν πρόκειται για δημοτική ομάδα. Το λέω γιατί απ’ όσο έχω πληροφορηθεί αυτή η ομάδα έχει μια διακριτή μεταχείριση εκ μέρους του Δήμου, δηλαδή της παραχωρούνται στάδια χωρίς να γνωρίζω το αντίτιμο χρήσης, ξενώνες φιλοξενίας κλπ. Το λέω εφόσον η πληροφόρησή μου είναι αληθής. Φαίνεται να έχει μια προνομιακή μεταχείριση από τον Δήμο. Αυτό δεν δικαιολογείται κατά την άποψή μου. Από την άλλη κάθε πολίτης, όπως και ο δήμαρχος Βόλου, δικαιούται να έχει προτίμηση ποδοσφαιρική, αλλά οι προτιμήσεις φαίνονται σε βάθος χρόνου. Εδώ φαίνεται ο Δήμος να έχει μια προτίμηση σε μια ομάδα που πρώτη φορά έρχεται στον Βόλο και στην τοπική ΕΠΣΘ. Πότε πρόλαβε αυτή η ομάδα να δημιουργήσει οπαδούς, προτού καν παίξει στο γήπεδο; Αυτό προκαλεί εντύπωση”.

Για το τι συνέβη με την Πύδνα Κίτρους: “Δεν διαλύθηκε η ομάδα, ως αθλητικό σωματείο παραμένει το ίδιο. Δηλαδή τα σωματεία δεν διαλύονται έτσι. Θέλει απόφαση από γενική συνέλευση και έγκριση από μια διάταξη του ειρηνοδίκη. Δεν έχει διαλυθεί. Άλλαξε επωνυμία και έδρα. Αυτό είναι νόμιμο. Εδώ είναι το πονηρό της απόφασης της ΕΠΟ, δηλαδή δεν απαγορεύεται μια ομάδα να αλλάξει επωνυμία και έδρα αρκεί να μη δημιουργεί προϋποθέσεις προνομιακής μεταχείρισης στην αθλητική διαδικασία. Δεν ξέρω αν πήρε απόφαση η γενική συνέλευση, δεν την έχω δει, αλλά για να εγκριθεί αυτό από τον ειρηνοδίκη, προφανέστατα αυτό έχει συμβεί, δηλαδή άλλαξε επωνυμία και έδρα. Αυτό αφορά το αστικό μέρος της υπόθεσης δεν είναι παράνομο.

Έρχεται, λοιπόν, η ΕΠΟ με μια απόφαση “πονηρή” ή μάλλον παραπλανητική και λέει ότι εγκρίνουμε την αλλαγή επωνυμίας και έδρας. Μα οι αλλαγές επωνυμίας και έδρας δεν εγκρίνονται από την ΕΠΟ, αλλά από έναν δικαστή, από έναν ειρηνοδίκη. Αυτό ενεκρίθη. Όμως η ΕΠΟ εγκρίνει μια αλλαγή επωνυμίας και έδρας για να θεμελιώσει πάνω σ’ αυτή την έγκριση τη συμμετοχή της ομάδας στην Γ’ Εθνική. Αυτό κοινοποιήθηκε στη Νίκη και στον Ολυμπιακό στις 23/8. Ε και λοιπόν; Έχει καμιά αρμοδιότητα η ΕΠΟ να εγκρίνει δικαστική απόφαση; Οι δικαστικές αποφάσεις, όπως οι διατάξεις του ειρηνοδίκη περί έγκρισης καταστατικών, έχουν ισχύ από μόνες τους, δεν χρειάζονται περαιτέρω έγκριση. Μέσα λοιπόν από αυτή τη διαδικασία της υποτιθέμενης έγκρισης φαίνεται στη συνέχεια με μια απάντηση που συνοδεύει την απόφαση. Κάνοντας μια παρένθεση να πω ότι η απόφαση αυτή φαίνεται να λήφθηκε στις 24/7 από την προηγούμενη διοίκηση περί αλλαγής επωνυμίας και έδρας. Η απάντηση της ΕΠΟ είναι ότι κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει τη συμμετοχή της νέας ομάδας στο πρωτάθλημα. Ασφαλώς και δεν μπορεί να το απαγορεύσει κανείς αλλά σε ποιο πρωτάθλημα; Στο πρωτάθλημα που πρέπει κανείς δεν μπορεί να το απαγορεύσει, αλλά στο πρωτάθλημα που θέλει ασφαλώς και μπορεί. Αλίμονο αν επέλεγε η κάθε ομάδα το πρωτάθλημα στο οποίο θέλει να αγωνίζεται”.

Για ποιον λόγο δεν πρέπει να παίξει στην Γ’ Εθνική ο ΝΠΣ “Βόλος”: “Δεν προβλέπεται να παίξει. Η συγκεκριμένη ομάδα ήταν μέλος της Ένωσης Πιερίας και έτσι θα μπορούσε να παίξει στην Γ’ Εθνική. Διεγράφη από την Ένωση Πιερίας με δική της αίτηση. Όταν διαγράφεται, παραμένει ως σωματείο και κάνει αίτηση να γραφεί σε κάποια άλλη ένωση. Ως μέλος της ΕΠΣΘ εγγράφεται για πρώτη φορά, άρα θα μπορούσε να συμμετέχει στη Β’ Τοπική. Εκεί προβλέπεται από τον κανονισμό να συμμετέχει. Η νέα ομάδα, όμως, θέλει να διαγραφεί από την Ένωση Πιερίας, αλλά να συμμετέχει στην Γ’ Εθνική. Πλην όμως αυτό δεν προβλέπεται. Αυτό που θα μπορούσε να προβλεφθεί είναι να συμμετέχει στην Γ’ Εθνική μέσω άλλης ένωσης όμορου νομού για γεωγραφικούς λόγους. Δηλαδή θα μπορούσε να συμμετέχει με την επωνυμία Πύδνα σε γειτονικό νομό, πχ στην Κοζάνη ή όπου ήταν πιο εύκολο”.

Για το αν το απαγορεύει αυτό ο κανονισμός ποδοσφαίρου: “Ασφαλώς και το απαγορεύει. Αναφέρει πως μπορεί να γίνει μόνο για γεωγραφικούς λόγους και με αιτιολογημένη γνώση των δύο ενώσεων. Εδώ δεν υπάρχει αιτιολογημένη γνώμη. Έχουμε διαγραφή από την ΕΠΣ Πιερίας και νέα εγγραφή και μέσα από μια διαδικασία που προκαλεί για τους εξής λόγους: έχουμε υποβολή αίτησης από την Πύδνα στις 20/6, η οποία παραλαμβάνεται από την ΕΠΣΘ στις 22/6. Το καταστατικό της ΕΠΣΘ προβλέπει προθεσμία σύγκλησης του Δ.Σ. δύο ημερών. Παρ’ όλα αυτά χωρίς να τηρηθεί τίποτα απ’ όλα αυτά εισάγεται προς συζήτηση την αμέσως επόμενη, ενώ έχει προανακοινωθεί, δηλαδή στις 23/6. Δηλαδή δεν τηρείται η διαδικασία των δύο ημερών. Συζητείται στις 23/6 και φαίνεται ότι ζητείται η εγγραφή, ενώ ακόμη δεν έχει λάβει χώρα η διαγραφή από την Ένωση Πιερίας, η οποία γίνεται στις 23 του μηνός. Εγγράφεται ως μέλος της ΕΠΣΘ με τον παλιό αριθμό της Πύδνας κι όχι με τον αύξοντα που προβλέπει η Ένωση Θεσσαλίας”.

Για τη στάση της ΕΠΟ: “Η ΕΠΟ απλώς μένει, ίσως έχει αντιληφθεί και η ίδια πως αυτή η διαδικασία είναι μετέωρη, σε μια τυπική αιτιολογία για έγκριση αλλαγής επωνυμίας και έδρας, η οποία δεν έχει καμία σημασία. Αυτό όμως δεν δίνει το δικαίωμα στην ΕΠΟ να εγγράψει αυτή την ομάδα στην κατάσταση εκείνων που θα συμμετέχουν στην Γ’ Εθνική”.

Για το αν αυτή η ομάδα πήγαινε στην Ένωση Λάρισας, Καρδίτσας ή Τρικάλων: “Δεν θα την ενέγραφε η ΕΠΣ Λάρισας ή αν το έκανε θα την έβαζε να παίξει στο Β’ Τοπικό. Φαντάζομαι κάθε ένωση που θέλει να τηρήσει τη νομιμότητα δεν θα τη ενέγραφε”.

Για το αν η ΕΠΣΛ και ο δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης τηρούσε την ίδια στάση: «Δε θέλω να δώσω μία πολιτική απάντηση, γιατί αυτοί που συμμετέχουν στην τοπική ΕΠΣ έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει ανάγκη για μία ακόμη ομάδα. Η συμμετοχή μίας νέας ομάδας δημιουργεί προβλήματα στις ήδη υπάρχουσες, και στη Νίκη και τον Ολυμπιακό και τον Αλμυρό και τον Ρήγα Φεραίο.

Το αντίστοιχο φαινόμενο στη Λάρισα θα σταθμιζόταν. Η τοπική ΕΠΣ το στάθμισε και έκρινε ότι χρειάζεται μία νέα ομάδα. Από πού έχει χρήματα αυτή η ομάδα και ποιος επενδύει σ’ αυτήν την ομάδα εγώ δεν το ξέρω. Απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω σε άλλη πόλη της Ελλάδας δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Αν ξεκινήσει μία νέα ομάδα, όπως ο Νέος Μαγνησιακός, πού θα παίξει; Δε θα παίξει στο Β’ Τοπικό; Γιατί να παίξει σε κάποιο άλλο πρωτάθλημα; Έχει κάτι το διαφορετικό; Θα μου πείτε ότι ο ΝΠΣ “Βόλος” έπαιζε ως Πύδνα στη Γ’ Εθνική. Από την Ένωση Πιερίας ως Πύδνα φυσικά και μπορεί να παίξει στη Γ’ Εθνική. Από την ΕΠΣΘ δεν μπορεί να παίξει στη Γ’ Εθνική, εκεί είναι η διαφορά».

Για το πώς μπορεί να βρεθεί λύση: “Από την πληροφόρηση που έχω και τα δύο σωματεία, Νίκη και Ολυμπιακός, και μάλιστα από κοινού θα καταθέσουν στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ προσφυγή κατά της συμμετοχής του συγκεκριμένου σωματείο στη Γ’ Εθνική”.

Για το αν αρχίσει κανονικά το πρωτάθλημα: “Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει και σίγουρα, αν δεν έχει ληφθεί η απόφαση μέχρι τότε, επειδή δεν αναστέλλεται η διαδικασία, θα ξεκινήσει με τη συμμετοχή αυτής της ομάδας στη Γ’ Εθνική. Βεβαίως, οι διοικούντες της συγκεκριμένης ομάδας έχουν και την ευθύνη, γιατί από κει και πέρα έχω εισηγηθεί στη Νίκη σε κάθε αγώνα που συμμετέχει η συγκεκριμένη ομάδα να γίνεται ένσταση για παράνομη συμμετοχή.

Αν θα το κάνουν κι άλλες ομάδες από τη Γ’ Εθνική, φαντάζομαι ότι θα το κάνουν πολλές. Πολλοί αγώνες θα ‘ναι στον “αέρα”, γιατί κάθε φορά θα υποβάλλεται μία ένσταση, που θα λέει ότι ο αγώνας αυτός παρανόμως έγινε, διότι συμμετέχει μία ομάδα παράνομα. Αυτήν την ένσταση θα εξετάζει μία επιτροπή της ΕΠΟ, η οποία παρεμπιπτόντως είναι υποχρεωμένη να εξετάζει και τη νομιμότητα της συμμετοχής. Κυρίως βέβαια θα εξεταστεί με την άσκηση προσφυγής εκ μέρους της Νίκης και του Ολυμπιακού. Για το πότε θα εξεταστεί, πιστεύω σχετικά σύντομα. Δε νομίζω ότι θα καθυστερήσει, αλλά δεν μπορώ να το πω”.

Για το αν κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διεξαχθεί ένα πλαστό πρωτάθλημα: “Φαντάζομαι ότι το Διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ θα επιληφθεί σχετικά σύντομα και δεν θα αφήσει αυτήν την εκκρεμότητα να σέρνεται για μεγάλο διάστημα. Το Διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ αποτελείται από τακτικούς δικαστές, οι οποίοι θα κρίνουν τη νομιμότητα κάποιων πράξεων και αποφάσεων. Η απόφαση θα είναι της Δικαιοσύνης, όχι της ΕΠΟ. Νίκη και Ολυμπιακός θα επιλέξουν από κοινού έναν δικηγόρο, γιατί κοινή θα είναι η προσφυγή, για να προσβάλουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Αυτό γίνεται και για περιορισμό του κόστους και για να δείξουν ότι το θέμα αυτό τους αφορά με τον ίδιο τρόπο. Θα μπορούσαν πιθανόν να είναι και τ’ άλλα σωματεία μαζί, και ο Ρήγας Φεραίος και ο Γ.Σ. Αλμυρού. Δεν έχω την άποψη ότι έχουν διαφορετική θέση”.

Για τη γνώμη ορισμένων ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αντιρρήσεις για τον ΝΠΣ “Βόλος”: “Έχετε την εντύπωση ότι η περιοχή μας χρειαζόταν ακόμη ένα νέο σωματείο; Έχετε την εντύπωση ότι αυτό έλειπε κι αυτό το κενό ήρθε να καλύψει η νέα ομάδα; Να απαντήσω ευθέως: η Νίκη, με την οποία έχω σχέσεις, δεν έχει πρόβλημα να συμμετάσχουν όσα σωματεία θέλουν, αλλά μέσα από νόμιμες διαδικασίες. Δηλαδή να βγει μία ομάδα από το τοπικό πρωταθλήτρια και να παίξει στη Γ’ Εθνική. Διαφορετικά για τι πρωτάθλημα μιλάμε; Να επιλέγει ο καθένας πού θα παίζει, πώς θα παίζει και με τι όρους θα παίζει;»

Για το αν η νεοφερμένη ομάδα ενώσει Νίκη και Ολυμπιακό: «Η νέα ομάδα συνενώνει τις δύο υπάρχουσες ομάδες στην αντιμετώπιση ενός κοινού προβλήματος. Αυτό κατάφερε. Το περίεργο είναι ότι ο νέος σύλλογος πήρε το όνομα “Βόλος” από κάποια Γενική Συνέλευση μελών της Πιερίας. Δηλαδή τα μέλη της Πύδνας αποφάσισαν ότι θέλουν να λέγονται “Βόλος”, ενώ δεν έχουν καμία σχέση με τον Βόλο. Επί της ουσίας κάποιοι που δεν έχουν καμία σχέση με την πόλη μας, αποφάσισαν ότι θέλουν να ονομάσουν μία ομάδα “Βόλος” και αποφάσισαν ότι πρέπει να παίζει στη Γ’ Εθνική. Αυτό εμένα με προκαλεί”.

Για το αν θα μπορούσε να αντιδράσει ο Δήμος Βόλου: “Έχει τη δυνατότητα ο Δήμος Βόλου να κάνει παρέμβαση και να πει με ποιο δικαίωμα μία ομάδα, που αποτελείται από μέλη ενός άλλου νομού, αποφασίζει την αλλαγή και χρησιμοποιεί το όνομα της πόλης, χωρίς να έχει καμία σχέση με την πόλη. Θα μπορούσε ο Δήμος Βόλου να κάνει παρέμβαση είτε στη διαδικασία αυτή είτε τριτανακοπή, για να ακυρωθεί αυτή η αλλαγή επωνυμίας».

Πηγή: Εφημερίδα Θεσσαλία

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις