Λεουτσάκος: «Είμαστε όμηροι της ΕΠΟ και των δευτεραθλητών»

Για το σίριαλ που διαδραματίζεται σχετικά με την 18η θέση στο προσεχές πρωτάθλημα της Football League, αλλά και το ότι δεν μπορούν να κλειστούν χορηγίες, αναφέρθηκε με συνέντευξη του ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής Λεωνίδας Λεουτσάκος.

 Συνέντευξη στην ΕΡΑ Σπορ παραχώρησε ο πρόεδρος της Football League Λεωνίδας Λεουτσάκος, ο οποίος μίλησε τόσο για το πότε θα αρχίσει το νέο πρωτάθλημα, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Εμείς είμαστε όμηροι της ΕΠΟ, των δευτεραθλητών που θέλουν να ανέβουν και όλων. Δεν μπορούμε να κλείσουμε, ούτε χορηγίες, ούτε τίποτα. Το καταλαβαίνετε έτσι; Δεν ξέρουμε αν θα είμαστε 17, 18, αν θα γίνει μπαράζ, ποιος θα έρθει, τι θα γίνει…».

Τι γίνεται με τη 18η θέση;

«Δεν ξέρω, έχουν πάει οι ομάδες στο Διαιτητικό. Η ΕΠΟ έβγαλε απόφαση ότι οι ομάδες θα μείνουν 17 και δεν καλύπτεται από κανέναν το κενό, ούτε μένει η Ελευσίνα. Η απόφαση αυτή είναι, θα μείνει ως έχει. Έχουν προσφύγει οι ομάδες στο Διαιτητικό, την Τρίτη συζητείται. Τι να σας πω εγώ; Ό,τι αποφασίσει η ΕΠΟ».

Εσείς ως Football League πώς βλέπετε τις τελευταίες εξελίξεις με τον ορισμό του μπαράζ και μετά τη ματαίωσή του;

«Εμείς τι να βλέπουμε; Εμείς είμαστε όμηροι της ΕΠΟ, των δευτεραθλητών που θέλουν να ανέβουν και όλων. Δεν μπορούμε να κλείσουμε, ούτε χορηγίες, ούτε τίποτα. Το καταλαβαίνετε έτσι; Δεν ξέρουμε αν θα είμαστε 17, 18, αν θα γίνει μπαράζ, ποιος θα έρθει, τι θα γίνει… Τι μπορούμε να πούμε εμείς;».

Πριν γίνεται πρόεδρος στη Football League φανταζόσασταν ότι μπορεί να συνέβαιναν τέτοια πράγματα;

«Έχουμε δει και χειρότερα. Θεωρώ, όμως να ξέρετε ότι η απόφαση που έβγαλε ο κύριος Γραμμένος είναι πιο σωστή από την προηγούμενη. Για να είμαστε δίκαιοι και αντικειμενικοί. Ο ΚΑΠ το γράφει ξεκάθαρα. Δεν μπορεί να γίνει μπαράζ μετά τις 5 Ιουλίου. Δεν μπορεί».

Αυτοί που έβγαλαν την απόφαση να γίνει μπαράζ, για ποιον παρανόμησαν;

«Τι να σας πω, δεν το ξέρω. Αυτό το εξέτασαν τακτικοί δικαστές που είναι αρεοπαγίτες και πήραν την απόφαση που πήραν. Δεν μπορώ να κρίνω τις αποφάσεις των τακτικών δικαστών. Δεν μπορώ να γνωρίζω το σκεπτικό της διοικούσας επιτροπής. Εμείς δεν έχουμε τίποτα, ούτε με τη Δράμα, ούτε με τον Καραϊσκάκη, ούτε με κανέναν. Μακάρι όλες οι υγιείς ομάδες να υπάρχουν στο ποδόσφαιρο, να προσφέρουν και να έρθουν, όχι στη Β’ Εθνική, αλλά και στη Super League».

Την απόφαση, όμως που έβγαλε η προσωρινή διοικούσα επιτροπή την πέταξε στα σκουπίδια η νόμιμα εκλεγμένη διοίκηση. Μήπως υπάρχουν συμφέροντα;

«Σ’ αυτή τη διαδικασία μερίδιο ευθύνης μεγάλο έχει και η νομική υπηρεσία της ΕΠΟ, που γνωμοδότησε ότι μπορεί να γίνει το μπαράζ. Δεν υπάρχει νομική υπηρεσία της ΕΠΟ; Ποιος είναι ο υπεύθυνος; Να μας πουν τι εισήγηση έκαναν. Στο συμβούλιο που κάναμε στην ΕΠΟ τους έθεσα προ των ευθυνών τους. Τους είπα: «Φωνάξτε τη νομική υπηρεσία να μας εξηγήσει. Αυτή είναι υπόλογη». Είχαν άλλα θέματα και μου είπαν να το συζητήσουμε στο επόμενο συμβούλιο. Εγώ θεωρώ ότι η εισήγηση της νομικής υπηρεσίας έπαιξε μεγάλο ρόλο.

Η Football League και ο κύριος Λεουτσάκος δεν έχουν κανέναν λόγο, ούτε αποφασίζει. Περιμένει. Μη νομίζουν οι φίλαθλοι της Δράμας ή του Καραϊσκάκη και της Χαλκίδας ότι ο κύριος Λεουτσάκος δεν θέλει να έρθουν. Μακάρι να έρθουν και 100 ομάδες που θα είναι υγιείς. Το θέμα είναι πώς θα έρθουν νομότυπα. Έβαλαν πόλεις στη διαδικασία να χαλάσουν χρήματα, να κάνουν προετοιμασία… Αυτό είναι εγκληματικό όπως και να είναι».

Εσείς ως λίγκα μέχρι πότε θα περιμένετε;

«Την Τρίτη συζητείται στο Διαιτητικό και μέσα στην εβδομάδα ελπίζουμε να απεμπλακούμε κι εμείς, να δούμε πόσες ομάδες θα είμαστε, τι θα γίνει, να μπορούμε να ξεκινήσουμε και το πρωτάθλημα».

Είναι σωστό να βάζουμε τους δικαστές να αποφασίσουν, ενώ το θέμα είναι ποδοσφαιρικό;

«Η διαδικασία έφτασε εκεί, γιατί δεν έβρισκαν λύση. Δεν είναι θέμα ΕΠΑΕ. Η Β’ και η Α’ Εθνική υπάγονται στην ΕΠΟ. Εμείς ακολουθούμε τη γραμμή και τον νομότυπο χαρακτήρα της ΕΠΟ. Δεν μπορώ να πω σώνεσαι εσύ, πέφτεις εσύ. Στα δικαστήρια προσέφυγαν οι δικηγόροι της Δόξας και του Καραϊσκάκη και ζήτησαν παρέμβαση του Διαιτητικού. Δεν ζήτησε η ΕΠΟ και η Football League. Είχε οριστεί το μπαράζ να γίνει και οι νομικοί της Δόξας, του Καραϊσκάκη και της Χαλκίδας προσέφυγαν στο Διαιτητικό κατά οκτώ ομάδων που δεν πήραν άδεια και κατά άλλων ομάδων. Γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε».

Γιατί πάντα τα θέματα του ποδοσφαίρου να λύνονται στις δικαστικές αίθουσες;

«Γιατί κανείς δεν παίρνει την ευθύνη και φοβάται. Η νέα διοίκηση αποφάσισε να πάει στους αεροπαγίτες που είναι γνώστες για να μη πάρει κάποια λανθασμένη απόφαση και είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει».

Εσείς πότε θέλετε να αρχίσει το πρωτάθλημα;

«Εμείς λέμε να αρχίσουμε το αργότερο τέλος του μήνα, 1 Οκτωβρίου, αν είναι όλα καλά. Οι μόνοι όμηροι είμαστε εμείς. Πώς θα κλείσουμε χορηγίες από τη στιγμή που δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι ομάδες; Εμάς μας έχει κάνει μεγάλη ζημιά».

Για τις δηλώσεις του μέλους της ΕΕΑ, Ηλία Αρκούδη και ότι υποστήριξε πως στους ισολογισμούς δεν φαίνεται αν οι μεγαλομέτοχοι βάζουν λεφτά:

«Τα έχει ξαναπεί αυτά πριν τρεις μήνες, τέσσερις. Οι ισολογισμοί είναι μόνο για τη Football League ή και για τη Super League; Μπορεί να μας πει; Το κράτος πρέπει να βάλει ασφαλιστικές δικλίδες, ποιος είναι, τι κάνει και από πού προέρχεται. Είναι βασικός κανόνας. Άρα η ΕΕΑ έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τι ενέργειες κάνει αυτό το μέλος για να προστατεύσει; Από εμάς περιμένει; Να τον καλέσει ο εισαγγελέας αν έχει στοιχεία για μαύρο χρήμα. Να βγαίνω και να λέω έχω στοιχεία, αλλά δεν τα πάω, είναι συνένοχος».

Η Δόξα Δράμας και ο Καραϊσκάκης τι θα κάνουν;

«Ξέρουν τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Ξέρουν πώς έχει η κατάσταση με τους νομικούς τους συμβούλους. Να περιμένουν. Όλοι περιμένουμε το Διαιτητικό Δικαστήριο».