Εντόπισαν φοροδιαφυγή-μαμούθ στο στοίχημα

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από το Δεκέμβριο του 2015, προσπαθώντας να ανιχνεύσει στοιχεία εξαπάτησης του ελληνικού Δημοσίου. Στο στόχαστρο στοιχηματικές εταιρείες, που έχουν προσωρινή άδεια λειτουργίας στη χώρα μας και είτε λειτουργούν παράνομα είτε δεν αποδίδουν τους αναλογούντες φόρους στο κράτος, κλέβοντας χρήματα του ελληνικού Δημοσίου.

Διερευνώνται σοβαρά κακουργήματα, μεταξύ των οποίων απάτη, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ψευδής αναφορά στην Αρχή, φοροδιαφυγή, μη καταβολή ΦΠΑ και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, που επισύρουν προφυλάκιση, καθώς και πολυετείς ποινές κάθειρξης.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη από μηνυτήρια αναφορά, που περιέχει συγκλονιστικά στοιχεία για το πως λειτουργούν οι στοιχηματικές εταιρείες. Στο έγγραφο περιγράφεται με ακρίβεια, πως οι στοιχηματικές εταιρείες χρησιμοποιούν ως κέλυφος άλλες εταιρείες, που εδρεύουν μέχρι και στο Κουρασάο της Καραϊβικής, ενώ φοροδιαφεύγουν χρησιμοποιώντας server στη Μάλτα, καθώς δεν υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ούτε αποδίδουν ΦΠΑ!

Ο τζίρος των στοιχηματικών εταιρειών φέρεται να ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις προκύπτει ότι, μία από τις εταιρείες, που διερευνώνται, με έδρα τη Μάλτα, εμφανίζει μικτά έσοδα από την παροχή υπηρεσιών στοιχήματος και τυχερών παιγνίων, που -για το 2013- ανήλθαν στο αστρονομικό ποσόν των 228.349.069 ευρώ! Πρόσφατα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε δημοσίως για φοροδιαφυγή 6 δισεκατομμυρίων από τις στοιχηματικές εταιρείες.

Στην έρευνα για τον παράνομο στοιχηματισμό εμπλέκεται μεταξύ άλλων μεγάλη εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια και ιδιοκτήτες της φέρονται:

– Η σύζυγος πρώην μεγαλοεκδότη και γιου μεγαλοεργολάβου.
– Ιδιοκτήτης ιστοσελίδων και ραδιοφωνικού σταθμού, που προορίζεται για διαχειριστής μιντιακού συγκροτήματος, που πρόσκειται στον φιλοκυβερνητικό χώρο.
– Πρώην γενικός διευθυντής άλλης μεγάλης στοιχηματικής εταιρίας με μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο, ο οποίος υπήρξε μεγαλοστέλεχος της οργανωτικής επιτροπής του «Αθήνα 2004».
– Πρόεδρος εταιρίας διαφημιστικών δικαιωμάτων, η οποία ενεπλάκη σε πρόσφατο σκάνδαλο της ΕΠΟ, που εκκρεμεί στην Εισαγγελία Αθήνας.

Δυο εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος ξεκίνησαν το 2015 την έρευνα των υποθέσεων σε βάρος των εταιριών στοιχηματισμού. Ηταν η τότε οικονομική εισαγγελέας και νυν επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και ο επίκουρος εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Γιάννης Δραγάτσης.

Το εντυπωσιακό είναι και οι δυο δικογραφίες είχαν κλαπεί σε διάρρηξη που έγινε στην ΑΑΔΕ (πρώην ΣΔΟΕ). Ωστόσο, η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος φρόντισε να ανασυσταθούν τα στοιχεία.

Οι δυο δικογραφίες εκκρεμούν στην ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), που είναι αρμόδια για την έρευνα. Σχεδόν δυο χρόνια μετα, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν έχει γίνει το πόρισμα από τους υπευθύνους της ΑΑΔΕ, που ψάχνουν τη συναλλακτική δραστηριότητα των εταιριών στο εξωτερικό.

Η Δικαιοσύνη περιμένει το πόρισμα της ΑΑΔΕ, προκειμένου να προχωρήσει στην άσκηση ή όχι ποινικών διώξεων σε βάρος των στοιχηματικών εταιρειών, που εξακολουθούν να λειτουργούν ανενόχλητες…

sport-fm.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις